Писмо до Нона Караджова относно незаконно заеманата площ от концесионера на ски зоната в Банско

ДО Г-ЖА НОНА КАРАДЖОВА

МИНИСТЪР НА ОКОЛНАТА СРЕДА И ВОДИТЕ

Уважаема г-жо Министър,

През юли 2011 година ние от Демократи за силна България приветствахме Вашето действие, с което оповестихте незаконно заеманата площ от концесионера на ски зоната в Банско, което беше прикривано от предишните две правителства, и разрешихте дългогодишния спор между природозащитниците и концесионера.

Днес, повече от година и половина по-късно, не само, че не сте предприели никакви действия за санкциониране на нарушителите, но вече твърдите, че няма констатирано нарушение.

Не приемаме аргумента, че клаузите на Договора за концесия са неясни и противоречиви. В такъв случай, този договор не следва да се прилага, още по-малко във вреда на Националния парк и на българската природа. Призоваваме Ви да разтрогнете Договора за концесия, след като клаузите му са неясни и противоречиви, както и да обявите нов конкурс за ски-зоната с точни правила, които да отразяват действителната воля на Държавата, да са съобразени с европейските норми и ангажименти и да постигат баланс между обществения интерес и интересите на населението. В новия договор следва да бъдат премахнати всички клаузи, поставящи концесионера в привилегировано положение.

Подновяваме призива си от юли 2011 г. да потърсите съдействието на държавните контролни органи и прокуратурата за разследване на всички нарушения на концесионера на ски-зона Банско и община Банско и прилагане на цялата тежест на закона над всички нарушители, включително държавни и общински органи на властта.

Настояваме да отхвърлите предложенията на община “Банско” за изменение на Плана за управление на НП “Пирин” като явно незаконосъобразни и да прекратите процедурата по тяхното разглеждане по същество от Висшия експертен екологичен съвет, предвидено за днес.

Считаме, че приемането на изменение в Плана за управление в навечерието на приемане на изцяло нов план обслужва конюнктурни корпоративни интереси и създава правна несигурност с цел Националният парк да бъде увреден преди влизане в сила на новия, постоянен план.

За ПП “Демократи за силна България”

Радан Кънев, заместник-председател

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...