Петър Москов в

(+видео)

Водеща Цветанка Ризова: Здравейте. Бунтът на опозицията или бунт за това кой е по-, по-, най-опозиция. Така сме кръстили днешния диспут. И сме поканили двама от младите лидери на съответните партии опозиционни – Мая Манолова от БСП, добре дошли, г-жо Манолова. ..

Мая Манолова: Здравейте.

Водеща: . . . и д-р Петър Москов от “Синята коалиция” и от ДСБ, да уточним. . .

Петър Москов: Здравейте на вас и на вашите зрители.

Водеща: Добре дошли. Искам да ви кажа веднага от какво беше провокирана идеята ми за този диспут, за този разговор, за това гостуване. Това беше една реплика на вашия лидер, г-жо Манолова, който каза веднъж, преди няколко дни – нека “Синята коалиция” да гласува веднъж заедно с нас вот на недоверие на ГЕРБ и тогава ще ги призная за опозиция. Та, д-р Москов, ще гласувате ли вот на недоверие, ще борите ли за признанието на г-н Станишев?

П. Москов: Ами, ако ви кажа, че това – да получа признанието на г-н Станишев, не ми е детската мечта, сигурно ще ми повярвате. И аз наистина. . .

Водеща: В най-общи линии, да.

П. Москов: . . . наистина извън това, че не сме 1 април и нямаме право вероятно да се шегуваме повече, ще кажа, че, общо взето, дневният ред на г-н Станишев е дневният ред вероятно негов и на БСП, но в никакъв случай не е. . .

М. Манолова: На “Синята коалиция”, предполагам.

П. Москов: . . . така, моделът, по който “Синята коалиция”, или която и да било друга политическа сила, трябва да се съобразява. Ако говорим по същество какво сме ние, какво сме “Синята коалиция”, “Синята коалиция”, и то вече някак си е ясно, е всъщност носителят на демократическата, на дясната традиция на България. Ние притежаваме и волята, и компетентността, за да направим така, щото управленските усилия на едно правителство да доведат до това България да бъде едно уютно за живеене европейско място.А иначе, ако ми казвате дали сме опозиция, защото това е въпросът, който терзае г-н Станишев, пък аз искам да си. . .

Водеща: Това е много важен въпрос. . .

М. Манолова: Но това е въпрос, който интересува хората. Оставете г-н Станишев. Това е въпрос и отговор, който дължите. . .

П. Москов: Аз първо на г-н Станишев искам. . .

М. Манолова: . . . на избирателите, на хората. . .

П. Москов: Знаете ли, аз ще изчакам г-жа Ризова да събере сила и да ми даде думата.

Водеща: Абсолютно ще го направя, обаче. . .

П. Москов: Благодаря ви, г-жо Ризова.

Водеща: . . . обаче ще изчакате, първо ще попитам нещо г-жа Манолова.

П. Москов: А, разбира се, да.

Водеща: Нали може? Сега, вие смятате ли се за. . . защото към вас. . . отликите ви от ГЕРБ са много важни, но нека първо да чуем БСП. Вие изживявате ли се като добра опозиция, г-жо Манолова? Знаете, че има много критики. Аз ще ви кажа някои от тях, ама първо да чуя вашето мнение.

М. Манолова: Избирателите през 2009-та ни отредиха ролята на опозиция и, бих казала, на най-голямата опозиционна сила както по състав, така и. . . тъй като ние сме лява партия, а управлението, което в момента има България, претендира да е дясно. Доколко се справяме, това е отговор. . . това е оценка, която ще дадат хората. Истината е. . .

Водеща: Дайте вашата. Аз ще ви кажа какво мислят, но. . .

М. Манолова: Истината е, че не е лесно, не е лесно да бъдеш опозиция на толкова аморфно и непоследователно управление, каквото е настоящото.

Водеща: Напротив, ако наистина е такова, би трябвало да е адски лесно, според мен.

М. Манолова: Напротив. И тук не става дума в персонален план, защото наистина управляващите не блестят с нищо. Имам предвид тяхната политика, която трудно може да бъде определена. . . нито като лява, нито като дясна, нито изобщо като някаква. Някаква смес е от технократски заявки и популизъм от страна на министрите на това мнозинство, сутрин казват едно, на обед – друго, до вечерта вече са си променили мнението. Така че в този смисъл това е една много мъглява политика на нашия основен опонент. Затова докато свикнем с това, че нямаме срещу себе си нещо определено, едни хора, които да имат едно мнение, което да поддържат поне два дни, наистина беше сложно. Освен това и качеството. . .

Водеща: Въпросът е следният. Знаете ли, аз съм забелязала, че няма тема, която като че ли да идва от БСП. Вие се хващате за това, което. . . нещо каже Яне Янев, нещо каже Мартин Димитров, някой документ извадят някои колеги от вестници, и вие хуквате покрай тези събития, които други. . .

М. Манолова: Не бих казала, не бих казала.

Водеща: Коя е вашата тема?

М. Манолова: Нашият ангажимент е за защита не само и единствено на хората, които ни подкрепиха на изборите през 2009-та, а и на всички български граждани, защото това в момента е актуалната тема, защото това управление е насочено не срещу неговите политически опоненти, а срещу българските граждани. Ние сме най-бедната страна. . .

Водеща: То едно управление не трябва да е срещу никого насочено, нали, според мен, нито срещу опоненти, нито срещу граждани?

М. Манолова: Да, но на практика, но на практика управленските решения, които се вземат, законодателството, което приема Народното събрание, е насочено основно срещу хората – замразени доходи при галопираща инфлация, най-бедната страна с най-високите цени. Никаква логика в това цените в България да са много по-високи от други европейски държави. Знаете проблемите, които се създадоха с отпуските, здравеопазването. . .

Водеща: Въпросът е, че вие говорите като че ли сте от статистическия институт, а всяка друга опозиция, включително и десницата, вадят някакви неща и не оставят управляващите на мира докрай. Като че ли вие чакате нещо да се случи. . .

М. Манолова: Напротив.

Водеща: . . . и вие да се прикрепите към него.

М. Манолова: Напротив, например. . . аз мога да дам много примери, колкото и да е сложно с това глухонямо мнозинство в парламента да се води битка. Например. . .

Водеща: Коя е вашата битка?

М. Манолова: Битката например, сега се сещам, която проведохме за отнемането на отпуските от българските граждани, или в здравеопазването със. . .

Водеща: Ама това съдът го реши. . .

М. Манолова: Да, но този съд беше сезиран от опозицията. Всъщност ние водихме една година битка срещу това законодателство, което беше насочено срещу хората. . . да изгорят техните отпуски. Или например битката, която водихме срещу това да се отнемат парите от здравната каса, които се събират от здравните вноски на българските граждани. Ние имахме цял пакет от мерки, които. . .

Водеща: Добре, после ще говорим за всяка конкретна политика, но. . .

М. Манолова: . . . да касаят обедняването, замразяването на доходите.

Водеща: Добре. Д-р Москов, кажете ми сега, на вас не ви ли е много трудно да сте опозиция и да критикувате ГЕРБ, защото при всяка подобна реплика, която излиза от нечия уста на син депутат или син общински съветник, другите казват – ами, вие говорите като БСП? Чувала съм даже ваши симпатизанти – вие с комунистите ли ще бъдете.

П. Москов: Знаете ли, че дам, понеже напоследък по студията се говори с едни много ясни примери, ще дам много ясен пример, свързан със сферата на футбола.

Водеща: Дайте го.

П. Москов: Та така, значи, миналата седмица слушах как Спас Джевизов, Христо Стоичков, две червени легенди, казват, че националният отбор играе слабо. Онзи ден слушах как Божидар Искренов и Павел Панов, две сини легенди, казват, че националният отбор играе слабо. Нали на никой не му хрумва, че Искренов и Панов са от ЦСКА? Нали на никой от зрителите не хрумва такова нещо?

Водеща: Надявам се.

П. Москов: Просто обективният факт е, че националният отбор не е добър. Така че това – дали БСП говори като нас, това е някакъв разказ, който може би по-скоро е драматичен за БСП. Защото, знаете ли, когато говорим за това какво е опозиция, опозиция първо на какво. . .

Водеща: Е на какво де?

П. Москов: Хайде сега да си дадем сметка колко е нелеп и превратно поставен въпросът. Опозиция на това, че “Белене” е гьол, или опозиция на това, че “Белене” е най-важният стратегически проект за България? Вие всъщност как сте по тоя въпрос?

Водеща: Това е темата. Вие не знаете ли те как са? Те са за “Белене”. Ето, аз знам например.

П. Москов: Ами, не знам, вече не знам. . .

Водеща: Нали, права ли съм, г-жо Манолова?

М. Манолова: Нека първо да си отговорим на въпроса дали. . .

П. Москов: Ами, защо са опозиция тогава по най-важния инфраструктурен проект?

М. Манолова: Нека да ви отговоря. . .

П. Москов: Аз ви изслушах, аз ви изслушах достатъчно внимателно, моля да. . .

М. Манолова: Ами, защото ми задавате въпрос. Нека да. . .

П. Москов: . . . ме оставите и вие. . .

Водеща: Добре де, нека да отговори, нека да чуем.

П. Москов: Нека да отговори. Хайде.

Водеща: Да. Нали за диалог. . .

М. Манолова: Нека да си отговорим първо на въпроса дали десните изобщо са опозиция. Това, че критикуват управляващите, все още не означава. . .

Водеща: И аз това попитах.

М. Манолова: . . . че са опозиция. Защото във всяко демократично общество това – дали си опозиция, се определя от няколко знакови. . .

П. Москов: От г-н Станишев. . .

М. Манолова: . . . позиции, например дали си гласувал правителството, дали си подкрепил бюджета, дали си гласувал против при вот на недоверие към правителството. Ами, десните подкрепиха даже безумния бюджет на ГЕРБ за 2011 г. Каква опозиция сте вие? Вие подкрепяте всяко безумно решение на сегашното управление.

Водеща: Каква опозиция сте. . .

М. Манолова: В какво се изразява вашата опозиционност аз не разбирам. . .

П. Москов: Пак казвам, разказът на БСП за това. . .

М. Манолова: Не, отговорете ми. Подкрепихте ли бюджета за 2011-та?

П. Москов: Аз освен това ще млъкна. . .

Водеща: Не, не, ще говорите. Аз за това съм ви поканила. Пита ви г-жа Манолова. Моля ви.

П. Москов: Значи, въпросът на БСП какво е опозиция и дали, за да си опозиция, трябва да набиеш картофи. . .

М. Манолова: Не е въпросът на БСП. . .

П. Москов: . . . на колчета и да ходиш навън, за да викаш кой е лош, е мета въпрос. Основният въпрос е, първо, каква позиция имаш и след това, на базата на това, да изградиш мнението си имаш ли опозиция срещу някой. Аз слушам многогодишния, той е с десетилетна история, перверзен разказ на БСП – всички са лоши, ние сме много хубави. Само че аз не съм чул нито едно разумно предложение. . .

М. Манолова: Отговорете конкретно на въпроса – подкрепяте ли. . .

П. Москов: Ще отговоря на въпроса.

М. Манолова: . . . бюджета за тази година, или не?

П. Москов: Аз мисля, че. . .

М. Манолова: Не разказвайте приказки и легенди. Кажете.

П. Москов:. . . от гласуването в парламента вие ще видите, че не подкрепяме бюджета. Това е. . .

М. Манолова: Ами, напротив, вие вече го гласувахте бюджета.

П. Москов: Това е лъжа.

М. Манолова: Вие вече го гласувахте.

П. Москов: Това е лъжа. Бюджетът за 2010-та, но не и за 2011 година. . .

М. Манолова: За 2011-та. Вие подкрепихте на първо гласуване бюджета за 2011-та. . .

П. Москов: Знаете ли, знаете ли, аз като член на националното ръководство на ДСБ и съпредседател на щаба на “Синята коалиция” казвам, че “Синята коалиция” не е гласувала бюджета за 2011-та.

Водеща: Заявявате най-отговорно какво?

М. Манолова: Напротив, напротив. . .

П. Москов: Ето, сега. . .

М. Манолова: . . подкрепиха го на първо гласуване.

П. Москов: Значи, тя си знае жената. Та искам да се чуем.

М. Манолова: Аз просто съм в парламента и гледам какво прави вашата парламентарна. . .

П. Москов: Добре.

М. Манолова:. . . група.

П. Москов: Абсолютно автентично казвам и заявявам, че бюджетът за 2011-та не е подкрепен, и то с ясни причини. Така. Та да се върнем на това срещу какво трябва да си опозиция и за какво трябва да си опозиция.

Водеща: По вашите критерии за какво?

П. Москов: По моите критерии разказът за това да крещиш, че другият лош, може да те направи опозиция, може да те направи желан, може да реши кризата ти с лидерството, може да избърше челото ти от лошо четиригодишно управление, но това не е позиция на политическа сила. Това отново е позицията на агитката на ЦСКА, която не харесва нещо и вика. Агитката на ЦСКА не е политическа сила. Ние в “Синята коалиция” сме политическа сила и ясно сме казали за какво сме. Ако има проблем между нас и ГЕРБ, то е, че ние сме останали там, където сме били в предизборните си обещания. Ние казахме, че ще подкрепяме едно реформистко и проевропейско управление. ГЕРБ излязоха от тази линия, отидоха на договорки с ъндърграунда и отидоха наляво. Това е истината.

Водеща: Как така отидоха на договорки ъндърграунда?

П. Москов: Знаете ли, ами, аз не знам какво значи да наречем г-н Алексей Петров лицето на “Октопод”-а и на мафията, а след това да назначим най-верния му човек в ДАНС на важна позиция в сферата за сигурност. Говоря г-н Сертов. Второ. Защо казвам, че са отишли наляво, и това е основният въпрос, по който бих искал да говоря. . .

Водеща: А, сега доближавате ги до БСП. . .

П. Москов: Защото се получава. . .

М. Манолова: Слушаме някакви. . .

Водеща: Усещате ли. . .

П. Москов: Получава се абсолютна подмяна.

М. Манолова: Някакви лозунги тук се издигат, едно празно говорене. . .

П. Москов: Ами, изслушайте, изслушайте ме докрая. . . .

М. Манолова: Кое е лявото на това управление – това, че са замразени доходите. . .

П. Москов: Ето, сега ще ви обясня. Ето, сега ще ви обясня кое е лявото.

М. Манолова: . . . това, че минималната заплата не е мръднала година и половина, това, че цените растат, това, че не се индексират социалните помощи, това, че беше намалено майчинството?

П. Москов: Значи, лявото на това управление. . .

Водеща: Кое е лявото?

М. Манолова: Кое е лявото на това управление?

П. Москов: Лявото на това управление. . .

Водеща: Тя задава много смислени въпроси, г-жа Манолова.

П. Москов: Да, да. Лявото на това управление се заключава в следното.

Водеща: В какво?

П. Москов: Едно управление е ляво единствено и само тогава, когато създава в обществото очаквания и нагласа за това, че благополучие се постига чрез преразпределяне през властта и държавата на облаги. Това върши ГЕРБ. По това той се доближава до БСП. Но знаете ли, аз искам да извадя въпроса за това доколко сме опозиция, доколко не. Но има нещо, нещо, което е водоразделно, по което ние не просто ще сме опозиция, а ние ще сме. . . не знам, търся думата. . . ние ще сме талибани. И това е въпросът за това, че определени среди в ГЕРБ в момента правят всичко възможно, щото да осигурят през държавно спонсорство монополно състояние на пазара на определени структури.

Водеща: Например обаче, кажете. . .

П. Москов: Ако ГЕРБ премине това. . . Например структурите, които се занимават със зърнопроизводство, структурите, които се занимават с производство на олио, структурите, които се занимават с производство на хляб, структурите, които се занимават с производство на горива.

Водеща: Каква им е ползата на ГЕРБ да го направят?

П. Москов: Аз не мога да коментирам каква е ползата на ГЕРБ, но ще кажа, че това е следването на модела, който БСП имаше четири години. И ако ГЕРБ отиде натам, това ще означава публично сливане между начина на работа на ГЕРБ и начина на работа на БСП. Борисов е длъжен да направи своя избор. Изборът е следният. . .

Водеща: Сега, нека да. . .

П. Москов: Искам само да кажа за какво говоря. . .

Водеща: Кажете.

М. Манолова: Вие достатъчно дълго говорихте. Нека. . .

П. Москов: Изслушайте ме още секунда.

Водеща: Една секунда и. . .

П. Москов: Борисов трябва да направи своя избор. Единият е изборът на Симеон Сакскобургготски, когото БСП също му бяха много тежка и не знам си каква опозиция, щяха да го гонят да го бият с пръчки и да го съдят, а след това управляваха с него. Това е единият избор, който в момента се готви на Борисов от хората, които седят зад. . .

Водеща: И това ще попитаме. . .

П. Москов: . . красивото лице на Мая Манолова. А другият избор е моментално ГЕРБ да осъзнае грешките си и да се отиде на ново мнозинство в парламента, което да е с ясна реформистка и антикризисна програма. Това са двата избора пред управлението на България.

Водеща: Между другото това беше и един мой въпрос. Това го каза и вашият лидер г-н Костов. Наистина, не разигравате ли този модел, който вече сме го гледали, този филм сме го гледали, как уж сте опозиция, уж не се разбирате с НДСВ, и хоп, след това управлявате? Ще има ли коалиция БСП и ГЕРБ?

М. Манолова: Това говорене, това говерене. . .

П. Москов: Знаете ли, по-страшното е, че хората зад кадъра са същите, които оформят това, хората на Гоце. . .

М. Манолова: Това говорене. . .

П. Москов: Същите тези хора ще докарат Борисов до състоянието на. . .

М. Манолова: Аз мисля, че съм излишна в това студио. Вие. . .

Водеща: Не. . .

П. Москов: Ами, ако се чувствате излишна, добре.

М. Манолова: Вие си задавате въпроси и си отговаряте.

Водеща: Не, не.

М. Манолова: Има едно обяснение. . .

Водеща: Такъв комплимент ви направи г-н Москов. Рядко съм го чувала.

М. Манолова: Има едно обяснение на поведението и на говоренето на г-н Костов и на г-н Мартин Димитров, и на г-н Москов. И това обяснение е много просто, след шест месеца ще има избори. На “Синята коалиция” страшно й е необходимо да се идентифицира като защитник на десния избирател. Защото всъщност идентификацията на ГЕРБ като дясна партия не стана без помощта на “Синята коалиция”. Всъщност те адмирираха този според тях десен проект и в момента, в който това управление катастрофира, в момента, в който губи доверие, в момента, в който подкрепата за едно неуспешно управление започва да носи негативи, дясната коалиция има пълната необходимост да се разграничи. И как го прави? Абсолютно елементарно – с издигането на идеологеми, с лепенето на етикети. Най-простото е да се каже, за да си привлекат обратно десния избирател, че ГЕРБ са леви, ние вече го чухме, че ГЕРБ ще правят коалиция с БСП, ние вече го чухме, че най-големият проблем в България са агентите, Държавна сигурност, досиетата – една тема, която те подгряха. Следващият етикет е “Белене”. Т.е. в момента ние тук водим един абсолютно елементарен пропаганден разговор с една цел – “Синята коалиция” да се обозначи като дясна такава, и започва битката за десния избирател. Това е, в това няма нищо рационално.

Водеща: Въпросът е. . .

П. Москов: Сега да кажем, в което да стои елементарността. . .

М. Манолова: Няма, няма, няма никаква причина да се твърди. . .

П. Москов: Ей сега ще слезем на ниво рационалност, ей сега.

М. Манолова: . . . да се твърди, при положение, че единствената политическа сила, която е опозиционна от първия момент на сформирането на това управление, е Българската социалистическа партия. Ние не подкрепихме това правителство, ние не гласуваме неговите бюджети. Ние внасяме вот на недоверие, ние гласуваме против на вота на доверие.

Водеща: Въпросът ми е за какво гоните до дупка ГЕРБ, разбирате ли?

М. Манолова: Ние направихме 15-хиляден протестен митинг с една ясна заявка – червен картон на управлението. . .

Водеща: Честно ви признавам, в моите очи Яне Янев е по-голяма опозиция, наистина.

П. Москов: Знаете ли, г-жо Ризова. . .

М. Манолова: Нека хората да преценят.

Водеща: Да, да, нека хората да преценят.

П. Москов: Разбира се, че хората ще преценят. . .

М. Манолова: . . социологията го показва, социологията го показва.

П. Москов: . . . и сега чуйте сравнение, чуйте сравнението. Значи малкият, незначителен и какъв беше още проблем, който каза г-жа Манолова, се нарича Белене. Нали беше минимален такъв проблем. Значи Белене по думите на руския господин, който говори в Руската Дума миналата седмица. . .

М. Манолова: Е, 8 милиарда последно.

П. Москов: . . . осем милиарда. Това е малко по-малко от половината републикански бюджет на България, евро, 8 милиарда евро. Та това е минималният проблем, за който БСП каза, че няма нужда да се говори. Разбира се, вероятно има нужда да се говори за уволнението. . .

М. Манолова: Откъде взехте тази цифра? Последната. . .

Водеща: Каза я представителят на “Росатом” пред Руската Дума. Аз лично говорих с министър Трайков.

М. Манолова: Ама вижте, значи по какъв начин ГЕРБ ще прави договорки с. . .

П. Москов: Вижте, уточнете се с вашите партньори от “Росатом” за цифрите и тогава ще говорим.

М. Манолова: Не, няма какво да се уточняваме, вие се уточнете.

П. Москов: Аз казвам само следното, че това струва 8 милиарда и това за БСП не е проблем.

М. Манолова: Това е единствената легална. . .

Водеща: Евентуално.

М. Манолова:. . . единствената легална и официална цифра е цифрата 4 милиарда, която беше договорена преди 3 години. Това беше цифрата.

П. Москов: Вижте, не наричайте “Росатом” лъжци, ще ви спрат субсидията, моля ви.

Водеща: Ама след това те. . .

М. Манолова: По-нататък вече, ако наистина това управление продължава да тупа топката, продължава да прави всичко възможно, за да влоши инвестиционния климат около този стратегически проект, те могат да стигнат цена и 20 милиарда.

Водеща: Аз и това не мога да разбера, според вас. . . значи, ако питате. . .

М. Манолова: . . . и 30 милиарда. Тук може да размятаме цифри, каквито си искаме.

Водеща:Ако питате десницата, те. . .

П. Москов: Ей сега стигнахме ли до разговора кой е управление, кой е опозиция. . .

М. Манолова: Ами да.

П. Москов: … за най-важния стратегически проект на България? Стигнахме ли до разговора. . .

М. Манолова: Кое управление…

П. Москов:. . . къде са икономическите интереси и къде е зарито кучето?

Водеща: Къде е зарито кучето?

П. Москов: Зарито е в 8 милиарда евро, ето там е зарито.

М. Манолова: Вижте, договорената от предишното управление цена беше 4 милиарда евро. Какво ще направят сегашните управляващи със своята непоследователна политика.

Водеща: И индексът, който не е уточнен.

М. Манолова: Ами ако се замотаят още 3 години, могат да станат и 12, и 15.

П. Москов: Т.е. вие сте съгласна, че 8 милиарда евро не бива да се плащат за това, нали?

М. Манолова: Не, не, ние сме на мнение. . .

П. Москов: О`кей, значи се разбрахме, БСП са против сделката. Добре, това е чудесно. . .

М. Манолова: Ние сме на мнение, че трябва да се защитят българските национални интереси, че това беше направено по един добър начин от предишното управление. Ако не беше разкрачената позиция на сегашните управляващи, ситуацията щеше да бъде друга. Четох само малко. . .

П. Москов: Т.е. това, което отново искам да кажа и да завърша, защото така може да си подмятаме реплики, г-жа Манолова, до утре, да кажа само следното: търсете икономическия интерес за това, което се върши. Спомнете си примера със Симеон Сакскобургготски. Спомнете си какво го остави в коалиция с БСП, спомнете си как свърши Кобургготски. Борисов също да си спомни това.

М. Манолова: Тази мантра сме я слушали, тя не върши никаква работа. Тази мантра евентуално е ваше алиби за подкрепата на сегашното правление.

П. Москов: Аз не знам какво върши работа на вас, но ще кажа само следното. . .

М. Манолова: Това са голи, празни, абсолютно изпразнени от съдържание…

П. Москов:. . . нека, приемам, че най-голямата опозиция по цялата земя и по всички земни кълбета е БСП.

М. Манолова: Ами естествено, вие не сте опозиция просто.

П. Москов: Но искам да кажа. . . чудесно, искам да кажа само следното – нека да говорим с конкретика, защото преди да кажеш на какво си опозиция, трябва да кажеш каква е твоята позиция. Първо, трябва да се ориентираш по координатната система правилно – неправилно. . .

М. Манолова: Естествено.

Водеща: Е, аз затова попитах, те са за АЕЦ “Белене”, вие сте против.

П. Москов: . . . добро – лошо, ляво – дясно и след това да отидеш и да казваш дали си опозиция. Искате ли, г-жа Манолова, ако сте готова за този разговор, аз да ви кажа 5 произволно избрани неща, които “Синята коалиция” е предлагала през последната година и да видим кой какво е отстоявал.

М. Манолова: Аз ще ви кажа 15 произволни неща.

П. Москов: Хайде да опитаме тогава, г-жо Ризова.

Водеща: Хайде, първо казва г-жа Манолова обаче, понеже е дама.

М. Манолова: Здравната реформа.

Водеща: Здравната реформа.

М. Манолова: Ето това е ваша тема, затова започвам от най-лесното за вас.

П. Москов: Това е наистина, Господи боже, това е флагрантна наглост.

Водеща: Кое?

П. Москов: Четири години вие управлявахте, отказахте да направите реформа. В момента, в който ГЕРБ се опитваше под наш натиск да направи реформа, вие правехте протести и говорите, че сте говорили за здравна реформа.

М. Манолова: Кое е реформа, кое е реформа.

П. Москов: Това е убийствено.

М. Манолова:Открадването на милиард и половина от хората, това ли?

П. Москов: Нека да обясня тогава какъв е смисълът на това да се прави реформа в здравеопазването, в образованието, в сферата на националната сигурност.

Водеща: Само ми кажете сега вие как оценявате в момента състоянието на здравната система и има ли реформа? Нека да започнем…

П. Москов: Реформа няма, реформа няма и аз затова казвам, че ние нямаме причина да даваме обяснения дали сме променили нещо в поведението си. Нашето поведение е такова от изборите досега, защото ние сме застанали зад определени политики и сме казали, че ще подкрепяме определени политики, а не определено управление.

М. Манолова: Напротив…

Водеща: С какво не сте съгласни, г-жо Манолова?

П. Москов: Когато ГЕРБ излезе от тези политики, той губи нашата подкрепа.

Водеща: С какво не сте съгласни дотук? Според вас има ли реформа и какво е състоянието на здравната система?

М. Манолова: Не съм съгласна с това, че “Синята коалиция” има последователна политика. Но тъй като и драмата в здравеопазването стана изключително сериозна, аз мога да посоча някои примери, в които ние сме подкрепили едни и същи предложения, ние с дясната коалиция. Например и ние, и те бяха против отнемането на резерва на здравната каса от здравната каса и закрепването с тези милиард и половина на националния бюджет.

Водеща: А сега, това ляво ли е, дясно ли е? Шаш в залата. Например. . .

П. Москов: Вижте, това е. . .

М. Манолова: Това е антибългарска политика, която в момента провеждат управляващите по отношение на здравето на хората. В момента и ние, и десните сме против закриването на общинските болници, което също е политика, която е насочена срещу хората.

П. Москов: Не е така, само че нека да кажем истината, нека да кажем истината. Значи, разговорът рискува да се изроди в това кой да каже някакви по-лоши неща за ГЕРБ.

Водеща: Не, напротив, нали е целта да разберем. . .

П. Москов: Аз нямам такова намерение. Аз казвам какво сме казали ние и ще се опитам да разкажа още неща в тази насока. Но да кажа следното. Не е признак на добър вкус да падаме от небето и да говорим за нещата, които са се случили сега, и изведнъж пред очите ни да e deus ex machina. ГЕРБ има вина за много неща. Но ГЕРБ няма вина за спрелите реформи. ГЕРБ има вина, защото не ги продължи. ГЕРБ няма вина за това, че бяха унищожени възможностите на България да борави с еврофондове. Но има вина за това, че не го продължава като хората. ГЕРБ няма вина за това, че завари управление, което беше символ на корупция, а това много дълго се отмива в очите на нашите западни партньори, но има вина за това, че остави кадрите на БСП и на тройната коалиция да продължават да вършат това. ГЕРБ вероятно няма вина за това, че не е изградена нито една магистрала до тук, но има вина за това, че не може да превръщаш строенето на магистрали във фикс идея за сметка на живота на хората. Затова. . .

Водеща: Ето, вие това ли предлагате, понеже сега е ваш ред да предложите една тема, по която да разберем какво мислите с БСП. Магистрали. . .

П. Москов: О, не, не, вижте, ние сме внесли три пакета предложения. Единият пакет за антикризисни мерки, вторият пакет за реформи в здравеопазването и образованието, и третият пакет за реформи в административната сфера. Да обясня, защото под реформи, когато… БСП винаги е за реформи, след това казва, о, колко страшно ще стане. Нуждата от реформи в здравеопазването, образованието и в сферата на сигурността са защото, ако няма реформи, ще плащаме два пъти. Веднъж плащаме през данъците си за здраве, за пенсии, за училища, за полиция. Втори път, защото тези системи не работят и не са реформирани, плащаме като отидем при лекаря, на частната учителка, или на СОТ-а, който да дойде вкъщи и да свърши елементарната полицейска работа. Това трябва да се случи.

Водеща: Добре, нека да попитам нещо г-жа Манолова. Чух..

М. Манолова: БСП внесе цял алтернативен бюджет, който предполагаше стимули за бизнеса, който предполагаше висока събираемост, който предполагаше достойни доходи на българските граждани. Нищо от това, както и с вашите три пакета, за съжаление не беше прието. Така че разговорът в момента е изцяло теоретичен.

П. Москов: Това вече е така. Аз искам да акцентирам на това, което сме предложили ние, и казвам следното. Примерно

М. Манолова: По-добре кажете.

П. Москов: Е съвсем ясни, разбираеми за хората неща. Предложили сме един цял пакет от мерки за това как малкият, средният бизнес и семейният бизнес да достигнат до пазара, за достъпа до пазара. Едно ясно и конкретно предложение. Предварителният контрол, с който са натоварени всички в момента, да стане последователен.

Водеща: Добре, чакайте.

М. Манолова: Това, което ние предложихме.

П. Москов: Тоест това означава следното. Моля, изслушайте ме.

Водеща: Да, да, тя обаче много дълго ви слуша. Нека да каже. . . едно изречение.

П. Москов: Сега в момента хората трябва да ходят по 20 институции, за да започнат своя малък бизнес, да правят банички, фризьорски салон да отворят, училище… Нека да има тази възможност, влизаш в интернет, виждаш какво е нужно, правиш го и започваш да работиш веднага.

Водеща: Много хора ще останат без комисиони и без 20 лева в джоба, ако се. . .

П. Москов: Защо не е прието това?

Водеща: Ама аз това го питам от десет години.

П. Москов: Ето, това е позицията на “Синята коалиция”. Зад това заставаме ние – ако някой го прави, ние го подкрепяме. Ако не го прави, другото са приказки.

Водеща: Добре, кажете обаче, наистина, г-жо Манолова, виждам, че вашият лидер се притеснява за наследството, което ще остане за следващото правителство. Това е последният, как да кажа, рефрен в неговите изказвания. Вие очевидно се готвите да управлявате, само че с кого. Гледам и последните изследвания, които са днес дошли. Те не ви дават никакъв шанс да управлявате. Така че наистина към къде гледате, към кого гледате?

М. Манолова: Ами, вижте, наистина ситуацията в редица сектори е катастрофална, управляващите не само не се справят, но и буквално бяха унищожени ред сектори, сред които здравеопазването, образованието. . .

Водеща: Е, унищожени от. . .

М. Манолова: Да, унищожени буквално. . .

Водеща: Нищо по-лошо не се е случило отпреди две години.

М. Манолова: Напротив.

Водеща: Но, то и тогава беше много лошо просто.

М. Манолова: Напротив. Няма никакво сравнение между това. . .

Водеща: Не казвам, че сега е добре.

М. Манолова: . . . как изглеждаше здравеопазването преди две години и сега. През тази година предстои да бъдат закрити. . .

Водеща: Като пациент ви казвам, същото си е, г-жо Манолова, ама грам не е мръднало и за добро не е мръднало, за съжаление.

М. Манолова: Ами със сигурност поне в малките населени места драмата е пълна, защото само през тази година предстои закриването на 40 общински болници, предвид бюджетите, които са им отпуснати. А тогава, когато се закрие една болница, нейното възстановяване просто става невъзможно. Такава е ситуацията и с доходите на хората. Такава е ситуацията с бизнеса, който буквално е смачкан, който буквално е натикан в ъгъла, и тогава, когато фалира едно предприятие, когато освободи работниците си, естествено, че връщането назад е изключително трудно. Така че наистина няма как, който и да е политик да не бъде притеснен от разрухата, която буквално се наблюдава в този сектор.

Водеща: Пак ще ви кажа нещо, наистина ли нямате подсъзнателно, как да кажа желание, в някакъв момент да бъдете заедно с ГЕРБ, защото тези неща, които ги говорите, как да кажа, те наистина са статистически. А вие… имаше толкова теми, които, ако аз бях опозиция, щях просто денонощно да говоря за тези неща.

М. Манолова: Ами знаете ли. . .

Водеща: Вие като че ли изоставяте темите и тръгвате по това – да, обедняват хората, ама нормално, има инфлация по целия свят.

М. Манолова: Ама това е най-важното. В момента проблемът на хората е изобщо физическото им оцеляване. Разбирате ли, че наистина драмата е пълна. Аз защото живея в такъв избирателен район, ами как се живее с по 5 лева на ден. Как се живее с доходи, тъй като средният доход на едно домакинство в момента е 300 лева. Как се живее с по 10 лева на ден?

Водеща: Ама чакайте сега. Сега вероятно са повече хората, които живеят с по 5 лева на ден. Но преди две години беше също пълно с хора, които живееха с по 5 лева на ден.

М. Манолова: Вижте, вие наистина може би нямате представа за това, какво се случва, но за да излязат 15 хиляди души на улицата. . .

Водеща: Ама моля ви, вие сте сто и кусур годишна партия, ако 15 хиляди човека. . .

М. Манолова: Ами спонтанните протести в момента. Наистина обедняването според последните статистически данни е за 70 процента от българските граждани.

Водеща: Факт. Това беше социологическо изследване, така се…

М. Манолова: 70 процента от българските граждани считат, че живеят по-зле и че обедняват.

Водеща: Така е. Така е, това беше оценката, която са дали пред ГАЛЪП.

П. Москов: Може ли само…

М. Манолова: Това е наистина. . . Момент, само момент. Безработицата през последната една година е станала над 14 процента, 100 хиляди са новите безработни. Според бизнеса през следващата година ще има нови 300 хиляди. Това са 700 хиляди души без работа. В момента в 60 процента от българските семейства има по един безработен. Вие наистина ли не си давате сметка. . .

Водеща: Аз си давам сметка, за съжаление, за всичко това. . .

М. Манолова: . . . каква е драмата за обикновените български граждани. Ами, това е. . .

Водеща: Въпросът. . .

П. Москов: Всичко това, което каза г-жа Манолова, е така.

Водеща: Да, да всички сме съгласни.

П. Москов: Само, че от тук нататък следва въпросът и какво следва да се направи?

Водеща: Ето, това е въпросът.

М. Манолова: Да. . .

П. Москов: Може ли все пак да се опитам да кажа. . .

М. Манолова: Значи, най-елементарното. . .

П. Москов: . . . нещо, г-жа Манолова.

М. Манолова: Доста говорихте. . .

П. Москов: Хайде, още малко.

М. Маналова: Най елементарното например, което. . .

П. Москов: Значи, това, което казва БСП. . .

М. Манолова: . . . предложихме последно.

П. Москов:. . . това, което казва БСП, е следното.

Водеща: Нека. . .

П. Москов: Трябва да се сложи таван на цените, това казва БСП.

Водеща: Това ли казвате – да или не? Да или не?

П. Москов: Знаете ли, последния път. . .

Водеща: Да или не? Да или не?

П. Москов: . . . последния път, когато е имало таван на цените, беше по времето на Луканов.

Водеща: Само да отговори с да или не?

П. Москов: Е, нищо ново не научиха тези хора за 20 години.

М. Манолова: Разбира се, че не, напротив, напротив. . .

Водеща: Да или не?

М. Манолова:. . . правителството се опита с “Лукойл” да постигне един мораториум върху цените на горивата.

П. Москов: Ама, вие искате да кажете, че вие нямахте предложение за таван на цените? Г-н Миков направи в парламента, е, моля ви се. . .

М. Манолова: Значи, нашето предложение беше друго.

П. Москов: Ама, недейте.

М. Манолова: То касаеше хранителните продукти и то касаеше. . .

П. Москов: Чудесно. Дали ще изчезне бензинът или оливията, няма голямо значение.

М. Манолова: . . . то касаеше хранителните продукти. . .

П. Москов: Както по времето на Луканов.

М. Манолова: . . . и парадоксът, че например в България олиото е два пъти по-скъпо от това в Холандия. И тъй като ние не само. . .

П. Москов: И ето тук стигаме до същината на въпроса.

Водеща: Така.

М. Манолова:. . . Ние не само считаме, че има монополно високи цени, че в България спекулативно се печели от цени над международните, ние подозираме управляващите, че са в сговор с крупния бизнес, с дистрибуторите и с производителите за поддържане на тези монополно високи цени.

Водеща: Добре. . .

М. Манолова: . . . И ще ви дам един конкретен пример.

П. Москов:. . . два проблема. . .

Водеща: . . . Каква ще е далаверата на тези хора, преди изборите, ГЕРБ да. . .

П. Москов: Вижте. . .

М. Манолова: . . . Ще ви дам например конкретен. . .

Водеща: . . . да съсипва населението и да го настройва? Каква е логиката?

М. Манолова: Ами, факт е. . .

Водеща: Месеци преди изборите, пред двойни избори. . .

М. Манолова:. . . това е управление, което тотално не се интересува от това как живеят хората. Иначе биха направили нещо елементарно например.

Водеща: Ама би трябвало да се интересуват какво ще стане на изборите.

М. Манолова: Ето, давам ви един прост пример. Петнадесет милиона лева са необходими до края на тази година, за да бъде увеличена минималната работна заплата на 300 лв. Ето, това е едно от нашите елементарни предложения. Сто двадесет и осем милиона лева има повече, разчетени в тазгодишния бюджет. . .

Водеща: Тотю Младенов ги е намерил. Спокойно, решен е въпросът . .

М. Манолова: А от къде ги е намерил Тотю Младенов?

Водеща: А, не знам сега…

М. Манолова: Аз ще ви кажа неговия анонс. Ами, това е безобразие. Той каза, че ще намери тези пари от санкции. . .

Водеща: От глобите, които е събрал.

П. Москов: Извинете, на кого да увеличите работната заплата. Моля, кажете ми. . .

М. Манолова: Може ли да се мачка непрекъснато бизнесът и за сметка на. . .

П. Москов: Е на кого ще увеличите работната заплата.

Водеща: Не, не, за минималната работна заплата говори.

М. Манолова: Не, защото тя говори за мачкане на бизнеса и минимална работна заплата.

М. Манолова: Ами, слушайте, освен да говорите и слушайте в това студио.

П. Москов: Вие ще увеличите работната заплата на бизнеса, така ли?

М. Манолова: Значи, много ви моля, това, че не слушате. . .

П. Москов: Не, отговорете ми, на кого ще увеличите работната заплата?

М. Манолова: Аз обясних. . .

П. Москов: На кого?

М. Манолова: Минималната работна заплата. . .

П. Москов: На кой? На кого?

М. Манолова: Престанете да задавате тъпи въпроси.

П. Москов: На кого, на кого ще увеличите минималната работна заплата?

М. Манолова: На хората, които са. . .

П. Москов: Кои хора?

М. Манолова: . . . в публичния сектор.

П. Москов: В публичния сектор. А, в публичния сектор.

М. Манолова: В публичния сектор. . .

П. Москов: Тоест, ще вземем едни пари. . .

М. Манолова: . . . минималната работна заплата…

П. Москов: . . . от хората в частния сектор и ще ги дадем на хората в публичния сектор.

Водеща: Ама, разбира се, не може на мен да ми увеличат заплатата.

М. Манолова: Това не е проблем за частния сектор.

П. Москов: Така.

М. Манолова: Това е проблем за публичния сектор и обяснявам, че е безумно. . .

Водеща: Това какво ще помогне, все пак това са работещи хора, на тези, които живеят с 5 лв. на ден, какво ще им помогне на тях това, разбирате ли?

М. Манолова: Ами, това е един.

Водеща: Защото тези хора дали получат 500 или 520 лв. е все тая.

М. Манолова: Другият проблем е с това, че това управление води една политика, която е насочена срещу бизнеса. Това, което ние предлагаме, първо, да си съберат управляващите приходите в бюджета. И второ, да се направи актуализация на този бюджет, която да бъде насочена към подпомагане на бизнеса. На първо място да си оправи сметките правителството с фирмите, защото в момента дължимите средства на управляващите към бизнеса са в рамките на 500 милиона лева.

Водеща: Добре, а вие какво предлагате?

М. Манолова: Това са едни задължения, които са. . .

Водеща: Съгласни ли сте, че трябва да се върнат парите на бизнеса?

М. Манолова: . . . още от есента на 2009 г.

П. Москов: Не само, че сме съгласни, ние сме направили конкретните си предложения за цял един кодекс на изискуемите и неоспорими вземания, които има бизнесът към държавата. И той трябваше да е публичен, и трябваше да е ясно, че първият по време, първият по право и т.н., това не се е случило. Но да ви кажа къде е същината на разликата между нас и БСП.

Водеща: Понеже сме на финала. . .

П. Москов: Да, да. . .

Водеща: . . . имайте предвид, че става дума за по едно, две, три изречения.

П. Москов: Няма как да говорим за това, че трябва. . .

М. Манолова: Аз ще пропусна моето очевидно, защото. . .

Водеща: Няма, няма.

П. Москов: . . . да се вдигне доход на хората. Трябва да заработи икономиката. Икономиката спря по времето на БСП. Проблемът сега е, че тя не може да бъде накарана от ГЕРБ на тръгне.

М. Манолова: Икономиката спряЕ

П. Москов: И нека да кажа следното, трябва държавата. . .

М. Манолова: Г-н Москов, вие да не падате от някъде в момента?

П. Москов: . . . да влезе в ролята си на държава в пазарно общество. А това означава да охранява конкуренцията. Това е ролята на държавата, а не да раздава заплати. Не както си мисли БСП, да определя какви са цените. Това е смисълът.

М. Манолова: Абе, говорете какво мисли “Синята коалиция”, спрете да обяснявате какво мисли БСП.

П. Москов: Аз казвам точно какво мисли “Синята коалиция”.

М. Манолова: Вие говорите без да слушате.

П. Москов: И се опитвам да внеса някакъв порядък във вашите мисли.

М. Манолова: Вие говорите, не, не е необходимо, поне слушайте. . .

П. Москов: Значи, цените държавата не може да ги определя, извън Северна Корея. Държавата може да направи така, щото нейните контролни органи да се грижат за това ние да живеем в условия на конкуренция, която ще направи цените по-ниски.

Водеща: Добре, финален въпрос. Кажете сега, предстоят избори, двойни както се казва. Но нека да говорим за президентските избори. Вие самостоятелна кандидатура ли ще издигнете, ще подкрепите ли някой, ще потърсите ли сътрудничество с ДПС например, с други партии, с НДСВ? Бихте ли подкрепили г-жа Кунева? Какви са нагласите във вашата партия?

М. Манолова: Стратегията на БСП е да спечели президентските избори, което, разбира се, означава да се осигури. . .

Водеща: Всички имат тази стратегия.

М. Манолова: . . . максимално широка подкрепа с кандидатура, която да може да я осигури. . .

Водеща: Държите ли да е партийна кандидатурата ви? В смисъл да е кандидатура на БСП или. . .

М. Манолова: Това. . .

Водеща: . . . бихте подкрепили г-жа Кунева например?

М. Манолова: Разговорът за подкрепа на г-жа Кунева в БСП не се е състоял. В момента наистина се търси вариант. . .

Водеща: А предстои ли?

М. Манолова: . . . на кандидатура, която наистина да може да привлече максимален брой подкрепа от българските граждани, така че разчети със или без. . .

Водеща: Включва ли това г-жа Кунева?

М. Манолова: Казвам, че до момента такава кандидатура не е обсъждана.

Водеща: Но ще има ли такъв разговор?

М. Манолова: Ами, възможно е, възможно е, но…

Водеща: Възможно е.

М. Манолова: … досега не се е случило.

Водеща: А вие бихте ли подкрепили г-жа Кунева например?

П. Москов: Не. “Синята коалиция” ще издигне кандидатура, която максимално ясно и категорично да обедини демократично мислещите хора и хората, които не мислят, че доходите им зависят от това дали държавата определя цените на хляба. А по основния ни въпрос. . .

Водеща: Ако има такъв кандидат ГЕРБ, бихте ли го подкрепили?

П. Москов:. . . най-голямата опозиция. . . Не, ние ще имаме собствена кандидатура. По основния въпрос на деня, знаете ли, ако говорим за опозиция, най-голямата опозиция на ГЕРБ и на хората, които гласуваха за ГЕРБ на изборите, е ГЕРБ от днешния ден.

Водеща: Ами, да, то това и г-н Борисов го каза, че ако има враг, то са си само те, защото досега не виждам друга партия, която да ги застрашава.

П. Москов: Ние продължаваме и ще бъдем там, където сме казали на нашите избиратели, че ще бъдем.

Водеща: Добре. . .

М. Манолова: Доста смелост, много самочувствие от една политическа сила, която е в рамките на 3-4 процента одобрение.

Водеща: Всяка партия има право на своето самочувствие.

П. Москов: Знаете ли, всеки има право да говори повече или по-малко просташки, както намери за добре. Това е ваше право и аз го приемам.

М. Манолова: Ами, понеже вие през цялото време се занимавахте с БСП, просто поне накрая можех да кажа моето мнение за “Синята коалиция”, за вашите усилия.

П. Москов: Накрая винаги можете да кажете своето мнение, естествено. . .

Водеща: Много ви благодаря за този разговор.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...