Петър Москов: Мартин Заимов може да носи отговорност

Петър Москов, председател на предизборния щаб на ДСБ, в коментар пред Агенция “Фокус” за дебата между Мартин Заимов и Бойко Борисов и управленската програма на кандидата на СДС и ДСБ.

Фокус: Какво е мнението Ви за дебата между Мартин Заимов и Бойко Борисов?
Петър Москов: Това беше един странен дебат. На първо място – не дебат за проблемите на София, не дебат между кандидати за кметове. Характерът на дебата го определя журналистът, които го прави. Това, което видях сутринта, беше ярката разлика между Мартин Заимов и Бойко Борисов. От една страна беше Мартин – човек, който излезе и декларира личната си отговорност – да свърши работа, и познанието как да я свърши. Срещу него седеше човек, който обясняваше как една работа няма да се свърши, заради причини, независещи от него.
Това, което винаги ме е впечатлявало в действията на г-н Борисов, е следното: за разлика от останалите хора, когато той се заема с каквато и да е дейност, за нето не е важно дали има компетентност да я свърши. За него очевидно на първо място е възможността дали има посока, в която да прехвърли вината за несвършената работа. Ако той изначално намери такъв универсален виновник, той започва да се запознава с това. От тази гледна точка г-н Борисов е универсалният кандидат за каквото и да било, защото единственото, което го интересува, е да има върху кого да прехвърли вината за несвършената работа. В случая е същото – той дълго говори за Общинския съвет, който не му давал да върши едни прекрасни неща за София. Това е поредното говорене без факти. Фактологията е съвсем друга. Точно 94 процента от предложенията, които е вкарал Бойко Борисов в Общинския съвет, са гласувани – Общинският съвет е приел 94 процента от всичките му предложения. Защо г-н Борисов не е вкарал разумни предложения, е съвсем отделен въпрос. Това, което лъсна сутринта, е един човек, който поема отговорност – Мартин Заимов. Срещу него стояха един за мен лош кмет, и един особен журналист, които се отнасяха с насмешка към декларацията на Мартин, че той носи отговорност и знае как да я носи. Защото я е носил и преди това, и то с чест и отговорност. От позицията на това, че Борисов е човек, който винаги търси оправдание в другите, може би е наистина наивна и неразбираема позицията на Мартин, че той с образованието, с умението, с правилата, които е доказал, може да носи отговорност. Това беше голямата разлика между двамата в дебата.

Фокус: Кой според Вас спечели словесната битка?

Петър Москов: Аз съм пристрастен. За мен Бойко Борисов не би могъл да спечели нито словесна, нито визуална битка. Аз говоря за словесна битка – много е възможно Бойко Борисов да печели някъде някакви словесни битки. Ако хората се замислят за това, което стои зад думите, всъщност ще разберат, че четирите модула – за прелези, надлези, детски градини и паркинги – всъщност не значат нищо. Това са просто думи. Много е възможно когато на някои не му се занимава да оборва несериозни твърдения, Бойко Борисов да изглежда печеливш. Когато обаче става дума за реално свършени дела – Бойко Борисов не би могъл да спечели, защото такива зад гърба си…

Фокус: Кои от качествата на Мартин Заимов проличаха най-ясно на дебата?

Петър Москов: Волята и възможността да носи отговорност. Това е най-важното. Става въпрос и за програми. Общо взето за програмите на кандидатите трябва много сериозен прочит, експертен прочит, за да се разбере разликата и това, че Мартин Заимов предлага една наистина работеща дясна програма. Докато това на Бойко Борисов е нещо различно. Непредубеденият човек, който няма да отдели 2 часа да чете 70 страници програма, ще види общи неща – че София трябва да бъде по-хубав град, да има по-уреден транспорт и т.н. Разликата е кой го предлага. През последните години за мен винаги е било важно именно това – кой предлага нещо. Направих си труда и обърнах програмата, с която Бойко Борисов кандидатства преди две години и бива избран със сериозно мнозинство. В програмата е записано следното: “Моята цел е предизборната битка за София да бъде битка за проблемите на София, а не битка за политическа реализация на една или друга партия” – Бойко Борисов през 2005 година. Направете сравнението през 2007 година и ми кажете защо трябва да вярвам на този човек. В програмата си Бойко Борисов казва, че той за две години ще се с прави с проблема с трафика, с градския транспорт, с боклука. Две години по-късно Бойко Борисов обяснява кой е виновен за това, че той не се е справил с този проблем. Това е разликата. От едната страна имате човек, който е доказал, със собствения си живот, практики и управленски решения, че може да декларира отговорност, да я отстоява и тя да води до реални решения за общността. От другата страна имате човек, който в рамките на две години говори различни неща.

Фокус: Заговорихте за програми. Кои са най-големите преимущества на програмата на Мартин Заимов?

Петър Москов: Програмата на г-н Заимов и на Алианса за София е едно голямо и сериозно преимущество. Тя гледа на проблемите на града като комплекс и дава стратегически решения за тях. Когато в една програма видите например: “Аз се ангажирам да асфалтирам 265 000 км. м улици” – това не значи нищо. Когато в една програми видите, както в програмата на Мартин, че има реално експертно решение на проблема с градските задръствания, това вече е друго. Асфалтирането на улиците не е въпрос на кмета. Въпрос на кмета и на управлението на общината е да зададе рамката, в която се развива градът. Това решава програмата на Мартин. Отново казвам, съществената разлика е кой предлага това нещо, и дали той може да има кредит на доверие. Конкретните проблеми имат конкретни решения, но те могат да се случват в един град само като част от общия план за развитието на града. Те не могат да бъдат решение, което се взема днес, сега, на улицата. Те трябва да бъдат част от общ план. Имам любима тема – един ден от живота на Бойко Борисов. Преди около 2 месеца гледах репортаж с Бойко Борисов и един човек, които се нарича Иванов. Възрастна жена дойде, за да му каже, че няма от къде да минава. Той пита: “Иванов, записа ли”. “Записах, г-н Борисов”. Жената казва, че и по-нагоре трябва да има надлез. “Ще има. Иванов, записа ли”. Говорим за някакво отношение, то не е и безотговорно, то е като за деца до 12-годишна възраст. За мен Бойко Борисов е това – филм за деца до 12-годишна възраст, супергерой, който раздава справедливост на място. Възможно е той самият да счита, че така се решават нещата. Но нещата изглеждат по друг начин. Говоренето за проблемите като проблеми на някой друг, а за възможните решения – като единствено правилни, означава, че има нещо сбъркано в начина на мислене на човека. Може би в самата подготовка на един човек, под пагон, част от военизирана структура, задължава към такъв тип мислене. София обаче не е казарма. Има ясна граница на това как се вземат решенията в един декомратичен свят. Бойко Борисов би могъл да е един възхитителен кмет на София през 1968 година, когато има 99 процента мнозинство. Живеем в демокрация и е необходимо да се отчитат много и различни интереси на различни общности, които живеят в този град.

Фокус: Мартин Заимов заяви, че един от неговите принципи ще бъде точно този- интересите на гражданите да бъдат чути и спазени, когато се търси решение за даден проблем. Кои, според Вас, са най-силните моменти в програмата на г-н Заимов?
Петър Москов: Аз не бих могъл да кажа, че има слаб сектор в програмата, защото я харесвам. Мога да кажа, че решенията, които нашата програма предлага в областта на транспорта и инфраструктурата на София, са наистина радикални и водят до реална промяна. В стратегията на сегашния кмет г-н Борисов проблемът стои по следния начин – има много автомобили, следователно трябва да има повече пътища. Когато живеем в град, който има все пак и къщи, зелени площи, неудобни неща! Това, което казва Бойко Борисов, е: “Аз направих пробивите “Житница”, “Данаил Николаев”…”. Това, което прави г-н Борисов с тези пробиви, е да прехвърли задръстванията от едно кръстовище на друго.
Проблемът с транспорта на София е, че задръстванията стават от периферията към центъра. Решенията на Бойко Борисов в момента преместват задръстванията от различни части на периферията. Нашето решение е категорично – приоритет, и финансов, и структурен, и ресурсен, към промяна на характеристиките на градския транспорт. Градският транспорт е това, което ще реши задръстването в София. Отново разликата в програмите – единият казва “Аз ще постоя пътища, а вие се блъскайте”, ние казваме, че ще дадем на всеки един софиянец възможността за избор. Еднакъв като комфорт, като цена и престижност, но много по-бърз от придвижването с личния автомобил. Тогава всеки може да прави своя избор. Всеки може да прави избора дали да стигне до центъра на София за 5 минути по един комфортен начин или ще избере да го прави с автомобил в течение на два часа. Мисля, че лудите са малко.

Фокус: Вие обещавате 20 километра метро.
Петър Москов: Да. И за метрото, и за начина, по който трябва да е организиран наземния транспорт. Въпросът е да дадеш на хората избор. В това се състои десният проект.

Фокус: Бойко Борисов ли е основният опонент на Мартин Заимов?
Петър Москов: Ние не виждаме съществена разлика между кандидата на левицата и Бойко Борисов. За мен това са двете лица на една и съща монета, на един и същи подход, на един и същи тип управленско мислене – волунтаристичен, налагащ, изискващ, а не даващ възможност за избор. От тази гледна точка тези двама кандидати олицетворяват едно и също. Аз не мога в момента да кажа кой от двамата е по-негоден да бъде кмет на София.

Фокус: Кои са основните качества на Мартин Заимов като личност, професионалист?
Петър Москов: Първо, Мартин Заимов има зад себе си ясна биография, на човек, който успява да реализира това, което е обещал. Той има ясните характеристики на човек, който може да поема само отговорността, която може да носи. Може би това не са качествата, които са изискват да бъдат изкрещени на митинг, но това са качествата, които са нужни, за да бъдеш кмет на София. Мартин има колосалната енергия да промени града, в който живее. Не случайно нашите плакати и фланелките, които носим на гърдите си, пише “Аз обичам София”. На другите пише “ГЕРБ”.

Фокус: Самият Бойко Борисов отбеляза по време на дебата, че Мартин Заимов е един много интелигентен човек ...
Петър Москов: Доколкото нито г-н Борисов, нито водещият не разрешиха да бъде воден дебат за смисъла на кметското управление, това е колосална констатация. Да, това е така. Ние потвърждаваме, че г-н Заимов е интелигентен. За първи път от началото на кампанията, той е прав.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...