Петър Москов: Подписката е само началото на протестите

Водещ Величко Конакчиев: Петър Москов, зам.-председател на Демократи за силна България, добър ден.
Петър Москов: Добър ден, г-н Конакчиев.
Водещ: След малко ще чуем евродепутата Петя Ставрева, председателя на ГЕРБ – Цветан Цветанов, Христина Христова, зам.-председател на НДСВ, Ангел Найденов, надявам се и него. Добре. Какво излиза сега последно, най-вече в рамките на Европейската народна партия (ЕНП) решихте да отложите протестите срещу правителството за зимата, така ли се каже или не е точно?
Петър Москов: Не, не, нито сме решавали да отлагаме протести, нито има такава опасност и причината протестите да са нужни, протестите да са важни за бъдещето на България и ако щете, и във вашия предишен разговор, ще си позволя да взема повод от вашия разговор със заместник-министъра на енергетиката, г-н Куюмджиев. Знаете ли, в това интервю, което вие взехте някак си е синтезирано цялото безсмислие на това управление, записах си изразните средства на господина – “експортът малко спада, инвестициите малко спадат, не е толкова страшно, България е била много добра страна, защото имала добра данъчна система, Световната банка даже ни е класирала на едно от първите места”…
Водещ: Световната банка ни е класирала на първо място. За какви данъчни промени…
Петър Москов: Световната банка ни е класирала на първо място. Нека да обясним на господина едва ли, но на вашите слушатели, че данъчната система, системата и количеството на набирането на данъците в една държава зависи не от това дали Световната банка те класира на първо и на второ място, а зависи от обществените солидарни социални приоритети, които едно управление си постави, т.е. как иска да изглежда здравеопазването, как иска да изглежда образованието, как иска да изглежда историята на сигурността. На базата на това…
Водещ: Все пак като цяло данъчните промени са десни, да ги наречем.
Петър Москов: Не, като цяло данъчните промени са хаотични. Като цяло данъчните промени искат да свържат несвързваемото в едно, пак казвам, когато вие имате ясна представа какво правите със социалните, образователните и здравните политики в държавата, тогава вие имате яснота каква трябва да бъде данъчната система, какъв трябва да бъде размерът на данъците и от кой да го взимат. Всичко друго е обслужване, наистина на олигархични интереси. А в този ви разговор има и принципната разлика между нас – партиите членки на ЕНП и тези, които управляват…
Водещ: Кратко и после ще говорим пак с вас, да.
Петър Москов: Всичко и само нас.
Водещ: Принципната разлика…
Петър Москов: Ние сме били добра страна за инвестиции и за инвестиции в производството, защото цената на труда е ниска – това може да бъде аргумент на държава от третия свят. Когато си държава от Европейския съюз не може ниската цена на труда да бъде аргумент за инвестиции при теб. Това вече е принципната противоположност. Ние сме пълноправен член на Европейския съюз и хоризонтът не е там дали ще ни спрат тока.
Водещ: Да. Ще продължим с вас, но сега казвам добър ден на евродепутата Петя Ставрева…

***

Водещ: Продължаваме в студиото с Петър Москов.Петър Москов: Мога ли да допълня нещо от разговора, извинявайте, че ви прекъсвам, г-н Конакчиев, с разговора с г-жа Ставрева?
Водещ: Да.

Петър Москов: Нашите евродепутати трябва да бъдат преди всичко дипломати и разбира се, трябва да защитават интересите на България. Желая успех и на нея, и на колегите й в защитата на тезите, че Европейската комисия трябва да погледне благосклонно към нас.
Водещ: На 3 септември.
Петър Москов: Само че сега искам да ви разкажа следната картинка. Представете си министъра на финансите Орешарски, който е пряко отговорен по Закона за пътищата за укриване и участие в корупционни схеми във Фонд “Пътна инфраструктура”, този човек отива в Брюксел и защитава позицията на България, че трябва да се дадат още пари, представете си, че до него седи свръхжената Меглена Плугчиева, натоварена със свръхочаквания…
Водещ: Някакви свръхочаквания, да. Така е.
Петър Москов: И иска същото, като пред същите тези хора в Брюксел тя като лидер на преговорния екип по глава “Земеделие” е договорила същите тези параметри. Е толерирала от страна на БСП, през нея политиката на ДПС в земеделието, която е свързана с геноцид на всичко що не е производство на тютюн. Та тези двама души ще отидат в Брюксел и ще договарят нови параметри, за мен това е, как да кажа, безсмислено усилие.
Водещ: Добре и все пак много ми се иска да откриете малко завесата за това, което ще предприемете. Ето сега след малко чуваме и председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов, освен подписката на 6 септември какво друго?
Петър Москов: Предстои цяла серия от протести, на която подписката е началото. Знаете ли в интереса и начина, по който журналистите отправят настоятелно този въпрос…
Водещ: Да знаем какво…
Петър Москов: Да, аз по парадоксален начин разбирам, че…
Водещ: Да чакаме, да отразяваме.
Петър Москов: Разбирам, че всъщност и цялата медийна общност всъщност е съгласна с изводите, които направихме ние партиите от ЕНП, че ни управлява наистина ориенталско и азиатско правителство.
Водещ: Е силно казано цялата световна общественост, не.
Петър Москов: В контекста на въпроса кога точно ще бутнете парламента до основи…
Водещ: Не съм попитал точно така.
Петър Москов: Така това витае някак си във въздуха, се процежда ясната убеденост, че тези хора по цивилизован, по нормален, по демократичен път не биха могли да си тръгнат, просто защото виждат, че са победили.
Водещ: Струва ми се, че отлагате есенните протести.
Петър Москов: Не в никакъв случай, подписката е просто началото на серия от протести. Това, което правим от партиите от ЕНП е да инициираме остра, публично неодобрение, публично осъждане на действието на правителството. Това е началото на тези протести, а наистина един много цивилизован, много европейски начин, за да може цялото общество да каже на тройната коалиция и на правителството, че трябва да си тръгнат.
Водещ: Добре…
Петър Москов: … Когато едно правителство получава разрешение под страх от сериозен бой да харчи собствените ми пари не за да ги краде, а за разумни цели и то отчита това като успех, това не е моето правителство. Когато едно правителство разрушава, свежда до невъзможност за функциониране солидарните системи на здравеопазване, на социална дейност, на пенсионна дейност в една държава това не е моето правителство, когато едно правителство прави така, че държавата ни да бъде синоним в целия свят на място където няма правила, където корупцията, кражбата, липсата на морал са законите, които владеят обществото това не е моето правителство. И затова е настъпило времето, в което всеки един трябва да се определи, ние за европейския проект на България ли сме, за реформисткия проект на България, от който следват европейски правила и европейски стандарт на живот или искаме това ориенталско-азиатско управление, иначе, може би, близнаците ще имат щастието г-жа Христова да им даде по някой лев.
Водещ: Благодаря, Петър Москов, Демократи за силна България.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...