Петър Москов: За нас е важна политиката, която ще бъде провеждана в София, пазарлъци няма да правим

Водещ: Като истинска топка за флипер СДС се удря вдясно в почти всички възможни политически партньори за предстоящите местни избори през октомври. След като преди месец сините седнаха на една маса за преговори с “Демократи за силна България”, дни по-късно лидерът на СДС Пламен Юруков вече водеше преговори с Бойко Борисов за подкрепа на кмета на София за втори мандат. От ДСБ се отдръпнаха, но преди дни от СДС отново се върнаха към разговорите с тях за обща дясна кандидатура, след като заявиха, че от ГЕРБ са затворили вратата за преговори, когато са отхвърлили искане на сините за подкрепа на техни кметове в страната.

Водеща: Ден след като бяха подновени, преговорите между двете най-големи десни партии обаче зациклиха. В същото време софийската организация на СДС застана на противоположна позиция от националното ръководство, като обяви, че има вероятност сините в столицата да подкрепят Бойко Борисов. Пречи ли лутането на СДС за издигането на обща дясна кандидатура в София? В следващите минути по темата ще разговаряме с председателя на предизборния щаб на “Демократи за силна България” Петър Москов.Добро утро.

Петър Москов: Добро утро на вас и на вашите слушатели.

Водеща: Г-н Москов, с какви позиции ще продължите днес разговорите с представителите на СДС?

П.Москов: Нашите позиции от началото на разговорите по повод местния вот, който предстои, са ясни, точни и последователни. Ние държим на обща дясна кметска кандидатура в София и навсякъде в градовете и селата, където разумните политически сили би трябвало да се изправят срещу представителите на олигархията и на новата червена буржоазия. Това е наша принципна позиция и ние никога не сме отстъпвали от нея.

Водещ: Възможно ли е да направите някакви отстъпки, все пак в преговорите са необходими компромиси – две страни с различни позиции?

П. Москов: Не знам какво визирате под отстъпки и не знам кой иска или желае отстъпки и в името на какво. Искам да бъда безкрайно ясно разбран. Легитимната позиция на СДС е изразена от председателя на партията г-н Юруков, който в многократни интервюта в медиите от началото на седмицата каза следното, буквално цитирам, “бъдещият кмет на София е общият кандидат на СДС и ДСБ”. За нас това е легитимната позиция на СДС и ние нямаме никаква причина да се съмняваме в думите на председателя на партията. От тази гледна точка не считам, че някакъв тип лични или конюнктурни отношения вътре в която и да било организация могат да бъдат причина за промяна на политическа позиция. Все пак и ДСБ, и СДС са политически организации и за тях е важно какво е политическото решение – както за явяване на избори, така и за политическото им бъдеще. Ако вътре във всяка една от тези организации има някакви конюнктурни мнения – кое би било по-добре, кое би било по-добре за конкретни хора или за конкретна организация, това не е въпрос, който подлежи на разговори. Ние говорим за политика със СДС и мисля, че говорим все по-добре.

Водеща: Казахте, че нямате основание да се съмнявате в позицията на Пламен Юруков, но противоречивите сигнали от негова страна продължават. И днес в свое интервю той казва, че най-добрият вариант е СДС и ДСБ да подкрепят Борисов за София срещу това ГЕРБ да не изправят свои кандидати срещу десните кандидатури в страната.

П. Марков: Знаете ли, аз чух вашия анонс, преди да ме включите в предаването. Вие казахте, че СДС като флипер се е блъскал в различни формации вдясно. Това не е така, с което и някяк си бих искал да приключа темата какво мислим по повод на това, което прави СДС. СДС се сблъска със стената на търговията с посткомунистическата олигархия, с това се сблъска СДС. СДС никога не би могъл да се сблъска с реалните си партньори вдясно.

Водеща: От СДС, така, вярват, че биха ви убедили за кандидатурата на Иван Нейков. Защо обаче тя е неприемлива за вас?

П. Москов: Ние имаме принципна позиция и тя се базира на следните факти. За нас проблем и приоритет е начинът, по който се управлява София, моделът, по който градът се управлява, и моделът, по който политиците виждат визията си за бъдещето на града. От гледна точка на това ние категорично не приемаме начина, по който градът се управлява от г-н Бойко Борисов. Вижте, значи, за нас е просто скандал, просто обидно е човек като Бойко Борисов да бъде кмет на София. Това ние не можем да приемем на същностно, на смислово ниво, ако щете, преди да отидем на какъвто и да било експертен разговор. На тази база считаме, че всеки един от хората в сегашния общински съвет, който е работил с г-н Бойко Борисов, в името на осъществяването на някакви цели, които, ако погледнете програмата на заседанията на общинските съвети, ще видите, че са до голяма степен заменки на общинска собственост или прекарване на някакъв тип решения, които водят до това, че “Цариградско шосе” е като вълнолом, ние не можем да приемем работа с такива хора. Ние имаме принципна позиция – отиваме в името на бъдещето на София. София да излезе от модела “Софиянски”, който просто се продължава в момента от г-н Бойко Борисов. В момента моделът “Софиянски” стои непокътнат, просто главата му е заменена от, да кажем, драматургично по-атрактивния Бойко Борисов.

Водещ: Добре, вие казахте, че разчитате всъщност на думата на лидера на СДС Пламен Юруков, обаче…

П. Москов: Сериозни хора сме, трябва да разчитаме на думата си.

Водещ: Да, обаче…

П. Москов: Нямаме, нямаме друга причина и в цивилизования свят би било редно да се разчита на думата на хора, които имат достойнство.

Водещ: Обаче има някаква разлика, както вече споменахме няколко пъти, между мненията на г-н Юруков и това, което се говори в столичната организация на СДС и специално общинските съветници, които са в момента. Всъщност срещата днес е и точно на софийските организации, те ще решават бъдещата стратегия за вота в София. Това вас притеснява ли ви, аз затова ви зададох и този въпрос в началото на нашето интервю – възможно ли е да направите отстъпки. Имах предвид точно това, което вие сега, преди малко отново казахте – имах предвид отстъпки за отстраняване от евентуалните общи листи за общински съветнци на сегашни съветници от СДС, които според вас работят за ГЕРБ.

П. Москов: Председателят на софийската организация на ДСБ днес отива на преговори със СДС с ясен мандат – установяване на обща кандидатура за кмет, установяване на финансовата рамка на кампанията. Това е мандатът, който има председателят на софийската организация на ДСБ. Искам да кажа следното, отново повтарям – за нас е важна политиката, която ще бъде провеждана в София. Пазарлъци няма да правим.

Водещ: А с кого ще води преговорите преговорите от страна на СДС?

П. Москов: Предполагам, че от легитимно избраните, така, на това ниво представители на софийската организация.

Водещ: Защото вие имате против някои от тях да…

П. Москов: Ние имаме против начина, по който се управлява столичната община. Ние имаме против олигархията, която под повърхността – синя, червена или както и да се нарича лицето Борисов, под повърхността тя е едно и се занимава единствено и само с кражба на парите на софийските данъкоплатци. Ние имаме против това и когато тази олигархия, персонифицирана и в представители в общинския съвет от СДС, ние безспорно не бихме могли да имаме какъвто и да било разговор с тях. Ние отиваме на разговор със СДС от позицията на принципа. Г-н Юруков потвърди пред нас, че също държи на принципи. Говорим за политика, не за търговия. Разговорът за търговия те може да си водят с Бойко Борисов. Очевидно върви, така, на приливи и отливи. Знаете ли, много ми беше интересно, вчера прочетох едно интервю на г-н Борисов, в което той, така, на малки имена говори за Стефчо, Косьо и не знам си още какво. Знаете ли, това е някак си опитомяване, той ги кани в собствените си листи, т.е. за тези хора, те априори не е изключено явление като Бойко Борисов да бъде кмет на София. Искам да съм безкрайно ясен – това просто е невъзможно, неприемливо за всеки един нормален софиянец. Тук дори не говорим за ляво и дясно. Изключително харесвам начина, по който г-н Бъчваров, така, определи ситуацията образно. Ако някакви крепости на нормалността в София или в България, обградени от посткомунистическата олигархия, то Бойко Борисов е чумата, троянският кон вътре в тези крепости. Ние не можем да допуснем разговори на тази база.

Водеща: Ще настоявате ли Владимир Кисьов, Стефан Иванов и Борислав Бориславов да отпаднат от евентуално обща листа за общински съветници?

П. Москов: Категорично нашата позиция, отново казвам, е принципна. Тя не е свързана с конкретно харесване или нехаресване на конкретни хора в профил, да кажем. Нашата позиция е свързана с преценката за работата на тези хора.

Водеща: А с какви имена, с предложения за какви имена отива Атанас Атанасов на тези разговори днес?

П. Москов: Ще си позволя да не цитирам конкретни имена. Искам да припомня, че вчера националното ръководство на ДСБ взе решение да предложи на софийската организация да отложим датата на нашето градско събрание, т.е. форумът, на който ние в неделя трябваше да излъчим нашата листа за общински съветници, нашия кандидат за кмет. Това е сериозен жест към всички тези вдясно, които все още считат, че общата дясна кандидатура е нещо, което е нужно на софиянци, не на софийските партии.

Водещ: След като не споменавате имена, може ли да ви питам тогава дали е оценена вече работата на досегашните общински съветници на ДСБ, дали сред тях няма такива, които ще бъдат предложени отново?

П. Москов: Има цяла листа от кандидати за общински съветници в ДСБ. Там последните два месеца тече един много активен, много жив, много понякога, така, остър процес на номиниране. От досегашния състав на листата на общинските съветници в ДСБ единствено г-н Виден Лилков е кандидат за общински съветник. Г-н Лилков е един безспорен авторитет в общината, който на експертно ниво, така, може би има малко хора сред общинските съветници, които биха могли да се похвалят с неговите знания, а и нямаме някаква причина да се притесняваме от начина, по който той е заемал политически позиции по времето на управлението на Софиянски и на Бойко Борисов.

Водещ: Тъй като преди малко споменахте в разговора ни и отворихте дума за троянските коне, преди време си спомням Бойко Борисов нарече… по-скоро каза, че е възможно СДС да се превърне в троянски кон, пуснат от ДПС в ГЕРБ. Такава позиция изрази. Дали обаче за вас не е възможно преговорите със СДС и евентуално общи действия в София… не се ли опасявате, че СДС може да бъде за вас троянски кон било пък на ГЕРБ, било на ДПС?

П. Москов: Вижте, някак си не бих искал да влизаме до ниво да се занимаваме с милиционерски разработки. Кой какво бил, с кого имал връзки, някакви такива изключително долни за мен недомлъвки са под нивото ми. Искам да е ясно следното – да е ясна нашата принципна позиция. Бойко Борисов е обида за София, обида за политическия живот на България. Бойко Борисов твърди, че бил част от десницата. През последните дни слушах г-н Георги Гергов, едно от възможните имена в Пловдив, който също се обяви за кандидат на десницата, потенциален, и забележете, каза, че ще се кандидатира, ако г-н Чомаков, досегашният кмет на СДС, излезе от надпреварата. Разбирате ли, това са хора, които са рожба на милиционерския преход, които търсят своето място под слънцето. За тях не е важно просто да бъдат забогатели милиционери. За тях е важно и политически да управляват нова, модерна, европейска България. Това е недопустимо. Това е скандално.

Водеща: Един общ кандидат на СДС и ДСБ може ли да, така, да се справи с Бойко Борисов?

П. Москов: Категорично. И освен това в смисъл…

Водеща: Какво показват вашите сондажи? Категорично кажете, така, какви са реално прогнозите.

П. Москов: Вижте, резултатите… Ако говорим за чисто статистически измерения, социологията показва, че резултатите в София от предишни избори говорят за това, че общ кандидат на СДС и ДСБ по същество събира практически най-много гласове в, разбира се, близки позиции с това, което беше през времето г-н Борисов и съответно софийската организация на социалистическата партия. Но знаете ли, конкретната статистика някак си не е толкова важна. Разбира се, когато говорим за избори, фактите са нещо, на което се стъпва, но е безкрайно важно софиянци да имат своята алтернатива – морална, експертна и смислова алтернатива. Нормалните софиянци трябва да имат своя избор.

Водещ: И още нещо, защо държите толкова да имате обща листа за общински съветници в случай на обща кандидатура за кмет? Не е ли възможно общ кмет с отделни листи и след изборите – обща политика за управление на София?

П. Москов: Разбира се, че това е една възможност, но аз пак казвам, не бих искал да предполагам или да обвързвам с някакъв тип позиция на националното ръководство на ДСБ софийската ни организация. Това са разговори, които текат. Въпросът е посланието към обществото да е ясно, че силите на десницата, силите на нормалните хора в София, силите на хората в София, за които принципите, моралът и експертността не са просто празни думи, се обединяват срещу посткомунистическата олигархия. Това е смисълът.

Водеща: Вие лично…

П. Москов: Как точно и конкретно ще бъде реализирано това е въпрос на формалности. Сега искам да кажа нещо, извинете, че ви прекъснах, ние сме взели нашите поуки от миналото и сме се поучили от нашите грешки. Няма да допуснем по никакъв начин какъвто и да било формален повод за това политическият ни смисъл да се провали.

Водеща: В края на нашия разговор кажете накратко вие лично готов ли сте да се изправите срещу Бойко Борисов?

П. Москов: Вижте, ако говорим в личен план, да, аз съм готов, но отново не бих искал да предполагам номинации. Нека това да бъде въпрос на едни честни, ясни преговори без, така, предварително зададени номинации, които биха могли да торпилират, така, общо взето, деликатните отношения, в които сме в момента със СДС. Но пак казвам, Бойко Борисов не е притеснение – Бойко Борисов е срам.

Водещ: Принципно сте готов, стига да не е проблем за СДС това в преговорите, така ли да разбирам?

П. Москов: Да.

Водещ: Добре, благодаря ви за това интервю. Петър Москов от предизборния щаб на ДСБ за преговорите СДС-ДСБ за обща кандидатура в София.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...