Повече от 1,8 млн. българи обедняха

Димитър Бъчваров,

икономист от ДСБ

През последните три години повече от 1,8 милиона българи обедняха. От една страна имаше мораториум върху ръста на пенсиите. А пенсионерите в България са около 2 200 000, т.е. те са почти 25 на сто от населението. Освен това имаше огромна загуба на работни места – страшно много хора, които бяха официално регистрирани като самонаети и си плащаха осигуровките, си загубиха работата. И друго – след пререгистрацията на фирмите 150 000 преустановиха своята работа за последните три години. Като съберем всичко това, дори цифрата е по-голяма от 1,8 милиона българи.
Освен това последните данни на Евростат показват, че 49% от българите са под прага на бедността. Това е нечуван показател в Европа след войната. Не е имало друга страна на това положение.
Така че излиза, че последните три години при управлението на ГЕРБ някои са стягали колана, други очевидно не са. Погледнете увеличаването на депозитните милионери – там имаме непрекъснат ръст. В момента в България по официални данни от БНБ има над 700-800 депозитни сметки с над 1 милион лева. Тоест тази поляризация и диспропорция показва едно свито потребление. Вървим по една спирала на бедността. Все по-малко хора имат възможността да потребяват, защото не могат да си посрещнат сметките за ток, парно. Доста хора заради високите лихви изтеглиха парите от активната икономика и ги сложиха на депозит. Това заби икономиката в дъното. Ето защо смятам, че трябва да се вземат спешни мерки, за да се излезе от тази спирала. Правителството в оставка не разчете добре тези процеси някак си, не можа да ги предвиди. Сега гледам, че министрите започват да говорят по тези теми, но то вече се е случило. Например министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова ги споменава.
Сбъркана обаче бе не само политиката на доходите. Искам да подчертая, че силно се възпротивявам на приказките и на мита за финансовата стабилност на България. Финансовата стабилност на фиска е едно. Но в страната като цяло наблюдаваме финансова нестабилност. Не може да бъде финансово стабилна една страна, в която огромно количество домакинства не могат да си платят сметките за ток, в която има много необслужени кредити, увеличава се междуфирмената задлъжнялост. Освен това се увеличава броят на хората, които не могат да си получат изработените заплати. Нито кредиторите, нито длъжниците могат да си уредят отношенията. Искам да кажа и друго нещо – чуждият инвеститор не се интересува дали държавата има дългове или не. Чуждият инвеститор се интересува първо дали има платежоспособен клиент, който да купи неговия продукт. Второ – дали неговият клиент ще си плати. И трето – дали има съдебно производство, което да гарантира, че ще получи това, което е трябвало. Така че по всички тези параметри България е изключително нестабилна финансова държава.
Записа Милена Минчева

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Целта на Борисов е да уязви...
„Отговорността на Бойко Борисов става голяма. Той е опитен играч, не става дума за наиграване. Дърпа...
Людмила Илиева: Насилието няма място между отношенията на...
"Ситуацията в страната ескалира в резултат на случилото се на 16 ноември. Имаме приоритетни задачи,...
Кристина Петкова: Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да...
Вътрешният министър Калин Стоянов трябва да подаде оставка. Ние го казахме още в деня...
Кристина Петкова: Няма как кметът на София да...
"Няма как кметът на София да носи вина за снощните събития. Този протест е...
Людмила Илиева: От ПП-ДБ внесохме законопроект за отпадане...
Безпредметно е да се обсъждат други варианти за управлението на държавата, посочи тя Вотът...