Позиция на ДСБ за излизане от парламентарната и правителствена криза (06-02-2005)

Демократи за силна България констатираме, че правителството и парламентът на Република България са в криза. Коалицията НДСВ и ДПС е неспособна да управлява страната в интерес на българските граждани. Правителството поощри организираната престъпност и допусна корпоративни сблъсъци на терена на изпълнителната власт. Държавните институции са силно отслабени и не гарантират сигурността на българските граждани.
Симеон Сакскобургготски излъга българските граждани като не изпълни дадените от него обещания. Лидерът на НДСВ се провали в изпълнението на конституционните си задължения на министър-председател и мандатът на неговото правителство трябва да бъде прекратен с вот на недоверие. Системното пренебрежение към регламентите на демократичната публичност и парламентарните правила определят политическия стил на Симеон Сакскобургготски като несъответен на конституционния ред и вреден за българската демокрация.
Текущата криза на управлението е предизвикана от безпрецедентното бягство на управляващите от парламентарен контрол във връзка с приватизацията на Булгартабак Холдинг АД. Продажбата на тютюневия холдинг е провалена поради некомпетентност на ресорните министри и саботиращата роля на ДПС. Партията на Ахмед Доган осуети тази сделка, за да защити партийно-корпоративните си интереси и за да продължи контрола над етническия вот.
ДСБ потвърждават силната си подкрепа за досегашните решения на опозицията, че правителствената и парламентарната криза трябва да се решат:
  • С гласуване на вот на недоверие на правителството Сакскобургготски от Народното събрание.
  • Недопускане на второ правителство с мандат на досега управляващите партии НДСВ и ДПС.
  • Предотвратяване на служебен кабинет, назначен от Президента.
    На следващите консултации на опозицията ДСБ ще предложат следните решения за изход от криза
1. Издигане на общ кандидат за Председател на Народното събрание.
2. Формиране на експертно правителство.

3. Опозицията да излезе с общи предложения към Президента на страната:
а) за парламентарната група, с чийто мандат да бъде съставено експертното правителство;
б) за личността, която ще бъде кандидат за министър-председател.
4. ДСБ ще предложат на участниците в консултациите процедура за определяне на кандидата за Министър-председател.
5. ДСБ предлагат за членове на експертния кабинет да не влизат настоящи и бивши народни представители, министри и заместник-министри.
6. Проект за решение на Народното събрание за неговите задачи и за задачите на експертното правителство до датата на редовните избори.
7. В това решение според ДСБ трябва да се включват:
– да се подготвят и проведат честни парламентарни избори;
– да се завършат промените в Конституцията и да се извършат необходимите законодателни промени за подписване договора за присъединяване към ЕС;
– да се ратифицира договорът за членство в ЕС;
– да се разкрие пред българското общество корупцията и закононарушенията на настоящото правителство и да се сезират компетентните органи.
ДСБ отчитат, че пред Р България няма по-важна задача от възстановяване на констуционния ред и успешното завършване на усилията за членство в ЕС. За това сме за завършването на мандата на ХХХІХ-то Народно събрание и против предсрочни парламентарни избори.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...