Позиция на ДСБ относно кризата от наводненията (09-08-2005)

Вследствие на падналите дъждове, на неподдържаната и неизправна инфраструктура, на невзети превантивни мерки и на проявена престъпна небрежност от висши длъжностни лица 22 общини от 6 области в България са в кризисна ситуация. Загинаха хора, над 10 000 души са евакуирани, много къщи са наводнени и разрушени, унищожена е земеделска реколта.

Демократи за силна България констатираме продължаващо хаотично и некомпетентно поведение на кабинета Сакскобургготски. Питаме правителството на НДСВ и ДПС:

· Защо Съветът за сигурност при министър-председателя не е свикан до днес?

· Защо не е обявено кризисно положение?

· Защо не е създаден национален кризисен щаб?

· Защо не е определен вицепремиер да ръководи координираните усилия на държавата за справяне с кризата и последствията от нея като липса на качествена питейна вода, подслон за засегнатите, опасност от инфекции и епидемии, транспортни връзки, електрификация и пр.?

· Защо не са инструктирани областните управители да създадат областни кризисни щабове?

· Защо кметовете и хората са оставени да се справят сами, без солидарността на държавата?

· Защо не бяха извадени поуки от предишните кризи, за да посрещнем по-подготвени тази?

ДСБ настояваме незабавно да се свика Съветът за сигурност при министър-председателя, да се приемат всички актове, предвидени в Закона за управление на кризите, с които да се осигури координация и взаимодействие между отговорните органи и институции.

Незабавно да се предприемат адекватни мерки за справяне с кризата и ликвидиране на последиците от нея.