Петър Москов: Кметът на София трябва да е политик

Кметът е политическа фигура, която задава начина, по който градът се движи напред. В това е убеден единият от кандидатите за кмет на София от ДСБ Петър Москов. В неделя той ще се изправи срещу другия претендент, кметът на “Лозенец” Прошко Прошков, за доверието на членовете и симпатизантите на ДСБ.

Г-н Москов, не играете ли вдясно сами срещу себе си, а истинските ви опоненти още ги няма на сцената?

На този етап колкото и да е парадоксално, като че така изглежда – че ние водим някакви вътрешни дискусии, които в крайна сметка ще изкристализират в най-добрите решения и на двете партии, и на коалицията, а срещу нас няма никой. Но в крайна сметка никой не е длъжен да се държи демократично. Това е въпрос на разбиране. Ние го правим, правим го открито пред очите на хората. Изборите между нас и СДС и за кмет на София, и за президент ще бъдат отворени за всички граждани на България.

И за мен, пък и за всички нас, си мисля, че именно това, от което се притесняваме и оплакваме всеки ден –

дефицитът на възможност да кажем мнението си – може да бъде преодолян

ако гражданите на София и на България в съответния ден излязат и кажат кой от хората, които десницата предлага, е всъщност техният кандидат.

А за другите – какво да кажа. Разбрах, че края на август някакви хора искат да обявяват кандидатурите си. На мен ми е трудно разбираемо, но очевидно има липса както на идеи, така и на хора.

Вие сте общински съветник в София. Как изглеждат отвътре проблемите на столицата?

За мен винаги е бил странен разказът, че общинският съветник притежава експертиза за това как изглеждат проблемите за София, а гражданинът – не. И общинският съветник, и кметът, и гражданите на София ходят по едни и същи улици, плащат едни и същи такси, пътуват с един и същи транспорт…

За мен има няколко типа основни проблеми, но първото, което искам да кажа е, че влизането на технологично ниво е фалшивият план на разказа. Изявата на кмета като рутиниран чиновник е всъщност неизпълнение на функциите на кмета.

Кметът е политическа фигура, която задава начина, по който градът се движи напред

правилата, по които градът се случва като град и гражданите живеят като граждани, а не като група хора.

Всичко останало е въпрос на административна рутина, но над нея трябва да има политическата воля за контрол. Затова за мен поста на кмета на първо място е политическа позиция. Това е политическа битка и аз съм готов да я водя. Това, което трябва да се случи на политически план е новият кмет да предефинира взаимоотношенията на властите вътре в общината.

Знаете ли, 90% от докладите в общината се внасят от чиновници

като зам.-кметовете, например. Чиновниците водят политически разговори и разговори с общината, а кметът прави добро впечатление като рутиниран администратор.

Това е обърната формула. Това, което ще направя като кмет, е да го променя. Ако в момента има недостиг в приходите и разходите на софийския бюджет, чиновник, заместник-кмет, дори директор на дирекция определя кои ще са общинските програми, които не се изпълняват в пълен обем и кои ще се изпълнят. Тоест чиновникът подменя политическата воля на общинския съвет и на кмета за това какви са приоритетите на бюджета. Това е недопустимо.

Вие обаче сте цял мандат общинар. Не носите ли част от вината за нерешените проблеми?

Всеки един от общинските съветници носи своята 1/61 част от отговорността за това, че София изглежда на това дередже. Разбира се, една е отговорността на общинския съветник от мнозинството, друга е отговорността на общинския съветник като мен или моите колеги от ДСБ или “Синята коалиция”, чиито гласове не могат да бъдат решаващи.

Една от целите, които си поставя “Синята коалиция” на тези избори в София, е мнозинството в общинския съвет да бъде така структурирано, че политиките в програмата ни да бъдат реализирани

защото нашите гласове ще бъдат непреодолима математическа пречка това да не се случва. Към момента аз мога да нося само моралната отговорност, че съм част от един общински съвет, който наистина не действа по начина, по който бихме искали.

Какво имате предвид?

Никой не понесе политическата отговорност за това, което се случи с данъците на софиянци. Те бяха подменени въпреки политическия ангажимент на кмета и мнозинството това да не случва от чиновници. Самото мнозинство не знаеше в детайли кварталите, които по чиновническа приумица влизаха в някакви схеми и различни зони на формиране на таксите. Това е примерът за недопустимост.

Оставката на Минко Герджиков заради скандала не е ли поемане на политическа отговорност?

Минко Герджиков е заместник-кмет, когото никой не е избирал на този пост. И Минко Герджиков си отиде по начина, по който си отиде. И от това нищо не се променило. При следващия такъв случай ще си отиде следващият Минко Герджиков.

Не се ли изостриха много отношенията между СДС и ДСБ в подготовката на тези избори и в решението да ги има?

Аз от миналата седмица съм излязъл от ролята си, която носих дълги години на председател на Националния предизборен щаб на ДСБ, защото смятам, че когато партията отива на вътрешни избори, не мисля, че е честно един от кандидатите да отговаря за провеждането им. Така че аз вече съм малко или повече извън кухнята. Но категорично ще кажа следното: Аз знам, че

фундаментът на Синята коалиция е стабилен, базиран на ясни правила и на базата на взаимно зачитане.

Знам, че за разлика от това, което направихме със СДС преди 4 години – една пожарна коалиция в София, за разлика от тогава сега има ясни правила и ясни общи цели. Затова каквото и да е излизане от повърхността, то не застрашава фундаментът и кораба на коалицията. Вярвам в това, защото аз съм един от хората, които я създаде.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...