Петър Николов: Синята коалиция е гарант срещу участието на БСП и Доган във властта

Ловеч днес, блог на Петър Николов

Вие сте млад човек. Мислите ли, че младите хора имат силата и желанието да променят България?
Не деля хората на млади и стари, а на такива, които имат желание за промяна и такива, които се носят по течението. Винаги съм се стремял да съм от първите и искам кампанията, която ще направи Синята коалиция в Ловеч, също да бъде насочена към тях. Към тези хора, които не са избягали, а са останали в Ловеч, не поради апатия, а точно обратното. Към тези хора, които обичат града си и вярват, че именно тук могат да осъществят своя обществен или житейски проект.

Преподавате в Нов български университет и имате впечатления от нагласите на студентите към политиката. Какво трябва да се промени, според тях?
Трябва да се премахне фалшът. Подмяната на истината с лъжата – това е, което отвращава не само младите, а и всички нормални хора от политиката. Видяхте атаките на ДПС и Ахмед Доган срещу Синята коалиция, нали? Видяхте ли опита за поредната подмяна – на една от най-старите и авторитетни партии в България – СДС. Е, всичко в българската политика е такова. Да кажеш на бялото черно. Това отвращава. Отвращава не само десните и демократите, а и всички интелигентни и почтени хора.

Не е ли рисковано млад и амбициозен човек да загуби прекалено много от това, че се занимава с политика?
Вижте, в политиката има нещо много привлекателно – има страст, има битка, има сблъсък на идеи и визии. Ако си млад и амбициозен, ми е трудно да си представя област, в която по-бързо и лесно да можеш да наложиш идеите си. Политиката е това – да застанеш зад кауза, по възможност голяма и амбициозна. И да я осъществиш. Ето, в случая с Ловеч моята кауза ще бъде вместо ловчалии да напускат града – хора от страната и от чужбина да идват тук. Как ще стане това – чрез реклама и PR. Разберете, че Ловеч е перла, която никой в България не познава. Това е може би най-красивият град, заради крепостта, Вароша, моста, бароковите къщи, реката…, но това не се знае. Ами ще го кажем. Работата на депутата е само една – да лобира за своя избирателен район, да стъпи на врата на чиновниците и администрацията и да насочи вниманието им към него. Може ли например да се намерят европейски пари и крепостта да бъде реставрирана и то напълно? Може. Ами ето това ще си поставя като цел утре. И когато стане факт – туристите, които сега ходят в Търново, ще дойдат да видят и Ловеч. И покрай другото, ще оставят някой лев тук. Броили ли сте хотелите в Търново и тези в Ловеч?

Отговарят ли на очакванията на обществото днешните политици, според Вас?
Не. Но никога не забравяйте, че тези политици сме си ги избирали ние. Знаеха ли хората, които гласуваха за БСП на последните избори че Станишев ще направи коалиция с Доган? Знаеха. И въпреки това гласуваха за БСП. И после какво казаха? “Ау, страшно! ДПС-то окраде държавата…” Ами нали ние им поднесохме властта на тепсия. Че той Доган си го каза в прав текст – “Аз правя обръчи от фирми! Така я разбирам политиката.”. Не гласувайте за БСП, ако не искате Доган да ви управлява отново! Не гласувайте за никого, който би направил компромис с Доган и БСП, ако искате някаква промяна, въобще да се случи. Аз затова съм кандидат на Синята коалиция, защото знам, че СДС и ДСБ могат да са правили много грешки през годините, но никога не са правили компромиси за големите неща. И ви уверявам – нито Костов, нито Мартин Димитров утре ще ви вкарат Доган във властта през задния вход.

Г-н Николов, какво Ви мотивира да помагате точно на град Ловеч?
Това, че е град с огромен потенциал, който обаче не се реализира заради незаинтересованост, корупция и обикновен мързел. На Ловеч му трябва нова енергия и аз съм сигурен, че мога да му я дам.

Познавате ли в достатъчна степен реалните проблеми на града?
Проблем е, че младите хора напускат Ловеч. Правят го и защото нямат работа, но и защото например нямат кино. Как си представяте областен град без един киносалон!?! Точно в това е разковничето, че няма големи и малки проблеми. Вярно ли е, че строителните фирми, които ангажира общината са отвсякъде другаде, само не и от Ловеч? Вярно ли е, че се кара асфалт от 100 километра, а има асфалтова база под носа ни? Вярно ли е, че не се строят жилища и младите семейства са принудени ад напускат и поради този проблем? Всичко е важно, но по-важното е да се намерят хора, които да имат волята и енергията да променят нещата.

Как “Синята коалиция” би помогнала за развитието на Ловеч?
В десницата – в СДС и в ДСБ са авторите на европейския проект на България. Преди двайсет години именно сините казаха, че трябва да станем член на НАТО и на ЕС. Но забележете – не като самоцел, а като инструмент за реализиране на истинската цел – България да стане нормална, просперираща, западна страна. Както стана Гърция, както стана Португалия, Ирландия и т.н. Само че за зла участ, когато станахме член на ЕС, България се управляваше от бившите комунисти. А те просто са некомпетентни по европейските въпроси. Брюксел ни предлага два милиарда лева, тука спонсорите на БСП свиват 5-6-10 милиона и Брюксел спира кранчето. Парите ги няма. Разделете 2 млрд. на 28, колкото са областите в България и ще видите, колко горе-долу е пропуснала Ловешка област, заради Станишев и Доган.
Станах малко многословен, но това е, което Синята коалиция ще направи на първо място и то не само за Ловеч, а за цялата страна. Щом с европейско финансиране Гърция може да заприлича на европейска държава, значи го може и България. Ако Синята коалиция е в управлението, след четири години през десет метра в Ловеч ще има табелка “финансирано от Европейската комисия”. И всички тези пари ще влязат не само като инвестиция в инфраструктура, но и като работни места, заплати и стандарт на живот.

Какви цели преследвате на предстоящите избори?
Дясно коалиционно правителство на Синята коалиция и ГЕРБ. Изпращане на БСП и Доган в опозиция. Съдебна отговорност за пропилените еврофондове, заменките и източването на ДДС. Надявам се и на поне няколко министри в затвора.

Прогнозата Ви за парламентарните избори.
Синята коалиция – между 30 и 40 депутатски мандати (един от тях в Ловеч). Заедно с ГЕРБ – над 120 мандата в парламента, което да позволи съставяне на истинско, автентично дясно правителство. Като политолог, а не като политик бих прогнозирал и много голям спад в гласовете на БСП. Всъщност, тази партия ще регистрира най-ниския резултат в своята история.

Вие водите предаване “Клуб Четвъртък” по ББТ, имате блог, пишете статии… Харесва ли Ви да сте от “другата” страна?
За жалост, покрай изборите предаването ще спре, но с гордост мога да кажа, че според пийпълметричните изследвания, то беше едно от предаванията с най-висок рейтинг в телевизията. За мен няма голяма разлика дали съм със студентите си в университета, дали съм със събеседниците си в телевизията или с избирателите си в Ловеч. И в трите случая предизвикателството е да разтърсиш аудиторията и да я превърнеш от слушатели в хора които тръгват след общата кауза и общия проект.

Има един много специален човек пред когото носите огромна отговорност. Ще бъде ли разочарована дъщеря Ви, че няма да можете да й обръщате достатъчно внимание?
Честно казано, дъщеря ми е на две години и с нея все още ми е лесно да изляза на глава, но със съпругата ми е по-трудно. Със сигурност, те ще дойдат и ще бъдат до мен през кампанията, защото семейството трябва да бъде заедно. Аз съм малко краен в това отношение, но мисля, че нищо не осмисля живота на човек така, както фамилията и отговорността пред нея.

Вашето послание към ловчалии?
Казах го сто пъти по-горе: Нова визия. Нова енергия. Нова воля. Писна ми новините по националните телевизии да изглеждат така, все едно на този свят съществува само София. Нека заедно превърнем Ловеч в център, а не в периферия и в цел, наместо в отправна точка. Националното послание на Синята коалиция е “Време е!” Няма по-подходящо послание за Ловеч.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...