Петър Николов: Коалиция “ДСБ-СДС” ще спечели повече, отколкото двете партии поотделно

Блог на Петър Николов

Водещ: Започва нашият петъчен Дискусионен клуб. Гост днес е председателят на СДС Мартин Димитров… Ще си поговорим накратко по темата ще има или няма да има в крайна сметка коалиция предизборна “СДС-ДСБ например. Да кажа, че при Марин, той ще представи в диалог с вас, трима гости има при него, той ще ги представи сега.

Водещ: В студиото сме с Деница Димитрова – НДСВ, Петър Николов от ДСБ и Борис Петков от ДПС, които също ще имат възможност да задават въпроси на г-н Димитров.
…………….


Водещ: Добре, да разширим дискусията. Въпроси към Мартин Димитров, ако имате? Кажете.

Петър Николов: Аз единственото, което мога да кажа, няма да задам въпрос на г-н Димитров, защото е крайно време десницата – ДСБ и СДС, да не си говорят пред медиите, а да говорят по някакъв нормален начин.

Водещ: То май става това, има такива разговори.

Петър Николов: Единственото, което мога да кажа, е, че моето очакване е, че за пръв път десницата от много време насам – и ДСБ, и СДС, ще изненадат приятно избирателите в България. И добрата изненада на парламентарните избори след по-малко от три месеца ще бъде именно десницата, заради ролята си в следващия парламент. Тя ще бъде по-голяма дори от тази, която в момента прогнозират социологическите агенции. Защото нещо, което г-н Димитров не каза и то осмисля коалицията между двете партии и евентуални други формации. Явяване на коалицията на изборите получава резултат по-висок от аритметичния сбор на двете партии поотделно. Това, което в социологията се нарича синергичен ефект. Тази коалиция ще има минимум 30 депутатски мандата в парламента, може да има 40, може да има 50. Тя ще има равнопоставена роля в бъдещото управление, което е много важно. Защото няма друг начин стратегическите приоритети на ДСБ и на СДС да се превърнат в национални приоритети на България, освен ако правителството не зависи изцяло от десницата.

……………..

Водещ: Ние продължаваме. Две в едно, общо взето, един предизвестен финал като че ли беше, ясни бяха тезите. Това обаче се оказа един добър PR за НДСВ, дебатът около тази теза.

Петър Николов: Може ли да репликирам госпожа Димитрова?

Водещ: Да.

Петър Николов: НДСВ като партия върви към своя политически край по следната причина. Вие може да сте изпълнили много свои обещания, но два пъти излъгахте българските избиратели по начин, по който партия не може да си позволи да лъже. Две хиляди и първа година Симеон Сакскобургготски обеща почтеност във всичко и че за 800 дни ще оправи България. Това се помни от българските избиратели и няма български избиратели, които 800 дни след идването на власт да казваха, че България е в цветущо положение. Две хиляди и пета година вие обещахте, вашият лидер лично, да не влизате в коалиция с БСП и да не вкарвате бившите комунисти във властта. И отново не го изпълнихте. Това са тежките политически грешки, заради които вие сте в това положение и никакви секторни политики, никаква политика по отношение на социална политика и т.н., може да са прекрасни тези неща, не могат да обезсилят тези факти.

Водещ: Нека да чуем г-жа Димитрова.

Деница Димитрова: Относно обещанието 2005 г., да ние направихме това обещание, Негово величество каза тези думи, но ние бяхме поставени в една много тежка ситуация 2005 г. Знаете конфигурацията в парламента, разпределението на силите. За нас това беше много трудно решение влизането в тази тройна коалиция. Защото ние доста се различаваме по възгледи, по манталитет, по разбирания от нашите коалиционни партньори от БСП, но това беше жертвата, която ние трябваше да направим, за да може България да навреме да докара преговорите с ЕС до край и ние сега да бъдем членове на ЕС.

Водещ: И това се случи януари 2007 г.

Петър Николов: Имахте три случая, в които можехте да постъпите почтено. Първият път беше през 2005 г., когато просто можехте да потърсите друг вариант за съставяне на правителство, включително някакво експертно правителство. 2007 г., след членството на България в ЕС, можехте да кажете ние влязохме с този приоритет, той е изпълнен, излизаме. И последният път беше сега покрай вота на недоверие, за който говореше г-н Димитров. Това са три пъти поред, в които вие взехте грешното решение. В името на някакви малки цели, бих казал дори лични цели, защита на някакви корпоративни интереси, вие рискувахте европейското бъдеще на България.

Водещ: Нека да чуем г-жа Димитрова и да включим и ДПС в дискусията.

Деница Димитрова: Почтено ли щеше да бъде, когато 2007 г. ние влязохме в ЕС, по чисто тясно политически причини ние да напуснем коалицията? Защото това щеше да ни вдигне рейтинга, но България да беше поставена в една ситуация на предсрочни парламентарни избори, когато трябваше да се приемат все още доста закони, трябваше да бъдат направени още много неща във връзка с членството ни и започването на усвояването на евросредствата. Което ние тогава сметнахме, че това е приоритет за България.

Петър Николов: Но вижте, година и половина по-късно България е изгубила 1 млрд. лв., които трябваше да бъдат усвоени от ЕС именно заради правителството. Това не го ли осъзнавате? И се говори за грандиозни скандали, говори се за 2 млрд. лв., източени от ДДС от държавата. Това е вина, която вие носите солидарно с ДПС и БСП заради вашето решение.

Водещ: Нека да минем към изборното законодателство. Защото този дебат две в едно, това, което преди малко ви попитах, той е част от идеите за промени в изборното законодателство. Но някак си той като че ли хипертрофира целия дебат, той се изведе и седмици наред вървеше дебатът, въпреки че беше ясно какво ще се случи около това две в едно. Защо пак всичко става в последния момент? Въпреки че близо година по-рано се анонсираха идеите за промени в изборното законодателство. Всичко остана за последния момент. Вашето обяснение какво е?

Борис Петков: Моето лично мнение е, че това е наистина част от нашата народопсихология. Всеки път когато едно правителство, един парламент стигнат до края на мандата, едва тогава, в последните три-четири месеца почват да се работят изборните закони. Аз лично си го обяснявам само с това.

Водещ: Не е ли въпрос на интерес? Въпрос на интерес, който съвпада на част от политическия елит, на политическите партии? Да се отложи, да се зацикли дебатът.

Деница Димитрова: По-скоро наистина е народопсихология не само що се отнася до политиката. Знаем, че българите, общо взето, в последния момент отиват да си плащат данъците, в последния момент отиват да си плащат сметките и народните представители, политиците ние сме част от хората, ние сме част от тази народопсихология.

Водещ: Като говорите за последния момент, изкушавам се да ви попитам възможно ли е все още да стане две в едно? Като говорим за последния момент. Защото има една такава възможност. В последния момент да се случи две в едно.

Деница Димитрова:
Говорите за излизане от коалицията?

Водещ: Примерно. Има и такъв вариант.

Деница Димитрова: Не. НДСВ до края ще остане в коалицията, естествено, има хипотези, при които ние ще излезем от коалицията, но засега няма такива предпоставки.

Водещ: Има такива хипотези казвате, обсъждат ли се във вашата партия?

Деница Димитрова: Дори имаше такъв вариант, ако да кажем, правителството поиска 3-и и 4-и да бъдат включени и ЕС откаже това и ни отреже от други средства, които трябва да влязат в енергетиката. Ние тогава щяхме да преосмислим…

Водещ: В момента, в момента актуални ли са още такива хипотези? Обсъждате ли ги?

Деница Димитрова: В момента няма, както казах, предпоставки за това нещо.

Водещ: Няма предпоставки?

Петър Николов: Аз искам да кажа нещо различно за това защо избирателните закони ще се променят два месеца преди изборите. Това не е въпрос на национален манталитет. Това е въпрос на интереси. Това е интересът на БСП и ДПС. Интерес на БСП и ДПС е тези избори да бъдат най-купените и най-манипулираните в българската история. И това ще се случи, така или иначе. Защото те по друг начин, по чисто демократичен начин не могат да спечелят избори. Не е случайно, че изборите са едни след други. Това дава възможност за голямо пазаруване на гласове на практиктическия втория тур, каквато роля ще играят парламентарните избори в сравнение с евроизборите. На евроизборите ще се види къде колко гласове са нужни. На следващите, на парламентарните избори ще има най-голямото купуване на гласове. И не е случайно, че след като имаше гражданска инициатива за това всички партии да подпишат договор за определени промени …

Водещ: Те го подписаха с особено мнение, някои от партиите го подписаха с особено мнение.

Петър Николов: БСП и ДПС, които имат мнозинството в парламента, се дръпнаха от тези приоритети. Те искат тези избори да бъдат манипулирани, защото нямат друг начин да продължат да управляват.

Водещ: Опозицията знае всичко, опозицията е наясно със сценария, който ще се разиграе между парламентарните …

Борис Петков: Аз мисля, че този сценарий, общо взето, е само в техните глави. По повод този обществен договор, който беше сключен. Да, ДПС го подписа с особено мнение. Но вие ако внимателно прочетете част от клаузите на този договор, естествено, че ще бъде подписан с особено мнение. Защото специално за мене част от тях влизат в противоречие с нашата политическа действителност, с практиката, която имаме за провеждане на изборите.

Петър Николов: Нашата политическа действителност, господине, е ужасна. В България тежко се фалшифицират избори от години наред.

Борис Петков: Това се прави само от БСП, ДПС и НДСВ?

Петър Николов: Ще ви кажа какво е сътворено само от ДПС. В смесените райони на България има цели села, в които почти няма население. Там се фалшифицират със стотици, може би с хиляди гласове. Благодарение на това вие си гарантирате много мандати в парламента, благодарение на това управлявате в миналото правителство, в това правителство …

Борис Петков: …вероятно и в следващото.

Петър Николов: …и България е стигнала дотук.

Водещ: Понеже трябва да приключваме, само две думи за финал от всеки ще ви помоля. Ще има ли в крайна сметка промени някакви в изборното законодателство, защото за тази тема говорихме. Седмицата е кратка, основно това беше акцентът в нея, политическият. Ще има ли промени и ще бъдат ли козметични, защото се говори за мажоритарен вот, за промяна в избирателния праг.

Деница Димитрова: Най-вероятно ще има промени в изборното законодателство. Всяка една от партиите в тройната коалиция и не само има своите предложения относно изборните закони. Ще видим, парламентът ще реши.

Водещ: Промяна в изборния праг, ще настоявате ли за промяна в изборния праг?

Деница Димитрова: Не, НДСВ няма такава идея, има идея за повишаване на изборния праг за коалиции.

Водещ: За това ви питам.

Деница Димитрова: Да, имаме такава идея.

Водещ: А защо е необходимо това? За коалиции да се вдигне прагът?

Деница Димитрова: Защото коалицията това са няколко партии на едно място и би трябвало да има по-голямо…

Водещ: ДСБ веднага ще каже, че това е бариера срещу влизане на дясна коалиция, нали така?

Петър Николов: Не, една дясна коалиция ще вземе над 10 %.

Деница Димитрова: По-скоро става въпрос за коалиции, които са корпоративни.

Водещ: Добре. Да завършим. Прагът трябва ли да се променя?

Борис Петков: За нас този въпрос не стои към този момент. Но подкрепям колегата, че наистина за коалиции е възможно да се мисли. Все пак говорим за няколко партии, чисто сумарно нещата са ясни.

Водещ: Тук ги подкрепяте, но ако ви попитам за референдум, пак няма да ги подкрепите. Нямаме време, за да влезем и в тази тема. Благодаря ви много за участието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...