Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено решение

Паметниците представляват кои сме ние като общество – нашия морален и времеви интегритет – кого почитаме, кои сме ние и къде отиваме като общество. Това заяви общинският съветни от групата на ПП-ДБ-СС в Столичния общински съвет, Марта Георгиева. Тя направи изказване на сесия на съвета във връзка с дебата за Мемориала на загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк, “Желязната дивизия”.

Инж. Грети Стефанова, също общински съветник от ПП-ДБ-СС също подкрепи тезата за възстановяване на паметника. Ето и нейното изказване по темата:

Военните паметници се намират под закрилата на държавата. Всички ние имаме чест, достойнство, доблест и възпитание и сме длъжни да ги предадем на нашите деца.

Така, както сме длъжни пред паметта на нашите деди. Длъжни сме пред паметта на Желязната дивизия, която е дала живота си за всички нас, за да ни има нас и за да сме демократична България в Европейския съюз.

За да сме членове на Европейския съюз и членове на НАТО, ние днес го дължим и на Желязната дивизия, на която Българската комунистическа партия разруши паметника в центъра на София.

И всички ние сме длъжни на паметта на тези българи, на които костите са, както вече казахте, по полетата на България и на други съседни държави, но паметта, доблестта, честта трябва да бъдат в нашето сърцето и в нашите глави.

Ние сме длъжни да възстановим в автентичния вид на автентичното място, защото България трябва да продължи да я има”.

През изминалта седмица кмета Васил Терзиев оттегли заповедта си за прекратяване на процедурата по провеждане на открит конкурс за проект за „Възстановяване на мемориала на загиналите офицери и войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк при Първа Софийска пехотна дивизия в Балканската война 1912-1913 г., Междусъюзническата война 1913 г. и Първата световна война 1914-1918 г.“

Изказването на Марта Георгиева можете да видите ТУК и изказването на инж. Грети Стефанова – ТУК

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...