Петър Москов: Правителството няма полезен ход в момента

Водещ Владислав Прелезов: Днес ДСБ откри политическия сезон. Така, ако мога с няколко думи да обобщя казаното от лидера Иван Костов, до края на годината се очертава недостиг на приходи и превишени разходи, предупредиха участниците в срещата. Партията ще търси и персонална отговорност от членове на кабинета “Борисов”, ако се наложи нова актуализация на бюджета за 2010 г. Става дума за финансовия министър Симеон Дянков. Сега наш гост е д-р Петър Москов от ДСБ. Здравейте, г-н Москов.

Петър Москов: Здравейте на вас и на вашите слушатели.

Водещ: Като че ли отново днес ДСБ говори и предупреждава за липса на, така, на финансово балансирана политика. Това ли е акцентът от днешната среща на ДСБ, днешната пресконференция?

П. Москов: Да, това е акцентът. Знаете ли, от може би година може би досадно, може би уморително, може и скучно за всичките ви слушатели, ние продължаваме да говорим, че има нужда от реформи, които да доведат до възможна финансова стабилност на държавата. За съжаление констатираме, че към този момент нашите предложения, нашите идеи много малко биват чути и много малко биват приложени, въпреки цялата добронамерост, с която го правим. На това са свидетели цялото общество. И в този момент стигаме до ситуацията, в която всъщност пари, целеви, за здравеопазване, биват използвани като инструмент за поддържане на фискалната стабилност на страната, което е политически избор, който е недопустим.

Водещ: Днес заявихте открито, че ще поискате от шефовете на НАП, митниците, осигурителния институт, здравната каса, министъра на финансите да се предостави в парламентарната бюджетна комисия актуални данни за изпълнението на бюджетите на всичките тези институции, за да се види наистина България има ли, така, нормална фискална политика. В случай, че се окаже, че не достигат средства, какво ще предприеме ДСБ?

П. Москов: В случай, че се окаже, че средства не достигат и че заложените в бюджета след актуализацията му цифри, прогнози и т.н. не са реалистични, това, разбира се, би трябвало да накара г-н Борисов да. . . с кадрови промени при следващата актуализация на бюджета. Три актуализации на един бюджет за една година са твърде много за каквато и да било криза.

Водещ: Искате да кажете, че финансовият министър ще искате да бъде сменен или да бъде. . .

П. Москов: Знаете ли, финансовият министър е в една изключително тежка позиция. Знам горе-долу идеите на българския финансов министър и знам, че той беше и е един от хората в правителството, които държаха и държат за радикални реформи и в администрацията, и в здравеопазването, и в сектора за сигурност. Очевидно обаче неговите усилия и неговият авторитет не са достатъчни и тези реформи не се случват. По тези и по други причини финансовата стабилност на страната може би ще се окаже компрометирана. А некомпрометирането на финансовата стабилност при сриване на солидарните фондове не е приемлив вариант за нас.

Водещ: Разбирам ви. Как ще коментирате, все пак вие като доктор, има ли симбиоза, някакво привързване на здравната каса към финансовото министерство и защо при такъв голям излишък тези пари наистина не отиват за здравеопазване, защо се ограничават разходите на болниците и докъде, докъде може да завърши този процес, докъде може да доведе, освен до стачка на лекарите?

П. Москов: Знаете ли, проблемът не е стачка и не е предстояща стачка или заплаха за стачка, в което аз между другото имам своите съмнения, не е това нещото, което трябва да ни подтикне към размисъл или пък управляващите към действия. Първо искам да се върна към думите на г-жа Манолова и да кажа, че състоятелен разговор за реформа, особено в здравеопазването, не би могъл да се случва с участието на БСП. Реформата в здравеопазването беше един от официално признатите от самия Станишев провали на тройната коалиция. А това, че министър Дянков санира продънения бюджет на тройната коалиция от 2009 г., може би не прави министър Дянков по-извисен, но елементарното приличие изисква те да замълчат.

Водещ: Да.

П. Москов: Та това, което питате. Знаете ли, към момента се оказва следното. Една известна част, около 1/3, от приходите в здравната каса не отиват по предназначение, т.е. не отиват за задоволяване на медицинските услуги, които ползва населението. Смисълът на създаването на НЗОК в далечната 1999 г. беше отделянето на управлението от финансирането на тази система. Смисълът на НЗОК беше и е да бъде една независима обществена институция, която да се договаря с монополното медицинско . . . от името на нас, гражданите, да защитава нашите права. Всичко това в момента е абсолютно зачеркнато. Здравната каса е буквално отдел на Министерството на финансите, тя е инструмент на фискалната политика на правителството, а не е нашият представител пред медицинските органи. Дали това е допустимо или не е, е отговор на правителството. Възможна е и такава политика. Възможно е отново здравеопазването да бъде връщано към бюджета, но това трябва да бъде казано ясно. В момента има следното състояние – здравната каса ни струва 50 милиона годишно, толкова струва издръжката на здравната каса, успоредно с това това, което прави тя, не е да се разплаща за дейност, не е да договаря от наше име максимално изгодни за нас условия, а е да преразпределя, да бъде една пощенска кутия на Министерството на финансите, която преразпределя някакви пари към определен брой точки за разплащане, които са болници или ДКЦ-та. Мисля, че 50 милиона е твърде скъпа цена за една пощенска кутия.

Водещ: За поддръжка, да.

П. Москов: Ако някой е решил да връща отново бюджетното здравеопазване, да го каже ясно и високо. . . ние не можем да приемем това. Ако не, отново трябва да се седне, да се направят разчети и да се види докъде са нещата. Но, знаете ли, в основата. . . това е следствието. Следствие е това, че касата се държи по този начин. Следствие е това, че касата не се управлява на обществени начала, а се управлява от Министерството на финансите през заместник-министър Горанов, а, забележете, се управлява в Надзорния съвет и от г-н Огнян Донев, който, видите ли, е собственик на “Софарма”, която продава медикаменти на същата тази каса. Както се казва, има си хора, които могат да съдят за конфликт на интереси. Това е доста интересен казус. Успоредно с това, че продава медикаменти на същата тази каса, на която е член на Надзорния съвет, от собствения си завод, г-н Огнян Донев има конкурентен здравноосигурителен фонд. Ето така се управляват нашите пари в здравната каса в момента. Но за да се стигне до всичко това, причината е липсата на дълбоките реформи в здравеопазването. Реформите в здравеопазването не са съкращения на разходи. Реформите в здравеопазването са поставяне на цели – каква да е смъртността, каква да е заболяваемостта, каква да е детската смъртност, и тези цели струват определени пари и носят определени действия след себе си. Тоест. . . Ало, чувате ли ме?

Водещ: Да, да, чувам ви много добре, да.

П. Москов: Тоест количеството болници и качеството болници трябва да бъдат следствие от критериите, които са зададени, а не от възможните разчети на финансовия министър.

Водещ: Разбирам ви. Но винаги – и преди, и сега наистина назначението в здравната каса е било пряко свързано с правителствената политика.

П. Москов: Искам само да припомня, че при създаването на здравната каса. . . беше с участието на работодатели, на синдикати, т.е. по някакъв начин максимално представено беше общественото мнение вътре. В момента тя е държавна, изцяло на Министерство на финансите, плюс това върху нея има контрол частен монополен фонд. . .

Водещ: Да. СДС и ДСБ ще формират. . .

П. Москов: Само да кажа, само да кажа следното. . .

Водещ: Само искам да ви попитам. . . вие ще формирате обща позиция по проблемите в здравеопазването и ще ги публикувате по-късно през тази седмица. Бихте ли направили анонс, така, най-важното, което ще кажете в тази обща декларация?

П. Москов: Вижте, лоялността към нашите партньори от “Синята коалиция” не ми позволява да направя анонс. Но ще дам диагноза някак си на ситуацията. Липсата на чуваемост за това какви ясни, начертани с времеви стъпки реформи трябваше да бъдат направени, доведе управлението до тази ситуация, която в шаха се нарича “цунг-цванг”, ако не се лъжа, няма полезен ход. В единия случай утре лекарският съюз със. . . си право ще иска отблокиране на резерв, даване на пари на здравната каса между 100 и 150 милиона, и това е абсолютно правилно, от друга страна, ако това се случи, това ще компрометира финансовата стабилност на страната, което ще завлече след себе си цялата система от. . .

Водещ: Но вие заставате зад Българския лекарски съюз?

П. Москов: Правителството няма полезен ход в момента.

Водещ: Да.

П. Москов: Дотам сме го докарали, защото една година не можем да се разберем какви реформи трябва да бъдат направени.

Водещ: Благодаря ви, че бяхте гост в “Нещо повече”. Д-р Петър Москов от ДСБ.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...