Поглед зад кулисите

Българската общественост е свидетел на бавни и неуспешни преговори за съставяне на правителство. Това бе факт при преговорите за реализиране на първия мандат на БСП, сега се повтаря при проучвателния мандат на НДСВ.

Основен фактор в тези преговори е формацията на Симеон Сакскобургготски. Ясно е, че основната причина за провалените преговори и в двата случая е НДСВ. Техните искания са твърде странни и неясни. При първия мандат заявиха, че ще участвуват в коалиция, но искат създаване на Консултативен политически съвет. Въпреки, че в българската конституция такъв орган няма, НДСВ настояват той да надзирава правителството.

Парадоксално и нелогично е, че сегашните управляващи настояват всяка партия, участваща в този съвет, да има правото на вето върху решенията на правителството. В конкретната управленска политика на изпълнителната власт такова право на вето е безсмислено и ще блокира работата на Министерския съвет. А да се прави надзор върху правителствената дейност от политически борд, независимо как ще бъде наречен, е друга спирачка за работата на изпълнителната власт. Според конституцията ни само Народното събрание има правото и задължението да контролира работата на българското правителство. На практика НДСВ предлагат антиконституционна форма на държавно управление.

От друга страна НДСВ води лицемерно преговорите и това също е една от причините за провалите им. Партията на Сакскобургготски не поставя на масата на преговори основния мотив за своите искания. А той е – политически имунитет за Сакскобургготски и неприкосновеност на придобитата от него собственост по време на управлението му. Тази причина не се признава нито пред президента, където се водят консултации, нито пред политическите партии, с които НСДВ иска да управлява съвместно. Така се показва слабост на водене на преговори. Липсата на яснота по тази тема, вероятно ще препъне и втория мандат. А доказателство, че търсенето на политически имунитет за премиера в оставка е основното съображение за преговорните екипи на НДСВ е участието в тях на личните съветници на Сакскобургготски – Асен Ошанов и Крис Данчев.

Анализите както на политици, така и на наблюдатели се спират на последствията, а не на основната причина за препъването на преговорите. Докато тя не бъде преодоляна, НДСВ няма да успее в каквито и да било преговори за съставяне на правителство.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Налице е заплаха за националната ни...
Налице е заплаха за националната ни сигурност през ДАНС. Това заяви в "Още от...
Владимир Славенски: Общинският съвет на Пловдив блокира отчетността...
С остра критика реагираме на решението на ОбС на Пловдив, което не прие нашето...
Бонка Василева: Осигурени са нужните 37 милиона лева...
Имаме и позитивни новини за София - осигурени са нужните 37 милиона лева за...
Д-р Ивайло Митковски: Следдипломната квалификация е задължителна за...
Д-р Ивайло Митковски е ортопед-травматолог, депутат в парламентарната комисия по здравеопазване от листата на...
Людмила Илиева: Здравеопазването във Велико Търново и региона...
Здравеопазването в региона ще се покачи на следващо ниво и с наличието на въздушни...