Откакто Цветанов отговаря за бедствията, парите за тях са секретна тема

ВИЗИТКА

Евгени Чачев е завършил “Строително инженерство” и “Финанси и кредит”. Бивш вицепремиер и министър на регионалното развитие в правителството на Иван Костов. Народен представител в 39-ото и 40-oто НС. Бил е вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Черноморската икономическа зона и член на Парламентарната асамблея на Западноевропейския съюз.

За 10 години панорамният път Варна – Златни пясъци е откриван 6 пъти – все след укрепване на свлачища, казва бившият регионален министър Евгени Чачев

– Г-н Чачев, след трагедията в с. Бисер властта се залови със собствеността върху язовирите и лансира идеята за прехвърляне на големите водоеми към предприятието на НЕК “Язовири и каскади”, а малките и ненужни на общините съоръжения – към “Напоителни системи”. Ще реши ли това проблемите?

– Първото, което ме изуми, е фактът, че министър-председателят не знае броя на язовирите в страната. Те са 3963. Това е статистика към 1 януари 1990 г. След прехода нито един нов язовир не е изграден, с изключение на това, което правителството на Иван Костов направи с водната програма – започна доизграждането на някои вече започнати язовири. За съжаление тази програма бе захвърлена от правителството на Сакскобургготски и не се реализира докрай.

Що се отнася до това разместване, за което правителството говори, това е просто игра на думи. И в момента “Напоителни системи” е дружеството, което отговаря за всички така наречени земнонасипни малки язовири. Независимо дали те са в общината или не. Тези малки язовири в 95% от случаите са за напояване. Отделен е въпросът, че в последните години напояване почти няма. Съоръженията на “Напоителни системи” бяха разграбени, а гравитачното напояване е морално остаряло и харчи много вода.

При енергийните водоеми, които в момента са към “Язовири и каскади”, проблемите са от един характер. Съвсем различни са проблемите в големите водоснабдителни язовири, които са в регионалното министерство, към съответното ВИК. Някои от тях обслужват няколко области. Трети е проблемът с така наречените малки язовири, като някои от тях съвсем не са толкова малки – виждате един язовир с 3,5 млн. кубически метра вода какво направи.

– Имат ли “Напоителни системи” капацитет да се справят с допълнителни съоръжения?

– Всяко правителство прави някакви промени, които нарича реформи. След влизането на ДПС в изпълнителната власт в “Напоителни системи” се заговори на турски език. Това беше основната “реформа”. България има отлични специалисти в сферата на хидротехническото строителство, български инженери са построили почти всички водоснабдителни системи в Африка и Близкия изток, в Латинска Америка също, но ето че се назначават хора без дипломи и без квалификация – във фонд “Земеделие”, в “Напоителни системи” – “калинки” има навсякъде.

Не мога да разбера защо правителството възнамерява да пренасочи средства от програмата за развитие на селските райони за благоустройство на засегнатите от наводненията места, след като пари в бюджета винаги е имало. През 2012 г. парламентът е намалил резерва за бедствия от 81 на 70 млн. лв., но трябва да се има предвид, че пари за тези дейности има и по бюджета на МВР. За политика “Осигуряване на държавен противопожарен контрол, пожарна безопасност и спасяване, защита при бедствия и ранно оповестяване” в бюджета на МВР са отпуснати 150,7 млн. лв.

Тук има и нещо друго, което е много смущаващо – с идването на власт в областта на бедствията на Цветан Цветанов работата на тези комисии за възстановяване и подпомагане, които той ръководи, са засекретени. Не публикуват решенията на сайта, не се знае кое за какво е изразходвано. В медиите излезе информация за дейности, които вече е следвало да бъдат приключени и за които отново се обещава, че тепърва ще се изпълняват. Става въпрос за милиони.

– Адекватни ли са според вас превантивните мерки – проверки по язовирите и пресушаване на опасни язовири?

– Президентът Росен Плевнелиев ме изуми с изказването, че ще пресушаваме язовири – сякаш първата дама със сешоара ще ги пресуши. Хубаво, ще ги пресушим, но какво правим след два месеца, когато почне сушата? Това е въпрос на сериозен анализ за баланса на водите, защото някои смятат, че България има много вода, но всъщност България е на четвърто място отзад напред по водни ресурси в Европа. Неслучайно има толкова много язовири. Министерство на околната среда и водите трябва да изготви този анализ и да каже кой язовир с колко да се изпусне, а не президентът Плевнелиев. Това всъщност се прави всеки ден, а навремето дори се правеше на ръка.

Трябва да се направи и инвентаризация на състоянието на всички язовири. Да не говорим, че Европейският съюз има в близост до Мадрид космически информационен център за бедствия и аварии. Той в реално време представя информация за състоянието на водите, включително и в България. Такъв център бе създаден и в България по времето на Емел Етем, но и тук нещата опряха до смяната на правителството. Ако някой беше казал на хората от Бисер, че идва вълната – язовирът все пак е на 4,5 км от селото, можеха да се изнесат. Просто те не са били предупредени. Пък и никой не знае, ако почне да свири сирената, какво трябва да направи. За какво свири тя? Земетресение ли ще стане, язовир “Искър” ли е прелял?

– Как се стигна до пълното отсъствие на контрол върху техническото състояние на язовирите? ДНСК се занимава с колиби, но никой не следи техническата изправност на язовирите.

– Така е, но никой в момента не говори за контрол от страна на ДНСК. ДНСК наистина разполага със специалисти, които могат да извършват този контрол, но не фигурира в плановете на премиера – вместо това се говори за нова структура. Нещо друго – за абсолютно всички язовири при проектирането им е изготвяна секретна папка, в която подробно е описано какви ще са последствията от компрометиране на съоръжението – каква площ ще залее, колко метра е водният стълб, какви жертви могат да бъдат дадени. Язовирите имат и технически паспорти, друг е въпросът дали те са актуализирани. Всичко това го има – някой просто трябва да го прочете и да разпише ясно кой какво следва да прави, ако бедствието се случи.

– Правителството награди гражданите и служителите на МВР, участвали в спасителните операции, но не наказа никого. Кой следва да носи отговорността за този случай?

– Има закон за защита при бедствия, последните изменения в него са внесени от правителството на Бойко Борисов – през 2010 и през 2011 г. Най-същественото изменение е прехвърлянето на координацията на цялата дейност по защита при бедствия към министъра на вътрешните работи. Отговорността изцяло е възложена на него. Член 90 от закона му дава право да спира от експлоатация всеки обект или съоръжение, което съставлява опасност, а за Бисер е докладвано две години по-рано. Аз съм далеч от мисълта, че министърът на вътрешните работи може навсякъде да огрее, но неговата работа не е да си разпъва палатка на мястото на бедствието, а да си седи на “Дондуков” 2 и да координира работата на всички държавни органи. Защото ако това се бе случило и във Видин, и в Кърджали, и във Варненско, къде щеше да си сложи палатката. За мен е чист популизъм, включително отиването на премиера и президента на мястото на събитието, за да ги видят и снимат. За съжаление ще се видим отново още напролет.

– Какви са рисковете след такива тежки снеговалежи?

– При обилното снеготопене неминуемо ще се засегнат подпочвените води, които водоснабдяват голяма част от населението. Това е терасата на река Марица – и Пловдив, и Хасково. Тези води ще бъдат замърсени, защото 2/3 от България няма канализация. Ще се повиши заболеваемостта от хепатит Б.

След снеготопенето ще се активират и всички свлачища, това е страхотен бич. Варненските свлачища до ден днешен работят. Там се хвърлиха може би 1 млрд. до момента и резултат няма. Панорамният път Варна – Златни пясъци Сакскобургготски на два пъти го открива след укрепване на свлачищата. Първанов за втори мандат президент пак го откри. Станишев, като дойде на власт, два пъти го открива, откри го и Борисов. В същото време първото свлачище, което е укрепвано само с дърво и камък в Евксиноград, не е мръднало от ХVIII век насам. Значи може, но няма държава. Пълна абдикация и прехвърляне на вина.

ТАНЯ ПЕТРОВА

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Кристина Петкова: Ако искаме България да върви напред...
Другата неделя, когато видим каква е волята на избирателите, ще видим какви са възможните...
Радослав Милев: След изборите може да говорим...
Сега може да говорим за програма, за конкретни ангажименти, но не и за управление...
Стоян Михалев: ПП-ДБ вече може да стъпи на...
Според него коалицията ще разговаря с всички, които искат да подкрепят програмата ѝ ПП-ДБ...
ДСБ на 20 години. Честит рожден ден, свободни...
Демократите за силна България сме наследици на реформаторската десница и най-успешното управление в новата...
Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...