Петър Москов: Фундаментът на преговорите би трябвало да са СДС и ДСБ

Водещ: Вчера десните осъмнаха с информации във вестниците “Труд” и “24 часа”, че партията Демократи за силна България (ДСБ) предлага образно казано оферта, която стана популярна вече като офертата “кеш & кери” на десните партии за коалиция и разпределение на мандатите за парламентарните избори. Вкратце в този документ бяха описани принципите на дясното обединение, офертите, които се отправят към различните десни партии, които имат някаква стойност и значимост в политическото пространство. И накрая завършваше с информацията, че ресурсът ще бъде, за изборите, ще бъде поделен между партиите, ресурс около 4 милиона лева. Която партия няма възможност да си плати вноската, ще загуби депутатски мандати. Днес ще разговаряме по тази тема с представител на ДСБ, това е Петър Москов. Това е човекът, който ще организира изборите на ДСБ, независимо как ще се явяват те тази година и лидерът на СДС Мартин Димитров, който всъщност ще гостува за първи път в нашето предаване, след като спечели изборите за лидер на партията. Добро утро, г-н Москов!
Петър Москов: Добро утро, г-н Бареков на вас и на вашите зрители и слушатели, разбира се.
Водещ: И слушатели. Отдавна са. Ако сега разбирате, значи не гледате предаването.
Петър Москов: Дано това да е липсата ми на информация. Извинете.
Водещ: Вярно ли е, първо, публикуваното във вестниците “Труд” и “24 часа” и има ли такава изработена оферта с принципи и финансови параметри, правена от вашата партия?
Петър Москов: Не били компютри, но били компоти. Първо, абсолютно невярно е…
Водещ: По-страшното е, ако вместо японски, се окажат съветски, защото все пак говорим за десни партии.
Петър Москов: Публикациите със сигурност са съветски. А пък да кажа за какво става въпрос. Ако има нещо категорично невярно, то едно доста сериозно объркване с цифрите в тази финансова рамка. А иначе аз съм…
Водещ: … малко се обидихме, че за колегите от Нова телевизия бяхте предвидили бюджет за клипове от половин милион, а пък за нас само 70 000. Но впоследствие някои от вашите колеги каза…
Петър Москов: … което практически не е така, защото…
Водещ: … че не било така.
Петър Москов: Знаете ли, аз не бих искал да навлизам, за да изчистим проблема с БТВ, така да кажем.
Водещ: Не, не, да изчистим проблема с публикациите. То с БТВ проблем няма.
Петър Москов: Та с БТВ проблемът не седи по начина, по който е публикуван. Това са отново някакъв тип интриги. Разбира се, това има един вид опониране, което се прави на базата на популярността на всяка една телевизия и се залага на това. Така тече всяка една кампания и не би могло да бъде иначе, независимо дали БТВ ви харесва, или не.
Водещ: Спор по това няма.
Петър Москов: Обективно е така. Знаете ли, аз съм много учуден от начина, по който прочетох вчера една всъщност реакция в одиозния вестник “Труд” и начинът, по който тълкуват днеска това “кеш & кери”. Аз се учудвам, че другите политически сили, които ще се явяват на избори, не разполагат с такава рамка. С такава финансова рамка, са такава политическа рамка, с която да се явяват на избори. Нямат фундамента, на базата на който да се явяват на избори. За мен въпросът е защо другите не притежават такъв документ. И е по-скоро добър ход от страна на десните партии, които биха искали да стъпят на един здрав фундамент, да имат и финансовата база за това. А иначе по същество, това е една минимална финансова рамка. Тя отчита два последователни избора за Европарламент и за народни представители. Защото въпреки всичките усилия, като че ли възхитителното мнозинство ще източи още 20 милиона и ще направи така, че българите да трябва да гласуват около началото на август за парламент. Така че няма драма, няма проблем. Разбира се, Костов е виновен. Това всички си го знаем.
Водещ: Така, вие казвате, че такъв документ съществува.
Петър Москов: Разбира се.
Водещ: Има такъв документ, отправен към вашите колеги от дясното политическо пространство по ваш избор, в който документ се казва: “Това са нашите принципи. Това са парите, които ще струва кампанията”.
Петър Москов: Значи, има документ, който е обръщение. Обръщение по начина, по който ние, в ДСБ, виждаме възможността да започнем едни преговори за обща изборна коалиция. Там това е сериозният, това е фундаменталният, това е принципният документ. И има съпътстваща финансова рамка, която би трябвало да направи така, че тази коалиция да бъде състоятелна.
Водещ: Така че ако има нещо притеснително за вашите колеги и за медиите, не е финансовата рамка, която вие сте направили и която всъщност наистина всеки един специалист в изборни кампании може би ще каже, че това е една логична нормалност.
Петър Москов: Извинявайте, но аз така ви разбрах – “О, ужас! Търговци!”. Извинете, това са тарифите на телевизията.
Водещ: Не, не, стигаме до тази точка… Чакайте сега. Стигаме до тази точка, в която е написано, че партиите ще разпределят помежду си ресурса. А тази партия, която не може да си го позволи, ще отстъпи депутати на тази партия, която може. И тогава излезе един вид, че богатите партии ще имат повече, ще си купят повече депутатски места. Това е моментът, за който можем да говорим като притеснителен. Петър Москов: Ако говорим за това, че в рамките на тези бъдещи преговори фундаментът за мен, както го виждам аз, би трябвало да бъде СДС и ДСБ.
Водещ: А финансовата рамка е 4 милиона според това, което вие сте изчислили.
Петър Москов: За два избора, като тя може да бъде променяна в зависимост от възможностите на политическите сили, които влязат в тази кампания. Вижте, целта на кампанията, целта на обръщението е максимално широка база за подкрепа на едно проевропейско управление след изборите. Това е цел, която е ясно поставена и от ДСБ, слушах изказванията на г-н Мартин Димитров, и от СДС. И мисля, че по принцип ние нямаме различия. Оттам нататък, разбира се, че ако с вас тръгнем да строим къща, г-н Бареков, трябва и двамата да участваме в това, а не аз да строя, а вие да кажете: “Построихме я”.
Водещ: Тоест така е, вярно е. Който има възможност да си плати кампанията, ще получи депутатски мандати. Който няма – ще загуби част от мандатите.
Петър Москов: Равнопоставеното участие в една изборна коалиция изисква и равнопоставено финансиране, равнопоставено участие в изборни секции, равнопоставена предизборна кампания като човешки ресурс, като финансов ресурс, като интелектуален ресурс програмен. Всяка една кампания е направена така.
Водещ: Вашата оферта е отправена към колко партии всъщност? Към СДС, към “Ред, законност и справедливост”, БНД и това е, изчерпват се партиите.
Петър Москов: И партията на г-жа Мозер.
Водещ: И партията на г-жа Мозер. Това прави едно, две, три, четири, пет формирования, които ще трябва да разделят помежду си целия ресурс от 4 милиона лева. Това означава ли, че примерно една то тези партии, говоря за СДС, защото тук имаме представител на партията и за да е коректно, не може да си плати вноската примерно от към 700 000-800 000 лева, тя ще трябва да се раздели с няколко депутатски мандата в полза на тази партия, която извади парите?
Петър Москов: Първо, искам да кажа, че това е едно минимално базово финансиране на изборна кампания, без което изборната кампания няма да достигне до всеки един от българските граждани. Такива са законите на българските медии, г-н Бареков.
Водещ: Не, такива са законите въобще на българската държава.
Петър Москов: И на българската държава.
Водещ: Защото някои от медиите се финансират по закон.
Петър Москов: Така че ако тръгнем да правим сериозна кампания, тя изисква финансиране.
Водещ: Спор няма.
Петър Москов: Защото това финансиране може и е по силите на всяка една от политическите сили, които са изброени. И ако успеем да привлечем други или пък не ни хареса някоя от тези, но всяка една политическа сила, специално за СДС и ДСБ аз нямам съмнение, защото…
Водещ: … да събере парите за кампанията…
Петър Москов: … това са суми, които са в рамките на държавната субсидия за парламентарно представени партии. Няма абсолютно никакъв проблем за това. И не бих искал да акцентираме върху това дали препъникамък в някакви разговори в някакво дясно обединение би било финансовата част на нещата. Финансовата част на нещата е важна и всеки трябва да спазва своите финансови ангажименти към партньора си.
Водещ: Добре, ще направите ли компромис с някоя от малките партии, която няма възможност да извади тези пари, за да не бъде съвсем на принципа “Плати, за да вземеш депутатски мандат”?
Петър Москов: Това, с което аз не бих направил компромис е някой друг, било бизнесменът Ковачки, било бизнесменът брат Галев, било бизнесменът брат Незнамсикой да плаща за влизането на депутати на ДСБ в парламента. С това не бих направил компромис.
Водещ: А няма ли опасност някоя от малките партии…
Петър Москов: Аз бих предпочел да не вкараме депутати в парламента, отколкото по този начин да търсим финансиране.
Водещ: Ясно. Няма ли опасност някоя от малките партии, която няма тази държавна субсидия, за която вие говорите, да прибегне тъкмо до парите на някой бизнесмен, за да си плати вноската и да участва в дясното обединение?
Петър Москов: Първо, партиите, които са изразени с…
Водещ: … защото за ДСБ и за СДС май няма да е проблем, защото имате парламентарни групи. Но тези, които имат по един-двама депутати в парламента?
Петър Москов: Тези, които имат по един-двама депутати в парламента, съответно имат и обществено влияние, съотнасящо се към един-двама депутати в парламента. Аз виждам нещата по следния начин: има два стожера на тази възможна бъдеща коалиция. Това са СДС и ДСБ. Заедно със СДС и ДСБ други десни…
Водещ: Останалите – ако си платят.
Петър Москов: Не. Аз се опитвам да водя сериозен разговор. Ако искате, да се пошегуваме сутринта и да приключваме.
Водещ: Въпросът е как ще редите депутатските листи? Как ще ги разпределяте – по равно или по братски? Листите как ще ги разпределяте – по равно или по братски? В смисъл всички ли ще получат по еднакъв брой места?
Петър Москов: Това е предмет на разговори, но отново казвам – влизането в технологията на определянето на листите е въпрос на разбирателство между всички, с които се съгласим, че отиваме заедно на избори. А е важно максимално количество политически организации в дясно да се съгласят на това, защото иначе ни чака повторение на тези случки от сега. Чакат ни отново студените ни радиатори. Чака ни отново президентът Първанов, който с цялата си наглост, взривявайки единственият национален консенсус на България за последните години, а именно европейската интеграция, да се изправи и да каже: “Търся европейска интеграция, търся национален консенсус”. Срещу това трябва да има много ясен политически отпор. Той трябва да бъде мащабен. Знаете ли, може би в СДС има много натрупани недоизказани неща срещу нас. Може би и аз имам да кажа много неща срещу СДС. Аз няма да ги кажа. Надявам се, че и СДС няма да ги каже.
Водещ: Ама ако не ги кажете, те ще се натрупат. Знаете какво е.
Петър Москов: Не. Има цел…
Водещ: Ще се натрупат, ще се натрупат…
Петър Москов: Има цел, заради която аз мога да преглътна мои собствени обиди или несъгласия. Целта е в България да има проевропейско управление. Забележете, това е много по-голяма от каквато и да е конкретна програма и каквато и да е конкретна реформа. Това е пътят на България. Това е единствената цел от `90 година, заради която аз съм част от едно реформистко малцинство, което въпреки всичко дотук дотика България до Европа.
Водещ: Горе-долу логиката е такава, че СДС и ДСБ ще разпределят в основата си мандатите, а по-малките партии ще имат съответно по-малки депутатски места, съответно и по-малка вноска в общата кампания. Да не се притесняват.
Петър Москов: Логиката е следната: трябва да подпишем съвместно споразумение, на което можем да доизгладим принципите, на базата на които взаимно участваме и пропорционално участваме. Финансовата рамка не е най-важната. Преди нея седи обединението около това, което сме казали. Знаете ли, понеже има много партии, питаха ме вчера – “Ама защо “Ред, законност и справедливост” е вътре?”.
Водещ: А, те питат защо БНД са вътре. Въобще почнаха веднага да задават въпроси – откъде ще съберат парите.
Петър Москов: Това питане е нещо, което по най-бързия начин наистина да накара сериозните политически сили да останат резервирани и да накара хората да гледат резервирано на този проект, който, надявам се, има сериозен заряд. Едно е, повтарям, СДС и ДСБ да влязат със свои отделни парламентарни групи, явявайки се отделно на изборите с 10-12 депутата, вътре да се разберем дали се караме, или не се караме още, пък да тръгнем да правим нещо с ГЕРБ. Пък дали ще ни стигнат нещата. И тогава да отидем примерно при г-н Сидеров “пренда ми камичианери” и т.н. Друго е ние да имаме един ясен блок от десни партии, от около 40-50 депутата, с които заедно с ГЕРБ ще можем да направи едно стабилно мнозинство, независещо от кефа на този или на онзи.
Водещ: И парите няма да са препъникамък за вашата коалиция, както излезе в първия ден, принципа “кеш & кери”.
Петър Москов: Не мисля, но категорично пак казвам – когато строиш къща, ти трябва да си платиш. Основите трябва да са здрави.
Водещ: Благодаря. Това беше ръководителят на предизборния щаб на ДСБ. Човекът, който може като нищо да оглави щаба на дясната коалиция.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...