Петър Москов (+ВИДЕО)

Водещ Виктор Николаев: Незабавно продължаваме с коментарите. Петър Москов, “Демократи за силна България”, Мая Манолова, БСП. Добре дошли.
Мая Манолова:Здравейте:
Водеща Анна Цолова: Здравейте.
Петър Москов: Добро утро на вас и на вашите зрители.
Водещ: Обезсмисля ли се вашият вот?
М. Манолова: Мисля, че оставката на министъра на здравеопазването е най-яркото доказателство за основателността на вота и признание, че проблеми в сектора има, и то глобални.
Водещ: То и тя не отричаше, че има.
М. Манолова: Всъщност и самият вот не беше насочен срещу министъра на здравеопазването, той е за политиката или по-точно за липсата на политика, за пълната безпътица, за липсата на идеи какво трябва да се случи в този сектор, защото, съгласете се, че за една година и повече управление на ГЕРБ двама министри не направиха нито едно смислено практическо действие, нито дадоха една смислена практическа идея. Всъщност намаляването на парите за здраве, драстичното намаляване на парите в този сектор не е реформа, а то доведе до един пълен колапс на системата, до…
Водещ: Тоест тя е невинна и вие съжалявате, че тя подаде оставка всъщност, така ли?
М. Манолова: Ами, не, не бих казала, но, ако трябва да бъдем точни, според българското законодателство, според Закона за здравното осигуряване отговорността за здравната политика е на правителството, а министърът изпълнява политиката на правителството. Много неща зависят от финансовия министър Дянков и даже аз, така, бих попитала премиера дали знае, че всички закони, които влизат в сферата на здравеопазването, всички наредби носят неговия подпис, така че в крайна сметка отговорността за реформата в здравната система, за това, че държавата вече няма да има ангажимент да плаща лекарствата, за това, че клиничните изпитвания са задължителни, за всичко, което се случва като преструктуриране и закриване на болници, всъщност е на премиера и на правителството.
Водеща: Конкретно. Едно от предположенията, че Анна-Мария Борисова, не знам дали помолена или по нейна инициатива си подаде оставката, е заради това предложение да има доплащане под формата на допълнителен доброволен здравноосигурителен фонд, това, което тя много сериозно разви вчера тук, в ефира ни, след това и на пресконференция след Министерския съвет.
М. Манолова: Тя каза ясно…
Водещ: Би трябвало да кажем, че Симеон Дянков…
М. Манолова: Не, нека да кажем първо за…
Водещ: …в интервю на живо каза, че има резон в тази идея.
М. Манолова: Ами, кой какво е казал от правителството даже не е толкова интересно, защото те си сменят мнението три пъти дневно, а по-важното е, че идеята за доплащането от страна на българските граждани е залегнала в една концепция, наречена “Концепция за по-добро здравеопазване 2010 – 2015”, където, забележете, здравното министерство си поставя за цели намаляване на болничните легла, закриване на болници, доплащане, а не нормалните цели на едно такова министерство, като например намаляване на детската смъртност, увеличаване средната продължителност на живота, намаляване на заболеваемостта. Така че всичко това е разписано в една концепция на правителството и тук не можем да говорим, че това е някаква идея, която е хрумнала вчера сутринта на министър Анна-Мария Борисова.
П. Москов: За да изчерпим жълтата част, защото за мен вотът на недоверие и оставката…
Водещ: Коя е жълтата?
П. Москов: …е по-скоро жълтата част, аз бих искал да се съсредоточим върху това какво наистина трябва да се направи, за да изчерпим…
Водещ: Вие искахте тази оставка, тази жълта част я искахте.
П. Москов: Вижте, оставката е подадена. А, да кажа така, относно вота на недоверие, вот на недоверие от страна на БСП и ДПС в здравеопазване е цинизъм и не искам да говоря повече на тая тема. А относно оставката, ако министър-председателят е преценил, че кризата, която е реална в сектора, изисква персонални промени, то тези промени би трябвало да продължат, например с надзорния съвет на касата, където има хора, които са не по-малко отговорни за сегашното състояние.
Водещ: Кой предлагате за нов здравен министър, защото се криете зад вратата сега, искате оставката, но не казвате кой?
П. Москов: Новият… Вижте, аз съм в студиото ви и не виждам врата пред себе си, за да бъдем конкретни, но да кажа следното.
М. Манолова: А да не би пък вие да сте един от кандидатите за нов здравен министър?
Водеща: А, сега, някаква нова тема беше изкарана.
П. Москов: Знаете ли, има управляваща политическа партия и тя има излъчен министър-председател, който има правото и задължението да посочи министър. Дълбоко съм убеден, че той ще бъде от средите на ГЕРБ, за да отговоря на вашите…
Водещ: Предложенията за назначение…
М. Манолова: Аз бих си продължила въпроса – дали вие в момента от името на ГЕРБ сте тук, в това студио, защото…
П. Москов: Благодаря. Да кажа, да кажа само още нещо. Дали прочетохте как ме представиха – от ДСБ, благодаря.
М. Манолова: Ами, аз ви слушам какво говорите, не съм прочела какво пише.
П. Москов: Ами, продължавайте да слушате и ще имате полза от това. Значи, това, което казвам, ако проблемът е персонален, то персоналните промени трябва да продължат. Но за мен структурен, структурен проблем по-трудно се решава с персонални промени. Структурният проблем е свързан с това, че аз дотук не съм видял ясна визия за това какви стъпки следват, как са разчетени във времето, имат ли те финансова рамка. Това е проблемът и това е нещото, което трябва да се случи. И аз…
Водещ: Вие изменяте позицията си обаче. Вие поискахте конкретно оставки на конкретни хора. Сега говорите за системен проблем и за финансовата част.
П. Москов: Знаете ли, отново казвам, отново казвам, оставката така или иначе е дадена. А за нас, за нас персоналните…
М. Манолова: Удовлетворява ли ви само една оставка в сектора?
П. Москов: Кой е водещият, вие или вие? За нас персоналният проблем е част от решението в системата. При всичко положения мога да кажа само следното. Ако финансовият министър казва, че здравният не се справя, а здравният казва, че финансовият не се справя, както, общо взето, се случи вчера, това означава само потвърждение на моите думи, че има същностен проблем и той е в липса на ясна стратегия и на координация между различните звена.
Водещ: У кого?
П. Москов: У Министерския съвет, защото по закона за здравето това е отговорност на Министерския съвет. И затова това, което искам да кажа, разбира се, след като г-жа Манолова каже колко е лошо всичко, защото не управляват те, е какво трябва да се прави.
Водеща: И какво трябва да се прави?
П. Москов: Първото нещо, което трябва да се направи, е в следващия закон за бюджет на здравноосигурителната каса парите, които са за здравеопазване, трябва законово да бъдат дадени само за здравеопазване, нещо, което поради някаква причина вашето мнозинство вкара във фискалния дефицит и затова е цялата…
М. Манолова: Нещо, което и в момента е така, просто…
П. Москов: Така, така, аз казвам какво трябва да се промени, това е вметка, аз казвам какво трябва да се промени.
М. Манолова: Не е нужно да се променя, защото и в момента…
П. Москов: Това не е нужно.
М. Манолова: Да, защото и в момента, и в момента, и в момента…
Водещ: Нали искахте да отидат…
П. Москов: Чакайте, вашите мотиви за вота на недоверие са свързани с това, че парите за здравеопазване отиват във фискалния дефицит, това направихте вие.
М. Манолова: Ами, вижте, и в момента парите на българските граждани за здраве трябва да се използват за здраве или…
П. Москов: Така, така.
М. Манолова: …най-малкото това, което е предвидено да се харчи за здраве, трябва да се харчи за здраве.
П. Москов: Значи, вие сте решили, че те не трябва да се харчат за здраве, но сега сте решили, че трябва да се харчат за здраве. Това е добра еволюция и аз съм съгласен с вас.
М. Манолова: Колосалният проблем… Напротив, напротив, нека, нека да бъдем точни.
Водещ: Добре де, как преди решихте да не са за здраве, а пък сега да са?
М. Манолова: Значи, “Коалиция за България” внесе законопроект още през месец март за разблокиране на 450 милиона лева от резерва на касата.
Водещ: А преди вие ли го бяхте блокирали?
М. Манолова: Не, просто…
П. Москов: Моля?
М. Манолова: …в края на миналата година това управление, вместо да изпълни бюджета на касата така, както беше разписан…
П. Москов: 2008 г. вие гласувахте резервът на касата да бъде част от фискалния резерв на държавата.
М. Манолова: Ами, да, и по този начин…
П. Москов: Чудесно.
М. Манолова: …оставихме 860 милиона на това правителство.
П. Москов: Сега, да кажа още какво трябва да се направи.
М. Манолова: Но в края на миналата година за първи път министърът или финансовият министър не изпълни своето законово задължение да употреби парите на българските граждани за здраве за здраве, да се разплати с болниците. Не се разплатиха за месеците ноември и декември и оттук започна батакът в здравната система, защото с бюджета от тази година се плати за бюджета на миналата година.
П. Москов: Той се разплати, той се разплати бюджетът от тази година за миналата година, за да санира техния бюджет, но това е друга бира.
М. Манолова: Но аз искам да ви попитам защо “Синята коалиция” не подкрепи нашето предложение още през месец март да бъдат разблокирани 450 милиона за здраве? Защо през месец юли…
П. Москов: Знаете ли, ето сега, ето сега ще ви отговоря точно и конкретно защо.
М. Манолова: Защо през месец юли…
П. Москов: Искате ли да ви отговоря, или няма нужда?
Водеща: Чакайте да отговори, защото и аз имам въпрос.
П. Москов: Значи, ще отговоря защо не може да подкрепим нито ваш вот на недоверие, нито това, което предлагахте през юли.
М. Манолова: Даже когато е разумно, така ли?
П. Москов: Защото, ако един човек, който е прононсиран крадец, дойде вкъщи и ми каже, че трябва да направим подписка срещу крадците, това е покушение срещу разума.
Водещ: Тя крадец ли е?
М. Манолова: Вие говорите за себе си…
П. Москов: Не тя, партията…
М. Манолова: …или за собственото си управление в края на 90-те години?
П. Москов: …партията, която представлява, доведе здравеопазването до ситуацията, в която сме. Нека да продължа с това, което трябва да се прави.
М. Манолова: Вижте, нека преценката да я направят българските граждани все пак.
П. Москов: Разбира се, и ние сме за това, но да изложа своята позиция. Та значи, резервът на касата…
М. Манолова: Нека преценката да я направят те, какво беше…
П. Москов: …резервът на касата трябва да се употребява единствено и само за здравеопазване. Второ, и задължително, и това е спешно, и се обръщам към хората, които правят политика в ГЕРБ – начинът, по който се финансират болниците, моментално трябва да се промени. Този социализъм да се дават на всички болници еднакви пари, еднакво намаление, на калпак, ликвидира…
Водещ: Трябва ли да се разплатят тези 125 милиона?
П. Москов: Разбира се, че трябва, но не по начин…
Водещ: Значи, смятате, че трябва.
П. Москов: …по който го прави касата в момента. В момента да даваш на калпак на всички, независимо от резултатите, независимо от това болницата правила ли е дългове или не, независимо от това дали мениджърските екипи на тези болници са постигнали резултат или всъщност са довели болниците до фалит, е безумие. Трябва да се промени, трябва да е ясно кои са структуроопределящите болници в тази държава и трябва да е ясно кои болнични коптори трябва да отпаднат по силата на здравната каса сега, веднага и моментално. След това…
Водещ: Тя нали се опита това да направи точно?
П. Москов: Не, напротив, това нещо е предвидено, доколкото знам, в стратегията на ГЕРБ за 2011 г. Следващо нещо – въпросната електронна здравна карта. Електронната здравна карта, както и каквато и да било част от реформата, не трябва да бъде рестрикция, тя трябва да бъде в наша полза, на пациента, и трябва да осигурява достъпа ни. В тази електронна здравна карта индивидуална всеки от нас трябва да има своята част от здравноосигурителния пакет – право на рентгеново изследване, право на визита при специалист, това, което ни е нужно. Това е, което трябва да се направи, и това е, което боли хората в момента. Когато се направят тези неща, може да се отиде на разговор за здравноосигурителния модел и надграждането му. Сега нито е моментът и бих казал, че ни правите лоша услуга…
Водещ: Тоест нов здравен министър може да оправи нещата, проблемът не е, че е заложник на финансовия.
П. Москов: Аз казвам, че има, има неща, които трябва да се направят, и ние сме ги дали в мястото, където е нужно, това е именно на г-н Борисов, преди повече от половин година. Защо не се правят аз не мога да кажа.
М. Манолова: Ето тук е проблемът, ето тук е проблемът, това е разликата между “Коалиция за България” и “Синята коалиция”, защото мястото, където трябва да се дават тези предложения, е българският парламент. И затова казах, че “Синята коалиция” страда от раздвоение на личността, защото, когато на няколко пъти се разглеждаха парите за здравеопазването, включително колко пари от резерва на касата да бъдат разблокирани и да бъдат използвани за разплащане с болниците, “Синята коалиция” гласува против.
Водеща: Може ли да се върнем малко назад?
М. Манолова: Това беше през месец юли.
Водеща: Защо, защо “Коалиция за България”, докато управляваше…
М. Манолова: “Синята коалиция” няма нито едно предложение, нека да приключа, нито едно предложение по нито един от законопроектите, които са базови за реформата в здравеопазването, което да касае всичко това, което изложи пред вас г-н Москов. Те сключиха…
П. Москов: Но вие наистина не четете.
М. Манолова: Моля ви, аз участвам активно в законодателния процес. Мога да ви кажа, че те си правят някакви преговори и разговори, както, представете си, миналата година, когато се приемаше бюджетът, те сключиха един меморандум, извън бюджета, с финансовия министър за това, че трябва да се дадат още 350 милиона лева за здраве тази година. И когато се отвори бюджетът през месец юли и ние поставихме въпроса да се дадат тези 350 милиона, “Синята коалиция” гласува против.
П. Москов: Сега ще трябва да обясним.
М. Манолова: Е, ако това не е раздвоение на личността… Вие говорите едно и правите друго.
П. Москов: Нали мога да обясня…
Водеща: Изчакайте само малко, нека, само още едно обяснение, за да мога и аз да се включа, ако може.
М. Манолова: Но тук всъщност разговорът не е за “Синята коалиция”, тук може би беше по-нормално…
П. Москов: Е, не е удобно явно, да.
М. Манолова: …да има един представител на ГЕРБ.
П. Москов: Така. Ако е възможно, да кажа нещо, защото това са някакви обвинения, които не мога да разбера по какъв начин и с каква наглост се изричат. Това, което трябва…
М. Манолова:…елате, отворете стенограмите в парламента.
П. Москов: Изслушайте ме, бе, госпожа, аз ви слушах досега.
М. Манолова: Добре.
П. Москов: Това, което трябва да се случи, е пари срещу реформи, това споразумение сме подписали с Дянков и на това ние държим. А между другото…
Водещ: Той, той спазва ли го?
П. Москов: …ГЕРБ дължи отговор на това дали официално денонсира това споразумение…
Водещ: Той спазва ли го?
П. Москов: …защото в него пише, че 60 милиона повече трябва да отидат за онкология тази година.
Водещ: Той спазва ли го?
П. Москов: Не. Сега, да кажа…
М. Манолова: Е, за какво говорим?
П. Москов:…какво трябва да се случи още, защото разказът дайте пари е наистина много приятен разказ, особено в студените месеци. Когато държавата е залята от излишъци, не благодарение на управлението, а благодарение на световната конюнктура, може би е възможно да заравяш пари в пясъка – нашите пари от нашите данъци. В момента това не е възможно и системата трябва да бъде приведена във вид, щото нашите данъци да отиват най-ефективно вложени. Системата не е в такъв вид. Ако тези пари бъдат дадени сега, веднага, без никакъв ангажимент за ясна реформа, това означава следното – лекарите, които може би ще стачкуват, няма да получат тези пари.
Водещ: Иде стачка.
П. Москов: Ще ги получат фирмите, които на двойна и тройна цена жлямбят и нас, пациентите, и лекарите. Ще ги получат част от мениджърските екипи на болниците, които неизвестно защо стоят пета-шеста година и продължават да крадат. Има мениджърски екипи, които мога да изброя на пръстите на едната си ръка, които са качествени. Всичко останало са хора, които просто участват в тази схема, с която се разпределят лекарства. Лекарите биват лъгани в момента, че ще получат повече финансиране.
М. Манолова: Е, кой е отговорен за това? Вие го разказвате, като че ли се случва някак си извън тази страна, извън този момент.
П. Москов: Към момента, към момента безспорно е отговорен министър-председателят Борисов. Но в план исторически, не откъснат от контекста, както вие се опитвате да…
М. Манолова: Да, нека се върнем към историята, да.
П. Москов: Знаете ли, има вчера, има и утре, винаги е така. Само днешният ден дава усещането, че си вечен, а това не е така. Уверявам ви.
М. Манолова: А всъщност днес е 30 септември 2010 година и хората се интересуват от това какво се случва днес.
П. Москов: Разбира се. В контекста на това, което се е случило, ще кажа следното.
М. Манолова: Те са болни днес и искат да се лекуват днес.
П. Москов: 2001 година реформите в здравеопазването приключиха. Оттогава нататък за първи път миналата година като че ли започна някакъв опит за реформа. Дотук обаче аз реален резултат не виждам, защото за мен е важно…
Водещ: Скоро, утре е октомври, какво ще стане октомври?
М. Манолова: Ами, това е въпросът, това е въпросът.
П. Москов: Казах какво трябва да стане. Трябва да стане следното – касата моментално трябва да преразгледа начина, по който финансира болниците, не като количество, а като разпределение. Има болници, които работят, има болници, които не са повишили, без да променят структурата си, фактурираните суми с 1 процент. Когато им намалиш с 20 процента всичко, те загиват, а това са добре работещите големи болници на България.
М. Манолова: Анна-Мария Борисова също разказваше много добре. Въпросът е в пълната откъснатост между законодателството, между финансовото осигуряване…
Водещ: Ани се опитва пет пъти да зададе въпрос и… Попитай мен.
М. Манолова: …и между управленските решения.
П. Москов: Това е така.
М. Манолова: Разказът е добър, но той не върши работа. Той трябва да бъде облечен в конкретни законодателни…
П. Москов: Аз затова казвам какво конкретно действие трябва да… затова казвам какво конкретно действие трябва да се случи, след което моля за извинение.
Водеща: Не, няма проблем, аз очевидно трябва да отида на лекар, имам болно гърло просто.
П. Москов: Дали е моментът?
Водеща: А сега сериозно, наистина. И от БСП са убедени, че трябва да има реформа, за да бъде променен този статут на болничното, на здравеопазването изобщо. Защо не го направихте например преди 2 години, защо не го направихте преди 3 години?
М. Манолова: Една такава реформа не може да бъде направена без подготовка, без визия и без финансиране. Това, което беше направено в предното управление, беше отделянето на един много сериозен финансов ресурс за преоборудване и за модернизиране на болниците. Над 500 милиона бяха дадени за това. Вижте в момента как изглеждат една голяма част от многопрофилните болници. Бяха инвестирани много средства в спешната помощ във вид на линейки, увеличаване заплащането на лекарите в спешната помощ.
Водеща: Да, но реформата…
М. Манолова: Тоест беше подготвяна, тя първо трябва да бъде подготвена, защото…
Водещ: Вие сте си мислели, че ще имате друг мандат.
М. Манолова:…всички сме на мнение, че трябва да има преструктуриране в болничния сектор, но той трябва да бъде направен при спазване на принципите за достъпност, достатъчност и качество, и всичко това трябва да бъде подготвено. Тогава, когато се преструктурира една малка болница, трябва да има алтернатива за хората. Какво се случва през тази една година и няколко месеца? Без финансово обезпечаване и без ясна визия, без разписване в конкретни законодателни текстове се правят някакви хаотични действия, като всеки нов министър има своите любими фиксидеи. Ако си спомняте, Нанев възлагаше много надежди на спешни кабинети, които той щеше да открива, където лекарите щяха да получават едни сериозни пари. Той щеше да борави с шейни, с АТВ-та, с вертолети. Анна-Мария Борисова измисли малките болнички с 10 легла, с 24-часов прием.
Водещ: Радослав Гайдарски и Евгений Желев…
М. Манолова: Сега говорим за това управление.
П. Москов: Нищо не измислиха.
М. Манолова: Ами, те влагаха пари в системата и модернизираха болниците.
П. Москов: Значи, когато вадят пари някъде…
М. Манолова: И действаха на принципа първо, не вреди. Първо, не вреди, защото…
П. Москов: Момент, момент, г-жа Манолова, понеже, понеже някак си, някак си аз се опитвам да се включа в потока на вашите мисли, може ли?
М. Манолова: Защото… И разговорът все пак, ние в момента… Ами, добре, говорете само вие, аз ще ви слушам.
П. Москов: Благодаря. Благодаря ви, да. Значи, когато влагаш пари, ти не влагаш собствените си пари от джоба си, а влагаш пари на данъкоплатците, нашите пари, трябва да търсиш ефект. Ефектът в системата на здравеопазване е намалена заболеваемост, намалена смъртност, намалена детска смъртност…
М. Манолова: Да, вече го казах.
Водещ: …имаме най-висока…
П. Москов: …увеличена продължителност на живота. Вие 4 години вливате някакви пари някъде, тези показатели постепенно падат и стават най-страшните в Европа. Това означава не друго, не хвалба, ами невъзможност, липса на какъвто и да било капацитет за управление на публични финанси. И моля с това да спрем.
М. Манолова: Вижте, нека хората да преценят. Вашата оценка, хората ви я дават непрекъснато…
П. Москов: Ама нека да преценяват. Вижте, аз може би и аз имам право на някаква преценка, а? Извън хората.
М. Манолова: Ами…
П. Москов: Може би не ме имате за човек, но имам право на такава преценка. Това, което трябва да се случи в момента…
М. Манолова: Добре, нека да има някакъв регламент. Въпросът беше към мен, нека да има някакъв регламент. Не искам да се надвиквам с д-р Москов, не искам да се надвиквам с него.
П. Москов: Няма начин БСП да бъде част от резонен разговор в тази сфера.
М. Манолова: А вие кой сте в момента, вие управляващ ли сте, опозиция ли сте? Вие сте в едно полусъстояние, в едно разкрачено положение, в което просто нито знаете какво искате, нито какво правите.
П. Москов: Ако искам психоаналитик, няма да се обърна към вас. Разговорът е за здравеопазване, а не за психоанализи.
М. Манолова: Когато ви отърва… ами, аз в момента не поставям диагнози, просто нека да предлагаме решения.
П. Москов: Та значи, говорих за това, БСП няма място в смислен разговор за здравеопазване, няма място в смислен разговор за здравеопазване.
Водеща: Извикай вместо мен, моля те.
Водещ: Спокойно. Я да кажем финансист или лекар трябва да…
П. Москов: Това, което трябва да се случи, персоналните промени трябва да продължат… Чуйте ме…
Водеща: Последният въпрос…
П. Москов: Персоналните промени трябва да продължат…
Водещ: И на Дянков ли искате оставката?
П. Москов: …и реформите трябва да започнат да се случват.
Водещ: И на Дянков ли искате оставката?
П. Москов: Отговорност на министър-председателя е да реши каква част от екипа, която се занимава със здравеопазване, трябва да бъде сменена. За мен на първо място седи надзорният съвет на касата.
Водещ: Така…
Водеща: Какъв трябва да бъде човекът, който да оглави министерството, ако изобщо има такъв смелчага, който веднага ще скочи в това необятно море – лекар, финансист, мениджър? Какво трябва да е учил тоя човек, какъв опит и каква практика трябва да има?
М. Манолова: Във всички случаи не трябва да бъде срещнат на някое кръстовище. Министър-председателят трябва да си промени подхода към избора на кадрите, защото в крайна сметка министър Анна-Мария Борисова нито се беше самоназначила, нито се беше самоизбрала сама. Тя е предложена от премиера, подкрепена от “Синята коалиция”, макар че те сега нямат нищо общо с нея. Аз поздравявам премиера за бързата реакция, защото ние във вторник обявихме темата на вота – здравеопазване. В сряда той освободи Анна-Мария Борисова и даже в момента може да се пошегувам, че е добре, че не обявихме вот в сектора образование, култура, духовност, защото тогава щяха да си отидат трима министри – Димитров, Вежди Рашидов и Игнатов.
Водещ: Видяхте ли, като не слушате ДПС?
М. Манолова: Да.
Водеща: Какво става…
М. Манолова: Но истината е, че наистина трябва да се заложи на хора професионалисти, които да предложат…
Водещ: Я кажете едно име. Като толкова разбирате, кажете едно име.
Водеща: Според вас.
Водещ: Примерно.
М. Манолова: Ами, това все пак е отговорност на правителството…
Водещ: Да, но предложение.
М. Манолова: …на премиера, на управляващите и на тяхната присъдружна партия…
Водещ: Едно име.
М. Манолова: …в лицето на ДСБ, които ще подкрепят…
Водещ: Един безспорен авторитет.
Водеща: Кажете по едно име, и от вас, и от г-н Москов.
М. Манолова: Аз нямам ангажимента да давам предложения на премиера.
Водещ: Не, не, на нас.
М. Манолова: Просто предлагам да се смени подходът при избора на кадри. Защото в крайна сметка отговорността за неблагополучията на тези кадри е негова.
П. Москов: Знаете ли, първо, проф. Анна-Мария Борисова е български професор по медицина. И всеки един произволно избран индивид в тази държава дължи уважение на човек, който има такава позиция и е постигнал това през живота си. Това го казвам ей така, от гледна точка на обща култура. От предложенията, които виждам днес във вестниците, аз харесвам това на г-жа Менда Стоянова.
Водещ: “Синята коалиция” харесва Менда Стоянова.
П. Москов: Не, не, не “Синята коалиция”, това е мое лично мнение. Питате ме за личното ми мнение.
М. Манолова: Нека да отправя едно пожелание към следващия министър, понеже нещата с министрите в здравеопазването приличат на филма “Господин за един ден”. Пожелавам на следващия министър да не бъде и той от серията министър за един ден, който и да бъде той.
П. Москов: Това е, това е така.
Водещ: Добре.
Водеща: Днес Бойко Борисов ще обяви името на новия министър. Дали ще е финансист или лекар…
П. Москов: Но отново казвам, персоналните промени трябва да продължат и реформите трябва да започнат. И това трябва да стане днес и сега, какъвто и да е следващият министър.
Водещ: Да, и новините трябва да започнат.
П. Москов: Той трябва да влезе в парламента…
Водеща: Сега.
П. Москов:…с ясна програма по…
Водеща: Ивайло Василев и новините.
Водещ: Благодарим.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...