Позиция на ДСБ относно петролопровода “Бургас-Александруполис” (06-02-2007)

ДСБ изразяват голяма тревога от намерението на трипартийната управляваща коалиция да подпише на 7 февруари споразумение за изграждането на петролопровода “Бургас-Александруполис”. Подготовката на споразумението и условията по него са извършени в конспиративна секретност, въпреки че засягат стратегически национални интереси.

Президентът и правителството отстъпиха пред всички претенции на руската страна в дългосрочна вреда на българските държава и българските граждани.

България ще се превърне в територия, през която ще преминава руска нефтена канализация, която ще създаде тежки постоянни рискове за природната среда и националната сигурност.

Договорката Русия да притежава мажоритарна собственост върху универсалния терминал в Бургас и тръбопровода водят до загуба на част от националния суверенитет в полза на страна, която е извън ЕС и НАТО.

Съоръженията създават сериозни рискове за екологична катастрофа и практическо унищожаване на туристическата ни индустрия в региона.

Демократи за силна България настояват:

1. На 7 февруари правителството да не подписва споразумение с Русия – страна, която не е член на ЕС и не е ратифицирала Европейската енергийна харта.

2. Президентът Георги Първанов да свика Консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъдат разгледани параметрите и условията на споразумението и отраженията му върху националните интереси и националната сигурност на България.

3. Правителството да оповести публично заключенията на Доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и всички екологичните рискове.

4. Да бъде оповестено доколко съоръженията в Бургаския залив и трасето на тръбопровода са съвместими са ангажиментите на България към ЕС по програмата “НАТУРА 2000”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...