Петър Москов: Протестите на опозицията са възмездието за кабинета

Г- н Москов, опозицията демонстрира изключителна активност в опитите си за разклаща не на правителството. Какви резултати очаквате от тази наказателна акция?
– Наказателната акция вече беше осъществена от правителството на тройната коалиция спрямо народа на България. С поведението си, с кражбите си и с некомпетентността си то успя да докара държавата дотам, че да бъдат спрени практически всички не само предприсъединителни, но и структурните фондове. Това ощети всеки човек с около 15 хиляди лева. Да откраднеш от някого средно около 15 хиляди лева и след това да му дадеш 100 лева като компенсация за инфлацията е, меко казано, цинизъм. Така че това, което правим ние не е наказателна акция, а възмездие за наказателната акция на управляващите спрямо България. Събирането на сериозно количество подписи би трябвало да бъде ясен сигнал във всяка една държава, която е член на Европейския съюз, че правителството трябва да подаде оставка. И то би трябвало да се съобрази с това искане.
– Колкото и абсурдно да звучи, да речем, че правителството подаде оставка в резултат на тази подписка. Каква е вашата готовност да поемете управлението на страната?
– Ако твърдите, че това е абсурдно, значи сте съгласна с нашата теза, че тази държава и това правителство не са европейски и не управляват по европейски начин.

– По-важен е въпросът как вие печелите 200 хиляди гласа, за да влезете в парламента и каква е алтернативата, която предлагате на обществото?

– ДСБ няма проблем с влизането си в следващия парламент. Твърдя това на базата на социологическите проучвания, които имаме. Целта на нашите протести не е влизането на ДСБ в следващия парламент, а да направим нужното България да има следващо управление, което, първо, да не съдържа повече и дори по-малко престъпни компоненти от сегашното и, второ, да има ясни цели и приоритети, а не да бъде събрано на принципа “сега на нас ни е ред да крадем”.

– Извинете, но тройната коалиция, която виждаме на опозиционния терен, не отстъпва по нищо по безпривципност на тройната управляваща коалиция и ЕНП не е достатъчен фактор за изчистването и.

– По този въпрос сме на различно мнение. Това, което правим ние, не е коалиция, а политическо усилие на три партии да направят това, което зависи от тях под общия знаменател на европейските ценности и реформисткия път на България. Това правим ние – ДСБ, ГЕРБ и СДС, и тази линия създава много общи неща помежду ни. Ние имаме абсолютната яснота, че в България има критична маса хора, които искат и могат да живеят по европейски правила. Присъствието на ДСБ в бъдещия парламент и бъдещото управление ще бъде гарант, че тези хора ще могат да живеят по европейски правила и то в България. Твърдя, че това не е разговор, който се отнася до малък брой граждани. На фона на хората, които наистина не се интересуват от нищо, има и сериозно количество хора, за които тези неща са изключително важни и са в основата на алтернативата, която търсят.
– Хората, които не харесват управлението на тройната коалиция, протестират на браншови признак и като че ли не припознават във вас лидерите на своите протести. Как ще ги убедите, че между вашите цели има съвпадение?
– От разговорите ни със синдикатите се появи общ документ, в който пише, че правителството с действията си и бездействието си е довело до лишаване на българските граждани от милиарди безвъзмездни левове от Европейския съюз. Това е наша обща оценка Също така пише, че партиите членки на ЕНП са разумната алтернатива на това управление, че в периода на действие на социално-либералната коалиция от 8 години солидарните системи са били блокирани и са спрели развитието си. Това са заключения, които синдикатите са подписали с яснотата какво подписват и тези позиции са общи. А дали КНСБ и “Подкрепа” ще афишират протеста си като иницииран от опозицията, няма никакво значение. Важното е, че ние имаме обща оценка за правителството и тя е отрицателна и обща увереност, че в бъдеще могат да се случат добри неща. Предстоят серия от разговори и със синдикатите, и с различните професионални организации, на които ние ще търсим сближаване на позициите между партиите от формата ЕНП и конкретните изисквания и на конкретните гилдии, и на синдикалните организации.
– Но глобалната цел, която притъпява острите различия между вашите три партии, явно не е в състояние да убеди собствените ви членове, че си струва временно да ги забравят. Във вашата партия има остри реакции на различни хора срещу събирането ви с ГЕРБ и дори открити писма на ваши членове.
– Прочетох едно такова писмо във всички сайтове и всички медии. За пръв път виждам такъв сериозен интерес към отделен член на ДСБ от страна на всички медии. Вероятно това е важно.
– Може би то изразява общото мнение?
– На всички медии?
– На хората, които се интересуват от това.
– Общото мнение на хората, които се интересуват от това, се изразява на отделните структурни нива на партията. Тези нива вече са направили своите събрания в цялата страна и аз ви уверявам, че такова настроение няма. Такъв разговор е насочен към деструкция. По принцип хората, които говорят по този начин, са водени и продължават да бъдат водени от деструктивна енергия и ние нямаме разговор с тях. Разговорът, който водим, е между управляващи и опозиция. Всеки друг разговор в момента е излишен и вреден.
– Но той се води, независимо как го оценявате.
– Аз казвам, че ДСБ води разговор като опозиция с управляващите. Ако има някой, който иска да води друг разговор, то той не е на полето на политическата дейност на ДСБ.
– Начинът, по който водите битката си срещу правителството, поражда негативни настроения сред членовете не само на вашата партия, а и на ГЕРБ. Това не ви ли притеснява?
– Аз мога да говоря само за ДСБ и мога да ви кажа, че такива негативни настроения няма. Хората, които говорят неща, създаващи впечатлението за негативно настроение, ги говорят непрекъснато, независимо какво върши ДСБ – дали иска да се противопостави на конкретна политика на ГЕРБ в даден град или иска да обедини усилията си с ГЕРБ срещу правителството. Аргументите на тези хора винаги са едни и същи, те са универсални и се свеждат до това, че Иван Костов е лош. Но това, което остава неизказано, е, че на фона на твърдението “Костов е лош”, Станишев е добър. Тази логика не е нашата логика. Може би има достатъчно хора, които смятат, че нещата стоят точно така – Костов е лош, а Станишев е добър, но те не са в ДСБ.
– Може би целта да се борите срещу правителството е добър повод за легитимация на опозицията, но отсега е ясно, че трите опозиционни партии ще се явяват сами на избори и че в програмите им има сериозни и дори принципни различия. Как се преодоляват те при евентуална крачка към общо управление?
– Общите действия срещу правителството са добри не за нашата легитимация, а за
всеки гражданин на България. Колкото до потенциалните разлики в програмите, да, ние сме различни политически сили. Но това, което ще направим като общо усилие, е да съставим една харта за добри правила за управление, за да е ясно, че която и да е политическа сила извън управляващата в момента тройна коалиция дойде на власт, тя ще се движи по тези правила и това ще бъдат правилата, по които живеят европейските граждани и заради чието спазване имат европейски начин на живот.
– Как ще стигнете до тази харта при положение, че публичното извинение на Бойко Борисов към вашия лидер беше последвано от гробно мълчание от негова страна? Какво е посланието от мълчанието на Иван Костов и каква е оценката на партията ви за извинението на Борисов?
– Когато говориш от името на една политическа сила и си политически лидер, думите и действията ти не би трябвало да се тълкуват като извинение или като обида. Аз тълкувам думите на г-н Борисов като действия в определена посока, а ДСБ също води политика в посока, която смята за необходима.

– Това посоката на сближаване между вас ли е?

– Това е посоката на търсене на максимално голяма обществена и политическа подкрепа за протестите срещу правителството.

– Имате ли някакви срокове за постигането на крайния резултат от тези протести, защото само след 6 месеца те стават безсмислени, тъй като мандатът изтича?
– Когато в рамките на една седмица цената на инфраструктурен проект като АЕЦ “Белене” по чуден начин стана от 3 на 7 милиарда и за това знаят петима души, както и причините и последиците от това, и този акт е извършен от едно правителство, няма нито ден в повече, през който то да продължи да действа и това да е добре за държавата. Т.е. няма пет, няма три, няма два месеца. Колкото по-рано то си тръгне – един ден по-рано да си тръгне, това ще е добре за всички граждани. Ние няма нито за миг да се откажем от засилващ се натиск върху правителството. Подписката е само началото на нашите действия. Все още съществува грам наивна илюзия, че когато си положил подпис под членството на България в Европейския съюз, може би ти е останала капка достойнство да се държиш именно като член на тази общност, а не като член на някоя ориенталска кафеджийска организация.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...