Петър Москов: БСП отново получи тежка загуба на тези избори

Петър Москов: Добър ден! Очевидно темата на днешната пресконференция трябва да е някаква рекапитулация на изборния ден от вчера. Не че няма други съществени теми, но така или иначе злобата на деня го изисква. От гледна точка на изборите в София, това което се получи. Масивна победа на дясноцентристкия блок срещу БСП. БСП отново получи тежка загуба. Това всъщност беше в основата на анализа на базата, на който Синята коалиция избра такъв вариант за участие в изборите, т.е. да подкрепи г-жа Йорданка Фандъкова. Всяко друго развитие на ситуацията, всяко друго решение на Синята коалиция би довело, първо, до възможност за глътка въздух за БСП и второ задължително до балотаж, което показват цифрите. Тоест в София има вече едно много по-масивно мнозинство в общинския съвет обединено около г-жа Фандъкова и скрепено със споразумение между ГЕРБ и Синята коалиция. В него са защитени приоритетите на Синята коалиция за бъдещите година и половина. Година и половина на обективна икономическа криза, в която общинския съвет трябва да работи. Надявам се, че заедно спазвайки взаимните си ангажименти, които пак казвам са разписани в едно предизборно споразумение с г-жа Фандъкова, ще успеем да прекараме кораба на града през тежките моменти, които предстоят.

От гледна точка на развитието на ситуациите в останалите градове на държавата където имаше избори общо взето отново резултата е същия. На всякъде БСП губи с изключение на, без да подценявам мястото забравих името на едно село, където те отиват на балотаж. Беглеж, извинете. Моите уважения към хората там. Във всички останали места или печели кандидат, който е срещу БСП … Единственото място където това не се случва е мястото, където една дясноцентристка коалиция, в която влизат и ДСБ и СДС, т.е. Синята коалиция е на балотаж с кандидата на ГЕРБ. Тоест има някаква борба между различни сили в пространство център-дясно. БСП е извън тази игра.

Атанас Атанасов: Ние сме доволни от резултатите в София. Защото на първо място постигнахме нашата цел да няма балотаж. Нашето участие беше решаващо за този резултат. На второ място, разбира се повтаряме се, но това е важно да се каже, това е резултат на писмено споразумение, което имаме с г-жа Фандъкова. Пожелаваме и успех! И сме убедени, че тя ще разчита на експертната помощ на ДСБ в общински съвет, за да може в този наистина тежък период от време, на криза, да могат в Столичен общински съвет да бъдат вземани решения, които са в интерес на гражданите на София. Важно е да се подчертае, че това беше частичен избор. При информиран общински съвет и това беше най-разумното решение, което трябва да бъде взето за София. Резултатите показват, че в София има трайно присъствие дясноцентристкият вот. Разбира се, БСП разчитаха на този вот да търсят някаква реабилитация или консолидация и решаване на техни вътрешнопартийни проблеми. Нека да си ги решават. Но загубиха тежко за пореден път. Благодаря ви. Ако имате въпроси?

Вчера г-н Цветан Цветанов Ви призова да оттеглите подкрепата си за кандидата в Разлог.

Петър Москов: Ситуацията в Разлог, пак казвам, е единствената завързана ситуация след вчерашният ден, която няма ясен изход и тя е свързана наистина с различна визия за бъдещето на Разлог на различни политически сили в дясноцентристкото пространство. Това първо. Второ, кандидатурата на г-н Дункин е кандидатура около която са се обединили, мисля че девет национално представени политически сили и различни местни, локални, Разложки организации. Тоест въпроса за оттегляне на политическа подкрепа просто не седи. Аз наистина не приемам възможността за неравностоен разговор в това отношение. Ако някой счита, че има проблем с миналото или с биографията на една или друга личност трябва да поддържа поведение, което да доказва, че този интерес към биографиите на хората в миналото е автентичен. За нас избора на регионалната ни организация в Разлог е абсолютно валиден по устав. И пак казвам това е част от едно сериозно мнозинство, което се формира около този човек. Много от кметовете на населените места около Разлог, които участват в този избирателен район подкрепят тази кандидатура. Не може да става въпрос за оттегляне на подкрепа.

Ген. Атанасов чухме Вашата интерпретация за изборния резултат, но се появиха коментари, че вашия електорат не е излязъл да гласува и вие разочаровани ли сте, че не получихте ясен отговор, че експерти на ДСБ и на Синята коалиция изобщо ще бъдат включени като заместници на г-жа Фандъкова?

Атанас Атанасов: Благодаря Ви! Вие зададохте два въпроса. Аз ще Ви отговоря на първия въпрос по начин, по който снощи ви отговори министър председателя Бойко Борисов. Изкарали сме в София толкова, колкото е било необходимо, за да няма балотаж. По отношение на това как ще участваме в управлението на София, нещо изключително важно каза преди малко д-р Москов. Ние четири години по време на управлението на Бойко Борисов сме били опозиция в общински съвет. Сега имаме споразумение да станем част от управлението. За нас това е изключително важно. Защото имаме много идеи за доброто управление на София и ще се опитаме през това споразумение, съвместно да ги прекараме. Много важно нещо искам да подчертая. Една от точките, един от ангажиментите, който е подписан в това споразумение е новият бюджет на общината да бъде внесен съгласувано. Тоест ние ще можем да се борим с всички ония средства, които са необходими за реализиране на наши идеи. Персонално как ще се случи това, кои са хората, които ще участват? Още в самото начало съвсем открито го заявихме публично, че даваме възможност на г-жа Фандъкова, мажоритарно избрана да си състави екипа. Нека да реши с кои хора ще работи. Ние сме готови, всички наши експерти са на нейно разположение. Благодаря ви!

Петър Москов: Само да допълня. Твърдения за слабо участие на Синята коалиция в изборите са лишени от смисъл. Първо, нека сме наясно, че г-жа Фандъкова не е кандидат на Синята коалиция тя е подкрепена от Синята коалиция. От тази гледна точка може би е нормално да няма пълна активация на хората подкрепящи Синята коалиция. От друга страна ако направите един разрез между парламентарните избори и тези частични местни избори сега ще видите, че около 30 % от хората, които са гласували за ГЕРБ сега са гласували за г-жа Фандъкова и горе-долу толкова от хората, които са гласували за Синята коалиция сега гласуват за г-жа Фандъкова. Тоест като цяло има един спад във вота. Вижте хората са уморени от избори, наистина, това е факт. Но нашата работа ние сме си а свършили. Подкрепата е дадена и тя е дошла на място, за да няма втори тур и за да няма разказ как левицата се въздигала, видите ли.

Как приемате твърденията, че РЗС днес след тези избори още повече, че Синята коалиция не е издигнала кандидат, вече е втората сила в дясно?

Петър Москов: Говорим за постижение от около 2 % или близо 7 хил. гласа, което без да подценявам хората, които са дали гласа си за която и да е политическа сила не е постижение, което може да говори въобще за сила, да не говорим за първа или втора. Така да кажа.

Да ви върна малко на Разлог. Вие винаги сте заявявали, че сте против хора от Държавна сигурност. Не е ли непоследователно от Ваша страна?

Петър Москов: Решението за подкрепата на определен кандидат е взето от регионалните структури на СДС и ДСБ. Хората там са разгледали, изискали са цялата документация и т.н. и са стигнали до своето автентично решение, че могат да подкрепят този човек. Нито по устав, нито от морална гледна точка ние можем да остави организациите си, които са взели своето решение и имат своите мотиви да го направят. Разбирате ли. За мен е малко странно да се получава драматизъм, когато има кандидат, който е срещу ГЕРБ, тогава някаква принадлежност е проблем. Ако този кандидат е от ГЕРБ тази принадлежност вече не е проблем.

Убедени ли сте, че ако Синята коалиция имаше кандидат щеше да има балотаж в София?

Петър Москов: Категорично. Хайде да не влизаме сега в цифри, но социологията на Алфа рисърч, която видях тази сутрин, една достойна социологическа агенция, казва че хората, които са гласували за ГЕРБ на парламентарните избори и сега са гласували за г-жа Фандъкова са между 120 и 130 хиляди. Това означава, че липсват гласове минимум 20 хиляди, които да я изкарат над балотажа на базата на 70 – те хиляди на Кадиев. Това е проста математика. Благодаря Ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...