Парламентът да спре скандалите

Основната задача на парламента през предстоящата година е да спре скандалите, така съпредседателят на СК Иван Костов започна изказването си по случай новия политически сезон. Най-големият скандал е покачването на цените на хляба и заявките за предстоящ скок в цената на олиото – над 5 лв., категоричен е синият лидер. Според него със сила и с авторитета си държавата трябва да блокира този процес. Бързото нарастване на цените трябва да бъде дневния ред на НС.
“В скандалите потъват управленските цели на ГЕРБ и изплуват сериозни съмнения в обществото за полицейски произвол. Ние искаме скандалите да бъдат приключени. В политическия им пожар бързо изчезва авторитета на управлението”, каза още Костов.
Синята коалиция настоява анкетна комисия да разгледа случая в многопрофилната болница в Горна Оряховица, защото ако там наистина има извършено убийство, както заяви вътрешният министър, тези лекари и не може да продължават да работят. СК не подкрепя искането за създаване на специална комисия за разследване на случая със СРС-тата в МВР, защото мислим, че това е задача на съществуващата подкомисия към парламента. Работата й по този случай ще покаже доколко е ефективен контрола върху изпълнителната власт.

ИВАН КОСТОВ: Благодаря Ви.
Уважаема госпожо председател, уважаеми колеги народни представители! Ние трябва да кажем в самото начало, че до такава степен се сви политическият хоризонт на страната, че не се виждат вече целите и задачите на управлението на ГЕРБ. Липсата на желание и може би на способности да се решават проблемите на Република България чрез реформи причини, причинява всъщност, непрекъснати скандали. В скандалите точно потъват управленските цели и задачи на управлението на ГЕРБ. Но в скандалите изплуват сериозни опасения на обществото за полицейско насилие и полицейски произвол.
Освен това скандалите аз бих ги оприличил с политически пожар. Когато има скандали, всички гледат скандалите, занимават се с тях и не се занимават с правенето на политика.
Един от най-тежките въпроси и аз считам, че тук е ролята на Народното събрание – разбира се не да ходи на избори, защото на избори ходят политически партии, Народното събрание трябва да си постави първа задача и докато не я реши да не прави нищо друго, а да спре скандалите и по възможност да направи така, че да не ги допуска в бъдеще.
Каква е разликата между позицията на Синята коалиция, а има съществена разлика по тази тема? Ние искаме скандалите да бъдат приключени, а не да бъдат раздухвани. Ние искаме те да намерят убедително решение да не оставят искрици, които да запалят нови политически пожари. Искаме това да бъде направено бързо, защото в политическия пожар на скандалите бързо изчезва авторитетът на управлението.
От тази гледна точка ние предлагаме един от първите скандали да бъде решен чрез създаване на Временна анкетна комисия за проучване на фактите и обстоятелствата, свързани с инцидента в Многопрофилната болница в Горна Оряховица. Имаше заглавие по вестниците вчера – Отново разпалват интригата и отново скандалът придобива внушителни очертания. Ако е вярно, че там има убийци на бебета, тази болница трябва да бъде затворена веднага! Ако там няма убийци на бебета, този, който ги е обвинил, че са убийци, трябва да си понесе заслуженото.
Ние предлагаме данните от съдебно-медицинската експертиза да станат достояние на Народното събрание през тази комисия. Всеки народен представител е в състояние да прочете и би трябвало да е в състояние да прочете една съдебно-медицинска експертиза, предназначена за съда, предназначена за прокуратурата, предназначена за защитата на обвиняемите. Така че би трябвало народните представители сами да си създадат впечатление за това къде е истината. Ние не можем да оставяме този скандал в ръцете на други институции, трябва да го приключим чрез създаване на собствено мнение.
Второ, подкомисията, а не специална комисия трябва да разследва използването на специални разузнавателни средства за подслушване на вицепремиер, заместник-министър, шеф на митници. Ако се прави извънредна парламентарна комисия, тук отговарям на колегите, без да се убедим дали подкомисията, която сме създали специално за тази цел, е способна да си свърши работата, ние на практика ще действаме вече панически. Затова е добре, ние ще очакваме, ще се включим, ще настояваме и ще бъдем много активни да стане ясно дали всичко е редно, дали всичко е редовно в използването на тези специални разузнавателни средства.
Ние ще настояваме Комисията по корупцията да изслуша господин Ваньо Танов за това кое е политическото покровителство върху фирмите или върху фирмата, която контрабандира цигари и благодарение на което са нанесени най-тежките щети на бюджета за 2010 г. Комисията по корупцията е длъжна да разследва това обстоятелство, да разпита господин Ваньо Танов. Той трябва да каже всичко, аз му пожелавам смелост да каже всичко това, което се отнася до този случай, за да можем наистина да хвърлим яснота върху този много важен за Народното събрание въпрос.
След това Комисията по вътрешен ред и обществена сигурност трябва непременно да изслуша господин Ваньо Танов дали са основателни съмненията му, че професионално са се опитали да подхвърлят наркотици на член от неговото семейство.
Тук отварям скоба за народните представители от ГЕРБ. Първо подхвърляне на наркотици имаше по времето на Никола Филчев – бяха подхвърлени на прокурора Николай Колев.
Тези приказки за инсценировки, за подхвърляния на наркотици и за инсцениране на неща винаги се подемат от хората, които обикновено са извършили нарушението. В този смисъл ние трябва да сме наясно дали действително не се формира във властта структура, която е опасна за гражданите на страната. Защото господин Ваньо Танов е стар полицай дълго време, има огромен опит, знае как да защити членовете на семейството си. Аз попитах вчера по радиото: “Ами тези, които нямат неговия опит, значи ли, че на тях могат да се подхвърлят и скрояват такива обвинения?”. В чии ръце е защитата на сигурността на гражданите? И този въпрос не може да бъде премълчаван.
Най-големият скандал, според мен, който вече засяга всички граждани, защото това в някакъв смисъл засяга повечето политическата система на страната, е скандалът с покачването на хляба и заканите цената на олиото да се вдигне над 5 лева. Това са много сериозни неща, които трябва да бъдат действително блокирани със силата и авторитета на държавата. Трябва да стане ясно изнесено ли е прекомерно количество зърно или страната разполага със зърно, достатъчно да осигури баланс, за да спре тази спекула с липсата на зърно, която натиска отдолу цените. Да се обясни защо не са изкупени съответните количества слънчогледово семе, а са изнесени огромни количества слънчогледово семе и сега се чудим защо се покачва цената на олиото, и изобщо наличните количества. Толкова сложно ли е да се направи разумна политика? Ние ще трябва да изясним този случай. Ще направим всичко възможно от парламентарната група да установим има ли Държавният резерв политика, имат ли политика…
РЕПЛИКА ОТ ЗАЛАТА: Нямат.
ИВАН КОСТОВ: Ами, няма! Няма, защото Държавният резерв беше похитен по време на предишното управление. Има дела, които не са приключили. Най-малко от ваша страна някой трябваше да подсказва, че няма.
“Държавният резерв и военновременните запаси” е сериозен склад за наличието на хлебно зърно, но и не само на хлебно зърно. Трябва да е ясно има ли възможност той да води активна пазарна политика за обновяване на своите резерви, вследствие на което всякакви опити да се сключват монополни, картелни споразумения в ущърб на потребителя и в изгода на производителите на зърно, на мелничари, на всички по веригата нагоре, както и с олиото, това нещо трябва непременно да бъде блокирано! Днес в един вестник пише – вярно, от ГЕРБ не го обичат – че започва инфлационна спирала. Понеже действително условията за започване на инфлационна спирала са налице, това ще бъде най лошият удар върху българския избирател, ако бъде допуснат.
Вярвам, че бързото приключване и недопускане на повече скандали, бързият политически и управленски отговор на тази интрига, на тази спекула, на скандала с цената на хляба, олиото и след това с цената на всички хранителни продукти трябва да бъде на дневния ред на Народното събрание през тази сесия. Благодаря за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...