Подкрепа на призива на БККС – Българския Културен Клуб Скопие

Демократиза Силна България  подкрепят призива на БККС (Български културен клуб Скопие) за включването на гражданите от двете страни на границата в общо честване на църковните празници:

  • 2 май –  1000 години от създаването на Охридската архиепископия
  • 11 май – денят в който почитаме църковно Св.Св.Кирил и Методий славяно – бъларски просветители
  • 27юли – денят на Св.Седмочисленици и Успениена св. Климент Охридски, за което Македонската църква покани официално БПЦна Св.Климент Охридски

Подкрепяме настояването на македонските българи за общо служение на честванията, с което да се сложи край на схизмата тегнеща над братята ни в Македония.

Напомняме, че Охридската Архиепископия  освен доказателство за общото ни минало, е и политически акт на чужд владетел извършен при падането на българската държава под византийска власт. Най-големите символи на единоначалието на двете църкви са Св.Цар Борис –Михаил Покръстител и  Светите Седмочисленици, развили църковната и книжовна дейност по негова воля.

Тъй като не бяха проведени общи чествания на 2-ри май, на които да се сложи край на страховете от невярно историческо интерпретиране на Охридската Архиепископия от македонска страна, както и на съмненията към БПЦ в лоялност към Руската православна църква превърнала се в хибридно оръжие,  призоваваме чествания да се случат на  на 11май – денят, в който почитаме църковно Св.Св.Кирил и Методий  и 27юли – денят на Св.Седмочисленици и Успение на Св.Климент Охридски.

Отлагането на признаването на МПЦ застрашава напрежението да се прехвърли отвъд църковните проблеми, превръщайки се в лост за възпирането на евроатлантическия път на Македония и дестабилизация на Балканите. То поставя БПЦ в непосилната за нея роля  едновременно да не задоволява очakванията на българския народ за бързи и решителни действия, но и засилване на противопоставянето ѝ с други сестрински църкви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Катя Панева: Професор Хинков получава нашата подкрепа в...
Злоупотребите в доклада за "Пирогов" трябва да бъдат разследвани. Тя коментира обществените поръчки в...
Радан Кънев за Шенген: Заложници сме на бързорастящата...
Няма никаква формална или законова причина за отказ на приемането на България и Румъния...
Кристина Петкова: Не сме забравили нито един от...
Намирам поредното вето на президента Румен Радев за срамно и унизително. Срамно е, защото...
Резолюция на Изпълнителния съвет на ДСБ, ...
1. Изказва своята благодарност на всички български граждани за дадената подкрепа на местните избори...
Георги Ганев: Бюджет 2024 не пречи за влизането...
Единственото продължаващо препятствие за еврозоната е инфлацията и предложеният бюджет за 2024 г. не...