Очакваме Плевнелиев да бъде президент на целия български народ, а не само на министър-председателя

(видео1) (видео2)

Иван Костов: Благодаря ви за вниманието към нашия анализ. Ние успяхме да направим анализ на представянето си на местните избори, с който ще ви запознае по-подробно г-н Методиев. Аз искам да кажа най-важното, ако позволите. Синята коалиция не се яви на президентски избори. Не можа да се яви, беше подменена със Съюза на десните сили и тази подмяна е пълен провал. Приблизително 4 към 1 не са повярвали на тази подмяна на Синята коалиция. Ако ме питате какво ще стане оттук нататък, ще си задам въпроса и ще си отговоря. Това, което ще се случи оттук нататък е, не това, което ще се случи аз не знам, но това, което очаквам да се случи е размерите на този провал с тази подмяна на Синята коалиция с други формати политически, трябва да бъде осъзната от СДС, да бъде затворен този експеримент категорично, защото е невъзможно с една експериментираща в тази посока политическа формация, ние да прогнозираме как ще се развият нашите отношения. Не може, ако СДС продължи своите експерименти ние да кажем каквото и да е било оттук нататък. Искам да благодаря на всички, които са подкрепили нашите явявания, нашите кандидати за общински съветници и кметове. Много хора по места са водили битка в тежка ситуация. Това, което ние подозирахме е така, най-важните резултати за нас са, че като общински съветници, ДСБ сравнено с предишното си явяване в 2007 година с други коалиционни партньори и сега, ние имаме 103 срещу 100, дотук сме преброили общински съветници, т.е. запазили сме позициите в местната власт. Имаме и двама кмета, които сме издигнали и които са спечелили избори. Това разбира се не ни е затворило очите и ние виждаме и не сме удовлетворени, очакванията ни бяха различни за представянето ни в големите общински центрове – в София, Пловдив и Варна. Тепърва предстои анализа в тази насока. Сега ви призовавам за още малко търпение да изслушате анализа и на г-н Методиев.

Веселин Методиев: Добър ден. Благодаря ви, че сте тук и от мое име. Ние сме се явили на местните избори 2011 година в рамките на 130 коалиционни общински формации и в 43 общини сме били самостоятелно на изборите. Тези коалиции включват както СДС така и други партии, само с други партии. На това, което каза г-н Костов, аз искам само да отбележа само още едно нещо, валидно за местните избори и то е, че въпреки огромното ни желание и настояване по смисъла на новия изборен кодекс, ние не направихме Синя коалиция в ЦИК и затова е и това разнообразие във формите на явяване. Тези общински съветници, ще си позволя да коригирам г-н Костов, те станаха 101 в периода на нашето заседание, тъй като хаоса на тези избори е нечуван и възможността да се събере информация е беше и за вас и за нас много трудно, но тези хора стават общински съветници като зад тях са застанали 205 892 избиратели, т.е. това е общият брой на хората подкрепили ДСБ и коалициите, в които участва, за да се получи този резултат. 103-та общински съветници, за които ви спомена г-н Костов, през 2007 година са получили зад себе си 209 302 избиратели. И тъй като е съвсем нормално, направиха го вчера на пресконференции и други председатели на предизборни щабове, поне двама аз видях, да се сравняват числата между 2007 и 2011 година, пак да повторя – при 101 съветника до този момент, за ДСБ имаме 205 892, като това число подлежи на окончателна преценка, то може да се повиши, няма да се намали. А в 2007 година имаме при 103 общински съветника, подкрепа от 209 302, т.е. числата са сравними. Другото, което е в рамката на тези числа, които си споделяха вчера и днеска, ние научихме, за съжаление не от ЦИК, а от председателя на предизборния щаб на ПП ГЕРБ, че те са получили подкрепа от 1 000 200 избиратели. Научихме от г-н Евгени Озунов, дано не бъркам името на Социалистическата партия, един от ръководителите на предизборния щаб, че те са получили малко над 600 000 избиратели за общинските листи. Нашата преценка е, че ДПС има 288 000 избиратели зад своите общински листи и както виждате ние сме четвъртата политическа сила. Към това число трябва да се добави, ако гледаме от точка на сегашното представяне на парламентарната конфигурация и явяванията на колеги от СДС, които са се явявали сами или в други коалиции в останалата част от общините, защото тези общини, които аз ви прочетох тук бяха 173 общо. Това е една фактологична картина, която се прави като равносметка винаги след местни избори и винаги трябва да се отчита състоянието на политическата система към този момент, защото ние обикновено, с това завършвам, коментираме с вас тук статистически числа, прогнозни числа, какво се случва и прочие, а сега имаме точна картина, това са гласовете на хората дали своето доверие по време на реални избори и от това се вади заключението какво е състоянието на системата в момента. Благодаря ви.

Иван Костов: Имате думата за въпроси сега.

Въпрос: Казвате, че очаквате от СДС да подадат сигнал, че ще затворят вратите с ОДС. Какъв точно сигнал очаквате и ако той не бъде даден какво ще се случи?

Иван Костов: Те ще намерят начин. Трябва да намерят, ако имат воля, ако имат политическо желание, но пак ще повторя това е изцяло в рамките по време на цялата кампания, Синята коалиция изчезне от говоренето на кандидата Румен Христов. Той се превърна в кандидат на Съюза на десните сили, говореше за нови коалиционни партньори и т.н., само те могат да направят заключенията. За нас заключенията са очевидни, но дали за тях ще бъдат такива, предстои да видим.

Въпрос: Г-н Костов, Доган реши ли отново, според вас, изборите и големия шлем, който направи ГЕРБ дали донякъде спомага за резултатите? Вярвате ли в Евроатлантическата подкрепа на управлението?

Иван Костов: Ние призовахме да се гласува за Плевнелиев и в този смисъл видяхме, че ако г-н Доган е дал подкрепа тя не е била достатъчна на г-н Калфин да се наложи в двубоя за президент. Това е очевидно, в този смисъл не знам как трябва да кажем, че може би за пръв път в българската политическа история, ДПС гласува срещу президент, който ще бъде реалния президент на страната. Може би е добре, това е еманципация на президента от ДПС, този президент със сигурност няма да плаща за тази подкрепа на г-н Доган, който умее да осребрява такива подкрепи. Това е добре, това е може би единственото добро. Добро е и че пресметнатите гласове са 288 000, това не са онези 400-500 000 гласа, с които те се гордееха, а що се отнася до ПП ГЕРБ, колегите, всъщност ние споделяхме горе огромното си възмущение, но не искахме да започнем с това възмущение, от начина, по който се проведоха президентските и местни избори. Не искаме да акцентираме вашето внимание точно върху това. Основната разлика между нас и тях е, че ние сме демократи и никога не бихме направили избори в стил Данко Харсъзина, никога. При никакви обстоятелства, защото избори в стил Данко Харсъзина, с присъствие на депутати влачещи, разнасящи чували и прочие е израз на, ще кажа много силни думи, но е израз на извратен нагон към властта. Нямам как да го нарека по друг начин, но този нагон към властта е съчетан с импотентност от гледна точка на управлението на страната, независимо какво се говори в момента. Така, че не ни убеждава. Сега предстоим да видим какво ще е поведението на този президент и на вицепрезидента Маргарита Попова, разбира се ние споделяме положителните очаквания на избирателите. Очакваме от тях действително да бъдат президент и вицепрезидент на целия български народ, по конституция те представляват целия български народ, не представляват ГЕРБ, най-малко един човек от ГЕРБ, който е министър председател, поне по конституция е така. Ще видим.

Въпрос: Г-н Костов, възможно ли е да имаме ДСБ без Вас?

Иван Костов: Ами ще видим.

Въпрос: Кога?

Иван Костов: Идва и това време, когато г-н Костов няма да действа и участва в политическия живот на страната, по обективни причини. Така че ще видим.

Въпрос: А не е ли редно политическия пример в политиката у нас пак да почне от Вас?

Иван Костов: Пак от мен? До сега мен са ме давали преди всичко като пример за сатанизация и за насаждане на ненавист.

Веселин Методиев: Това е положително г-н Костов.

Иван Костов: Това ли е положителното в българската психика? На сатанизирането на някой, в превръщането му в обект на нестихваща ненавист, за която…

Въпрос: Погледнете кой Ви сатанизира и тогава…

Иван Костов: Не, не няма значение кой. Всеки прави, каквото може. В България като видят някой да бъде нападнат всички се втурват да хвърлят камъни. Ние не сме като онази християнска притча, да видим кой е безгрешният и ще хвърли камъка, ние не сме такива, ние хвърляме камъни… Бойко Борисов каза, че в Банкя като бият някои, всички се втурват да го бият, нали той така каза? Ние сме горе-долу такава страна.

Въпрос: Не ми отговорихте на въпроса все пак. Възможно ли е да има ДСБ без Вас?

Иван Костов: Аз съм убеден, че политическите идеи, върху които ние стоим са способни да преживеят загубата на когото и да е било политически лидер, въпреки че не стигам да социалистическата теза, че човекът няма значение, защото това категорично не е вярно.

Въпрос: Не сте незаменим лидер в известна степен.

Иван Костов: Не, нито незаменим, нито е без значение. Всички тези неща историците, Веско ще влезне в своята територия, намират вярната дистанция, от която да отчетат тези си отношения. Никой не може да каже каква е стойността на едно лидерство и какво би означавало неговото отсъствие, така че времето показва.

Въпрос: Г-н Костов, ако беше Надежда Михайлова кандидата за президент и ако нямаше този съюз с ОДС, щеше ли да е по-успешна кампанията?

Иван Костов: Абсолютно сигурни сме, че резултатите щяха да бъдат много по-високи. Този експеримент с изоставянето на Синята коалиция, подмяната й с друга коалиция, от самия кандидат, по време на кампанията, начина на спечелване на кампанията всъщност, че беше опиране на този нов формат на ОДС, която между другото направи достатъчно, за да заблуди много избиратели, защото много избиратели до последно си мислеха, че това сме ние. Нали това беше направено също.

Веселин Методиев: Искам да допълня нещо, че ясно, когато се сравняват числата, искам да останем верни на числата, защото това са хора, не заради друго аз, затова казах, че ще влезна в територията на г-н Костов, защото аз съм историк, а не магистър по математика като него. Но зад числата стоят хора, ако тези хора си ги представите с техните битки малки в общини, с техните представяния в по-големи градове, с техния сблъсък с тази наистина войнствена на моменти простотия, на места от определени хора, изявени и прочие. Тогава си ги представяте тези хора и видите резултата от предварителните избори, просто е естествен, логически извод, че ако Светослав Малинов беше кандидат за президент на Синята коалиция, също резултата щеше да е много добър, имайки регистрацията и на двете, и за национални избори и за местни избори. Уважаеми, искам да ви кажа, защото аз съм се занимавал цяла седмица с тези неща, когато гледаш състоянието на ГЕРБ за местни избори, до него стои табличка, в която виждаш кандидата на ГЕРБ за президент. Като гледаш състоянието на БСП стои табличка с гласовете на БСП, пропускаш ДПС, защото те нямат кандидат. Стигаш до ДСБ, но нямаш число, с което да сравниш, защото това е единственият коректен начин, за да си представиш тези хора., излизайки, воювайки със себе си, за своите права по общини и срещу някаква система, която мачка, защото това е глагола, с който те работят. Няма го числото, с което да се сравни. Отива след това при ПП Атака, където пак може да се види един номер за президентски вот и за местни избори, всичко това е под едно и също име.

Иван Костов: Президент 122, общински 94.

Веселин Методиев: Да, но всичко това не може да се сравнява при нас, дори няма възможност, за да може, така че това исках да кажа. Просто нямаше регистрация за ЦИК за местни и президентски избори с едно номерче. Нещата щяха да бъдат напълно други, просто в това няма съмнение. Това е по пътя на най-елементарната математическа логика, не се иска много, аз имам само по аритметика шестица, по математика не бях добър, така че това е логика.

Въпрос: Излъгаха ли ви от СДС?

Иван Костов: Нека и аз да добавя нещо, ще се опитам съвсем да го синтезирам. На местните избори им липсваше политическа основа, която да може да бъде единствено национална кампания. Второ, съвпадението на изборите – местни и национални, направи тази политическа основа изключително важна и я идеологизира, политизира, партизира я. До степен да не се гледа по места кой какви качества има, а да се гледа кой за какво гласува на националната кампания. По този начин се увлича вот в полза на местни кандидати, които иначе може да нямат професионалните, човешки, волеви качества да станат кандидати за кметове. И трето Синята коалиция, при положение, че ни беше отказана регистрация на Синята коалиция на национално ниво и в 103 общини се оказаха последно и я няма в други 100, независимо че в другите 100 живеят много по-малко хора, но това е всъщност другата причина за тези резултати, които имахме.

Въпрос: Г-н Костов, вчера Сергей Станишев каза, че следващия вот на недоверие е бюджетът. Търсени ли сте от ГЕРБ за някакъв контакт по този въпрос и имате ли мнение относно бюджета?

Иван Костов: Имаме разбира се, работим. Въпреки, че не сме видели в какъв вид точно ще бъде внесен проекта за бюджета, очевидно от поведението на управляващите се вижда, че те започнаха да правят маневри, с които да намалят колкото се може повече очакванията за следващата година. Самото гласуване за бюджета е вот на доверие или недоверие на правителството, това не е откритие на Сергей Станишев, така е в парламентарната демокрация.

Веселин Методиев: От 1762 година.

Иван Костов: А така. В този смисъл ние действително ще разгледаме бюджета по достойнства, виждаме, че се опитват да се минимализират очакванията, само ще си позволя да кажа, че в стремежа да минимализира очакванията, министър председателя призовава другите страни, като Гърция да си замразят заплатите, без да знае, че всъщност в Гърция се намаляват заплати в момента. Т.е. той предлага те да направят нещо много по-голямо от това, което те правят. Те намаляват заплатите и пенсиите, мина едно намаление и след 2-3 месеца ги очаква ново намаление на заплати и пенсии. В този смисъл виждаме и желанието да бъдат намалени очакванията и на българските граждани, за да свикнат с идеята за постоянни замразени пенсии и заплати. Добре. Благодарим ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Бонка Василева: Една икономическа “сглобка” в момента организира...
Има два коренно различни модела за София! Ние предлагаме прозрачен конкурс, за дагарантираме, че...
Декларация на ПП-ДБ относно военното престъпление, извършено от...
Има събития, които разкриват лъжи, свалят маски и крещят истината. Събития, които е невъзможно...
Любен Иванов отправи запитване към министрите на транспорта...
Депутат пита министри за буферния паркинг на Видин Депутатът от Видин Любен Иванов отправи...
Паметниците са много повече от градоустройствено, урбанистично, пространствено...
Паметниците представляват кои сме ние като общество - нашия морален и времеви интегритет -...
Столична община, район Витоша: Колосално незаконно сметище в...
От Район „Витоша“ сигнализират за огромно нерегламентирано сметище, заемащо 20 декара общинска площ в...