Петър Москов: За нас този парламент, това мнозинство е приключила глава в историята на България

Водещ: За първи път поредна парламентарна сесия, парламентарен сезон започва с подписка, заповед за уволнението на правителството. Затова ни е интересно как върви тази подписка, докъде стигнаха подписите и възможно ли е два пъти да се подпишеш за уволнение на правителството и ако да, каква е легитимността на тази форма на протест. Сега на телефона е д-р Петър Москов от Демократи за силна България. Добро утро, д-р Москов.
Петър Москов: Добро утро на вас и на вашите слушатели.
Водещ: Направо на въпроса. Възможно ли е два пъти да се подпишеш и тогава каква е стойността на този акт, подписите, които събирате и броите за уволнение на правителството?
Петър Москов: Вижте, както се казваше в един филм – “Няма невъзможни неща”, но стойността на това, което правим, на тази заповед за уволнение на правителството, тя не е юридическа, но тя има много сериозна морална и политическа стойност. Знаете ли, когато в първите петнадесет, шестнадесет, седемнадесет часа реално действаща подписка се подпише от над 60-70 000 души, някой твърди, че подписката се прави от зли антибългари, импотентни, разрушителни, ще забравя, ще пропусна някакъв красив епитет, това означава, че има остро скъсване между хората, които управляват държавата или поне си мислят, че това, което правят, се нарича управление и хората, които всъщност са българският избирател. Това е смисълът на подписката. Конкретно на въпроса ви – дали е възможно, да, вероятно е възможно. Само че ако проследите процеса, по който се движи тази подписка, ще видите, че всъщност става въпрос за едно абсолютно доброволно, малко възрожденско по характер начинание. Когато едни хора със собствените си усилия след работно време излизат на едни масички и приканват други хора да се впишат в тази подписка, за да покажем всички заедно на правителството, че повече така не може, дали някой може да се подпише още веднъж някъде, да, това е възможно, ако има бурното желание. Той може би ще има и желанието да напише на стената с червени букви “Долу БКП” и никой не може да го спре, но като цяло това е съвсем искрен и съвсем убеден жест на всеки един от хората, който се подписва, то не го откъсва от ежедневието му, но едновременно с това е и ясен знак, че всеки един от нас не приема да се управлява така.
Водещ: Д-р Москов…
Петър Москов: Още един аргумент – за нас, за ДСБ, за ГЕРБ и за СДС е до някаква степен важно и затова сме осъществили, доколкото е възможно, система за контрол, е важно наистина реално какво количество хора застават зад тази кауза да уволним правителството и виждат в този формат на Европейската народна партия – ДСБ, ГЕРБ и СДС, виждат някаква алтернатива. За нас това са важни неща като реални измерения и не бихме тръгнали да правим пропаганди някакви в едно или друго отношение.
Водещ: Имате ли чувството, че хората преодоляват страха си да слагат подписа си срещу управление, поне това не беше лесно, в много дълъг период от време преди началото на промените?
Петър Москов: Знаете ли – имаше такъв знаменателен момент, когато започна подписката в събота, аз се подписах в 11.05 на паметника на “Патриарх Евтимий” в София, бяха дошли там, медии – телевизии и радия, и т.н., ако бяхте присъствали там, щяхте да видите нещо много странно. Имаше много хора, които знаеха, разбрали са по един или друг начин, че подписката започва в 11.00 часа, но те изчакваха камерата да си тръгне. Разбирате ли? Затова говорим и казваме, че това, което се случва в България, е реминисценция от едно време, което аз и хората от моето поколение не биха искали да се връща.
Водещ: Вие знаете, че основните критики бяха за това, че вие имате, все пак сте в парламента и имате силата на парламентарна група, която може да заявява своите приоритети вътре, а не вън, а подписката е вън, затова съвсем накратко – какъв ще е приоритетът на ДСБ за новия парламентарен сезон. Вече знаем, че НДСВ днес ще отворят своята позиция с промени в Закона за политическите партии и за изборите. От БСП се очаква вероятно да бъде заявена нагласата за промени в Кодекса на труда. За вас? С едно изречения.
Петър Москов: За нас този парламент, това мнозинство е приключило глава от историята на България. Единственият смисъл от продължаването на дейността на този парламент е приемането на изборното законодателство и Закона за бюджета за следващата година. Няма друга причина този парламент да продължи да съществува. Това ще бъдат приоритетите на ДСБ. Ние имаме абсолютно ясните позиции и по двете теми. Ще отстояваме нашите позиции и ще твърдим през цялото време, че всяко по-нататъшно, един ден продължаване на дейността на този парламент ще бъде лошо за България. В крайна сметка ние сме поискали тяхното уволнение.
Водещ: Гледате ли на подписката, връщам се на основната ми тема днес, като на социологическо проучване, щом като признавате, че стойността й не е юридическа?
Петър Москов: Гледам на подписката, знаете ли, това е разговор, в който някак си управляващите стоят на страна, заемат героични пози и говорят общо-взето глупости, предизвикани от наистина паниката, която ги е обхванала. Когато говориш, че половината от българския народ, които изразяват желание да участват в реални протести, са импотентни антибългари, наистина трябва бая да те е страх, но това е разговор, който започва по следния начин – той започва с доклада на Европейската комисия, който доклад не е до управляващите, той е до всеки един от нас и казва: “Махнете ги. Махнете ги, защото това са крадци и некомпетентни хора. Ако не ги махнете, ще страдате всички заедно заради тяхното добруване, заради тяхната кражба”. На този разказ, на този призив на Европейския съюз българските политически сили, опозицията, ние, трите партии от ЕНП трябва да отговорим по някакъв начин, за да покажем, че има друга България. Това правим в момента. Дали това е социологическо проучване, дали това е реален, ефективен начин, както във всяка една европейска страна едно правителство да си отиде цивилизовано, а не със сопи и тояги, това е въпрос на думи, въпрос на начин, на изказ, въпрос, ако щете, на конюнктура. Това, което правим, е това, което е нужно за България, а забележете, тези, които твърдят, че опозицията е деструктивна, зла, импотентна и антибългарска, те казват всъщност, че единствените възможни протести, които те ще признаят за протести, са, ако хората отново ги изкарат със сопите на улицата.
Водещ: Това е вашата интерпретация. Добре, ще видим.
Петър Москов: Това няма да бъде деструктивно, а това, което ние правим, е деструктивно. Това е парадоксална логика, която се явява наистина в състояние на завладени от страх за мен.
Водещ: Има различни логики на обяснение и на интерпретация на политически действия. Аз ви благодаря, д-р Москов. Д-р Петър Москов от Демократи за силна България за това възможно ли е два пъти да се подпишеш за уволнение на правителството, каква е легитимността на тази форма на протест – заповедта за уволнение. Той каза в “Преди всички”, че стойността не е юридическа, но е сериозна, морална и политическа, става дума за подписката.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...