Петър Москов: Колкото пъти социалистите дойдат на власт, толкова пъти часовникът спира

Водещ: Тук е Петър Москов, член на ръководството на партия ДСБ – една от партиите, които започнаха подписка за уволнение на правителството, здравейте.
Петър Москов: Здравейте, г-н Василев, на вас и на вашите зрители.
Водещ: Докъде стигнахте с уволнението?
Петър Москов: Надявам се до реалните действия, които да доведат до успех.
Водещ: Какво означава успех?
Петър Москов: Успех означава уволнението на правителството.
Водещ: Вие наистина ли вярвате, че това е възможно?
Петър Москов: Аз наистина вярвам, че едни хора, които декларират за себе си, че искат цивилизовано общуване с опозицията и с обществото, както г-н Пирински го правеше преди малко, ще се съобразят с наистина цивилизования начин, по който обществото ще им каже, че е време да си ходят. Искрено го вярвам, наистина.
Водещ: Наистина го вярвате?
Петър Москов: Наистина.
Водещ: Колко подписа, според вас, трябва да съберете, за да смятате, че това нещо ще действа?
Петър Москов: Аз не бих искал да давам цифра, в която вие, журналистите, и съответно ние, от политическите сили, да се фиксираме. Ние сме направили подписката максимално отворена, нарекли сме я “заповед за уволнение”, аз я нося тук със себе си и сме сложили печата, на който пише – аз съм европеец. Това е легитимността на тази подписка. Аз, като европеец, вие, като европеец, твърдим, че не можем да живеем повече така в тази държава. Твърдим, че не може в тази държава, която в 1/3 от себе си живее в 19 век, вашите новини днес и вчера бяха пълни с това как днес и вчера на половината места няма вода, на другата половина няма ток, а когато дойде водата, избива каналът. Това е държава, която живее в 19 век, а е реално член на ЕС. Когато това нещо е отчетено като успех и като успешно управление, аз, защото съм европеец, искам да подпиша оставката на това правителство и на неговия министър-председател Сергей Станишев, ако успея да го догоня някъде, където е с мотора. Не, не е смешно, аман от мотористи. Трябва хора, които могат да бъдат министър-председатели. Ако можеш да бъдеш рокер, стани член на рокерски клуб, не министър-председател.
Водещ: Не, въпросът е, ако догоните с мотора, не трябва ли да му кажете, че все пак той не е единственият, управлявал тази държава за последните 20 години?
Петър Москов: Може би искате да кажете, че трябва да му напомня за универсалното алиби на всички управляващи в последните 10 години, което се нарича Иван Костов?
Водещ: Сакън, не съм се сетил за него.
Петър Москов: Може би от гледна точка на това, че не сте се сетил, може би сега е моментът, когато стават ясни много неща. Става ясно какво направи правителството на ОДС…
Водещ: И какво не направи?
Петър Москов: Да, разбира се, нито едно правителство не прави всичко. Но има правителства, които не правят нищо, каквото е сегашното. И тогава те са вредни и трябва да си тръгнат.
Водещ: Аз обаче не случайно ви питам за критериите на успех на вашата акция, г-н Москов, защото през юли нещата бяха доста по-гръмки. Уж щеше да има масов бойкот, митинги, демонстрации, стачки и от всичко това остана само една подписка, не е ли така?
Петър Москов: Когато казвате “само една подписка”, която се нарича “заповед за уволнение”, аз разбирам, че вие по един или друг начин сте съгласен с нашата оценка, че България не се управлява от хора с европейско възпитание и европейски манталитет?
Водещ: Не, аз питам къде са ви хората на улицата?
Петър Москов: Хората на улицата ще дойдат в момента, в който техният глас през тази подписка не бъде зачетен. Вижте, нека да не спекулираме. Това, което прави опозицията, е не да разрушава държавата. Ние не рушим държавата, ние искаме да свалим правителството. Това са две различни неща и когато г-н Пирински говори за лоялност, ако не се лъжа, на опозицията към институциите…
Водещ: Лоялна опозиция.
Петър Москов: Те лоялна опозиция си отглеждаха доста време, хайде стига. Но когато говорим за лоялност към институции, нека господа социалистите не забравят, че институцията не означава да бъде институция, само когато се управлява от Сергей Станишев. Когато наричаш някого авторитарен, трябва да си наясно, че определейки себе си за незаменим и безалтернативен, това са, общо взето, основните принципи на авторитарност. Знаете ли, свръхреакцията на това, което прави цялото правителство, цялата тройна коалиция, свръхреакцията на тези действия, които казвате – о, Боже, само това, вижте реакциите, вижте как изпълзяват отвсякъде хора, отдавна забравени, и казват – о, тези са лошо, не им вярвайте. Под “тези са лоши, не им вярвайте” /…/ недоизказано, но тези, които са сега – Станишевци, те са добрите, вярвайте им. Това е хубавото. Някак си, паднаха маските в един момент.
Водещ: Добре, обаче все пак някои хора казват – колкото не харесваме властта, толкова не харесваме и вас, опозицията. Вие имате ли отговор?
Петър Москов: Всеки има правото да определи къде да застане. Това, което правим ние, е да водим разговор като опозиция с управляващите. Всеки друг разговор за нас в момента е безсмислен и дори вреден.
Водещ: Това включва ли да не признаете проблемите в собствените си редици?
Петър Москов: Разбира се, че проблеми в редиците на всяка една партия има, но аз отново казвам – това, което прави ДСБ, е да води политически разговор с управляващите. Разговор като опозиция с управляващи. Разговори, различни от този разговор в този момент, са в полза на управляващата коалиция. И това е категоричен факт.
Водещ: Все пак да ни кажете защо така внезапно се влюбихте в Бойко Борисов?
Петър Москов: Това с влюбването в Бойко Борисов е сигурно точно толкова вярно, колкото е и че Обама е новият световен лидер, ако мога да направя връзка с предишната ви тема.
Водещ: Аз тогава се пошегувах, но сега ви питам наистина.
Петър Москов: Вие твърдите, че някой се влюбва в някой и говорим за политика? Не вярвам, че го мислите.
Водещ: Не го мисля, но вие съдействате с човек, когато сте наричали хайде да не изброявам как.
Петър Москов: Вижте, наистина в политическото отношение на ДСБ към различни политически субекти има промяна. Това е важно, това е осмислено и е именно на базата на желанието на ДСБ да намери обща европейска алтернатива, обща енергия срещу това провалило се управление на база европейските ни ценности. Това изисква общи действия с хора, с които не сме съвсем същите. Никой от нас няма да забрави това, което сме говорили по между си – нито ние за ГЕРБ, нито те за нас. Но когато говорим за политика, то е важно каква е целта. В момента пред България и за България има една-единствена цел и ние сме я формулирали по следния начин – разрушен е единственият консенсус, за който 20 години всички ние платихме своята цена, кой по-голяма, кой по-малка. Той е разрушен, България е с фактическо провалено членство в ЕС. Стандартът на живот, който трябваше да започне да се случва, европейският стандарт на живот с фактическото членство в ЕС остава назад и се заменя от наистина една ориенталска схема, в която на хората се дават по 30 лева на ръка, минавайки с яхтата покрай тях. Такова общество изисква много сериозен политически отговор и опозицията е длъжна да го даде и всеки един разговор – дали това е съвсем чистоплътно, дали това е съвсем свързано с това, което отделни части от обществото искат като чистота на позицията на ДСБ или на ГЕРБ, е второстепенен разговор. Когато си сериозен политик, когато си политик с отговорност към държавата, тогава трябва да направиш нужните компромиси и трябва да направиш така, защото усилията на максимално количество хора – и политическа, и обществена енергия, да бъде обединена в една цел, а тя е свалянето на това правителство.
Водещ: С други думи вие ми казвате, г-н Москов, че целта оправдава средствата. Прескачате ли оттам собствените си принципи?
Петър Москов: Не, вижте, нашите принципи не са засегнати в нищо от гледна точка на това, което вършим.
Водещ: Защо се разпада ДСБ тогава?
Петър Москов: Извинете, но на въпроса защо се разпада ДСБ, аз бих отговорил с въпроса защо се разпада вашето студио, а той е съвсем стабилно в момента.
Водещ: Добре, защо тогава се карат и не могат да се понасят най-основните й фигури?
Петър Москов: Аз не знам кого визирате като най-основни фигури, но аз ще кажа следното – ако някой има проблем с начина, по който ДСБ реализира политиката си, той има пълното право да изразява това свое мнение. Но аз нямам разговор с тези хора. Моят разговор е разговор с управляващите. С тях ние, ГЕРБ и СДС водим разговора си и го водим успешно, като се съди по истеричната реакция на правителството.
Водещ: Тоест, вие сте се обърнали към правителството, а зад гърба не ви интересува какво става?
Петър Москов: По принцип винаги малко ме интересува какво става зад гърба ми.
Водещ: Г-н Москов, вие сте ново лице от средното поколение, от центъра на София, кажете честно кое ви вдъхновява в българската политика такава, каквато я виждате в момента?
Петър Москов: Вдъхновява ме възможността България да бъде различна държава и това не е клише. Аз твърдя, че това управление доведе част от българския народ до там, че да е доволен от това, че имаме ток, да е доволен от това, че имаме вода и това да бъде критерии за успех. За мен е безумно да живея в държава, в която се събират милиарди бюджетни излишъци, а хората живеят в бедност. За мен е безумно да живея в държава, в която има разрушени солидарни системи – пенсионна, здравноосигурителна, социална и да се говори затова, че пенсионерите, участващи в културно-масовата работа, г-н Василев, ще ходят на море. Ние живеем в 2008 година. Аз искам от българските политици, включвам себе си в това число, да направят така, че България фактически да догони календарното време, защото колкото пъти социалистите дойдат на власт, толкова пъти часовникът спира.
Водещ: Благодаря ви за разговора, Петър Москов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...