Пилотният проект на Софийска община „София диша” стартира с централната улица

По инициатива на заместник-кмета по “Култура, образование, спорт и превенция на зависимости ” – Христо Ангеличин от 9 август 2010 г. в София в три поредни неделни дни столичната централна улица “Цар Иван Шишман” ще се превърне в пешеходна алея. Това е първата акция от пилотния проект на Софийска община “София диша”.
На 15 август, в отсечката от ул. Граф Игнатиев до пл. Народно събрание, ул. “Цар Иван Шишман” ще бъде “изчистена” от автомобили и ще бъде превърната в истинска европейска централна улица. Целият неделен ден ще предложи на софиянци и гости на града развлекателна програма, включваща творчески работилници за деца и възрастни, спортни занимания, всякакви игри, музикални, художествени и театрални забавления и много други. В неделната улична фиеста ще участват циркови и театрални артисти – клоуни, жонгльори, артисти на кокили, мимове и др. Музикалната част е поверена на софийските улични музиканти, на различни състави за класическа музика и на диджеи. По време на уличния празник ще се проведат и турнири по мини тенис, бадмингтон, дартс, джаги, народна топка и други. Общината очаква към инициативата да се присъединят и много скейтбордисти, кънкъори и велосипедисти.
В инициативата “София диша” ще се включат и всички колоритни заведения, разположение на самата улица ул. “Цар Иван Шишман”.
Проектът “София диша” е инициатива на Столична община, която цели да събуди гражданска дискусия за въздуха на столицата, за зелена София с по-малко автомобили и градския шум. Затова Общината приканя всички любители на алтернативния превоз да подкрепят инициативата с присъствието си. Заповядайте!

Христо Ангеличин за “София диша” тази неделя

Инфарктна е първата проява. Защото, ще съберем обратно мнения на хора. Ако то не е добре прието, то няма да се провежда по простата причина, че няма да има енергия. Но аз съм сигурен в обратното. София в момента е полупразна, но като казвам “полу”, все пак разчитаме на другите 700 хиляди, които са тук. Това е голям град, както знаете. Неделя е скучна в София. Надявам се това да са първите три недели в които в София няма да е скучно.

Улицата не просто ще бъде затворена за да се разхождат хората на воля и да влизат в магазините, които ще работят в неделя.

Всички ще работят. С отворени обятия приеха идеята и ни посрещнаха по цялата улица. Казаха, че такова нещо не се е правило. Казаха, че всички ще имат собствена програма, собствена кухня по случай празника. И само малък фрагмент ще ви кажа – на “Шишман” ще има роял. По средата на Шишман.

Бял роял?

Цветът ще го уточним.

Ще говорим след малко какви точно инициативи предвиждате да организирате. Имам предвид програмата. Защото, както казахте, собствениците на различни заведения, локали, кафенета и магазини ще имат своя програма, своя менюта. А Вие какво предвиждате.

Аз предвиждам циркова програма – артисти. Предлагам свободен театър. Ще има рисунки за деца, ще има много видове спорт. И много-много богата музикална програма, буквално на всеки ъгъл, за всеки час е разписано какво ще се случва.

Вие казахте, че това е пилотен проект. Най-напред това ще стане факт с улица “Шишман”. А след тези три недели, дано всичко наистина мине добре, защото на мен идеята, много ми харесва. Радвам се, че отзивите, обратната връзка, която поддържате доказва, че хората приемат на драго сърце идеята. Но след това, кои ще бъдат следващите улици, ако всичко върви добре?

Във Фейсбук има над 1500 души които са потвърдили участието си. Около 7-8000 дискутират непрекъснато, за и против тази идея, което за мен е добре. Дори хората които са против, аз се надявам да бъдат убедени, защото все пак ще видите една различна София, наистина.

Интересно ми стана, защо в един неделен ден, в разгара на лятото, някой смята, че улица “Шишман” трябва да остане отворена за автомобили? Заради това, че наистина, това е факт, тя е основна паралелна артерия да кажем на “Левски” и на “Раковски” и се използва много от автомобили. Това ли притеснява онези, които са против? Какви са техните доводи?

Основно, живущите на самата улица може би ще бъдат притеснени относно това, че в неделния ден колите им ще бъдат преместени, Ще бъдат помолени да ги преместят, ако това не се случи, ще бъдат репатрирани, напълно безплатно разбира се и без никакви наказания на паркинга, който е пред Народното събрание, зад “Опашката на коня”. Това е единствеон.то недоволство, което чувам към този момент. Трябва да Ви кажа, че в кабинета ми има хора, които са недоволни и лично се обаждам на всеки един от тях, за да чуя какво има да каже и за да го убедя в противното. Уверявам Ви, след 15-20 минутни разговори те все пак казват: “Благодаря Ви. Това не ни се е случвало, обажда ни се заместник-кмет”.

Да наистина, прекрасно звучи. Поздравявам Ви, че процедирате по този начин. И все пак, преди малко Ви попитах, кои ще бъдат следващите улици, защото, казахте, това е пилотния проект?

Там има голяма енергия и аз непрекъснато повтарям – трябва да има “градска енергия”, за да се случи това нещо, което правя. Защото това е градски проект. Това не е проект за някоя бира, това не е проект за поредното нещо, което софиянци са виждали и не харесват. Това е ново и е различно. Следващата улица, ако има много голяма енергия, както казвам, най-вероятно е “Царя” – между Университета и “Раковска”, където дори посолствата, които се намират на тази улица ще вземат участие…

Чудесно, това са италианското и австрийското.

Точно така, едни хубави сгради. Само те ако бъдат отворени, ще съберат достатъчно хора за да ги разгледат.

Много съм приятно изненадан от това, че чуждите легации, австрийската и италианската са решили да отворят вратите си…

Изцяло ни подкрепят. Работя много добре с всичките посолства. През септември ще имам подобен фестивал в Южния парк, където също ще бъдат поканени гражданите на София. Три или четири посолства ще направят своите вечери в Южния парк. Това ще бъде около Денят на София, 17 септември. Предстоят приятни моменти в София.

Раздвижване на градската енергия. Да кажем коя е улица Шишман. Това е емблематична, знакова софийска улица. Улицата, която тръгва от “Патриарха”, прави един много интересен завой и накрая се озовава на “опашката на коня”, т.е. излиза на Народното събрание. Нека да кажем точно кога в неделя започва всичко.

Фиестата ще започне в 16 ч. в неделя и ще продължи до 21:30 ч.. През цялото време на всеки ъгъл ще има забавления. Гражданите на София да дойдат и да ни подкрепят, за да видим, че има градска енергия. Всичко е абсолютно безплатно. От гледна точка на финанси и бюджет общината не харчи и стотинка.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...
Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Ивайло Митковски: ПП-ДБ направи много компромиси, но не...
Димитър Главчев е ярка политическа фигура от ГЕРБ, неговото назначаване за служебен премиер е...