Подкрепа на призива на БККС – Българския Културен Клуб Скопие

Демократиза Силна България  подкрепят призива на БККС (Български културен клуб Скопие) за включването на гражданите от двете страни на границата в общо честване на църковните празници:

  • 2 май –  1000 години от създаването на Охридската архиепископия
  • 11 май – денят в който почитаме църковно Св.Св.Кирил и Методий славяно – бъларски просветители
  • 27юли – денят на Св.Седмочисленици и Успениена св. Климент Охридски, за което Македонската църква покани официално БПЦна Св.Климент Охридски

Подкрепяме настояването на македонските българи за общо служение на честванията, с което да се сложи край на схизмата тегнеща над братята ни в Македония.

Напомняме, че Охридската Архиепископия  освен доказателство за общото ни минало, е и политически акт на чужд владетел извършен при падането на българската държава под византийска власт. Най-големите символи на единоначалието на двете църкви са Св.Цар Борис –Михаил Покръстител и  Светите Седмочисленици, развили църковната и книжовна дейност по негова воля.

Тъй като не бяха проведени общи чествания на 2-ри май, на които да се сложи край на страховете от невярно историческо интерпретиране на Охридската Архиепископия от македонска страна, както и на съмненията към БПЦ в лоялност към Руската православна църква превърнала се в хибридно оръжие,  призоваваме чествания да се случат на  на 11май – денят, в който почитаме църковно Св.Св.Кирил и Методий  и 27юли – денят на Св.Седмочисленици и Успение на Св.Климент Охридски.

Отлагането на признаването на МПЦ застрашава напрежението да се прехвърли отвъд църковните проблеми, превръщайки се в лост за възпирането на евроатлантическия път на Македония и дестабилизация на Балканите. То поставя БПЦ в непосилната за нея роля  едновременно да не задоволява очakванията на българския народ за бързи и решителни действия, но и засилване на противопоставянето ѝ с други сестрински църкви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...