Петър Николов: БСП оказва натиск върху съдебната власт

Водеща: От Главната прокуратура изтича секретна информация, която би трябвало да е само за консумация на участниците в правораздаването между страниците на следствените дела, при това изтича към една специална комисия на “Позитано” 20, която играе ролята на политически чадър и възпрепятства правораздаването спрямо червени функционери, вършили нередности в предишната власт. За това алармираха днес от “Демократи за силна България” и призоваха прокуратурата да спре този теч на информация. Звучи изключително сериозно, ако не е просто едно политическо противоборство, което ще изясним сега в диалога между Петър Николов, член на националното ръководство на “Демократи за силна България”, и секретаря на БСП Антон Кутев. Разбира се, даваме възможност първо за изява на атакуващата страна. Добър ден, г-н Николов.

Петър Николов: Добър ден на вас и на вашите слушатели.

Водеща: Разбирате, че в този разговор трябва да сме максимално конкретни. На какво се основават подозренията ви, че тече информация от прокуратурата към БСП, за да се пречи на виновните да получат наказание?

П. Николов: На два факта. Първият факт е, че част от приказките на г-н Червеняков показват, че той е запознат с класифицирана информация, но това е по-маловажният факт. Вторият е, че самият г-н Младен Червеняков миналата година беше замесен в идентичен случай. Името му беше замесено в скандал с изтичане на информация от страна на прокуратурата, става въпрос за така нареченото дело номер 59 от 2008 година за укриване на акцизи, когато самият Младен Червеняков и Димитър Дъбов от БСП бяха викани в прокуратурата като свидетели. След това те атакуваха прокуратурата и практически отстраниха разследващия прокурор и прекъснаха проверката на един скандал, в който ставаше въпрос за изтичане на стотици хиляди левове, укрит акциз от алкохол. Значи, трето, информацията, с която ние разполагаме, и ние през следващите дни ще я подплатим с още конкретни факти, е следната – в БСП има група, която неформално оказва натиск върху съдебната власт в България. Това е група, подобна на групата с Красьо Черничкия от Плевен и прочие, и прочие.

Водеща: Как би могла да го прави, г-н Николов, при положение че сега БСП е лишена от всякакви властови лостове?

П. Николов: Вие знаете много добре, че съдебната власт е редена на “Позитано” 20, че ключовите фигури в съдебната власт, в съда, в прокуратурата са съветници на президента Георги Първанов, на хора, свързани с БСП.

Водещ: Но сега пък стана ясно, че те не са завинаги сложени там, независимо от кого, както вие се изразявате, и би трябвало да са внимателни в това кому служат, в кавички казано, защото разбирам, че ги подозирате в подобно нещо.

П. Николов: Да, тъкмо защото БСП…

Водеща: Можем ли…

П. Николов: Вижте, механизмът е много прост. Това, което се случи преди няколко седмици с Георги Първанов, който излезе публично и практически разпореди на прокуратурата и на съда как трябва да се отнасят към разследването на престъпленията на Сергей Станишев. БСП, тъй като е притисната до стената, тъй като няма механизми вече непублично да упражнява този натиск, се опитва да компенсира това, като го формализира и го прави публично. Тази комисия в БСП е точно това. Всъщност хората, които до вчера са се занимавали с оказване на натиск по кулоарите и по кьошетата, днес се наричат официално комисия, за да имат легитимност да говорят публично. Но вижте каква е нормалната реакция на една политическа сила, когато са атакувани нейни министри с обвинения в тежки злоупотреби? Нормалната реакция е следната – да излезе тази политическа сила и да каже – ние не слагаме политически чадър върху никого, може органите да разследват тези случаи, ние се надяваме, че нашите хора ще излезнат чисти. А не да каже, че нашите хора са невинни…

Водеща: Само за секунда, г-н Николов, не направи ли това БСП? Сега вече подавам реплика и на г-н Антон Кутев, не направи ли това БСП, когато реши бившите министри, представителите на червената компонента от тройната коалиция, да се откажат сами от имунитета си и дори от онзи закон за амнистията, който ги защитаваше за престъпленията по непредпазливост? Г-н Кутев?

Антон Кутев: Ами, че направи достатъчно много БСП, това, че се отказаха и от амнистията, и имунитетите, и т.н., всичко това е факт. Изобщо всеки път, когато ДСБ излезе с някои особено спорни тези, във всеки такъв случай пускат г-н Николов като един особено млад и неопитен човек да защитава странни на вид тези, за да не кажа, че те са чисто спекулативни. И не се учудвам, че отново него са го пуснали. Тук тази комисия, първо, не е създадена с тази цел. Може би обаче трябва да тръгнем не от комисията, нека да тръгнем от две-три абсолютно нагло спекулативни твърдения на този човек, а те явно не са само негови.

Водеща: Нека само да уточним, да. Става дума за позиция на националното ръководство на ДСБ и нека личният момент в разговора да бъде избегнат, г-н Кутев.

А. Кутев: Съгласен съм, съгласен съм, въпреки че аз смятам, че тук много лично, в смисъл, ако тук ставаше дума за политика, аз бих избегнал личния, но тук става дума за това, че се атакуват личности в БСП, атакуват се едни 10 човека и целта на тези атаки на ДСБ в този случай е чисто личностна. Тя иска да смачка самочувствието на тези хора, тя иска да смачка самочувствието на партията, иска да вкара партията в ъгъла, защото естествено ние сме им неудобният конкурент. Защото в момента тази партия и тези хора… става дума за нещо, което е било десница, а в момента е малък остатък от нея, тези хора искат да овладеят властта до степен, която демокрацията не позволява, и затова те започват да отричат всякакви демократични механизми, по които може да бъде защитавана една група хора или някаква теза. Значи, да се върнем…

Водеща: Нека да го кажем ясно, комисията на “Позитано” за правна и партийна защита не е незаконна. Според вас това е партийна солидарност към…

А. Кутев: Не че… не само, че не е незаконна, тя не ползва никаква и няма нито правомощията, нито целите да ползва някакви информации от прокуратурата. Тя има за цел да защитава хора, които са неправилно уволнени. За съжаление случаи на неправилно уволнени, незаконно уволнени хора в момента в България има много. Новата власт под въздействието на няколко талибани от типа на някои представители на ДСБ се опитва да навлиза в правото с неправови

средства, т.е. те считат, че да налагат някаква тяхна си истина, те могат да нарушават законите на страната и достатъчно често го правят.

Водеща: Г-н Кутев, само за момент, само за момент. Нека да дадем възможност на г-н Николов. Виждаме, че БСП отрича да има специален канал за теч на информация от прокуратурата към “Позитано”. Мисля, че е редно дадем пример.

П. Николов: Аз щях да бъда доста, доста учуден, ако уважаемият от мен г-н Кутев беше казал по радиото, че има такъв канал, и мисля, че не само аз, а и слушателите щяха да бъдат учудени.

Водеща: Дайте ни пример. Стана ясно, че в медиите е изнасяна класифицирана информация, значи няма да е нещо непознато на публиката.

П. Николов: Казусът, казусът е изключително прост и ясен. В българската съдебна система се кадрува по втория начин. Там нямат значение конкурсите, нямат значение ред неща, има значение кой на кого е човек. Това има ли някой, който казва нещо друго. БСП през последните години в най-голяма степен, в по-малка степен ДПС и НДСВ, са редили собствените си фигури и креатури във Висшия съдебен съвет, в съдебните структури, прокуратурата и прочие. Те имат неформална власт…

Водеща: Добре, това го чухме. Само, моля ви, кажете ни кой бивш министър трябва да бъде спасен от правосъдието с цената на тези свои хора на БСП в прокуратурата?

П. Николов: Примерно една Емилия Масларова очевидно, примерно самият Сергей Станишев. Че най-големият шум се вдигна за самия Сергей Станишев. Лично президентът Първанов излезе и каза следното, спомнете си – това не е голям случай, това, че е изтекла класифицирана информация и че е загубен доклад на тайните служби, много важно. Ами важно е, защото една държава се строи така. Тя се строи, като службите й работят, пишат доклади и тези доклади не се появяват на другия ден в интернет, дадени там от министър-председателя.

Водеща: Поправете ме…

П. Николов: Когато министър-председателят прави престъпление, той трябва да бъде съден и Българската социалистическа партия…

Водеща: Поправете ме, ако греша, но май че на Сергей Станишев не му е повдигано обвинение, просто му се взе имунитетът в очакване това да се случи.

П. Николов: Аз силно се надявам, че ще му се повдигне. Вижте, аз мога да кажа следното, да не каже някой, че съм се хванал само с БСП и че ДСБ се занимава само с БСП. Има огромно обществено очакване, насочено към сега управляващите от ГЕРБ, лично към министър-председателя Бойко Борисов, има огромно обществено очакване да бъде потърсена сметка за престъпленията, за присвояването на средства и т.н., и т.н. по време на управлението на последните две правителства, огромни обществени очаквания за това. А ако мнозинството…

Водеща: Момент. Понеже е много важно, че и двамата сте на линия, нека, г-н Николов, да дадем думата на г-н Кутев, за да ни каже как направи онази снимка на багера или някаква тежка строителна машина от строежа на новата отсечка на метрото, която е собственост на фирмата на онзи човек, Стенли ли беше наречен, за който министър-председателят твърди, че няма никакво участие, пък и “Метрополитен” отрече, и от общината отрекоха, нито като изпълнител, нито като подизпълнител на каквото и да е по метрото.

А. Кутев: Аз се извинявам, ама единственото общо между двете теми е това, че те до голяма степен са чалгата в политиката. Но аз…

Водеща: Не, общото е в принципността на новата власт. Ако…

А. Кутев: А, да, също има и такава общност, но аз искам да обърна внимание на слушателите, че г-н Николов нито веднъж не каза каква е точно класифицираната информация от прокуратурата, която била изтичала. Той говореше и за изявления на президента, говореше за дела срещу премиера, т.е. разговорът с него е толкова несъстоятелен, че не съм убеден, че има смисъл да се води смислово. Той се превръща в чалга. А това е горе-долу и общото с темата с…

П. Николов: Как мога, г-н Кутев, да ви изнеса класифицира информация. .

А. Кутев: Въпросът е, въпросът е…

П. Николов:…аз по радиото? Аз ви казвам, че “Демократи за силна България” ще направят, вие нали правите досиета, доколкото разбрах, на всичките си министри и хора, ще изнесат тази информация и ще я занесат в органите на държавата, които се занимават с този случай. Аз няма как да го кажа по радиото.

А. Кутев: Г-н Николов…

П. Николов: Сега разбирате ли?

А. Кутев:…чакайте само да ви обясня. Досиета правят може би някои бивши генерали от службите, включително Атанасов. Ние досиета не правим…

П. Николов: Не, Младен Червеняков прави досиета. Това беше…

А. Кутев: Целта на тази комисия не е да прави досиета. Вие не сте разбрали…Вижте, вие очевидно прекалено малко разбирате от политика. Вие не сте разбрали какво правим. Ние правим една комисия, чиято цел е да защити незаконно уволнените хора от БСП, каквито за съжаление има много. Ние правим комисия, която защитава правата на нашите членове. И тази комисия има абсолютно законни прерогативи и начини на действие и нищо друго не й е вменявано. А това, че вие в момента злоупотребявате през цялото време, омесвате теми без никаква връзка, вкарвате вътре прокурори и президенти, а защо не и… аз вече не знам кой друг може да вкарате, това означава просто слаба политическа подготовка от страна на вас лично и на хората…

Водеща: Г-н Кутев, пред кого…

А. Кутев:…които са ви дали думички в устата.

Водеща: Пред кого ще защитава тази комисия незаконно уволнените ваши хора – пред медиите, като ще им дава гласност, или пред съда, където му е мястото…

А. Кутев: И двете…

Водеща:…с юридически кадри…

А. Кутев: И двете неща имаме…

Водеща:…с каквито партията разполага?

А. Кутев: Искаме да направим и двете неща. Затова за комисията беше

избран Младен Червеняков за председател на комисията като един юрист с достатъчно опит.

Водеща: Добре, разбрах ви. Само… Г-н Николов…

А. Кутев: Влизат основно, само още едно изречение…

П. Николов: Аз отново, отново ще подчертая, че Младен Червеняков освен юрист с достатъчно опит е човек, чието име вече беше забъркано преди една година, година и няколко месеца…

Водеща: Да, и това го чухме…

П. Николов:…в един от най-големите скандали…

Водеща:…укриването на акцизи.

П. Николов:…за изтичане на информация и за оказване на натиск върху прокуратурата.

Водеща: Г-н Николов, понеже имаме само една минута, а не бих искала да завършваме така безпринципно разговора, ще ви помоля да ми кажете, ако погледнете тази снимка и получите достатъчно сигнали, че фирмата “Буллесстрой” всъщност работи в поръчките по метрото, независимо че и премиерът Бойко Борисов, и сега официалните хора от общината и от метрополитена казваха, че това не е вярно, ще проверите ли и този случай?

П. Николов: Вижте, разбира се, няма… политически чадър не се поставя върху никого. Върху никого. Това трябва да бъде принцип. И не защото сме много добри трябва да бъде принцип, а защото, както се вижда, утре сега управляващите стават опозиция и опозиция обратно. Тоест…

Водеща: Да, защото…

П. Николов: …политическата логика е всеки…

А. Кутев: Аз тогава мога ли да поканя през ефира на радиото…

П. Николов: …който…

А. Кутев:…да поканя г-н Николов да дойде заедно с него да направим една пресконференция за Стенли? Аз утре ще бъда в София и съм на линия. И можем заедно с него да разчепкаме всички подробности по участието на фирма “Буллесстрой” в строителството на софийското метро, официално отречено от премиера.

Водеща: Ще ви оставя да си уговорите…

А. Кутев: Пред вас го каня.

Водеща: …съвместната политическа работа извън ефира на “Хоризонт”. Благодаря ви за това участие. Петър Николов от националното ръководство на ДСБ и секретарят на БСП Антон Кутев. Остава да завършим с призива към прокуратурата да вземе мерки, ако тече информация, секретна информация към политически централи, тези кранчета да бъдат затворени. А ако има данни за извършени престъпления, да бъдат повдигани обвинения и нарушителите да отиват в съда и в затвора може би, ако там им е мястото.

 

 

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...