Поглед зад кулисите

Българската общественост е свидетел на бавни и неуспешни преговори за съставяне на правителство. Това бе факт при преговорите за реализиране на първия мандат на БСП, сега се повтаря при проучвателния мандат на НДСВ.

Основен фактор в тези преговори е формацията на Симеон Сакскобургготски. Ясно е, че основната причина за провалените преговори и в двата случая е НДСВ. Техните искания са твърде странни и неясни. При първия мандат заявиха, че ще участвуват в коалиция, но искат създаване на Консултативен политически съвет. Въпреки, че в българската конституция такъв орган няма, НДСВ настояват той да надзирава правителството.

Парадоксално и нелогично е, че сегашните управляващи настояват всяка партия, участваща в този съвет, да има правото на вето върху решенията на правителството. В конкретната управленска политика на изпълнителната власт такова право на вето е безсмислено и ще блокира работата на Министерския съвет. А да се прави надзор върху правителствената дейност от политически борд, независимо как ще бъде наречен, е друга спирачка за работата на изпълнителната власт. Според конституцията ни само Народното събрание има правото и задължението да контролира работата на българското правителство. На практика НДСВ предлагат антиконституционна форма на държавно управление.

От друга страна НДСВ води лицемерно преговорите и това също е една от причините за провалите им. Партията на Сакскобургготски не поставя на масата на преговори основния мотив за своите искания. А той е – политически имунитет за Сакскобургготски и неприкосновеност на придобитата от него собственост по време на управлението му. Тази причина не се признава нито пред президента, където се водят консултации, нито пред политическите партии, с които НСДВ иска да управлява съвместно. Така се показва слабост на водене на преговори. Липсата на яснота по тази тема, вероятно ще препъне и втория мандат. А доказателство, че търсенето на политически имунитет за премиера в оставка е основното съображение за преговорните екипи на НДСВ е участието в тях на личните съветници на Сакскобургготски – Асен Ошанов и Крис Данчев.

Анализите както на политици, така и на наблюдатели се спират на последствията, а не на основната причина за препъването на преговорите. Докато тя не бъде преодоляна, НДСВ няма да успее в каквито и да било преговори за съставяне на правителство.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Председателят на ДАНС да си подаде...
Причината – според него политизирането на службите Ген. Атанас Атанасов поиска оставката на председателя на ДАНС...
Любен Иванов: Общините трябва да са двигателят, основата,...
На 12 септември на последното си редовно заседание за този мандат, Общински съвет Видин...
Радан Кънев: Австрия и Нидерландия нарушават задълженията си...
Популизмът на австрийското правителство много вреди, допълни евродепутатът Австрия и Нидерландия с упорития си...
Атанас Атанасов: Българското контраразузнаване е проспало шпионската дейност...
Много внимателно сме обсъдили цялата ситуация, не сме подходили безотговорно и тук въпросът е...
В Деня на София, 17 септември, Коалиция ПП-ДБ...
“В Деня на София, празникът на града, който обичаме се регистрираме за местните избори...