Петър Москов: Ще плащаме за резултат, а не за услуга

МИНИСТЪР ПЕТЪР МОСКОВ: Уважаеми господин Адемов, ще се опитам да бъда максимално кратък, още повече че рядко съм имал спорове конкретно с доктор Адемов за това накъде трябва да върви системата.
По конкретните въпроси, които поставихте и след това ще кажа малко по-общи неща.
Мнозинството, стоящо зад правителството, има ангажимента нивата на финансиране на Здравната каса и на министерството за следващата година да не бъдат под нивата на финансиране на актуализираните нива за тази година.
Доколкото към момента водим разговор все пак за актуализацията за 2014 г., а Вашият основен въпрос и то е логично, е насочен към бъдещето, нямаме спор в тази зала, че всичко що се отнася до сектора “Здравеопазване” и предложените актуализации, са разумни и смислени и трябва да се случат. Бих спорил с всеки един от Вас, защото другото означава неизпълнение на основни функции – било в случая на Касата, било в другия случай на Министерството на здравеопазването. Тези функции са политики, които са одобрени от всички тук народни представители. Не е имало някой против, така че за мен ще бъде учудващо, ако има противоречия в тази връзка.
Смисълът на пакета от нормативни мерки, които министъра на здравеопазването, респективно правителството ще внесе в парламента заедно с проектобюджета за 2015 г., не е да търсим нормативна база за увеличаване на тези разходи, а да намери ясната нормативна база, по която започваме пътят, и затова казвам, че 2015 г. е трансформационна. Започваме пътя, по който системата на здравеопазване и финансирането й преминава от заплащане на услуга към заплащане за резултат. Това не е път, който може да бъде извървян за 1 година, за 6 месеца или за 2 месеца. Желанието на мнозинството е този път да бъде започнат, да има ясни крайъгълни камъни и те да бъдат извървявани във времето, заради което и моята персонална позиция е свързана с изпълнението на тези цели във времето.
Моля наистина в момента да не отговарям на част от конкретните неща за 2015 г., да го оставим за дебата за 2015 г., но това, което ще кажа, е: в края на ноември, началото на декември, когато започват и процедурите в комисиите по гледането на бюджета, правителството, респективно министърът на здравеопазването в мое лице – някак си започнах да говоря с трето лице, което не е хубаво, ще влезе със следния пакет: Доклада за здравето на нацията – на първо място, което е задължение на министъра…
Докладът за здравето на нацията. Всъщност това е основополагащ документ, на който някак си ние досега не обръщаме достатъчно внимание. От този доклад и от изводите в него следват и другите неща в целия този пакет.
Първо, концепция за реформи в цялата система на здравеопазването, базирана на изводите от този доклад и с ясни цели как променяме недобрите данни за здравето на нацията в този доклад. Тоест, цялата концепция за това какво трябва да променяме, как трябва да променяме – нещата, които говорите, брой болници, количество лекари така нататък, начин на финансиране на лекарства, трябва да бъде следствие от ясните цели, които си задаваме, следствие на яснотата, че имаме лоша картина, свързана със здравните показатели на нацията.
След това конкретен пакет от мерки, част от които с възможност да се разработят още за 2015 г., които в екипа на министерството и в рамките на мнозинството – говорим за момента, аз като вносител ще търся съдействието и подкрепата на всяка една от парламентарните групи, не просто на мнозинството. Ако считате, че това са смислени мерки, моля подкрепете ги. Ако – не, ако моите аргументи и аргументите на колегите ми не са достатъчни… Този пакет от мерки е насочен към това и затова винаги съм държал актуализацията на бюджета за 2014 г. и Проекта за бюджет за 2015 г. да бъдат продукт на обща философия на едно мнозинство, което знае накъде отива и знае какви са стъпките.
Целите на този пакет от мерки – краткосрочни и средносрочни, ще бъдат ясната финансова прогнозируемост на сектора, тоест невъзможността аз или някой мой друг колега, защото опашката върви бързо, да се изправи пред Вас в средата или в края на следващата година да каже, че трябват още едни 100, 200, 300 милиона за актуализация. Ще направим това и се надявам, че аргументите на кабинета ще бъдат достатъчно убедителни, за да може да получи пълноценна подкрепа.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...