Позиция на ДСБ относно петролопровода “Бургас-Александруполис” (06-02-2007)

ДСБ изразяват голяма тревога от намерението на трипартийната управляваща коалиция да подпише на 7 февруари споразумение за изграждането на петролопровода “Бургас-Александруполис”. Подготовката на споразумението и условията по него са извършени в конспиративна секретност, въпреки че засягат стратегически национални интереси.

Президентът и правителството отстъпиха пред всички претенции на руската страна в дългосрочна вреда на българските държава и българските граждани.

България ще се превърне в територия, през която ще преминава руска нефтена канализация, която ще създаде тежки постоянни рискове за природната среда и националната сигурност.

Договорката Русия да притежава мажоритарна собственост върху универсалния терминал в Бургас и тръбопровода водят до загуба на част от националния суверенитет в полза на страна, която е извън ЕС и НАТО.

Съоръженията създават сериозни рискове за екологична катастрофа и практическо унищожаване на туристическата ни индустрия в региона.

Демократи за силна България настояват:

1. На 7 февруари правителството да не подписва споразумение с Русия – страна, която не е член на ЕС и не е ратифицирала Европейската енергийна харта.

2. Президентът Георги Първанов да свика Консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъдат разгледани параметрите и условията на споразумението и отраженията му върху националните интереси и националната сигурност на България.

3. Правителството да оповести публично заключенията на Доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и всички екологичните рискове.

4. Да бъде оповестено доколко съоръженията в Бургаския залив и трасето на тръбопровода са съвместими са ангажиментите на България към ЕС по програмата “НАТУРА 2000”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...