Петър Москов: Надявам се да достигнем до един максимално одобряван от софиянци кандидат, който да представлява наново обединената десница

Водещ Владислав Прелезов: Формулите на партиите за бъдещ президент започват да се разбъркват. СДС и ДСБ ще проведат отворени предварителни избори за издигане на общи кандидати за президент и столичен кмет. Затова се разбраха ръководствата на двете партии ден след като националният съвет на СДС номинира заместник-председателя си Румен Христов за президент. В същото време евродепутатът Надежда Неински обяви избора за уреден мач с ДПС. На срещата днес между СДС и ДСБ очевидно не се постигна съгласие около кандидатурата на Румен Христов. Ръководството на ДСБ номинира в същото време днес за президент Светослав Малинов, който е бил предложен от лидера на партията Иван Костов. Двете партии започват изработването на правила за провеждането на предварителни избори. Доста динамична е ситуацията. Сега наш гост е д-р Петър Москов от ДСБ. Здравейте, д-р Москов.

Петър Москов: Здравейте на вас и на вашите слушатели.

Водещ: Докато четох всичко това, като че ли нещата…

П. Москов: Ама вие фактически казахте всичко, аз не знам с какво мога в информационен план да бъда полезен.

Водещ: Не е толкова въпрос за информационен план. Въпросът е да дискутираме – не се ли прибързва, не е ли рано да се чертаят наистина всякакви формули, да се обединяват определени групи, да се предлагат лица. Не се ли избързва с цялата кампания, днес е 27 април, а пък до изборите има доста време.

П. Москов: Знаете ли, бързо или рано трябва да е ясно какви са лицата, които коалицията предлага на обществото да бъдат част от политическите лидери на нацията. А иначе, знаете ли, ако добре съм схванал въпроса ви, дали до последния момент не трябва да търсим възможни опции за различни подкрепи от различни политически сили и т.н. и на базата на такава една подкрепяща конструкция да излъчим някаква максимално компромисна или обединяваща в добрия смисъл на думата кандидатура, то отговорът ми е по-скоро не. Знаете ли, когато се търси подкрепа и когато се сформира подкрепа около дадена личност и дадена кандидатура, тя трябва да бъде базирана на общата визия, общия поглед на хората, които правят това.

Водещ: Докато вие избирате визия, вече има недоволни. Каква е общата визия? Как ще достигнете до най-добрия кандидат, най-достойния? Това е може би въпросът, който вълнува най-вече българското общество.

П. Москов: Знаете ли, когато нещата опрат до вътрешен избор, вътре в рамките на общността, от една страна, винаги от това остават недоволни и това е, как да кажа, негативната страна на вътрешните избори. От друга страна, това, което предлагаме и това, което ще се случи в крайна сметка, не е избори между апаратите или членовете на организациите на “Синята коалиция”. Това, което ще предложим след една масивна кампания, надявам се, така, достатъчно правилно отразена от всички вас, на цялото българско общество предварително да даде своето мнение за това коя личност от “Синята коалиция” трябва да представлява дясномислещите хора в България в тази битка за президент.

Водещ: Вие избрахте…

П. Москов: И това е хубаво и някак си е честно…

Водещ: Да. Вие избрахте все пак днес Светослав Малинов. Това означава, че на тези предварителни избори става дума за издигането на кандидатури, става дума за гласуване. Отново става дума за някакво противоборство. Не е ли време ДСБ, СДС, “Синята коалиция” наистина да застанат с един кандидат след толкова години на разделение.

П. Москов: И това ще се случи. Това ще се случи в крайна сметка. Просто ще бъде резултат от тези предварителни избори, които пак казвам, в рамките на тях СДС, ДСБ, вероятно и други партии от “Синята коалиция” ще предложат своите номинации. А частта от българското общество, когато реши, че една от тези номинации ги интересува, може да потвърди тази подкрепа преди реалните избори. И пак казвам, това е добре, това е различно от подхода, който някак си се случва – в кабинети, в някакви ПИН центрове, които мислят на база социология и на база възможни подкрепи изчисляват до последния човек. Ние сме го решили да го играем честно и открито пред очите на хората. Може би това не е толкова дисциплинирано, колкото би ми се искало, но пък, от друга страна, е честно, човешко е и е демократично.

Водещ: Днес много се говори, че Румен Христов, ако бъде подкрепен и от вас, от ДСБ… той се ползва със славата на човек от ДПС. Не смятате ли, че ДПС ще окаже наистина роля отново в изборите и гласовете на ДПС ще са печелившите. Става дума за втори тур на изборите. Играете ли с тези карти?

П. Москов: Първо, така представената теза е спекулативна, дали г-н Христов, дали г-н Малинов ще бъде официалният кандидат след предварителните избори на “Синята коалиция” за изборите, това са и ще бъде човекът, излъчен от “Синята коалиция” и от българското общество, което е решило да направи усилията и да отиде на предварителни избори и да гласува. А относно ролята на ДПС. ДПС няма място в този разговор. А иначе дали ДПС ще бъде част решението за това кой ще бъде президент – естествено. Естествено, че ще бъде и това е факт. В смисъл не бива да си затваряме очите за това, че има политическа сила ДПС, но тя има своите привърженици, какво решение ще вземат те зависи от тях и може би въпросът е насочен към тях. Но ние предварителни сондажи и разговори в тази посока не сме водили и не си позволяваме да водим, защото, пак казвам, смисълът на всичко, което правим, е този път нещата да станат открито и честно пред очите на хората.

Водещ: За кмет на София на 15 май ли ще се реши окончателно името кого ще предложите.

П. Москов: На 15 май предстои… вижте, вижте, може би става малко сложно и отегчително за нашите слушатели, но това, което се случи на 15 май, са вътрешни избори в самото ДСБ. Там ДСБ ще издигне собствената си кандидатура за кмет, която ще се срещне на предварителни избори, отново отворени за цялото общество на София, с кандидата на Съюза на демократичните сили. И отново надявам се да достигнем до един максимално одобряван от софиянци кандидат, който всъщност да представлява в крайна сметка наново обединената десница на България.

Водещ: Да, един от предложените кандидати сте самият вие.

П. Москов: За добро или за лошо.

Водещ: Вие ще участвате. С една дума дали в цялата предизборна борба, която наистина започна много рано този път, ще се намери най-достойният според вас политик и… дори и общественик, човек, който да застане начело и в София, и за президент, който да обедини българите.

П. Москов: Надявам се, особено от гледна точка на президентската кампания, това е безкрайно важно, защото и това е функцията на президента. А иначе в рамките на предстоящите кампании ние не просто се надяваме, но убедеността, че ние ще поставим ясните въпроси и ще дадем ясните отговори и ако този път с вслушаме, а не работим с емоция, може би ще успеем всички ние да направим по-правилните избори за себе си и за семействата си.

Водещ: Благодаря ви. Д-р Петър Москов от ДСБ.

П. Москов: Благодаря и аз.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...