Позиция на ДСБ относно петролопровода “Бургас-Александруполис” (06-02-2007)

ДСБ изразяват голяма тревога от намерението на трипартийната управляваща коалиция да подпише на 7 февруари споразумение за изграждането на петролопровода “Бургас-Александруполис”. Подготовката на споразумението и условията по него са извършени в конспиративна секретност, въпреки че засягат стратегически национални интереси.

Президентът и правителството отстъпиха пред всички претенции на руската страна в дългосрочна вреда на българските държава и българските граждани.

България ще се превърне в територия, през която ще преминава руска нефтена канализация, която ще създаде тежки постоянни рискове за природната среда и националната сигурност.

Договорката Русия да притежава мажоритарна собственост върху универсалния терминал в Бургас и тръбопровода водят до загуба на част от националния суверенитет в полза на страна, която е извън ЕС и НАТО.

Съоръженията създават сериозни рискове за екологична катастрофа и практическо унищожаване на туристическата ни индустрия в региона.

Демократи за силна България настояват:

1. На 7 февруари правителството да не подписва споразумение с Русия – страна, която не е член на ЕС и не е ратифицирала Европейската енергийна харта.

2. Президентът Георги Първанов да свика Консултативния съвет за национална сигурност, на който да бъдат разгледани параметрите и условията на споразумението и отраженията му върху националните интереси и националната сигурност на България.

3. Правителството да оповести публично заключенията на Доклада за оценката на въздействието върху околната среда, както и всички екологичните рискове.

4. Да бъде оповестено доколко съоръженията в Бургаския залив и трасето на тръбопровода са съвместими са ангажиментите на България към ЕС по програмата “НАТУРА 2000”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...
Грети Стефанова: Бюджетът е огледало, София расте, но...
Гласувах против бюджета на София, защото той е огледало на работата на един общински...