Петър Москов: Тройната коалиция извади България от европейския коловоз

Водеща Силвия Великова: ГЕРБ, СДС и ДСБ поканиха лидерите на основните синдикални организации в страната, за да обсъдят с тях ситуацията в страната и произтичащите от нея проблеми на българските граждани. Кога можем да очакваме тази среща и какво ново около действията на опозицията срещу правителството – за това сега ще говорим с Петър Москов от “Демократи за силна България”. Здравейте, господин Москов.

Петър Москов: Здравейте.

Водеща: Имаше едно кратко коментирано изречение на социолог по повод тази ваша покана, според когото не било редно синдикатите да се намесват в политически работи. За политика или за какво…

П. Москов: Както и социолозите в политически.

Водеща: Е, да, но очевидно пък политиците не могат без социолозите, така че обречена връзка.

П. Москов: Ако…

Водеща: Все пак наистина синдикатите… какво, какво ще очаквате на тази среща с тях?

П. Москов: В поканата ни към двата големи национални синдиката – КНСБ и КТ “Подкрепа”, ние сме написали позициите, от които изхождаме, общите ни позиции, от които изхождаме, а те са, че еврочленството на България е провал, че управлението търпи неудача след неудача вследствие на корумпираност и некомпетентност, и ние не можем да оставим това без сериозна обществена и политическа реакция. И призоваваме синдикатите да бъдат част от тази реакция.

Водеща: От обществената?

П. Москов: Да.

Водеща: А има ли някаква, така, яснота кога ще бъде тази среща? Тя всъщност…

П. Москов:На 26-и, във вторник.

Водеща: Вече е договорено.

П. Москов: Да.

Водеща: Днес има едно интервю на д-р Тренчев, който между другото поставя така нещата – че синдикатите ще искат по време на тези разговори гаранции, че обещанията и оценките, които сега се дават…

П. Москов: Ами, ще искат, защото те не намират нито гаранции, нито смисъл в сегашното управление.

Водеща: Но те ще искат от вас да ги поемете като ангажимент, ако станете управляващи.

П. Москов: Всяка една разумна политическа сила трябва да може да даде на обществото гаранции, че няма да управлява по начина, по който се управлява сега. И това е смисълът, пак ви казвам, на проевропейската алтернатива, която формираме. Има неща, които просто не могат да се правят. Тоест оттук нататък тези три организации – ДСБ, ГЕРБ и СДС, казват, че която и от тях да бъде в управление, която и политическа сила извън тези, които управляват в момента, да бъде на власт, България ще бъде управлявана проевропейски и ще запази европейската си ориентация на развитие. Това проазиатско, проенергийно, проориенталско управление трябва да бъде последното, за да може България наистина да бъде достоен член на Европейския съюз. Знаете ли, когато сложихме логото на ДСБ преди години, което е “За силна България в обединена Европа”, много хора като че ли го приеха като абревиатура. Това е точният смисъл на политическата сила ДСБ – за силна България в обединена Европа.

Водеща: Казахте обаче, че ще кажат, че вече няма да бъде така, само че това не са гаранции – казването.

П. Москов: Вижте, приемането на общ разговор, формирането на обща алтернатива е процес, той е различен процес от бакалската софра, на която бяхме свидетели след парламентарните избори, в която при президента наддаваха различните брокери за различните министерства. В случая ние не говорим за редене на кабинети, за бъдещи управленски коалиции, говорим за това има ли общи принципи на алтернатива и правим разумни усилия наистина да формулираме тези принципи.

Водеща: Това означава ли, че между вас – СДС, ДСБ и ГЕРБ, вече

нещата са принципно изяснени?

П. Москов: Вижте, наивно е и за мен, и за вас, и за вашите слушатели да твърдим, че ще бъдат забравени всички неща, които сме изговорили помежду си. Но наистина предизвикателството е сериозно, провалът на европейското членство е предизвикателство, което изисква наистина поведение от друг характер, от друг ранг и надмогване на по-дребните причини. Говорим за принципи. И с ГЕРБ, и със СДС ние говорим за принципи, около които се обединяваме, или пък може би не.

Водеща: А налага ли се, пак ще се върнем към какво не се обединявате, налага ли се зад думите да има извинение? Питам ви, защото едно интервю на Бойко Борисов от началото на седмицата беше коментирано вчера обилно в медиите и като че ли има някакво очакване да дойде насрещен отговор, комплименти от Иван Костов.

П. Москов: Аз не разглеждам интервюто на г-н Борисов в онзи ден като извинение. Разглеждам го като позиция, до която той е достигнал. ДСБ има също своите позиции и ги изразява.

Водеща: Като компромис ли го разглеждате?

П. Москов: Като осъзнаване на необходимото.

Водеща: Както и гледа ГЕРБ на контактите си вероятно с ДСБ и СДС, така ли?

П. Москов: Предполагам, за това трябва да питате ГЕРБ. Но пак казвам, аз съм някак си убеден, че и в трите политически сили съществува съзнанието за необходимостта заедно да формираме алтернативата на това наистина провалено управление.

Водеща: Необходимост, която е толкова силна, че може да загърби някои иначе различия и противоречия, за които намекнахте.

П. Москов: Вижте, ние… ние, разбира се, че сме различни, разбира се, че ще останем различни. Няма… няма магическа пръчка, с която нашите противоречия да са изчезнали. Но това е, така, предизвикателството, това е тежкият момент, когато човек се занимава с политика – между проблемите, той трябва да се фокусира върху генералния и да се опита да събере максимално количество сила за преодоляването му.

Водеща: Сега, ако правилно ви разбирам, основно сте насочили вниманието си към това, което ви събира. Но казахте все пак, че това, което е различно между вас, така, няма да бъде съвсем игнорирано. С какво не би се съгласило ДСБ?

П. Москов: ДСБ по никакъв начин не би се съгласило на реверанси към сегашната управляваща коалиция както в лицето на БСП, така и в лицето на ДПС.

Водеща: А НДСВ?

П. Москов: Това е нещо, с което ДСБ категорично не би се съгласило. ДСБ… Вижте, НДСВ, аз харесвам някак си това, което г-н Цветанов онзи ден отговори на този въпрос, че може би и затова няма смисъл да се говори.

Водеща: Защото нямат шансове ли или?

П. Москов: Ами, вижте, това е политическа сила, формирана, за да усвоява европейски фондове. Очевидно европейските фондове вече са спрени за България, няма нужда и от съществуването на тази политическа сила.

Другото нещо, на което ДСБ сериозно ще държи и ще настоява, да ги наречем, едни принципи на взаимодействие, на алтернатива, на добро управление, това е безспорно инициативата “Чисти ръце”, на която ние, така, от няколко месеца много, много силно държим, и ще искаме да се започне от нас – от ДСБ, от ГЕРБ и от СДС. Трите партии, които претендират, че формират алтернативата на това управление.

Водеща: Понеже за тези операция “Чисти ръце”, така, под една или друга форма говорят и други партии извън формата на Европейската народна партия, ще търсите ли и тях?

П. Москов: Значи, за нас политическата алтернатива са партиите от формата Европейска народна партия. Разбира се, подкрепа – политическа и обществена, срещу това управление трябва да бъде търсена отвсякъде, включително и отляво. Аз твърдя, че има достатъчно качествени хора в левицата, които виждат докъде се докара…

Водеща: Но те не са ли от…

П. Москов: Докъде собствената им партия ни докара.

Водеща: …много левите, които би трябвало да са на диаметрална позиция с десните?

П. Москов: Знаете ли, ако наистина приемем, че нашият общ обществен приоритет, единственият ни консенсус, единственото ни съгласие е за това, че пътят ни е към Европа, е разрушен, тогава общо, взето ляво, и дясно остава малко по-назад. Връщаме България на пътя към Европейския съюз, спазвайки европейските правила, тогава вече на програмно равнище, на равнище гледища от гледна точка на различни политики в здравеопазване, в земеделие и т.н. ние сме различни. Но трябва да има обща национална цел. Тези хора – БСП, ДПС и НДСВ, извадиха България от европейския коловоз. Това е страшното.

Водеща: Сега, ако трябва да очертаем общия ви дневен ред във връзка с отношението ви към правителството, какво? 26-и, следва среща със синдикатите, след това чакаме 6-и, за да започне…

П. Москов: О, не, значи, може би, може би, така, е малко невидим, но всъщност тече един много, много усилен, много трудоемък, чисто технологичен процес по подготовката на събитието, по различни срещи с различни обществени организации. Предстоят следващата седмица срещи и с лекарския съюз, със съюза на фармацевтите, със съюза на професионалистите в здравните грижи, на други неправителствени организации и професионали. Тоест ежедневно се върши работа, тече, тече подготовката по знаците, по логото на кампанията, на подписката. Пак казвам, много и наистина е тежка работа. Предпочитаме да сме ефективни, отколкото ефектни.

Водеща: Гражданството чрез тази подписка ли ще трябва да изрази своето отношение към случващото се в страната и към вашите инициативи?

П. Москов: Ами аз гледам на тази подписка като заповед за уволнение. Подписана от достатъчно количество души, една заповед за уволнение все пак би трябвало да стресне дори и най-весело настроените диджеи.

Водеща: Ами не знам. Стори ми се, че премиерът Станишев, така, с доста ирония говори за вашата инициатива за тази подписка, особено в деня 6 септември.

П. Москов: Знаете ли, когато говорим за ирония, всички можем да бъдем иронични. Сещам се за случката, в която в зоологическата градина пред клетката на щрауса седяла табелка “Молим, не го плашете, подът е циментов”. Общо взето, това се случва сега с тройната коалиция. Те са безумно уплашени и блъскат главата си в различни стени и правят грешка след грешка, неудачен ход след неудачен ход, за съжаление за сметка на нас и вас, за сметка на българските данъкоплатци. Иронията в случая е неуместна. Срам е чувството.

Водеща: И в този смисъл да разположим тук вашето намерение, поне чрез медиите то е оповестено, да контролирате какво правят тези блъскащи главата си управляващи. Вярно ли е, че ще правите кабинет в сянка?

П. Москов: Ваша колежка, госпожа Николова, ми се обади онзи ден и ми го каза. Смяхме се заедно – това е всичко, което мога да…

Водеща: Тоест няма да правите или проявявате чувство за хумор?

П. Москов: До момента… до момента не сме, не сме обсъждали… сме далеч от обсъждането на такива инициативи. Ако това нещо се случи, ще бъде оповестено по нужния начин.

Водеща: Добре, господин Москов, аз на финала имам един личен въпрос. Дали сте чели, преди време имаше едно интервю на Методи Андреев, което беше свързано точно със случващото се вдясно?

П. Москов: Ами…

Водеща: Ако не сте го чели, той там говори за вас като наследника на Иван Костов. Тази ваша активна роля в тези преговори и в това, което се случва, има ли нещо общо с това, че може би Иван Костов е осъзнал, че вече трябва да отстъпи лидерската позиция и вие сте човекът, който ще застане начело на ДСБ?

П. Москов: Моята активна роля в тези разговори е свързана с функцията ми на председател на Националния изборен щаб на ДСБ, а това е оперативната, мобилната структура, която извършва конкретни действия, когато ДСБ е в някакъв тип кампания. Твърдя, че ДСБ има своя лидер и той се нарича Иван Костов. Аз харесвам ДСБ с този си лидер. Кой ще бъде лидерът, който ще смени Иван Костов, това не е тема, която ме вълнува днес. Когато дойде на дневен ред, може да я обсъждаме. Аз лично съм, така, не съм сред амбициозните в тая посока, ако… казахте, че въпросът е личен.

Водеща: Но днес не сте амбициозен?

П. Москов: Аз по принцип не съм особено амбициозен.

Водеща: Тоест възможно е да има някаква еволюция и някакво много голямо желание отдолу да ви накара да споделите пред…

П. Москов: Еволюцията е процес на развитие. Аз съм доволен от ролята, която…

Водеща: Не искате да кажете, че сте приключил с развитието си, нали?

П. Москов: …която върша в ДСБ в момента. Моето развитие виждам като професионално, а не политическо.

Водеща: И понеже след малко ще имаме разговор с Волен Сидеров от “Атака” за техните протести, те са като че ли доста сърдити, че са изолирани. Има ли някакъв начин “Атака” да стане част от вашата…

П. Москов: Не, няма, няма, няма изолация, просто пак казвам – трите партии – членки на ЕНП…

Водеща: Просто не са в ЕНП.

П. Москов: …формират политическа алтернатива. Ние ще държим, ще помолим всяка една политическа партия, всяка една обществена организация, всеки един представител на гражданското общество да бъде част от инициативата по сваляне на това правителство. Не бива да има сърдити, не бива да има желание за първенство или за, така, лидиране.

Водеща: И може би всъщност проблемът е в това, в желанието за първенство и лидиране. Поне при вас в трите партии, така, изчистен ли е този въпрос?

П. Москов: Ами надявам се, че го оценявате.

Водеща: Добре, Петър Москов в “Преди всички”.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...