Петър Николов: При чиста мажоритарна система мнозинството ще бъде само от мутри и от ДПС

Водещ: Дебатът на “Седмицата”, провокиран от президента в понеделник: “За” и “против” реформи на политическия модел. В студиото са Мая Манолова от БСП, Мустафа Карадайъ от ДПС, Станимир Илчев ще търсим по телефона от НДСВ, Петър Николов от ДСБ в студиото, Димитър Стоянов от “Атака” също, Лъчезар Иванов от ГЕРБ също ще бъде на телефона. Здравейте.
Мая Манолова: Здравейте.
Мустафа Карадайъ: Добър ден.
Водещ: Темата на днешния ден е това отвличане. Има ли проблем България със системата?
Мая Манолова: В смисъл?
Водещ: С начина, по който сме си подредили изобщо държавата след случаи като този, единият отвлечен, него го връщат, отвличат другия. От опозицията казват, че е двуцифреното числото на отвличаните. Управляващите не отричат.
Мая Манолова: Предлагам да не импровизираме върху тема, която най-малкото изисква едно по-добро познаване на конкретната ситуация. До колкото разбирам, обсъждат се различни слухове, различни предположения и това, което мен лично ме изненадва, макар че сигурно не е за изненадване, че опозицията за пореден път си позволи да използва един такъв случай за свои цели, които както и слуховете и в нападките, които тръгнаха по отношение на Пътния фонд и на всичко, което се случва в държавата преди очаквания доклад от ЕК, цели едно единствено нещо, с всякакви средства да се дестабилизира ситуацията, независимо от това дали конкретно даже е замесен животът или изобщо здравето на български граждани, какъвто е случаят с отвлечения бизнесмен. Нека поне ние тук, които сме се събрали да обсъждаме една друга тема, а да не се упражняваме върху ситуацията в момента. МВР определено има проблем в момента, който решава и не мисля, че с такива свободни интерпретации ние допринасяме с нещо ситуацията да бъде решена.
Водещ: Веднага опозицията, Петър Николов, ДСБ, от където всъщност дойде…
Петър Николов: Аз мисля, благодаря ви, господин Вълчев, мисля, че двете теми са много вързани. Това парламентарно мнозинство и това правителство, което показва пълна безпомощност в това България да бъде член на ЕС. Ние вече сме лошия пример, който всички сочат и казват как не трябва да се държи и да изглежда една европейска държава. Това правителство, което показва пълна безпомощност в това да защити живота на българските граждани, защото в този случай, случаят с Ангел Бончев. Проблемът е, че съпругата му се е обърнала към полицията и е поискала помощ от нея.
Водещ: Вие го говорите убедено, така че това не беше потвърдено…
Мая Манолова: От къде ДСБ има информация по всички тези въпроси.
Петър Николов: Аз съм убеден, че това ще излезе на бял свят.
Мая Манолова: Вие сте убеден. Предполагам, че …
Петър Николов: Всички неща, за които ДСБ са говорили през последната една година са излизали истина в крайна сметка, винаги. Ще се излезе докладът на KPMG, ще се види чии имена стоят там и за какво става въпрос, ще излезе истината за този случай. България не е сигурна страна, защото се управлява от едно изключително некадърно правителство, което е безпомощно да реши всеки проблем на гражданите.
Водещ: Само да чуем и ДПС…
Мустафа Карадайъ: Аз не се считам за специалист и компетентен по тази тема, но искам да кажа личното си чисто човешко мнение. Не бива от една човешка трагедия да се прави евтин PR…
Петър Николов: Но това не е човешка трагедия, това е трагедия на държавата…
Мустафа Карадайъ: …и да се опитваме …
Петър Николов: …защото полицията е виновна за това, което се случва.
Мая Манолова: Трагедия на държавата…
Мустафа Карадайъ: Вас ви слушах много внимателно и не ви прекъснах, извинявам се много. Ръсите едни предположения тука, които нито вие, нито аз сме ги проверявали, за да ги обсъждаме тука и да говорим с факти. Аз факти нямам…
Петър Николов: Това е проблемът на вашето правителство, че то факти няма
Мустафа Карадайъ: Аз не бих могъл …
Мая Манолова: А от къде вие имате факти?
Мустафа Карадайъ: … да коментирам нещо, което не го знам, да ръся хиляди предположения. Убеден съм, че със същия патос, на база предположения, мога да ги ръся тука и да ги разсъждаваме. Ако това е целта на предаването, ОК, да правим свободни разсъждения на тема предположения по конкретния случай.
Петър Николов: Вие твърдите ли, че правителството си е изпълнило работата в тази ситуация?
Мая Манолова: Попитайте колегата от ДСБ от къде има тази информация. Попитайте …
Водещ: Аз питах господин Атанасов от къде я има?
Мая Манолова: От къде я имате, колега, тази информация?
Петър Николов: Вие госпожо Манолова, като народен представител от мнозинството защо нямате тази информация и защо да речем, българското гражданство няма информация …
Мая Манолова: Не, кажете вие от къде имате тази информация?
Петър Николов: ….от одитния доклад на KPMG, защо всичко в България секретно, което е, е важно …
Водещ: Сега, за да не стане обаче дебат по всичкология ….
Мая Манолова: Одитният доклад …
Водещ: …само да чуем и “Атака”. Смятате ли, че има системен проблем българската държава, който трябва да се променя?
Димитър Стоянов: Има системен проблем и той дори предхожда това правителство, въпреки че това дълго време министър на вътрешните работи беше човек, който беше в тесни връзки с организираната престъпност. Това значително спомогна за нейното разширяваше и стигна до нива, които вече виждаме една ситуация, която се наблюдава единствено и само в латиноамериканските държави, с отвличания за откупи. Това се наблюдава единствено и само, там има проблеми, там хората, които така имат повече пари трябва да се движат с два, три бронирани джипа и просто отиваме към този латиноамерикански модел, в който никой не може по никакъв начин да контролира това, което организираната престъпност си е намислила да направи и това пак казвам е проблем, който предхожда значително и това правителство и може би преди това не сме го виждали явно, но сега в момента сме стигнали до нивото, при което организираната престъпност просто няма абсолютно никаква пречка и всякакви смешни реформи, които се предлагат в момента от мнозинството и те между другото бяха, много интересно, бяха само с цел да спасяват предишния министър Румен Петков. Сега, когато него го няма, хайде да го довършим, но не се знае защо. И се стига до ситуацията, при която имаме няколко държавни служби най-различни, които функционират разделено една от друга и всъщност никой от гражданите няма представа точно какви са правомощията и задълженията в момента на така наречените органи на реда, на тези, които трябва …
Водещ: Значи, това е…
Димитър Стоянов: Абсолютно се стига до ситуация с три закона да се уреждат различните служби …
Мая Манолова: Колега Стоянов, нека да не правим интерпретации върху конкретни …
Димитър Стоянов: …и накрая се стига до ситуация, при която всъщност гражданите нямат представа кой трябва да ги защитава и има ли въобще някой, който трябва да ги защитава.
Мая Манолова: Ако се върнем на конкретния проблем, а именно на закона за МВР, най-изненадващото е, че хората, които се обявяват срещу промените, хората, които се обявяват за статуквото са тези, които абсолютно лицемерно преди няколко месеца го критикуваха яростно. Хората, които бяха за реформа в службите ДОИ и ДОТИ, в момента са най-яростните защитници ситуацията да остане такава, каквато е и според мен, имам предвид колегите от ДСБ, колегите от ОДС и изобщо опозицията, които в момента всячески с поведението си в парламента спъват реформата в МВР, но на фона на това, което всички ние чуваме, че имат изпреварваща информация, както обикновено от ДСБ, аз започвам да се питам, всъщност този въпрос го зададох и по време на дебата за вота на недоверие за проблемите в МВР, дали точно ДСБ не ги устройва не реформираното МВР, дали вашите информатори не са от другата страна на ръба между организирана престъпност и МВР, от къде вие една крачка напред имате информация във всяка една ситуация и защо не искате да промените не ефективно действащите структури на МВР сега, защо спъвате реформите?
Петър Николов: Ще ви отговоря, ще ви отговоря.
Димитър Стоянов: Проблемът предхожда това правителство значително.
Петър Николов: Аз съм убеден, че…
Димитър Стоянов: Вие признавате, че то съществува и по ваше време, нали.
Мая Манолова: Има проблем. Да, аз признавам, че има проблем.
Петър Николов: Това е безспорно, защото тази престъпност се генерира ….
Водещ: Петър Николов, ДСБ.
Димитър Стоянов: Какво правите, за да го разрешите обаче, никой не вижда реално?
Мая Манолова: В момента се предприети конкретни, включително законодателни стъпки за реформиране на МВР. Има проблем. МВР беше обезкървено точно по времето на управлението на ОДС с 20 000 уволнени служители на МВР.
Петър Николов: Госпожо Манолова, аз съм сигурен, че Иван Костов пак ще се окаже виновен за всичко, както обичате да се измъквате от всяка ситуация, но Иван Костов вече 10 години не управлява България. България управлявате вие.
Мая Манолова: Отговорете ми на въпроса, от къде генерал Атанасов има информация по случая, отговорете на един конкретен въпрос?
Петър Николов: Аз питам, защо вие нямате като един депутат от мнозинството информация по случая?
Мая Манолова: Защото не съм служител на МВР, разбира се.
Петър Николов: Защото това мнозинство не може да управлява държавата. Проблемът е, че това мнозинство не може да направи никаква реформа, защото е некадърно…
Мая Манолова: Реформата се прави в парламента.
Петър Николов: …защото всяко нещо, което прави е трагедия в тази държава, защото България е член на ЕС първа година, а е най-бедната държава на Балканския полуостров сред страни, които не са в ЕС.
Мая Манолова: България беше най-бедната държава и по времето на управление на ОДС.
Петър Николов: Не е била.
Мая Манолова: Проблемът с организираната престъпност беше генериран по време на управлението на ОДС, когато вие превърнахте престъпността в държавна политика.
Димитър Стоянов: А вие го продължихте много успешно.
Петър Николов: Престанете, ако обичате с някакви лозунги.
Водещ: Сега, хайде да се върнем все пак на основната тема на дебат. Наистина почнахме от темата на деня, но трябва ли да се сменя нещо в модела …
Петър Николов: Те са свързани темите, господин Вълчев.
Водещ: … по който
Петър Николов: те са свързани темите, господин Вълчев.
Водещ: По какво?
Петър Николов: Когато не можеш да управляваш МВР, не можеш да смениш избирателните закони, защото какъвто хаос си направил в МВР, ща направиш и в избирателните закони.

Пълната стенограма от разговора може да изтеглите във формат .doc (MB) от тук.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...