Подкрепяме войната с монопола на Лукойл

Започва битка за ограничаване и разбиване на господстващото положение на “Лукойл”. Започва война. Дали правителството ще я спечели, зависи от неговата политическа воля. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Според Костов, ако битката бъде спечелена, в България ще влезе евтин, конкурентен внос на готови горива, държавата ще получи средствата си от акциз и ДДС и ще може контролира внесеното количество. Той отбеляза, че е възможно в началото “Лукойл” да се опита да воюва за цените и тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще трябва да наложи тежки санкции.
“Горивото трябва да влезе на склад, а оттам да отиде в бензиностанциите. Твърди се, че между 20 и 30% от складовете са на други фирми. След мой разговор с директора на Агенция “Митници” Ваньо Танов получих информация, че те надвишават 30%. В тази война за налагане на конкуренцията, спокойно може да се намеси КЗК, защото има много правомощия, в случай, че някой се опита да ограничи вноса на горива. “Лукойл” няма да издържи санкциите”, допълни лидерът на ДСБ. Той отбеляза, че руската комисия за защита на конкуренцията е наложила санкции от над 200 млн. долара на петролната компания.
На въпрос – дали става въпрос за битка между руски лобита, Костов каза: “Действията в момента са изцяло в защита на страната”. Според другия председател на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, най-важното е финансовият министър Симеон Дянков и Ваньо Танов да не се уплашат. Димитров заяви, че правителството трябва да гарантира свободния внос на горивата и всички пречки за него трябва да бъдат премахнати. До момента изкуствено и целенасочено е бил ограничаван вносът с много сложен режим.
Иван Костов добави, че “сините” истински желаят да има война за защита на интересите на потребителя и конкуренцията и искат да видят как ще приключи тя. “Ако няма сила изпълнителната власт, хората ще трябва да разберат, че няма кой да ги защити”, коментира той.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...