Петър Москов: В последните години ДАНС се държи като политическа полиция

Водещ Виктор Николаев:

Още веднъж добро утро. Добре дошли и на следващите ни гости – Димитър Абаджиев, РЗС, Петър Москов, ДСБ. Здравейте. Поводът за тази среща, която организираме между вас, е едно изказване от страна на РЗС, че “Синята коалиция” действа в синхрон с БСП по отношение на критиките си, че липсва 4-годишна управленска програма, че това е може би неслучаен синхрон, както разбирам от вашите думи, но за това след малко. Първо, дали имате актуален коментар или допълнителна информация около разразилия се скандал от вчера от изказването на Алексей Петров пред “Труд”. В интервюто се твърди, че и Бойко Борисов е получил доклад на ДАНС за 10 корумпирани министри от кабинета. Яне Янев дори доразви мисълта на Алексей Петров, като каза, че Станишев е прикривал данните за корупция, защото вероятно е уязвен от тези документи чрез брат си. Имате ли нещо ново, г-н Абаджиев, в РЗС, което да допълните към тази сутрин?

Димитър Абаджиев: Аз лично не съм виждал този доклад, но ние знаем, че има такъв и има данни, които са събирани от съответните инстанции.

Водещ: Категорични сте, че и Станишев го е имал?

Д. Абаджиев: Няма как да го е нямал, но, вижте, проблемът е, че практиката. . .

Водещ: Защото той казва, че го няма.

Д. Абаджиев: . . .практиката при тройната коалиция особено в службите е всички тези документи, включително и такива доклади, да се предоставят не по съответния надлежен ред, а на ръка. Това стана ясно още в изслушванията във вътрешната комисия на предишния парламент.

Водещ: В смисъл, че е показан, държим ви с тази и тази информация, но не е депозирана специално.

Д. Абаджиев: Сигурен съм, че така е станало. Вижте, то не е необходимо даже в службите да има такива доклади. Според мен целият български народ има доклад в главата си за това какво правиха министрите от тройната коалиция.

Водещ: Съвсем друго е. . .

Д. Абаджиев: Тук е много важно обаче прокуратурата и съответно съдът да се занимае с всички тези доказателства час по-скоро. Това е най-важното, за да има резултати.

Водещ: Според вас те са, те са налични според вас и са показвани, без да е депозиран официално докладът в правителството на Станишев. По този начин е. . .

Д. Абаджиев: След като казва, че официално го няма, очевидно. . .

Водещ: Значи неофициално, според вас това излиза.

Д. Абаджиев: . . .всичко това е ставало неофициално, както. .. каквато е била практика. Това стана ясно в изслушванията в комисията и в 40-ото Народно събрание.

Водещ: А какво общо би могъл да има братът на бившия премиер? Какъв досег, за да присъства в тези материали, или това е само предположение на г-н Янев, или интрига?

Д. Абаджиев: Не, нито е интрига, нито е предположение. Това са факти. Очевидно са прокарвани икономически интереси през братя, сестри, близки хора на министри, включително и на министър-председателя. Това е.

Водещ: Г-н Москов, имате ли някаква допълнителна информация? Защо не излезе от г-н Костов тази информация според вас, нали той е шеф на комисията за контрол на ДАНС?

Петър Москов: Знаете ли, вие започнахте, така, представянето на темата с това, че това е скандал. Всъщност за мен по-големият скандал е начинът, по който всички ние, обществото, реагира на това. Всъщност какво се случва? Някакъв бивш служител на ДАНС, там светъл, тъмен, осветен, как се наричаха тези работи не е много в моята терминология, излиза и казва, че е имало нещо на този свят. Това нещо го няма в официалния мир, няма го заведено в. . .

Водещ: Той казва, че Бойко Борисов разполага с документа.

П. Москов: Знаете ли, затова казвам следното. В една нормална държава разговорът не се води по този начин: ние знаем, че има такъв документ, такъв документ може би има, но той е еди-какъв си. Очевидно е едно – ДАНС се е държала като политическа полиция през последните години. Има нормален ред, в който това лице, което за пореден път много взривява страстите на всички нас, бива повикано в ДАНС или в МВР, или където се викат хора, които разполагат с някаква важна за държавата информация, и докладва де е този доклад, имало ли го е, нямало ли е.

Водещ: Костов иска да го вика сега. Добре. . .

П. Москов: Такъв доклад в комисията за ДАНС не е постъпвал и няма.

Д. Абаджиев: Не, г-н Москов, то по-скандалното е не кой и как дава информацията, и кой я обобщава, а дали наистина тези министри са извършвали такива неща. Това е скандалното в реакцията на нашето общество.

П. Москов: Разбира се, и освен това. .. и това без съмнение.

Д. Абаджиев: Това е по-скандално.

П. Москов: Аз това, което казвам е, че не можем да се водим по. . .

Д. Абаджиев: Точно откъде са доказателствата. . . събирани. . .

П. Москов: Да, не можем да се водим по думите на един от хората, който е участвал в прикриването на това нещо, за да тръгваме по някакви фалшиви следи за това имало ли е, нямало нещо.

Водещ: Имаме връзка, имаме връзка с г-жа Зоя Димитрова, бившият говорител на ДАНС по времето на г-н Сертов. Добро утро, г-жо Димитрова, здравейте.

Зоя Димитрова: Здравейте, г-н Николаев.

Водещ: Голяма истерия се разрази, без да преувеличавам. Бихте ли казали, имате ли информация, че г-н Сертов и г-н Алексей Петров са предали на Станишев още доклад с имена на корумпирани министри и че този доклад е бил предаден и на Бойко Борисов при срещата на г-н Сертов? Знаете ли за това?

З. Димитрова: Аз съм съгласна с г-н Москов, че тук няма никакъв скандал, че това, за което се говори, е част от рутинната работа на агенцията. Става дума за един 6-месечен отчет, който залага в годишния отчет на агенцията, която по закон трябва да се отчита пред парламента всяка година, и в този отчет, разбира се, че има и данни за подобни корупционни практики. Аз не знам дали са 10 или 15 или колко, няма никакво значение, но това е част работата на агенцията, част от нейните функции и . . . че една от функциите на агенцията е да противодейства на корупцията сред. . . .

Водещ: Даден, даден е такъв доклад, това разбирам, даден е още на г-н Станишев.

П. Москов: Ако това е докладът, мога ли да кажа само, ако това е докладът, който в момента е в комисията за контрол на ДАНС, там такива неща, за каквито става въпрос в изявленията на въпросния г-н Алексей, няма.

Водещ: Различен ли е документът?

З. Димитрова: Аз не мога да ви кажа. Мисля, че няма разлика между това, което говори Алексей Петров, и това, за което говоря аз, че това е един рутинен отчетен доклад на работата на агенцията.

Водещ: Обаче, ако там има данни, уличаващи в корупция към периода на предоставяне на доклада на г-н Станишев, нали сте го дали на самия Станишев?

З. Димитрова: Вижте, всеки. . . Министър-председателят е ръководител на тази агенция по закон, независимо как се казва той, дали се казва Сергей Станишев или се казва Бойко Борисов, и е нормално той да бъде информиран, не само на всеки. .. на всяко шестмесечие, но въобще всеки ден за това. . .

Водещ: Той твърди, че такива данни за корупция не е получавал от ДАНС. Това твърди той, Станишев.

З. Димитрова: Не мога да коментирам това. . .

Водещ: Не е ли вярно, само. . . Не е ли вярно?

З. Димитрова: Какво да ви кажа, би било странно един министър-председател да не е информиран.

Водещ: Тоест е информиран.

З. Димитрова: Не, аз само казвам, че би било странно един министър-председател, който по закон ръководи тази агенция, да не е информиран.

Водещ: А защо е нямало арести, ако действително е имало уличени десет, по малко или повече, действащи министри в корупция? Не е ли трябвало ДАНС, без да го информира, да пристъпи към тези арести, или е обезателно да го информирате и той да реши дали да ги покрива, или да даде картбланш за арести?

З. Димитрова: Вие знаете, че всички арести, ако е имало такива, стават с разрешение на прокуратурата. Въпросът е да е било преценено, че няма достатъчно доказателства. Ние говорим с вас абсолютно по принцип за това, което би могло. . .

Водещ: За конкретния случай, ако казвате би било странно, вие развивате хипотезата, че всъщност е бил информиран и е знаел, т.е. потвърждавате, че има прикриване на тези данни, които той е получил от ДАНС. Така ли?

З. Димитрова: Вижте, самият факт, че една такава агенция, която се бори с корупционни практики при лица, заемащи висши държавни длъжности, е пряко подчинена на премиера, го поставя в едно такова чувствително положение, защото той не може да отрече, че не е бил информиран за корупционно поведение на този или онзи. . .

Водещ: Отрече.

З. Димитрова: . . . човек, заемащ висш държавен пост в неговото правителство или извън него. Така че премиерът е човекът, който по закон е информиран за . . .

Водещ: Информиран е официално, това е, това е заведено с входящ номер или е възможно да му е бил показан от ДАНС този доклад и той в някаква степен да е станал зависим от тази информация, в степен, в която е заложник на тези данни?

З. Димитрова: Не знам. Вие трябва да попитате предишния министър-председател какво точно се е случило. Аз не мога да говоря вместо него. Но ви казвам, че това е част от рутинната работа на агенцията. И наистина няма никакъв скандал в това.

Водещ: Скандално е, ако сте имали такива данни, а е нямало последствия и не са били пресечени практиките, които са установявани.

З. Димитрова: Може би е имало, може би е продължена работата. А това, че няма арестувани, още не значи, че не се е работило по. . .

Водещ: А Бойко Борисов го има този същия доклад, нали така?

З. Димитрова: Той е изготвен през юли, в началото на юли за първите шест месеца и доколкото аз съм информирана му е предоставен.

Водещ: Още на тази среща, която беше първата между Сертов и новия премиер, още тогава.

З. Димитрова: Точно дали по време на тази среща. . . те се срещаха много, не само веднъж.

Водещ: Тоест информационно е подхранен. И още един въпрос, който вчера, преди да се разрази скандалът, аз затова ви се обадих и настоявах за включване, Петко Сертов ли е дал изрично старта на разработката “Галерия”, това нещо каза онзи ден Иван Костов. Вие твърдяхте друго през периода на целия този скандал, че той е бил в отпуска, че хора на по-ниски нива са взели това решение, че Петко Сертов не е знаел. Той си залагаше главата при среща с главни редактори. Той ли е човекът, който даде старт на. . .

З. Димитрова: Вижте, аз съм съгласна с министър-председателя Бойко Борисов, че “Галерия” трябва да бъде разсекретена изцяло. По този повод се изрекоха толкова неистини, които …(не се разбира – бел.ред.) фактите. И аз съм била винаги, от самото начало, за разсекретяване на “Галерия”, от първия момент, в който научих, че такова дело съществува. . .

Водещ: Петко Сертов ли е дал разрешението, старта?

З. Димитрова: Вижте, аз съм сред хората, които са виждали това дело. Това, което аз видях и което е моя позиция, не само позиция, но още

от миналата година го твърдя, аз видях документ, в който утвърждаването на “Галерия” е с подписа на тогавашния заместник-председател Иван Драшков.

Водещ: Той каза, че това е лъжа.

З. Димитрова: Добре, затова нека да разсекретят “Галерия”.

Водещ: Благодаря, г-жо Димитрова, много ви благодаря, че се включихте. Беше важно вашето участие.

П. Москов: Може ли две думи? Имаме едно правителство на Сергей Станишев, което е емблема на некомпетентност и корупция. То за щастие вече е бившето правителство на България. Имаме едно ръководство на ДАНС, което очевидно е играло ролята на политическа полиция. То за щастие също вече е в миналото. Тоест оттук нататък въпросът е по какъв начин държавата ще може да контролира ясно и публично тези механизми. А сега някой дал на някого някога едва ли не. . .

Водещ: Много е важно дали е имало реакция. Сега разбираме, че и на Бойко Борисов е предаден доклада.

Д. Абаджиев: Ама как да има реакция? Защо си мислите. . .

П. Москов: Вижте, значи, всякакъв опит от страна на тези ченгета да вменяват вини на старото управление върху новото управление е порочен. Казвам го с ясното съзнание за това, че такъв е методът и стилът на тези хора, и да се връзваме на подобен род въдици е нелепо. Пак казвам, Станишев лично създаде ДАНС и лично назначи цялото ръководство на ДАНС. Е, кому да се отчита тази ДАНС, ако не на Станишев? И какво е правела точно ДАНС и Станишев заедно, освен да прикриват далаверите на тези хора, ясно като сняг.

Водещ: Въпросът е дали е ставало по официални ред, или е възможно официалната власт да е заложник на службите?

П. Москов: А, да, има си органи, които да го решат.

Д. Абаджиев: Защо не е имало арести? Това е ясно защо не е имало арести – защото самата тройна коалиция прикриваше собствените си корумпирани министри. Между другото в кое правителство е имало арести, когато е докладвано на съответни министър-председатели за. . . Никога не е имало.

Водещ: Зоя Димитрова твърди, че премиерът Борисов е получил данните и инфомациите при не една, а няколко срещи с Петко Сертов. Защо. .. смятате ли, че като разполагате с тези данни, би трябвало на момента да излезе това нещо, а не да се съобщава първо все едно, че е разкритие на отделните министри, защото Алексей Петров казва, че бил доволен да чуе част от данните, разказвани от новите министри по телевизията Използва ли се този доклад предварително за пиар акция?

Д. Абаджиев: Не мога това да го кажа. Това, което мога да кажа, е, че незабавно каквито и доклади, и докладчета има те трябва да се предоставят на прокуратурата, за да вземе тя незабавни мерки. Това трябва да стане.

П. Москов: И да бъдат изискани от въпросния г-н Петров, дето се вика, очевидно много информирана личност.

Водещ: Добре. Все пак да коментираме и другия елемент на сблъсък, който се получава между вас.

П. Москов: Между нас?

Водещ: Точно така. Дотолкова, доколкото твърдението на РЗС е, че действате в синхрон с БСП вие от “Синята коалиция” в опита си. . .

П. Москов: Нима?

Водещ: . . . да притискате с желание за управленска програма толкова скоро управляващата ГЕРБ сега. Има ли някакъв синхрон, случаен или неслучаен?

П. Москов: Разбира се, че няма никакъв синхрон. Разбира се, че това са щуротии. Значи, какво прави “Синята коалиция”? Това, което казваме ние, е, че искаме реална антикризисна програма. Това е в интерес на държавата и в интерес на силното управление. Конкретните стъпки. . .

Водещ: И БСП иска.

П. Москов: Не, какво иска БСП мен не ме интересува, въпросът е какво е добре за държавата и това позиция ли е на едно дясноцентристко мнозинство? Аз мисля, че е. Знаете ли, от много време, още от миналата година партиите от “Синята коалиция”, тогава още несъществуващият ГЕРБ, имат, така, един сериозен синхрон в действията си срещу бившето управление. Не забравяйте, че миналата година ние заедно с ГЕРБ поставихме всъщност демаркационната линия и дадохме ориентирите на обществото кое е европейско и реформистко и кое не. Така че да бъдем обвинявани в това, че подкрепяме БСП, това са, пак казвам, щуротии, на които мисля, че е минало времето. Но това, което казваме ние. . .

Водещ: Щуротии ли са, г-н Абаджиев?

П. Москов: . . . това, което казваме ние, е следното, не, да кажа. Значи, ние искаме да знаем дали ще бъде съставена нова стратегия за националната сигурност. Да чувате някой от ГЕРБ да има нещо против, това питайте г-н Танов, той е отвън. Не, РЗС били против. Ами, хубаво. Искаме здравният министър да каже готов ли е, на каква степен на готовност е с доклада за здравето на нацията, задължение по Закона за здравето, което да е базов документ за консенсус и за много тежки реформи, които трябва да се вършат в условия на икономическа криза. Да чувате някой от ГЕРБ да е против? Не, РЗС били против. Ами, добре, против са.

Водещ: Добре, РЗС опитвате ли се да използвате напрежението между ГЕРБ и “Синята коалиция”, за да се намесите. . .

П. Москов: Ама, няма напрежение, това ви казвам, и ние нямаме нужда от някакъв посредник между “Синята коалиция” и ГЕРБ, нито аз, нито господата Димитров и Костов, нито “Синята коалиция” като политически субект.

Водещ: Да каже г-н Абаджиев.

Д. Абаджиев: Вижте, има, има факти. В един и същ ден, когато БСП заяви своята тревога, че ГЕРБ нямало управленска програма, “Синята коалиция” твърди същото в момент, в който. . . т.е. един месец след началото на управлението, преди началото на политическия сезон да се твърди, че трябва да има конкретна политическа програма, преди да е направен пълният анализ от досегашното управление и на сегашната ситуация, е нищо повече или по-малко от един политически капан. Между другото. . .

П. Москов: Как се изразява, в какво се изразява капана, обяснете ни го.

Д. Абаджиев: Капанът е в това, че това е нещо нереално, няма как в момента да има управленска програма в този момент.

П. Москов: Няма.

Д. Абаджиев: ГЕРБ, ГЕРБ има предизборна програма, дали тя е добра или лоша хората са се произнесли, такава управленска програма може да има след един наистина задълбочен анализ. Между другото, г-н Москов, вие няма как да си спомните, но аз си спомням, защото бях тогава депутат, 30 дни след началото на управлението на правителството на Иван Костов нямаше управленска програма конкретна и нямаше как да има. . .

П. Москов: Знаете ли. . .

Д. Абаджиев: Затова, вместо да се. . . Само изчакайте и вие за секунда, вместо да се занимаваме наистина с конкретните проблеми в различните сектори, аз съм съгласен с вас, между другото и с проблема, който преди това вие засягахте, защото “Ред, законност и справедливост” много отдавна твърди, че трябва да се разсекретят договорите на монополисти като Е.ОН и ЧЕЗ, постоянно се пускат политически интриги. Ген. Атанасов се занимава с това как РЗС било един или друг проект. . .

Водещ: Вие затова ли му отмъстихте като се обявихте срещу включването му в ръководството на “Информационно обслужване”?

Д. Абаджиев: Това не е отмъщение, това е принципна позиция.

П. Москов: Останал съм очевидно погрешно разбран, че ме интересува мнението на РЗС относно политиката на “Синята коалиция”. Казвам каква е политиката на “Синята коалиция”, казвам какво сме направили, казвам какво сме направили ние досега, казвам какво сме направили ние досега.

Д. Абаджиев: Ние не искаме, ние не искаме вас да ви интересува нашето мнение.

П. Москов: Досега “Синята коалиция” е внесла в парламента законопроекти за намаляване на ДДС върху лекарствата на 7 процента, за намаляване на времето на връщане на ДДС на фирмите и е инициатор на две комисии – едната за разследването на последната година от управлението и другата за изборния кодекс.

Водещ: Тях не ги интересува какво мислите вие.

П. Москов: А това е част от предизборната програма на “Синята коалиция”, уверявам ви, че предизборните програми на “Синята коалиция” и на ГЕРБ имат много сходство, а пишман защитници няма нужда нито ГЕРБ, нито новото управление. Това аз съм го гледал, не знам какво е гледал г-н Абаджиев, но аз съм гледал следното – как едно управление идва, всички медии и всички хора казват – Боже, колко е хубаво, и на шестия, седмия, осмия, десетия месец, когато реалните трудности започват, започва отцепването. И ГЕРБ е много наясно за това, че в тежките моменти, тежките реформи, които предстоят, “Синята коалиция” ще бъде. .. Ние няма да спестим на ГЕРБ нищо, което считаме. . .

Водещ: Да, да каже г-н Абаджиев и към финал да вървим, да.

П. Москов: . . .че не е навременно или че е закъсняло.

Водещ: Разбрахме ви.

П. Москов: И това не е някакъв тип кампания или каквото и да е.

Водещ: Към финал да вървим.

Д. Абаджиев: Трябва да има, трябва да има все пак някакво приличие.

П. Москов: Обвинявате в неприличие?

Д. Абаджиев: Не, когато аз. .. аз напуснах ДСБ, го напуснах заради абсолютно безсмислените атаки на ДСБ срещу Бойко Борисов в момент, когато той водеше битки с БСП, и между другото ген. Атанасов беше изразител точно на този тип атака. Тогава и той, та даже и вие, и много други ме упрекнаха в това, че имам добро отношение към ГЕРБ и БСП. След което вие. . .

П. Москов: Към ГЕРБ и БСП?

Д. Абаджиев: Към ГЕРБ и Бойко Борисов. След това, след което вие сега пледирате как вие сте много отдавна принципно на общи позиции, с общи програми с ГЕРБ. Трябва да има някакво политическо приличие в политиката, когато се говори за всички тези неща.

П. Москов: Аз казвам, аз казвам следното, казвам какво желае “Синята коалиция”. “Синята коалиция” желае успех на дясноцентристкото управление, а това минава през ясни параметри и формиране на мнозинства в последните реформи. . .

Водещ: Последно изречение, последно изречение.

П. Москов: Какво мислите ви по въпроса, какви са били вашите драми в миналото. . .

Д. Абаджиев: Аз не искам вие да се вълнувате от това, което ние мислим, но прави лошо впечатление поведението на цялата. .. на “Синята коалиция”. Вие заявявате подкрепа, преди това искате да участвате в правителството, не се получава, след което хвърляте такива абсолютно неизпълними неща като в момента вече да имало реално управленска програма. Прави лошо впечатление това поведение.

П. Москов: Аз отново казвам – кое точно, кое точно, кое точно е неизпълнимо?

Д. Абаджиев: И няма как да не реагираме ние.

П. Москов: Кое точно е неизпълнимо? Ако за вас не е изпълнимо, за “Синята коалиция” е изпълнимо.Въпрос на капацитет.

Водещ: Приключваме, много, много ви благодаря. . .

Д. Абаджиев: Който. .. и никой не е го имал досега и няма как да го има, пак ви казвам.

Водещ: Добре. Разбрахме двете гледни точки, сблъскахме ги. Много ви благодаря за участието, за търпението. Димитър Абаджиев и Петър Москов.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...