Парламентът да си ходи, не представлява българските граждани

Радан Кънев: Първо бихме искали да поздравим българските граждани с протестите от събота и неделя. Двата по-големи от първия протест, които се проведоха от нашата последна пресконференция тогава извънредна. Днес на национално ръководство ние стигнахме до извода, че това е протест насочен към бъдещето на нашата държава. Протест на българската средна класа. За първи път такова нещо се случва в историята на българския преход Едно изключително позитивно явление. Искаме да потвърдим категорично нашата подкрепа за този протест. Нашия личен категоричен призив за всички хора, които симпатизират на ДСБ да участват активно в протеста. На първо място да не допуснат той да бъде яхнат от представители на олигархията, срещу която хората протестират, защото винаги има такива рискове. Да не допуснат, ако има провокатори те изобщо да бъдат забелязани в множеството, защото те винаги са малцина и ако хората са както снощи десетки хиляди, ще бъдат запазени и културният тон и мирният характер и ако има такива провокатори те дори няма да бъдат забелязани. Да протестират най-малко докато падне правителството на Пламен Орешарски, което вярваме, че е въпрос на дни и докато бъдат насрочени нови избори, защото е очевидно, че настоящият парламент не представлява българските граждани и не може да реши нито един техен проблем най-малко това, за което хората излизат да разделят държавата от мафията, да си върнат институциите. Ние виждаме тези десетки хиляди само на улиците, стотици хиляди в обществото. Чуваме техните искания. Пак казвам това е протест на 21-и век и за 21-и век на България и като отговор на техните искания, знаете че ние в неделя имаме Национално събрание, на което ще избираме ново ръководство, но това не е най-важното. Най-важното на националното събрание, че ние ще поискаме от делегатите, от партията си, от името на старото ръководство, ще поискаме мандат за новото ръководство да участва в създаването на силен опозиционен блок, на един политически блок на 21-и век, който да представлява всички тези хора и с този мандат новото ръководство да води една политика на 21-и век без егоизъм, без претенции да бъдем център на вселената. А с желание и надежда всички тези хора да имат представителството в следващия парламент, който е близо. Мощно политическо представителство, което да гарантира промените, които днес улицата, средната класа на България иска. Категорично сме се противопоставили на всеки риск този протест да се превърне в параван, зад който са се скрили Борисов и Цветанов. Тези хора са в основата на проблема, те са част от проблема и ние протестираме и срещу тях.
Екатерина Михайлова: Няколко изречения и от мен. Аз искам да кажа, че в тези дни се почувствах много горда, че в България има толкова много хора, които излязоха и протестират заради принципи. До сега повечето протести през годините са били и за принципи, но и за проблемите, в които живеят хората. Тези, които излязоха на първо място застават зад принципи. На второ място казаха много високо, че не желаят повече по този начин да бъдат управлявани от който и да е. Аз се надявам, че този граждански протест, тази енергия ще се запази, независимо от това кой е управляващият. Ценното е не само сега да се реагира срещу това, което виждаме като управление на БСП, ДПС и АТАКА, а да има подобна реакция във всеки един момент, в който виждат сдружаване на мафията и олигархичния модел, който ни управлява. Затова днес на последното заседания на старото ръководство преди избора на ново ръководство в неделя ние искаме много ясно да кажем това и второ да кажем, че сме чули и разбрали какво искат хората, които излязоха. Искат много повече пред тях да създават хора, които са заедно и отстояват тези принципи и това е позиция на ръководството в момента, това ще бъде позиция и на следващото ръководство. Аз се надявам новото ръководство да извърви този много сложен път, за да намерят тези, които са на площада по улиците на България своето истинско политическо представителство те имат нужда от това. И трябва да им бъде помогнато да го намерят и да го получат, защото иначе България не трябва да продължава в този вид, в който е в момента.
Въпрос: Кой ако не Пеевски и какъв кабинет, ако не “Орешарски”? Кой ще предложите за бъдещо управление?
Екатерина Михайлова: Отидохте доста напред във времето.
Радан Кънев: Имена и партии за бъдещо управление ще посочат българските избиратели. Ние вярваме, че това ще бъде скоро, а по отношение на този парламент аз не мисля, че има верен ход за избор на нов шеф на ДАНС, нито че има верен ход за избор на нов премиер след бъдещата оставка на Пламен Орешарски.
Въпрос: Не смятате ли, че трябва да се променят изборните правила?
Екатерина Михайлова: Че има нужда от промяна на изборните правила – има нужда. Но зад това не може да се крие очевадния факт – този парламент е приключил. Аз не виждам как може да работи.
Радан Кънев: Тезата, че сегашният парламент може да подготви следващите избори начисто е симпатична, но ми се струва много нереална. Иска ми се да вярвам в нея, но като политик нямам право на такъв разкош. Така че нови правила са нужни не само за изборите. Нужни са нови правила за медиите, за публичните финанси, но всички тези нови правила са продукт на ново управление и на коренно различен състав на парламента.
Въпрос: Орешарски днес бе много категоричен, че няма да подаде оставка. Какво ви кара да сте толкова сигурни, че правителството ще падне?
Радан Кънев: То и Борисов беше така един ден преди оставката.
Въпрос: Какво разбирате под “силен опозиционен блок”. Има ли разговори вече между вас и други формации?
Радан Кънев: Не. Затова казах, че целта е да правим политика по нов начин. Ако в момента ние почнем да изреждаме абревиатури, веднага ще бъдем обвинени, че се опитваме да яхнем някакви обществени процеси. Нямаме такава цел. Видяхме обаче хората единни. Аз няколко седмици поред казвам – избирателите вдясно и всички хора, които искат едно по-добро управление на България, те ще се обединят и зад голяма кауза ще излъчат своето политическо представителство. Днес имаме и единните избиратели, и каузата, нека да не го разваляме ние този процес.
Въпрос: Кога виждате нови избори? Комбинирани с евроизборите ли?
Екатерина Михайлова: Кога виждаме нови парламентарни избори – аз мисля, че ще са по-скоро от това, което вие говорите за евроизборите. Не виждам как ще продължи управление в тази конфигурация в парламента, още повече не само отвън, но и отвътре вече с тежки проблеми. Знаем, няма да издам никаква тайна, има голям проблем вътре в групата на БСП. По начало няма нормално парламентарно мнозинство, така че нещата са доста критични според мен за управлението като време.
Въпрос: Кога ще имате възможност да представите на избирателите си нещо конкретно?
Екатерина Михайлова: В неделя, нали имаме Национално събрание.
Въпрос: А ГЕРБ казаха, че ще работят за ВНС и нова конституция.
Екатерина Михайлова: Ние за ВНС и нова конституция сме говорили преди повече от десет години. Лично аз съм участвала в изработването на няколко такива документа, така че никаква новина не е това, което казва ГЕРБ. Само че те имаха конституционно мнозинство в началото на миналия парламент. Тогава ние отидохме и им казахме, че сме готови да направим промяна в конституцията, а те ни отговориха – няма нужда. И разрушиха конституционното мнозинство. Какво ВНС? Кой ще го свика? Този парламент няма обикновено мнозинство, ще търсят квалифицирано мнозинство от 3/4 или от 2/3. Това е несериозно. Това може да стане в един следващ парламент, ако вътре има достатъчно много политически лица и формации, които искат да започнат този разговор. И да кажат за какво са “за”, а не просто за ВНС. Да кажат какво в новата конституция е по-важно от това дали има нова конституция. Какво вътре?
Въпрос: Значи да разбираме, че заставате зад тезата на ГЕРБ за предсрочни избори?
Радан Кънев: ГЕРБ са в този парламент, той има кратък живот пред себе си. Аз съм скептичен, че това мнозинство ще направи добри промени в изборните правила. Така че това зависи от мнозинството в парламента, не от нас. Не заставаме зад тезата на ГЕРБ, отдавна застанахме пред тезата на ГЕРБ. Благодаря ви.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...
Атанас Атанасов: Главният секретар Живко Коцев трябва да...
„ГЕРБ и ДПС искат Живко Коцев извън МВР. Те са си поставили за задача да си осигурят...