Отлагането и бездействието са злоумишлена намеса върху съдебната системата

РАДАН КЪНЕВ от трибуната на НС: Опасно и несъстоятелно е стратегията на Министерски съвет да се разглежда като реформа на правосъдието. Тя може да бъде разглеждана единствено като основа за бъдещи реформи и преди всичко като основа за диалог. Диалог, който включва законодателни мерки и разговор за евентуалната необходимост от конституционни промени, ако такава е преценката на достатъчен брой народни представители.

В този дух на консенсус, трябва да си даваме сметка, че всички сме огромни длъжници на българското общество и на българските граждани. Длъжници сме с навика за отлагане на болезнени проблеми. За съжаление това се прокрадва и в днешния дебат. На второ място със склонността към бездействието и подценяването на проблемите в съдебната система, което пролича по време на дебатите в парламентарните комисии. съдебната система има огромен корупционен проблем .

Длъжници сме поради дългогодишна и умишлена политическа и корупционна намеса в съдебната система. Нещо, което казваме в прав текст. Защото ако истината не бъде изречена, грехът няма и да бъде поправен.

Днес сме стигнали до момента, в който никой не може да се прави на разсеян по темата.

Днес отлагането и бездействието се приравняват на злоумишлена намеса върху системата. Всички знаем резултатите към дългогодишните ни предрешения към съдебната система. Стигнахме дотам магистратите да ни я казват, ако нещо сме пропуснали и точно поради това не можем да се правим на разсеяни.

Призовавам да не се поддаваме на страх от ответната реакция на статуквото. Той беше проявен от мнозина от нас. Виждам го в очите на мнозина от нас. Срещу нас стоят много сериозни сили.

Призовавам да не допускаме разговорът за консенсус на някакви въображаеми гилдии, които се чувстват засегнати. Магистратите не са гилдии, а са представители на най-висшата държавна власт.

В заключение: задължението да приключим този предсрочен дълг към българските граждани е общо. Той отдавна не е на падеж. Той е просрочен и отдавна носи щети от икономически, социален и всякакъв вид характер.

Милиарди левове от инвестиции са пропуснати заради липса на реформа в правосъдието, но по-важното е, че хиляди български граждани са ни напуснали към други държави, заради това.

Реформата не е днес. Реформата предстои.

Ние сме склонни да приемем компромисното решение на парламента по отношение на стратегията, но не и да правим компромиси по отношение на реформата. Целата на реформата е ние да имаме успешния отчет, какъвто в момента имат румънците.

Целта на реформата в съдебната власт е част от нас да влязат в затвора. Надявам се тези, които се чувстват застрашени да гласуват против, а не въздържали се.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Йордан Иванов: За първи път пловдивчани постигат такъв...
Важно е на кого ще връчи третия мандат президентът и какво мнозинство ще се...
Любен Иванов: Голяма част от преписките, свързани с...
"Защо ГЕРБ и ДПС, кръгът около Пеевски, провалиха заседанието на комисията "Нотариуса", точно когато започна...
Атанас Атанасов: В ход е операция “Раделяй и...
Има системни недостатъци в работата на българските институции и на първо място в МВР,...
инж. Грети Стефанова: Искат специалист по хранителни добавки...
"Ако има над 170 млн. отпуснати за техника за справяне с пожарите от ЕС...
Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...