Петър Москов: Мартин Заимов е кандидатът на демократична София срещу милиционерите

Водещ Николай Бареков: Добро утро. Накратко, началото на политическия сезон започна с един скандал в това студио между СДС и ГЕРБ. Този скандал отведе незабавно СДС при ДСБ и само след една седмица те издигнаха обща кандидатура за кмет на София, внукът на ген. Владимир Заимов – Мартин Заимов, излиза на политическия тепих в столицата срещу двама други генерали – Бриго Аспарухов от БСП и Бойко Борисов от ГЕРБ. По този повод разговаряме с Петър Москов, който е председател на Националния предизборен щаб на ДСБ в София. Новината на деня е издигането на общата кандидатура между тези две партии. Добро утро.

Петър Москов: Добро утро, г-н Бареков.

Водещ: Каква цел сте си поставили с Мартин Заимов в София?

П. Москов: Целта, разбира се, е спечелване на изборите. Това, което бих искал да кажа, е, че тази сутрин аз се чувствам щастлив, наистина щастлив.

Водещ: От това, че си имате кандидат, предполагам?

П. Москов: Не, от това, че цивилна София има кандидат. Считам, че Мартин Заимов е, ако искате, отговорът на града срещу милиционерския тандем, който беше тръгнал да го арестува. Мартин Заимов е кандидатът на свободна, на академична, културна София, кандидатът на градската култура. Мартин Заимов е всичко, което досега предложените кандидати не са. Ако щете, Мартин Заимов не е просто кандидатът на десницата. Той е кандидатът на смисъла на това градът да се развива като европейска столица. Затова и съм щастлив.

Водещ: Бойко Борисов има друга теза обаче. Той казва аз ще се боря срещу един комунистически генерал и срещу внука на един червен генерал.

П. Москов: Значи, за мен винаги целите на Бойко Борисов са едно интелектуално усилие и ще кажа само, че категорично цивилна София може да бъде спокойна. Срещу милиционерския тандем има една сериозна, една стабилна, една доказала себе си като стопанин кандидатура. Г-н Заимов е доказал себе си като стопанин, като човек, който се е погрижил за моите, за вашите, за парите на всички българи, защото той е в основата на стабилността на валутния борд. Когато човек е доказал такова нещо, може да има претенциите да управлява и град. Когато е доказвал някакви неща по телевизията, като г-н Борисов, и нищо реално, тогава е може би по-добре да мълчи и да гледа. Това, което искам да кажа…

Водещ: Да ви върна аз към тази първа теза. Значи, вие казахте, че на практика кандидатът в София Мартин Заимов е отговор на милиционерския тандем, така казахте вие, нали?

П. Москов: Да, това е кандидатурата на цивилна, на свободна София.

Водещ: Кандидатът ви в Пловдив обаче Славчо Атанасов, вчера заяви в това студио, че се гордее, че е бил политически офицер на предишния режим.

П. Москов: Аз мислих, че вчера сте изчерпили разговора за Пловдив, но така или иначе като председател на нашия…

Водещ: Разговорите тепърва предстоят обаче.

П. Москов: Разбирам, разбирам. Като председател на нашия изборен щаб сега ще уточня. Много неща се изговориха около г-н Славчо Атанасов. Не знам защо точно неговата фигура привлече точно така силно медийното внимание.

Водещ: Може би защото беше пръв, който пръв излезе…

П. Москов: Вероятно.

Водещ: Това го изпита и Бойко Борисов в София по същия начин.

П. Москов: Разбирам. Значи, казаха се много неща. От това, че ядял малки деца надвечер, до това, че…

Водещ: Това никой не го е казвал. Бойко Борисов каза, че ще ги яде в София.

П. Москов: Е, добре. Целият този компромат във връзка с някакви ученици и т.н…

Водещ: Оставете компроматите. Давам ви теза, която вашият кандидат е казал вчера в това студио…

П. Москов: Говорим за следното…

Водещ: …и ви питам да коментирате, понеже…

П. Москов: Кандидатът… Да, да, абсолютно сега ще ви отговоря, г-н Бареков.

Водещ: Доколко сте искали?

П. Москов: Кандидатът Славчо Атанасов е кандидат на ВМРО. ВМРО до някаква степен дължи и своята политическа популярност и на г-н Славчо Атанасов в Пловдив. Славчо Атанасов е един човек, който се е доказал като районен кмет. Всички пловдивчани, вие също сте пловдивчанин, вероятно знаят това, така че той е един доказал се управленец на града.

Оттам нататък аз трябва да ви кажа, че това политически офицер ми се струва, че е формална глупост. Аз вчера говорих с г-н Атанасов. Г-н Атанасов няма нито един ден през живота си с пагон, нито един ден. Какво и как е искал да каже, вижте, пак казвам, за мен това е формално, глупаво изречение. Просто не почива на доза истина. Искам да кажа следното…

Водещ: Добре, защо тогава превръщате битката в София антимилиционерска, при положение, че Бойко Борисов е генерал и има кариера в полицията след… да не кажа след 1989 г., а след правителството на СДС, а Бриго Аспарухов е шеф на разузнаването след 1989 г. Разбирате ли, аз ви задавам тези въпроси…

П. Москов: За нас… Разбирам, разбирам.

Водещ: …за да видим вие доколко сте искрени и като партия в своите политически тези.

П. Москов: Значи, аз мисля, че никой не би трябвало да има съмнение най-малкото в искреността на ДСБ, когато говорим срещу Бойко Борисов, срещу Бриго Аспарухов и срещу милиционерско-мутренския модел на управление…

Водещ: Вие си противоречите в студиото тази сутрин.

П. Москов:…на държавата. С какво си противореча, г-н Бареков?

Водещ: С това, че сте против милиционерския модел, но…

П. Москов: Но?

Водещ: …имате различни виждания в един и в друг град.

П. Москов: Кои са различните виждания в друг град? Отново казвам, г-н Славчо Атанасов нито за секунда не е носил униформа в живота си.

Водещ: За София говорим. Защо според вас Бойко Борисов и Бриго Аспарухов олицетворяват милиционерския модел?

П. Москов: Защото те са това. Да започнем по ред. Значи, г-н Бриго Аспарухов, така, е някаква фигура, която по някакъв начин левицата се опитва да обедини своите твърди хора. За г-н Бриго Аспарухов се изговориха много неща, твърдеше се, че той е бил достоен. Единственото достойно, което съм видял в г-н Бриго Аспарухов, е, че той по много достоен начин прие дори да бъде подсъдим, за да заличи връзките между Държавна сигурност и Симеон Кобургготски. Това е достойнство, но достойнство по начина, по който го разбира мафията, по закона на… а за г-н Борисов, чието минало е свързано със силовите групировки, чието минало като главен секретар на МВР, така, изискваше единствено показност, така, единствено говорене за това какво би трябвало да се направи, не е достатъчно да си полицай… За да си полицай не е достатъчно да носиш фанела “Ню Йорк PD” просто не е достатъчно. Трябват други качества, а г-н Борисов ги няма. И г-н Борисов…

Водещ: Доколко бяхте сигурни в тезата си, че има хора от СДС, свързани с управлението на Бойко Борисов, които не трябва да бъдат в новите листи на обединената десница в София?

П. Москов: Личното ми мнение е, че категорично това е така. Знаете ли, смисълът на Мартин Заимов е не просто един различен, един цивилен, един интелигентен човек да се противопостави на милиционерщината. Смисълът е София да се управлява по различен начин. Смисълът е моделът “Софиянски”, който просто беше продължен от г-н Борисов с различна драматургия, да бъде променен, а това трябва да стане и с различни хора. Ако питате за личното ми мнение, хората, които бяха част от модела “Софиянски”, и хората, които промениха, така, смисъла си, ако щете, нямат място в едно бъдещо управление на столицата.

Водещ: Продължавате ли да…

П. Москов: Това е личното ми мнение.

Водещ: …твърдите това нещо за хората от СДС Стефан Иванов, Владимир Кисьов и Борислав Бориславов?

П. Москов: Аз не искам да назовавам имена, а и разговорът…

Водещ: …затова ви питам.

П. Москов: Аз имена не съм назовавал. В нашите разговори със СДС е ставало въпрос за принципи и за смисъл. Не искам да назовавам имена, а и разговорът, че от ДСБ искат нещо от СДС, което СДС не иска да направи, е малко плосък. Той предопределя…

Водещ: Добре, какво стана с принципното ви искане…

П. Москов: Изслушайте ме.

Водещ: …тези хора да не бъдат…

П. Москов: Точно това казах.

Водещ: …в листата на обединената десница в София?

П. Москов: Изслушайте ме, г-н Бареков. Въпросът, че ние искаме нещо, което СДС не иска, предопределя, че ръководството на СДС, г-н Юруков, са хора, които не виждат реалността. Те също виждат реалността. В момента в СДС тече такъв разговор. Ако питате за личното ми мнение, такива хора нямат място в бъдещото управление на София.

Водещ: Поставихте ли го като условие това нещо?

П. Москов: Това са разговори, които текат в рамките на софийските организации. На ниво национално ръководство позицията на ДСБ е такава.

Водещ: Принципно да не участват хора от старото управление в тези листи на СДС?

П. Москов: Да.

Водещ: Отказахте ли се от този принцип?

П. Москов: Не, аз трети път ви казвам, че аз не съм се отказал от принципа си.

Водещ: Не вие, партията ДСБ отказа ли се от…

П. Москов: Партията ДСБ също няма как да се откаже от принцип, защото ако ДСБ има нещо, което е силно и стойностно, това са принципите и смисълът, заради които съществува.

Водещ: Тоест този принцип е валиден, вие продължавате да искате хората от СДС, замесени в досегашното столично управление…

П. Москов: Категорично личното ми мнение е това.

Водещ: …да не бъдат… Личното ви или на партията?

П. Москов: Отново казвам, разговорите се водят в софийската организация на ДСБ. На ниво национално ръководство на партията ние говорим за принцип. Аз не говоря срещу един, втори или трети човек.

Водещ: Има ли постигнато споразумение между СДС и ДСБ за кандидатурата на Мартин Заимов и за изборите в София?

П. Москов: Разбира се, че има постигнато споразумение. Отново казвам, ние не говорим за конкретни хора. Ние говорим за начина, по който ще се управлява София. За нас начинът, по който се управляваше София досега, е недопустим.

Водещ: Добре, след като има такова подписано споразумение, в него фигурира ли точка, че хората от СДС, участвали в досегашното управление, няма да бъдат в общите листи?

П. Москов: Нали не считате, че големият смисъл на вчерашното споразумение между СДС и ДСБ, големият смисъл на, така, постижението на нормалните хора в София – да изберем един кадърен, достоен и доказал се човек за кмет, може да бъде обвързано с това как ще изглеждат листите на СДС и на ДСБ? Новината от вчерашния ден, извинете, че във ваше присъствие го казвам, новината за следващия…

Водещ: Мартин Заимов е водач на тази листа. Той е…

П. Москов: Мартин Заимов е кандидатът…

Водещ: …емблемата и е много важно какво ще има…

П. Москов: …на демократична, на цивилна София срещу милиционерите. Това е Мартин Заимов. Какво ще се случва оттук нататък с листите е въпрос на разговори, които може би текат и в този момент, г-н Бареков.

Водещ: Тоест няма подписано споразумение за листите все още? Принципно остава вашето искане хора от СДС, които са участвали в управлението досега, да не бъдат…

П. Москов: Питахте ме за мнението на националното ръководство на ДСБ и аз ви го казах. Организациите на ДСБ и на СДС в страната се ползват със суверенитет и те могат да вземат своите решения така, както считат за необходимо. Питахте дали ДСБ отстоява принципа? Аз ви казах, че го отстоява, и се опитах да го аргументирам.

Водещ: Въпросът е как обаче, това беше въпросът.

П. Москов: Значи, аз разбирам…

Водещ: С примерите в София и Пловдив.

П. Москов: …че за вас това е интересно, но вие не може да ме извадите…

Водещ: Г-н Каракачанов, гост в студиото…

П. Москов: …от състоянието ми на щастие по повод на кандидатурата на г-н Заимов.

Водещ: Това е така. Щастлив е Петър Москов. Благодаря за това гостуване.

П. Москов: Аз се надявам, че и вие сте щастлив. Просто обективната журналистика не ви позволява да го покажете.

Водещ: Благодаря ви за това гостуване при нас в студиото.

П. Москов: Благодаря и аз, г-н Бареков.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...