Позиции на Синята коалиция по управленската програма на правителството

Синята коалиция прави следните свои предложения към програмата на правителството:
1. Във връзка с гарантирането на правовия ред, борбата с корупцията и организираната престъпност, предлагаме конституционна реформа и промяна на закона за съдебната власт, които да позволят премахване на корупцията по време на избори и реформа на съдебната власт. Реформа на сектора за сигурност основана на приета от Народното събрание нова национална стратегия за сигурност. Управление на сектора от изпълнителната власт. Законово изграждане на външното разузнаване, на националната служба за охрана и на военното разузнаване. Настояваме да бъдат отстранени бившите служители на ДС от ръководни позиции в службите за сигурност.
2. Антикризисно данъчно законодателство, което включва: намаляване на данъка за едноличните търговци от 2011 г., намаляване на срока за възстановяване на ДДС от 2010 г. и намаляване общата ставка по ДДС от 20 на 18 на сто в рамките на мандата на правителството. Предлагаме като компенсация на загубените данъчни приходи увеличаване на данъка върху хазарта на 15 на сто от 2010 г.
3. Предлагаме конкретни мерки за премахване на създадените от предишното правителство корупционни възможности в законодателството за обществените поръчки.
4. Гарантирането на енергийната сигурност на страната да се осъществи чрез диверсификация на доставките на енергоресурси и преодоляване на едностранната зависимост от Русия. Настояваме за активно участие на българското правителство във формирането на обща европейска енергийна политика. Предлагаме приоритет на изграждането на газопровода “Набуко” и свързването на газопроводната ни мрежа с тази на Румъния и Гърция.
5. Предлагаме промени в националната здравно-осигурителна система като първа стъпка за реформиране на българското здравеопазване. Предлагаме следните цели: значително увеличаване броя на осигурените лица, достъпноздравеопазване, задължение на здравната система за приоритетно лечение на социално-значимите заболявания. Предлагаме завършване на реформата в болничното здравеопазване след анализ на здравното състояние на нацията и приемане от парламента на нова здравна стратегия. Ликвидиране на злоупотребите със средствата на здравната каса; строг контрол върху разходването на отпусканите средства и ефективността на лечението.
6. Предлагаме програмата за управление да включи изработването на специална позиция по отношение преговорите на ЕС с Република Турция. България да развива добросъседски отношения, активни икономически и търговски отношения и общи инфраструктурни проекти. Едновременно с това България трябва да поиска от турските власти да уважават суверенитета на страната ни, да прекратят да се намесват във вътрешния политически живот и в делата на българските мюсюлмани. Република Турция организира подкрепа на една от българските политически партии, което е недопустимо за две съседни европейски страни.
Синята коалиция има готовност да подкрепи управленската програма на правителството заради това, че :
1. В голямата си част е близка с нашите приоритети и принципи;
2. Поставя връщането на доверието на ЕС към България и на европейското финансиране във фокуса на усилията на правителството;
3. Гарантира политика на енергийна сигурност на страната и
4. Си поставя за цел постигане на правов ред, борбата с корупцията и организираната престъпност.
Отношението на Коалицията към Програмата за управление и бюджета на страната ще бъде изработено след като се уверим, че наши идеи и предложения са възприети в окончателната програма и политика на управляващите.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в...
Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС отхвърли предложението на инж. Грети...
Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...