Подкрепа на призива на БККС – Българския Културен Клуб Скопие

Демократиза Силна България  подкрепят призива на БККС (Български културен клуб Скопие) за включването на гражданите от двете страни на границата в общо честване на църковните празници:

  • 2 май –  1000 години от създаването на Охридската архиепископия
  • 11 май – денят в който почитаме църковно Св.Св.Кирил и Методий славяно – бъларски просветители
  • 27юли – денят на Св.Седмочисленици и Успениена св. Климент Охридски, за което Македонската църква покани официално БПЦна Св.Климент Охридски

Подкрепяме настояването на македонските българи за общо служение на честванията, с което да се сложи край на схизмата тегнеща над братята ни в Македония.

Напомняме, че Охридската Архиепископия  освен доказателство за общото ни минало, е и политически акт на чужд владетел извършен при падането на българската държава под византийска власт. Най-големите символи на единоначалието на двете църкви са Св.Цар Борис –Михаил Покръстител и  Светите Седмочисленици, развили църковната и книжовна дейност по негова воля.

Тъй като не бяха проведени общи чествания на 2-ри май, на които да се сложи край на страховете от невярно историческо интерпретиране на Охридската Архиепископия от македонска страна, както и на съмненията към БПЦ в лоялност към Руската православна църква превърнала се в хибридно оръжие,  призоваваме чествания да се случат на  на 11май – денят, в който почитаме църковно Св.Св.Кирил и Методий  и 27юли – денят на Св.Седмочисленици и Успение на Св.Климент Охридски.

Отлагането на признаването на МПЦ застрашава напрежението да се прехвърли отвъд църковните проблеми, превръщайки се в лост за възпирането на евроатлантическия път на Македония и дестабилизация на Балканите. То поставя БПЦ в непосилната за нея роля  едновременно да не задоволява очakванията на българския народ за бързи и решителни действия, но и засилване на противопоставянето ѝ с други сестрински църкви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...