Подкрепяме войната с монопола на Лукойл

Започва битка за ограничаване и разбиване на господстващото положение на „Лукойл“. Започва война. Дали правителството ще я спечели, зависи от неговата политическа воля. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Според Костов, ако битката бъде спечелена, в България ще влезе евтин, конкурентен внос на готови горива, държавата ще получи средствата си от акциз и ДДС и ще може контролира внесеното количество. Той отбеляза, че е възможно в началото „Лукойл“ да се опита да воюва за цените и тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще трябва да наложи тежки санкции.
„Горивото трябва да влезе на склад, а оттам да отиде в бензиностанциите. Твърди се, че между 20 и 30% от складовете са на други фирми. След мой разговор с директора на Агенция „Митници“ Ваньо Танов получих информация, че те надвишават 30%. В тази война за налагане на конкуренцията, спокойно може да се намеси КЗК, защото има много правомощия, в случай, че някой се опита да ограничи вноса на горива. „Лукойл“ няма да издържи санкциите“, допълни лидерът на ДСБ. Той отбеляза, че руската комисия за защита на конкуренцията е наложила санкции от над 200 млн. долара на петролната компания.
На въпрос – дали става въпрос за битка между руски лобита, Костов каза: „Действията в момента са изцяло в защита на страната“. Според другия председател на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, най-важното е финансовият министър Симеон Дянков и Ваньо Танов да не се уплашат. Димитров заяви, че правителството трябва да гарантира свободния внос на горивата и всички пречки за него трябва да бъдат премахнати. До момента изкуствено и целенасочено е бил ограничаван вносът с много сложен режим.
Иван Костов добави, че „сините“ истински желаят да има война за защита на интересите на потребителя и конкуренцията и искат да видят как ще приключи тя. „Ако няма сила изпълнителната власт, хората ще трябва да разберат, че няма кой да ги защити“, коментира той.