Отложено бе приемането на Стратегията за сигурността на столицата

С едноминутно мълчание в памет на Александър Алексиев, трагично загинал в Борисовата градина по време на бурята в София във вторник, започна заседанието на Столичния общински съвет. Общинските съветници единодушно гласуваха на семейството на загиналия да бъде отпусната еднократна парична помощ в размер на 3000 лв.

Причинените щети и бъдещи превантивни мерки, които да бъдат предприемани с цел по-добра защита на София в случай на подобни природни бедствия, бяха в центъра на дискусиите на 65-та сесия на СОС. Кметът г-жа Йорданка Фандъкова даде отчет пред общинските съветници за действията по време на и след бурята. По нейни думи голяма част от улиците и булевардите са вече почистени, като работата продължава във вътрешнокварталните зони. В следствие на изсипалата се градушка сериозни щети са нанесени на фасадите и покривите на 55 училища и детски градини. Предните стъкла на 50 автобуса и два трамвая са счупени, повредени са керемиди и прозорци на седем сгради на социални домове. От бурята са засегнати Четвърта градска болница, Първа АГ болница и столичната онкоболница, няколко културни дома, четири детски ясли.

Разединени се оказаха общинските съветници по въпроса за предложената Стратегия за сигурност на София за периода 2014-2020 г. Атанас Атанасов от “Синята коалиция”  заяви, че стратегията има нужда от сериозно редакция: “Живота и здравето на човека са основни ценности, но те отсъстват от този документ. Кое е стратегическото в тази стратегия?” Проф. д-р Вили Лилков допълни, че обхватът на дейност на стратегията трябва да бъде разширен и той да обхваща не само гр. София, както е заложено в първоначалния проект, но и останалите населени места в рамките на Столична община. След провелите се разисквания, бе взето решение да бъде представена нова версия на стратегията на следващото заседание на СОС след две седмици.

ПЕТЪР-УВАЛИЕВПо предложение на председателят на ДСБ-София Вили Лилков членовете на общинския съвет единодушно решиха да бъде поставена паметна плоча на Петър Увалиев върху фасадата на сграда на ул. “Кърниградска” № 1. Увалиев е дипломат, филмов продуцент, сценарист и режисьор, който след 1948 г., отвратен от новия комунистически режим, избира да живее и работи във Великобритания. Няколко години след падането на комунистическия режим, през 1994 г., е възстановено българското му гражданство, от което е бил лишен в продължение на десетилетия. Удостоен е със „Златно перо“ от Съюза на българските журналисти и избран за почетен доктор  на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В кв. “Манастирски ливади” ще бъде поставена и плоча в памет на друг виден българин- Тодор Джебаров. Роден през 1850 г. в Шумен, той придобива образованието си при Добри Войников, а по-късно и в реномирания Робърт колеж в Цариград, където е силно повлиян от борбата на тамошните българи за църковна и политическа независимост. Той участва в Руско-турската война като разузнавач, а по-късно е народен представител в Учредителното събрание и именно Джебаров е човекът, койнто внася предложението София да бъде избрана за столица на Княжество България.

Джебаров има важна роля в изграждането на жп линията, която свързва София с Цариброд и Вакарел, бил е и директор на Държавната печатница в началото на 20 век.

Европейска столица на културата5 септември- денят, в който ще бъде определен българският град, който ще има честта да бъде Европейска столица на културата през 2019 г. наближава. Като част от усилената подготовка София да получи това признание, общинските съветници избраха представителите на Столична община в  Управителния съвет на “София- Европейска столица на културата 2019”, който ще менаджира целия процес на организация и изпълнение на програмата от културни събития. Представителите на София ще бъда 11 на брой, като тази квота е разделена на две: 6 са представителите на СОС и общинската администрация, а 5- личности от университетските, медийни, творчески и бизнес среди. Сред тях се открояват имената на културолога проф. Александър Кьосев и продуцентът Васил Димитров, а другите трима души са журналистът Кирил Вълчев, Мария Методиева от Тръст за социална алтернатива, Зоя Паунова- директор на “AstraZeneca” и Тревър Дейвис, който е Директор на фестивал за изкуство и градска среда “Метрополис” в Копенхаген.

]]>

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...
Атанас Атанасов: ПП-ДБ сме единствената политическа сила, която...
Няма да се борим за оцеляване на тези избори, ние ще се борим за...