Петър Москов: Ранният Станишев заприличва на късния Виденов

Водещ: Сега да кажем добър ден на следващия участник – Петър Москов, ДСБ.
Петър Москов: Добър ден.
Водещ: Какво предлагат ДСБ, г-н Москов?
Петър Москов: Вижте, аз мисля, че на всички нас ни става все по-трудно в цялата тази говорилня да говорим за…
Водещ: Говорилня, каша, лабиринт и т.н.
Петър Москов: Говорилня, каша, лабиринт. А всъщност, разбирате ли, става въпрос за елементарни неща, за елементарна почтеност. Ако се опитаме да подредим тези неща, те изглеждат по следния начин. Имате начело на МВР човек, който се явява бандитски авторитет, а не човек, който защитава моите, вашите, на всички почтени данъкоплатци интереси. Това само по себе си изисква моментално оставка навсякъде по света. И до тук някак си това е разбираемо. Навсякъде във всяко едно правителство, във всяка една държава може да се случи така, че произволно избран галфон да стигне до позицията министър, да кажем. Въпросът е, че в момента, в който това стане ясно за цялото общество, този човек не може да бъде повече не само министър, ами каквато и да била обществена фигура. В случая говорим за нещо друго. Министър-председателят на България Сергей Станишев пое отговорността за действията на този министър. Пое отговорността за действията на човек, който не защитава интересите на обществото, а е бандитски авторитет.
Водещ: Но спомена, че няма да има политически чадър все пак?
Петър Москов: Не знам какво значи политически чадър от гледна точка на г-н Станишев, но за мен безспорен факт е, че този човек трябва да бъде уволнен от собствения си министър-председател в момента, в който става ясно, че той е арбитър в мафиотски спорове. Разбирате ли, това е недопустимо на логическо ниво. И аз затова казвам, че елементарни човешки, поведенчески неща се тълкуват през схемите затова кой кого е подслушвал и дали е законно. Въобще не ме интересува, дали законно или незаконно е достигнато до тази информация. Тя е факт и този човек няма място там. Г-н Станишев твърди, че нямало да взима решения под натиск. Той имаше достатъчно време, за да реагира като почтен европейски политик. Имаше достатъчно време. Вече седмица откакто става ясно, че вътрешният министър е част от престъпния свят на България. Той имаше възможност да го уволни. Каквото и да направи оттук нататък…
Водещ: Примерно, един вариант, ремонт на кабинета, който включва и това министерство?
Петър Москов: Не това, разбирате ли, това вече е неминуемо, защото дойде и г-н Барозу му го каза, ЕС му го каза, собствената му партия му го каза.
Водещ: Не знам.
Петър Москов: Но вече това не е по волята на г-н Станишев. Това ще бъде под натиска на абсолютната логика на събитията, т.е. г-н Станишев имаше своя шанс да се прояви като почтен европейски реформаторски политик. Той загуби своя шанс и сега ще върви след събитията. Знаете ли, ранният Станишев все повече прилича на късния Виденов. Това са героични пози, които той заема под напора на събитията. Искам да кажа две думи за въпросния оздравителен процес.
Водещ: Да, да.
Петър Москов: Знаете ли, г-н Конакчиев, всяка една човешка дейност, включително и управлението почива на общи правила, на общи принципи, на резултати от работа. В случая говорим за наистина елементарни неща и аз не мога да разбера къде е спора, включително и днес не разбрах позицията на управляващите. Ако примерно, нека вземем банален пример Боже Господи, ако трябва да обясняваме дейността на управляващите…
Водещ: Част от позицията на управляващите е да се изчака прокуратурата, думата на прокуратурата, да кажем.
Петър Москов: Това, дали Румен Петков ще влезе в затвора, е работа на прокуратурата, но това, че Румен Петков не може да продължава да бъде повече български министър е работа на БСП и на управляващото мнозинство, и това е тяхната позиция. Те няма какво да обясняват на прокуратурата какво да прави. Тя е автономна институция или поне по условие е такава. Но нека пак да кажа, базово е, ако във вашето радио, във вашето студио има човек, който краде микрофоните, проваля предаванията ви и предава на конкурентните радиостанции информацията, която вие имате, и вие разберете, няма да наречете това оздравителен процес.
Водещ: Няма.
Петър Москов: Вие ще му кажете да си вземе шапката и палтото, и да си заминава.
Водещ: Не, и да върне микрофоните.
Петър Москов: Това вече е работа на прокуратурата, разбирате ли? Но първото, което ще направите, е да го изгоните.
Водещ: Надявам се, че няма при нас такива хора. Чак такива, де.
Петър Москов: Всички се надяват, но ако това нещо се случи, то елементарната човешка логика не е някакви съображения изискват този човек. Говорим затова, че в момента имало оздравителен процес свързан с това, че е създадена алтернативна на МВР агенция. Знаете ли, приемайки тази логика, ние рискуваме да влезем в шизофреничното съзнание на управляващите. Това означава, че по пътя на тази логика, трябва да направим алтернативна агенция на всяко едно от българските министерства, за да може нещо в тази държава да върви и да назначим агент-председател на базата на тези агенции, за да може нещо в тази държава да се случи. Защото това, което става в МВР…
Водещ: Първоаприлско малко, да.
Петър Москов: Не, така е, разбирате ли? Ако ще създаваме на всяко едно неработещо министерство алтернативна агенция, а няма да направим това министерство работещо, то логиката наистина е шизофренична.
Водещ: Добре, с една дума, че тук трябва да вървят и други реклами и тям подобни, вървите ли и вие към предсрочни избори или не ги виждате?
Петър Москов: Знаете ли, позицията на ДСБ по отношение на това правителство, конкретно на вътрешния министър и на другите провалили се министри, е ясна и тя е от години. Вие видяхте, ДСБ беше моторът, един от двигателите на вота на недоверие на правителството в областта на корупцията.
Водещ: Да.
Петър Москов: Видяхте начина, по който се държа министър-председателят по време на вота на недоверие.
Водещ: Въпросът е конкретни вече стъпки оттук нататък?
Петър Москов: Конкретните стъпки на ДСБ са известни на обществото. Ние имаме последователна позиция, че тези хора не могат да управляват повече. Разбирате ли, става въпрос за разпад на държавността.
Водещ: Да.
Петър Москов: Ако по времето на Симеон можехме да говорим за застой, сега говорим за разпад на държавността. И това вече не е позицията,да кажем, на ДСБ срещу позицията на БСП. Това е позицията на българското общество, което иска да живее по цивилизовани правила, срещу което има позиция, която е свързана с това да имаме държавно управляване по мафиотски тертип.
Водещ: Добре, благодаря. Петър Москов, ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...