ПИСМО на Синята коалиция до Президента Първанов

ДО ПРЕЗИДЕНТА
НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

Във връзка с кризата в демократичнитие традиции, която назначените от Вас ЦИКЕП и ЦИК предизвикват с решенията си срещу правото на българските граждани свободно да изразят политическата си воля – да избират и бъдат избирани в свободни избори, лидерите на Синята коалиция Иван Костов и Мартин Димитров настояват за спешна среща с държавния глава.

Действията на ЦИК подменят политическия дебат и правото на хората да избират и да бъдат избирани с фалшификации и административен произвол срещу партиите от Синята коалиция.

Поведението на ЦИК нарушава Конституцията – член 1, алинея 3, както и законите на страната:

• Със своите решения, издадени по повод процедурата по регистрация на партиите от Синята коалиция, и в частност със своето решение № НС – 83/28.05.2009 г., ЦИК грубо наруши законността в Републиката, както и конституционната разпоредба, че “политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм”. Това решение на ЦИК беше прието в пълно противоречие с чл. 297 от ГПК поради наличието на влязло в сила съдебно решение №6720/22.05.2009 г., постановено по адм. д. № 6877/2009 г. по описа на ВАС, по което дело, между едни и същи страни, беше категорично разрешен въпросът за представителството на ПП “СДС”. Чрез своето решение ЦИК пряко наруши и член 125, алинеи 1 и 2 от Конституцията.

• Убедени сме, че споделяте нашето притеснение и от незаконния натиск, който членове на ЦИК са си позволили върху Председателя на ВАС, съгласно негово изявление от 30 май 2009 г., направено при публичното обявяване на съдебно решение №7062/30.05.2009 г., постановено по адм. д. № 7343/2009 г. по описа на ВАС.

• ЦИК избра фирмата “Информационно обслуждане” с ясното съзнание, че начело на тази фирма стои съветник на министър-председателя, пряко политически ангажиран в предизборната кампания.

Решенията на ЦИК ясно сочат политическата пристрастност на ЦИК и са опит да лишат от правото да бъдат избирани гражданите издигнати от Синята коалиция, а по този начин неограничен кръг граждани да бъдат лишени от правото за избират за членове на органите на държавно управление лицата, които желаят.

Поведението на ЦИК е изключително опасен прецедент, подриващ установените в последните 20 години свобода и демокрация (народовластие) в Републиката.
Намесата Ви е задължителна от морална и държавническа позиция. В противен случай, като лице, назначило членовете на ЦИК, ставате съучастник в опит за потъпкване принципа за провеждане на честни и свободни избори, защото именно това управляващите, чрез политическите им представители в ЦИК се опитаха да извършат.

Настояваме за максимално бърза и отговорна реакция от страна на Държавния глава.

Найден Зеленогорски Петър Москов
Съпредседател Съпредседател на
на Предизборния щаб на Предизборния щаб
на Синята коалиция на Синята коалиция

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...