Петър Николов: Ще има дясноцентристко правителство след изборите

Господин Николов, вие преподавате в Нов български университет. Кое ви накара да замените аудиторията с политиката?
– Не съм я заменил. Нормалната практика по света е политиците да съчетават политическата си кариера с академична. А и аз преподавам история – а крачката от това да анализираш минали политически събития до това да се опиташ да станеш днес част от тях е много малка.

Изобщо какво може да бъде мястото на младите хора в българската политика?
– Много пъти съм казвал, че не деля хората на млади и стари, а на такива, които са готови да гледат отстрани как някой друг решава съдбата им, и такива, които влизат смело в битката. Постоянно се говори за младите, но всъщност поколението на нашите родители формулира европейския проект на България. На фона на доста драматичната българска история това да поставиш ясна кауза пред нацията, да я защитиш в публичен дебат и да я реализираш не е малко.
Иначе, разбира се, че в политиката има нужда от млади лица. Но те трябва да бъдат оценявани по компетентността и политическата си воля, а не по възрастта си.

Как трябва да стане според вас смяната на политическата класа, от което явно обществото има нужда?
– Трябва да се изхвърлят мръсниците в политиката. Тарикатите, корумпираните и просто тези, които с глупостта си стават параван за нечисти сделки. Ако има нещо, което отвращава българското общество от политиката, това са именно тези хора.
Питате как да стане – до голяма степен това е отговорност на всички граждани. Не може днес да гласуваш срещу 20 лв., а утре да се оплакваш, че политиците са те излъгали. Та те са те купили. Мисля обаче, че България върви към катарзис и цялата тази мръсотия ще бъде изчистена.
Има и още един начин да се оправят нещата политически в България, но за целта трябва отговорните политически сили да постигнат консенсус за това. Така стана в Гърция преди 30 години и виждате, че тази страна оттогава насам просперира.

Познавате ли достатъчно добре реалните проблеми на региона?
– Четири месеца вече живея в Ловеч и претендирам, че познавам повечето от тях. Най-страшният е безработицата и липсата на перспектива пред младите хора. Трагедия за България е, че толкова млади семейства напускат страната и родните си места.

Какви ще бъдат вашите приоритети, ако бъдете избран за депутат?
– Привличане на няколко солидни инвеститора в района и създаване на реални работни места, привличане поне на едно престижно висше учебно заведение да открие филиал в Ловеч, възобновяване на проекта за тунел по оста Троян – Кърнаре, превръщане на автомагистрала Хемус в национален приоритет, изграждане на цялостна стратегия за развитието на туризма.

Вашата прогноза за предстоящите избори?
– Ще има дясноцентристко правителство, доминирано от Синята коалиция и ГЕРБ. Голямата битка в момента е дали БСП и ДПС ще успеят да вкарат някоя от своите мимикрии като НДСВ, ЛИДЕР, РЗС и т.н. в бъдещото управление или не.

Лично аз вярвам в българските избиратели и вярвам, че те могат да отграничат оригинала от ментето и автентичното политическо действие от кресливите партийки за мръсни поръчки.
Как Синята коалиция може да помогне на Ловеч?

– Като гарантира изпълнението на горните приоритети. Трябва ни управление, което има доверието на Европа, защото само вливането на свежи европейски пари в България ще направи възможно осъществяването на големите инфраструктурни проекти и ще задържи икономиката на крака. И за да оцениш това, няма значение дали живееш в Ловеч, Троян или Тетевен или на другия край на България.
Алтернатива на практика няма. Защото знаете до какво ще доведе едно оставане на БСП и ДПС във властта – икономическа криза, девалвация на лева, ипотечна криза, срив в доверието към банковата система. И в крайна сметка нова стопанска катастрофа в мащабите от времето на Луканов и Виденов.

Вие водехте предаване по ББТ, как се чувствате от другата страна на барикадата?
– Има предимство в това да си едновременно историк, политолог, журналист и политик. Предимството е в това, че виждаш всеки проблем от различни страни. Така че чувствам се комфортно. Не съм нито първият, нито последният политически интерпретатор, който влиза в реалната политика.

В навечерието на вота с какво бихте мотивирали ловешките избиратели да гласуват за вас?
– За разлика от повечето останали мажоритарни кандидати и водачи на листи аз професионално се занимавам с политика. Избирайки мен, избирателите от Ловешка област ще изпратят в парламента не някого, който четири години ще разхожда костюма си в кулоарите, а човек, който познава механизмите на действие на властта и който реално може да изпълни поетите ангажименти.

Работата на един народен представител е да защитава интересите на района си и аз мога да го постигна.
Имам познанията за това, имам енергията и волята за четири години да осъществя десет или петнадесет реални проекта, които и най-предубеденият човек да може да види и оцени.

Визитка

Петър Николов е и мажоритарен кандидат, и водач на листата на Синята коалиция в Ловешка област.
Роден е през 1979 г. Завършил е класическата гимназия, бакалавър по политология и магистър по политически мениджмънт в Софийския университет, докторант по история в Нов български университет, специализирал по предмета Политически умения в България и чужбина.
Автор и водещ на телевизионното предаване Клуб Четвъртък, автор на много статии в специализирани и популярни издания. Женен, има една дъщеря.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...