Партийна номенклатура завзема Националните паркове

Позиция на Реформаторския блок
Управляващите масово назначават за директори на Национални паркове и РИОСВ кадри на ДПС, БСП и Тройната коалиция без нужния опит и компетентност. Тези хора са избрани с непрозрачен конкурс и обявени след започването на Коледните празници. Някои от тези лица са вече компрометирани и носят вина за започнати наказателни процедури срещу България, както и са в конфликт на интереси.
Националните паркове и РИОСВ очакват пряко финансиране по Оперативна програма “Околна среда 2007-2014” за сума от над 100 милиона лева. Назначаването на партийни кадри, за контролиращи изпълнението на тези проекти, поражда много сериозни съмнения. Предишното правителство направи непрозрачен сектора и избяга от политическа отговорност като я прехвърли върху регионалните инспекции. Сега тези инспекции носят цялата отговорност за опазването на околната среда. Ето защо всяка тяхна грешка или злоупотреба ще доведе до окончателно спиране на Оперативна програма “Околна среда” и загуби от стотици милиони евро.
Опазването на околната среда е ритнато под масата и оставено като свободно поле за всякакви далавери. Нарочно се бави обявяването на “Натура 2000”, зона “Рила-буфер”, за да се помогне на олигархичните проекти “Супер Боровец”, после “Супер Паничище”, а в момента “Дестинация Рила”.
Националните паркове покриват почти 2% от територията на България и са местата с най-добре съхранена българска природа. Те са и най-добре запазените места от Европейската мрежа “Натура 2000” в България. Националните паркове са защитени територии с призната национална и световна значимост, чието управление следва да се осъществява единствено от екологични, а това значи – експертни принципи. Вместо това, най-голямото национално богатство – българската природа -за пореден път се предоставя за интересите на мафията.
РБ осъжда остро назначаването на политическа номенклатура на експертни длъжности в структурите на Министерството на околната среда и водите.
Настояваме за:
– промени в правния статут на директорите на РИОСВ и Националните паркове като те да бъдат държавни служители, а не партийни назначения, подвластни на партиен натиск;
– назначаване след прозрачен конкурс на доказани експерти на тези важни позиции;
Реформаторски блок
София, 13.01.2014 г.
Документa може да свалите тук
Пресконференция:
Божидар Лукарски: Здравейте колеги. Поводът за днешната пресконференция е скандалното за нас изказване на премиера Орешарски, че България няма нужда от реформи. РБ е озадачен от това изказване, тъй като според нас липсата на реформи означава България да остане най-бедната, най-корумпираната и управляваната по най-лош, недемократичен начин държава в ЕС. За нас изказването на министър-председателя Орешарски показва още един път, че РБ е единствената алтернатива на това управление и единствената политическа сила, която иска провеждането на реформи и вижда в тях единственият изход от сегашното статукво. В този смисъл за нас е важно да се проведе и административната реформа, особено на фона на провежданите политически назначения в областта на екологията и по-специално в регионалните инспекции по опазване на околната среда и водите и в Националните паркове. Да коментира тази наша позиция давам думата на г-н Даниел Попов – експерт от РБ, който ще обясни от екологична експертна гледна точка и позицията, която ви е раздадена в момента.
Даниел Попов: Добър ден и от мен дами и господа. Това, което виждаме е, че на фона на многогодишни критики на ЕК към българската администрация за опазването на околната среда, на фона на няколко наказателни процедури, които са стартирани към България и които могат много пряко да доведат до финансови загуби за държавата, имаме едно, както каза г-н Лукарски, съвсем скандално назначение на редица директори на регионалните инспекции и националните паркове. Това е ход, който съвсем ясно показва, че правителството не смята да се съобразява с каквато и да било положителна реформа в областта на околната среда. Това е ход, който съвсем ясно показва, че те предпочитат да се назначава партийна номенклатура – хора, които са били обект на злоупотреби, били са част от тези злоупотреби в миналото, се назначават отново на тези отговорни длъжности. И в крайна сметка съвсем ясно е за нас, че това ще доведе от една страна до злоупотреба със защитените територии, ще доведе до приватизиране, унищожаване на защитени територии в полза на определени икономически интереси. От друга страна, понеже конкретни ползватели на еврофондовете са в регионалните инспекции виждаме, че има съвсем реален риск това да доведе до загуба на средства по тези програми, което в крайна сметка ще се отрази на държавния бюджет. Примерите, може би не е нужно да изброяваме, те са написани в позицията, но нещо особено скандално трябва да бъде споменато, което се отнася до директора на РИОСВ Благоевград – това е обявяването на защитената територия по “Натура 2000” и “Рила-буфер”. Това е територия, която е извън границите на национален парк “Рила”, това е територия, която от няколко години вече е с подготвена документация за обявяване и се бави единствено по политически причини в полза на началото на проекта “Супер Боровец”, след това беше “Супер Паничище”, сега се говори за дефиниция Рила. Ние искаме новия директор да придвижи приоритетно обявяването на тази защитена територия. Същото трябва да се случи и от хората, от които зависи в централното министерство. Ако имате въпроси по конкретиката няма нужда да говорим надълго и нашироко, това са теми, обсъждани в обществото достатъчно дълго време като конкретни злоупотреби.
Радан Кънев: Ние сме раздали позицията, която съдържа конкретни искания. Нещо друго, което ще кажа единствено като анонс е първо, че лидерите на РБ започват обиколки в цялата страна за представяне на нашия план за излизане от кризата и за противопоставяне на подобни партийни назначения, които са особено видими там, където ще влизат тепърва европейски средства в новия програмен период, както и че по-късно тази седмица ние ще дадем задълбочена извънредна пресконференция за случая с журналистическото разследване на телевизия АРТЕ и имотите на Делян Пеевски, който синтезира в себе си може би всички скандали на българското общество наведнъж и ни води до извода, че в България МВР и съответно държавната власт с целия си репресивен апарат закрилят мафията и нейното имущество. На разположение сме за въпроси.
Въпрос: Бихте ли коментирали ситуацията през новия политически сезон. Възможен ли е паралел между отцепването на Първанов и Нейнски.
Радан Кънев: Не коментираме ничии отцепвания. Освен, че са от едно политическо поколение друга връзка между тези лидери в българската политика няма. А Вие направихте вашия анализ на политическия сезон, така че няма да го повтарям. Ще кажа само едно нещо – ние ще направим максимума, ще положим всички усилия да консолидираме всички обществени сили, които са готови в момента да работят за сваляне на това правителство. Ще се постараем с всички сили в България да има избори 2 в 1 през май месец. Ако управляващите упорстват и това се окаже неуспешно, ние ще ги свалим с нашия резултат на европейските избори.
Въпрос: Кога ще си обявите листата за евровота?
Радан Кънев: По отношение на европейската ни листа ще следваме правилата си, както държим и държавата и администрацията да следват правилата си. В тази седмица, която е пред нас ще конституираме пълния състав на изпълнителния съвет на РБ, той ще предложи листата като състав и подреждане, след което разширения състав на ГС, включващ представители на всички региони в страната ще гласува с мнозинство от ¾. За това нещо ще са необходими предполагам поне две седмици.
Въпрос: Какво ви е отношението към Волен Сидеров? И какво ви е отношението към създаващият се съюз “22 септември”, ще бъде ли включен и той към тези прогресивни сили, които се обявяват против правителството?
Радан Кънев: Ще повторя нещо, което сме казвали не веднъж. Нашата идеологическа борба със Сидеров е ясна. Въпросът е идеологическа борба ли води Волен Сидеров или е клонинг на партиите на статуквото и води тяхната борба. Моят отговор е вторият. И той, и един друг човек, който води някаква своя борба са партии клонинги и атаката към тях трябва да минава през атака към тези, които са ги създали и финансирали.
Божидар Лукарски: За нас остава открит въпросът конкретно за “22 септември”, както самия Вие казахте те още не са създадени, така че ще мислим тепърва дали те отговарят на така изведената от вас дефиниция “прогресивни сили”, защото за нас те са изключително близко до една друга политическа сила и това, което казахме за г-н Сидеров може би трябва да се повтори с подобен ракурс и за “22 септември”. Що се отнася до всички прогресивни сили – да, за нас е изключително важно към настоящия момент да направим всичко възможно за това, което спомена и г-н Кънев да достигнем до избори 2 в 1 май месец. Ако не стане, пак ще стигнем до предсрочни парламентарни избори с наша добра победа на евроизборите.
Въпрос: Водили ли сте вече разговори за общи действия?
Радан Кънев: Не. Ние казахме, че тези неща ще са публични, както и поканите, така и разговорите, така че не сме още на този етап. Ще разберете веднага.
Въпрос: Обърнахте се към ранобудните студенти. Имате ли вече отговор?
Радан Кънев: Не, нямаме отговор, така че когато получим отговор и от други формации, ще ви уведомим.
Въпрос: Виждате ли тенденция за разцепване на БСП след действията на Първанов?
Божидар Лукарски: Честно да ви кажа, това изобщо не е работа на РБ. Нашата твърда линия винаги е била да не се месим в т.нар. вътрешни разцепления на която и да е политическа сила, най-малко на водещата политическа сила в ляво. Това си е тяхна работа и нас не ни занимава като проблем.
Въпрос: В случай че падне правителството ще бъдете ли доволни от т.нар. “Фидосов” изборен кодекс?
Божидар Лукарски: Ние отдавна се убедихме, че сме за нов изборен кодекс и за нас е изключително скандален начина, по който се бави същия. В този смисъл изявленията на г-жа Мая Манолова, че ще има в най-скоро време нов изборен кодекс, по който ще се провеждат евроизборите е абсолютна манипулация на общественото мнение, защото много добре знаем мнението и препоръките на Брюксел за това, че ИК, по който се провеждат евроизборите, трябва да бъде гласуван най-малко 6 месеца преди провеждането на самите избори. Иначе казано така или иначе по този изборен кодекс, който действа в момента, ще трябва да се провеждат евроизборите. Това не е нашето желание, ние сме го заявили многократно, но за това нещо трябва да понесат отговорност партиите, които са в парламента. Благодарим ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...