Подкрепяме войната с монопола на Лукойл

Започва битка за ограничаване и разбиване на господстващото положение на “Лукойл”. Започва война. Дали правителството ще я спечели, зависи от неговата политическа воля. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

Според Костов, ако битката бъде спечелена, в България ще влезе евтин, конкурентен внос на готови горива, държавата ще получи средствата си от акциз и ДДС и ще може контролира внесеното количество. Той отбеляза, че е възможно в началото “Лукойл” да се опита да воюва за цените и тогава Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ще трябва да наложи тежки санкции.
“Горивото трябва да влезе на склад, а оттам да отиде в бензиностанциите. Твърди се, че между 20 и 30% от складовете са на други фирми. След мой разговор с директора на Агенция “Митници” Ваньо Танов получих информация, че те надвишават 30%. В тази война за налагане на конкуренцията, спокойно може да се намеси КЗК, защото има много правомощия, в случай, че някой се опита да ограничи вноса на горива. “Лукойл” няма да издържи санкциите”, допълни лидерът на ДСБ. Той отбеляза, че руската комисия за защита на конкуренцията е наложила санкции от над 200 млн. долара на петролната компания.
На въпрос – дали става въпрос за битка между руски лобита, Костов каза: “Действията в момента са изцяло в защита на страната”. Според другия председател на ПГ на Синята коалиция Мартин Димитров, най-важното е финансовият министър Симеон Дянков и Ваньо Танов да не се уплашат. Димитров заяви, че правителството трябва да гарантира свободния внос на горивата и всички пречки за него трябва да бъдат премахнати. До момента изкуствено и целенасочено е бил ограничаван вносът с много сложен режим.
Иван Костов добави, че “сините” истински желаят да има война за защита на интересите на потребителя и конкуренцията и искат да видят как ще приключи тя. “Ако няма сила изпълнителната власт, хората ще трябва да разберат, че няма кой да ги защити”, коментира той.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Ние не сме перална машина, снемането...
Президентът щеше да ни набие, има капания срещу ПП-ДБ от кохортата на Радев, посочи...
Йордан Иванов за “Барселонагейт”: Прокуратурата се събуди от...
Прокуратурата поиска имунитета на Борисов, след като се събуди от зимен сън. Това заяви...
19 години Демократи за силна България
Политическа партия „Демократи за силна България” днес става на 19 години . Преминахме през...
Декларация на Националното ръководство на ДСБ
Националното ръководството на Демократи за силна България препотвърждава своето решение за подкрепа на излъчения...
Атанас Атанасов: На президента му се услади властта
Президентът може да има своите позиции. Може би в този дълъг период от време,...