Петър Москов: През 1997-а имаше глад, а днес – срам

– Първо общо действие на опозицията след вота на недоверие към кабинета бе срещата между ДСБ и ГЕРБ в Бургас. Знаете ли в ДСБ какво точно искате да правите и да постигнете, г-н Москов?
– В ДСБ винаги сме имали ясно поставени цели. Днес целта е да обединим усилията на всички проевропейски формации и на цялото общество, защото искаме да съ-градим отново националния консенсус. В последната парламентарна сесия ДСБ постави диагнозата на това управление и тя е провал на европейското членство на България. Сега единственият ни консенсус от 20 години, какъвто е европейският път, е взривен. От азиатско-ориенталското по манталитет управление.
– Какво конкретно решение взехте на срещата с ГЕРБ?
– Между ДСБ, ГЕРБ, както и СДС, ще се сформира национален щаб, който ще зададе тактическите стъпки по реализацията на деня на бойкот и действията след това. Бойкот означава организирана изолация на управлението и така искаме да покажем на хората, че има и друга България.
– Този щаб да не е нещо като съвет на старейшините в опозицията?
– Той ще бъде чисто оперативно, технологично звено, което ще осигури работата по организиране на мащабните протести. Ще има единни символи, които не могат да бъдат различни от символите на Европа, ще има общ плакат и др.
– В какво ще се изразява изолацията на властта?
– В бойкота през есента ще участват представители на
опозицията, а и всеки, който е на изборна длъжност. За това ще работим със синдикатите, неправителствените и браншовите организации. Цялото общество има нужда от алтернатива и канализиране на гнева.
– Конкретизирайте кои ще са участниците в бойкота
депутатите, които са в различни комисии, от централната или местната администрация?
– Това тепърва ще договорим помежду си. Но ще има призив към всички представители на местната власт, независимо от какъв цвят са, да се включат в дните на бойкот. Защото общините ще бъдат най-пострадали от спрените пари по еврофондовете. А няма да получат пари и от бюджета, защото ще бъдат използвани за популистки акции от властта през есента.
– Няма ли да се стигне до безвластие в страната? Дори Бойко Борисов даде преди дни заден ход на такова предложение.
– Властта и сега е гола. Всеки ще трябва да реши дали да подкрепя непрозрачното и корумпирано управление днес.
– Има ли нежелани партии за участие в общите протести на опозицията?
– Този протест дори не бива да бъде свързван с политическа принадлежност. В разговорите с ГЕРБ се разбрахме, че политическата алтернатива на това управление трябва да се търси в партиите членки на ЕНП, каквито са ДСБ, СДС и ГЕРБ. Но и всеки почтен човек
отляво и отдясно, би трябвало да се включи в протестните действия, които да покажат изолацията на управляващите.
– Наистина ли мислите, че знакови фигури от левицата или леви симпатизанти ще подкрепят протестите ви?
– Иска ми се всеки, приемащ общия ни консенсус за евробъдещето на страната, да застане зад нас.
– Но за този консенсус ще се обявят поне 60-70% от левицата! Очакванията ви не изглеждат реалистични.
– Сигурно е така. Всеки може да се обяви за какъвто намери за добре, някой за диджей, друг за собственик на яхта. Ние обаче искаме хората да повярват в добрите ни намерения. И да ги подкрепят.
– Извинете, но дори в ДСБ няма единомислие. Д-р Николай Михайлов нарече желанието ви за общи действия с ГЕРБ недопустим компромис.
– Категорично заявявам, че в ДСБ няма противоречия със задачата, която сме си поставили. Да, и трите партии
ДСБ, ГЕРБ и СДС, сме различни. Но тук е разликата между отговорността да се занимаваш с политика и с желанието да те дават по телевизията. А различността и приликите на д-р Михайлов не искам да коментирам.
– Но как хората на Костов ще се обедините с хората на Борисов! От двете страни доскоро се изговориха толкова обиди, кой ще ви повярва?
– Съгласен съм, че сме различни. Но сега България е пред взрив. И вододелът е между европейското и ориенталското й развитие. От ДСБ сме задължени да търсим консенсус и най-големия общ знаменател на база евробъдещето ни. Защото ситуацията, в която сме изпаднали като нация, сега е страх и срам.
И трябва да изберем: връщаме ли се в територията между Беларус и Косово или продължаваме по пътя си в ЕС.
– Денят на протест засега е X. Но Яне Янев намекна, че няма да е един и целта е да направите нов 10 ноември. Който щял първо да е на 10 септември, после на 10 октомври и на 10 ноември.
– Не зная за такава цел, за каквато говори г-н Янев. Но приветстваме всяка активност от всяка политическа сила в посока махане на тройната коалиция. Нужна е подготовка, а не ефектни изкази. Ефектът ще е крайната цел – падане на кабинета. Друг ефект ДСБ не търси, нито пък дивиденти за себе си.
– Напускане на НС влиза ли в сметките ви?
– Нито една от опциите, които се пускат в публичното пространство, не се изключва. Знаем, че
противодействието срещу нас ще е голямо. Особено страшно в държава, в която премиерът е като малко момче, което е подкарало колата на баща си и изведнъж е разбрало, че не може да я управлява. Просто ще му помогнем да слезе от нея.
– От БСП ви репликираха, че не може да съберете и 5000 души, докато левите на Бузлуджа са събрали 50 хиляди.
– Фалшива е музиката от Бузлуджа. Защото освен че основната мелодия е зададена от Доган, дръмсекцията се чу от Челопечене, а диригентът отдавна е уволнил оркестъра поради некадърност.
– И други от опозицията са недоволни. Стефан Софиянски и земеделецът Стефан Личев ви обвиниха, че страдате от безидейност, а зад действията ви прозира пиар кампания.
– Никой не трябва да напада никого с обвинения за безидейност. В срещите между партии се раждат идеи. Има предизвикателства, които са по-важни от различията помежду ни. А обидени съвести, нарушено его или желание за първенство не са фактори, които могат да окажат влияние за общите действия на опозицията.
– Добре, но в опозицията имате кардинални различия – в “Атака” искат радикални действия. Радикални са и хората на Янев. Вие сте за цивилизовани протести. Как ще се обедините?
– Европейският проект на България е и заради това-тройната коалиция да си отиде цивилизовано. А не през маршируващи хора с униформи по улиците.
– И продължавате да вярвате, че Иван Костов, Бойко Борисов и Пламен Юруков ще застанат заедно усмихнати за обща снимка на плакат?
– Целта не е семейна снимка. Ние имаме големи цели, с които различните по характера си политически сили ще могат и трябва да се обединят. Едва ли някой ще забрави обидите помежду им, но целта е важна за България. И точно това е ясната възможност да се отделят мъжете от децата. Тя е пред нас и е постижима.
– Пред “Труд” Доган каза, че Костов и Борисов имат еднакви диктаторски маниери.
– Диктатурата е състояние, в което обявяваш себе си за единствен, неповторим и несменяем. Това направи г-н Доган в интервюто си. Такова поведение може да се обясни единствено чрез страх. Страх, че като наследник на Илия Павлов и “Мултигруп” конфликтът ти със закона може да бъде отложен само чрез продължаване на мафиотското управление.
– Предсрочни избори влизат ли в целите ви?
– Разбира се. Това е доброто решение за страната. И пътят, който може да покаже на света, че емблемата на позора, която се вижда до герба ни върху флага, вече е свалена. И има сила, която може да направи това. Да, състоянието, в което се намира страната ни, е обидно. Но то колкото е сходно с 1997-а, толкова е и различно. Тогава движещата сила беше глад, а сега е срам. Приятелите и познатите ми се срамуват, че са част от държава, която се управлява по този начин. Решени сме да променим това.
– Анализатори се обединиха около тезата, че сегашното управление няма алтернатива в лицето на опозицията.
– Не съм съгласен. Защото именно формирането на алтернатива на сегашното провалено управление е задачата, която стои пред ДСБ и пред партиите членки на ЕНП. Дали ще успеем, зависи от нас.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Атанас Атанасов: Шефът на военното разузнаване поддържа контакт...
Случващото се в МВР и в "Митници" е многофункционално активно мероприятие, организирано предизборно за...
Стоян Михалев: Целта е била да махнат главния...
"Живко Коцев е бил притискан да подаде оставка от страна на вътрешния министър и...
Радан Кънев: Надяваме се г-н Главчев да си...
"Надявам се, че г-н Главчев ще си дава сметка, че той има една задача...
Кристина Петкова: Безобразното и брутално нарушаване на закона...
Въпреки нелепите оправдания от страна на служба “Военно разузнаване”, че не са разработвали Атанасов...
Атанас Атанасов: С избора на Калин Стоянов се...
Ген. Атанас Атанасов от ПП-ДБ заяви, че са възмутени от състава на служебно правителство,предложен от...