Плевнелиев да свика КСНС за енергийната сигурност на България

(видео)

Иван Костов: Благодаря ви, затова че уважавате нашата пресконференция. Ще направя едно изявление от името на ДСБ за енергийната сигурност.

Народното събрание прие забрана срещу проучванията за шистов газ, без да вземе становището на учените и да се съобрази с най-важните интереси на страната.

До 30 март т.г. предстои да се вземе окончателното решение дали да се изгради АЕЦ “Белене”с остаряла руска технология.

Страната ни е обект на засилена дипломатическа активност по отношение на енергетиката. Очакват се нови посещения на американски и руски представители.

ДСБ от години настояват тези най-важни въпроси да не се решават в зависимост от силата на лобисткия натиск върху българските институции. Предлагали сме многократно на бившия президент Първанов да постави на дебат в КСНС проблемите на енергийната сигурност, но той отказваше и водеше рискови за националната ни сигурност политики.

Последното намаляване на доставките на Газпром за Европа с 30 на сто отново събужда спомена за кризата от януари 2009 г., когато г-н Путин, предаван по телевизията, спря крана за подаване на газ за България. За 16 дни българската икономика претърпя загуби за 500 млн. лв..

Всичко това ни дава основание да предложим на президента г-н Росен Плевнелиев да свика КСНС, който да обсъди въпросите на енергийната сигурност и независимост на страната и да ги постави в центъра на вниманието на всички отговорни за българската политика институции.

Това ще има силно въздействие върху външната и вътрешната ни политика. Ще постави като категорично условие те да се водят с оглед на засилване енергийната сигурност като съществена част от националната сигурност на страната.

Това беше изявлението, на ваше разположение сме.

Въпрос: Какви знаци видяхте във визитата на Хилари Клинтън по отношение на енергийната сигурност?

Иван Костов: Знаци на засилен интерес по отношение на сигурността, който идва от нашите НАТО-вски партньори, водещата в НАТО държава. Просто едно потвърждение на това, за което говорим и днес.

Въпрос: Има и послания за вътрешната сигурност, доколкото знаем.

Иван Костов: Загубите са, за които напомняме са вътрешна сигурност, те са щети нанесени на българските граждани и фирми.

Въпрос: Г-н Костов, как ще коментирате изявлението на Хилари Клинтън относно създадената комисия срещу полицейското насилие и, че квалитетния принцип не е по-добър от квотния и че нищо не казало, че полицията няма по същия начин да стига до фактите, както и управляващите? Въобще ще правите ли допълнителна комисия, ако се наложи?

Иван Костов: Вие самата казвате, ако се наложи, ако той и неговата комисия не дадат поставените десет въпроса.

Въпрос: Г-н Костов, как разбирате думите на Хилари Клинтън, че България трябва да засили своето сътрудничество с Турция като част от добросъседските отношения?

Иван Костов: Естествено е това настояване, тъй като аз знам, че в България има много хора предубедени към Република Турция, но от икономическа гледна точка, Турция е една много бързо развиваща се страна. Миналата година темповете на растеж бяха 9.8%. От тази гледна точка износът и икономическите отношения с Турция могат да бъдат много важен фактор, който да позволи на България много лесно да намери отговорите на кризата.

Светослав Малинов: Само да напомня една тема, която може би е смятана за забравена, но сега нейното влияние започва да се усеща, в ЕП, въобще в Европа много силно отекна Декларацията за възродителния процес. И тя продължава да вдига престижа на България, както в либералните, така и консервативните среди, това е акт, който се съизмерва заедно с други подобни събития в Европа и много вдигна престижа на България, това със сигурност г-жа Клинтън го е знаела, било й е напомнено на път към България.

Иван Костов: Има ли и други въпроси?

Въпрос: Тези твърдения, които в петъчната ви декларация за връзките…

Иван Костов: То е въпрос.

Въпрос: Става въпрос, че това не са констатации и предположения?

Иван Костов: Вижте съдията казва и ние това питаме, на кого са? Той казва, че има отпечатък от трети човек, върху едно от писмата, с което е искан подкуп, това не е интерпретация на медиите, това е казано от самия съдия в съда. Затова ние питаме кой е оставил отпечатъка и дали има връзка със Стоев, и дали има връзка с босовете на наркотрафика и наркоразпространението, това е съвсем естествено да попитаме по този начин, защото следим много внимателно какво излиза в електронните и другите медии и виждаме какви са предположенията на журналистите, на пишещите хора. Има такава версия, тя трябва или да бъде потвърдена или да бъде отхвърлена.

Въпрос: Както и това, че вероятно Мирослава е била свидетел на …?

Иван Костов: Да, това е версията на един журналист и тя трябва да бъде… вижте версиите нали са затова, те трябва да бъдат проверени и да бъдат или отхвърлени или аргументирани и доказани. Не може да се води разследване, защото представете си тази версия дори и само за миг, ако тази версия е вярна какво означава това. Това веднага довежда до мисълта, че Стоев е отстранен като свидетел. Ами това е страшно, ако стигаме до такива мисли за какво въобще говорим в България. Това трябва много отговорно, с огромно внимание това трябва да се… Трябва да се намерят отговорите на тези въпроси. Не можем оттук нататък да продължим, без да знаем какво става.

Въпрос: Колко време ще чакате, за да ви дадат отговори?

Иван Костов: 14 дни е времето на комисията на г-н Ципов, освен това ще наблюдаваме нейната работа – дали се събира, дали няма да се събира и т.н., с какво ще се занимава. Аз искам да го предупредя г-н Ципов през вас, това дето той се опитва да наведе подозренията върху шефа на Главната дирекция за организирана престъпност в Перник няма да мине. Просто, защото хората, които са присъствали по време на изстрела в апартамента на г-н Стоев са водени от шефа на отдел “Противодействие на терора” в ГДБОП, т.е. от главната дирекция, а не от пернишкия му колега.

Въпрос: Г-н Костов, защо преди две седмици беше моментът за приемането на тази декларация за възродителния процес? И вторият ми въпрос е има ли някаква сделка между ДСБ и ДПС по този въпрос?

Иван Костов: Преди 2 седмици в началото на сесията, защото ние чухме при едно от последните отхвърляния на тази декларация в Народното събрание, че не е дошъл момента. Едновременно с това видяхме, че Атака отхвърли подкрепата си към парламентарната група на ГЕРБ и ГЕРБ са в някакъв смисъл свободни да гласуват по съвест за една такава декларация. Просто създаде се политическа подходяща обстановка.

Светослав Малинов: Иначе внасянето на такава декларация, аз съм един от съвносителите още в края на мандата на предишното Народно събрание, това е позиция на ДСБ от много време. Както сме против вече отдавна забравения, надявам се, етнически модел внесен от ДПС, така сме имали от години позиция относно възродителния процес, така че това е текст, който стои и ние само подновяваме в Народното събрание. Иначе момента, както видяхте се оказа подходящ.

Иван Костов: Иначе Вие сте първи, който развива тезата за договореност между ДСБ и ДПС. Аз съм чувал, че се разискват договорености между ДПС и ГЕРБ, сега с интерес чувам тази версия за пръв път. Ние сме най-далечните полюси с ДПС и Атака по отношение на българската демокрация и по отношение на нейните ценности, на абсолютно полярни противоположни позиции сме.

Благодаря ви за вниманието, имате текста на изявлението.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...