Писмо на Синята коалиция до посланика на Чешката република по повод отказа на ЦИК за регистрация за изборите за НС

До Негово Превъзходителство
г-н Мартин Клепетко,
Посланик на Чешката република

Ваше Превъзходителство,

Обръщаме се към Вас в качеството Ви на представител на Чешкото председателство на Европейския съюз.

Вчера, 28 май 2009 г., Централната избирателна комисия отказа регистрация на Синята коалиция за участие в предстоящите парламентарни избори, предвидени на 5 юли 2009 г.

Тревожно е, че единственото основание за това Решение е “непостигането на мнозинство от две трети от присъстващите на заседанието”. Членовете на ЦИК, които не участваха във вота и по този начин възпрепятстваха приемането на законосъобразно решение, са представителите на Българската социалистическа партия, Движението за права и свободи, ПП “Атака” и “Ред, законност, справедливост”.

Във връзка с това, бихме искали да Ви напомним предходното Решение на Централната избирателна комисия, с което същата щеше да саботира адекватното представяне на Синята коалиция на изборите за Европейски парламент, ако не беше отменено от Върховния административен съд.

Горепосочените решения ни карат да заключим, че доминираната от представители на управляващата коалиция ЦИК е силно политизиран орган и не е способна да гарантира провеждането на свободни и честни избори по безпристрастен и прозрачен начин. Ние, партиите членки на Синята коалиция, нееднократно сме настоявали през последните години за създаване на постоянно действаща, неполитическа изборна администрация.

Предвид систематичните опити на управляващата коалиция да упражнява политически натиск върху независими държавни институции във вреда на опозицията, Синята коалиция отправя официално искане към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа да изпрати наблюдатели на предстоящите избори за европейски и национален парламент в България.

Мартин Димитров Иван Костов
съпредседател на Синята коалиция съпредседател на Синята коалиция

София,
29 май 2009

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Наложително е да се състави редовно...
Цялото участие: http://bit.ly/3EZOvDa “В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит...
Декларация на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ по...
Преди година Русия разруши мира и сигурността в Европа с  непредизвикана и бруталната военна агресия...
ПОРЕДНА АТАКА СРЕЩУ ЧЕСТНИЯ ВОТ. В ПРОТОКОЛА ЩЕ...
Решението беше прокарано от представителите на ГЕРБ, БСП, ДПС и ИТН в ЦИК, но...
Атанас Атанасов: Разчитам, че ще получим мнозинство за...
Цялото участие: https://www.vbox7.com/play:a1a019734e Разчитам, че ще получим мнозинство за самостоятелно управление. Мисля, че можем...
Декларация на коалиция “Продължаваме Промяната – Демократична България”
Коалиция „Продължаваме Промяната - Демократична България“ настоява президентът и служебното правителство: да спазват решенията...