Очакваме

Светослав Малинов: Добре дошли. Радвам се, че отново сте тук в този необичаен за нас час. Бихме искали да Ви информираме за преговорите между нас и ПП “Синьо единство”. Нашите преговори продължават. Знаете, че не успяхме да се регистрираме заедно като коалиция за изборите, но нашите опити да постигнем целите си, са свързани с максималното обединяване на десните избиратели. Начина или целите, които си поставяме са продължаващите преговори между нас, за да сключим политически съюз преди регистрацията на листите. В знак на добра воля, ние ще се регистрираме в последния възможен момент, имам предвид нашите листи, те остават отворени в рамките на тази седмица, за да заемат своите места колегите от “Единство” според договорките, които ние вече постигнахме. Бихме искали този политически съюз между ДСБ и новата политическа партия да бъде гарант за всички онези ангажименти, които вече сме поели в подписаната единна платформа, по която няма никакви несъгласия, нито като оценка на миналото, нито като оценка на настоящето управление, нито като планове за бъдещето. Разговорите между нас и колегите от ПП “Синьо единство” никога не са спирали. Въпреки че не се регистрирахме формално като коалиция за изборите, нашите опити да постигнем максималното обединяване на десните избиратели продължават. В настоящия момент имаме възможност да сключим политически съюз между двете партии на основата на вече подписаната “Единна платформа”. Потвърждаваме наличието на съгласие за съпредседателство между Надежда Нейнски и Иван Костов. Потвърждаваме нашето намерение за общи листи и оставяме свободни местата, които вече договорихме. Ще направим тяхната регистрация в последния възможен момент.
Радан Кънев: Аз ще добавя две думи по технически коментар. На първо място е важно да отбележим, че съгласие за съпредседателство между г-жа Нейнски и г-н Костов имаше и то остава за нас. Ние го потвърждаваме и искаме политически съюз между двете партии със съпредседателство на Надежда Нейнски и Иван Костов. Така че такъв проблем между нас не съществува, а и колегите, които дадоха пресконференция го потвърдиха, че не съществуват никакви особени различия в подреждането на листите. Така че остава след преодоляване на очевидно възникнал при тях вътрешен проблем , който доведе до прекъсване на преговорите и на възможност за регистрация като коалиция да парафираме на практика постигнатите съгласия и да депозираме общи листи като политически субект в срока до събота. На разположение сме за въпроси.
Въпрос: Г-н Иван Костов остава единствения политически авторитет в дясното пространство, това не обрича ли синята идея на изчезване?
Радан Кънев: Въпросът съдържа формално противоречие. При всички положения, това не е пряко свързан с това, което обсъждаме в момента. Не искахме да Ви информираме за нивото на преговорите с ПП “Синьо единство” и да Ви уведомим за нашите намерения. Между другото използваме тази пресконференция, за да информираме широката публика като нашите колеги от “Синьо единство” за запознати, ние не сме прекъсвали разговорите си с тях. Те знаят за нашите предложения. Ние използваме, разбира се, възможността да информираме, колкото се може повече хора, тъй като нерегистрираното на формалната коалиция по някакъв начин, вероятно смути много хора, но имали сме и други прецеденти в собствената си история, при които формалната коалиция не се е състояла, но се е състояла реалната политическа коалиция. А такава аз съм убеден, че ще има и вървим към нея.
Въпрос: До колко време мислите, че ще бъде подписан този политически съюз и на какъв етап от преговорите сте?
Светослав Малинов: Преговорите са на заключителен етап, а регистрацията на листите е строго фиксирана, знаете, че е събота. Разбира се с оглед на толкова сгъстеното време не изглежда, че имаме много време. Никак не е много всъщност, защото те трябва да изминат висок път от избирателните райони, така че наистина листите са отворени за местата на колегите от “Единство” , водещите места, избираемите места. Всичките са на лице. Само трябва да се довърши този процес през следващите два дни.
Въпрос: Казвате, че разговорите с “Единство” продължават, а само преди няколко часа те отрекоха. Каква е истината?
Светослав Малинов: Ние разговаряме с колегите от “Единство” и сме довели нещата дотам, че това предложение е известно на нашите колеги именно чрез разговора, а не чрез медиите. Искате имена кой с кого е говорил?
Въпрос: Защо се стигна дотам, че споразумение не се подписа?
Радан Кънев: Това е въпрос, на който ние не можем да отговорим. Имаме съгласие за създаване на обща политическа формация и обща партия след изборите. Това съгласие продължава да съществува, между другото то е потвърдено и от нас и от тях и във вариант, в който ние нямаме общи листи на изборите. Вижте, тук има един важен момент, и той е интересуват ли се гражданите от регистрационните процедури между две партии. А отговорът е – не се интересуват. Аз идвам направо от Варна и в продължение на три дни там разговори за регистрации не са водени. Хората искат да видят десницата на изборите, за да решават проблемите, а не за да водят преговори помежду си. Това ще се случи, съзнаваме го ние, съзнават го и колегите. Какво значение има кой с кого си е говорил преди 15 минути по телефона. Никакво. Казваме за нашето изявление днес тук те са уведомени предварително и ние не си говорим през медиите. Но сме длъжни да ви държим в течение.
Въпрос: Кой е проблемът, който трябва да бъде изчистен до събота?
Светослав Малинов: Въпросът с листите до голяма степен е решен, не можем сега да влезем в детайли, но въпроса за съпредседателството с предложението, което в момента правим звучи по следния начин – ние подновяваме предложението си за политическо съпредседателство на политическия съюз, за жалост тъй като не успяхме да сключим формално коалиция между “Синьо Единство” и ДСБ със съпредседатели Иван Костов и Надежда Нейнски. Надяваме се, че всичко това може да се постигне в този режим на работа, в който сме след регистрацията на коалицията, която знаете, че се казва ДСБ – БДФ. Всичко това – сключването на политическия съюз, политическото споразумение и регистрацията на общите листи може да бъде постигнато през следващите няколко дни.
Въпрос: Може ли да уточните с кого сте разговаряли днес от “Единство”?
Светослав Малинов: Не мога да отговоря на този въпрос, защото това означава да Ви дам своята телефонна сметка, но разговори имаше, мога да Ви кажа, че в тези разговори не само между мен и колеги от “Единство”, а и между други, представляващи ДСБ като г-н Методиев, г-н Кънев, г-н Москов и г-н Костов, всички те по някакъв начин са разговаряли с г-н Шарков, аз съм разговарял с други, просто тези разговори протекоха между пресконференциите сутринта и тази сега. Разговорите продължиха, те се състояха и не може да бъдем подозирани по този начин, а и не знам точно какви доказателства бихте приели. Мисля, че доказателствата ще са в реакциите на колегите през следващите дни, които ще покажат, че всички тези неща са се случили и предстои постигане на съгласие по част от въпросите.
Въпрос: Защо толкова трудно се раждат коалициите в дясно от партии със сходни принципи.
Веселин Методиев: Това като въпрос за историята ли е? Аз съм ви благодарен, че сте тук. Чухте нашето становище. Една от трудностите е при смяната на поколенията винаги. Казвам го като човек по-възрастен. Това е нормално. Не търсете в това никакви подводни камъни, никакви интриги. Няма спекула. Има здрав разум, предаване на щафета, умение да се работи в екип и т.н. Това, което се случва в дясно, защото колегата е прав като го казва, това е било и през 90-те години и в началото на това хилядолетие, е защото в дясно хората са много по-откровени и честни. В ляво са повече демагози, повече лъжат, ние не можем да правим такива неща. Ние сме хора, които се държим с избирателите си откровено. И плащаме за тези неща тежко. Искам да завършим нашата среща със следните неща. Първо – на тези избори кой ще бъде депутат не го интересува никой. На тези избори кой ще формира правителство не го интересува никой. На тези избори хората се вълнуват фактически от два въпроса. България тръгва назад. България трябва да бъде спряна в това движение назад. И второ – голяма част от българите обедняха жестоко. Тези неща могат да бъдат пресрещнати не с такива разговори. Тези неща могат да бъдат пресрещнати от хора, които са се справяли с такива кризи. А ние сме между тях. Хубав ден ви желая.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...