Отговорността е лично на Цветанов

Иван Иванов: Здравейте. Днес Демократи за Силна България правим изявление по проблемите на българската гора. Два са основните въпроса. Първият- след като беше скандално оттеглен закона за промени в горите, който защитаваше корпоративните интереси на българските олигарси, днес отново са раздадени промени в този закон, но в него липсва най-важното- липсват текстове, които да гарантират, че българските граждани могат безпрепятствено да използват инфраструктурата в българските планини, за да се придвижват из тях. Типичен пример е “Витоша ски”, която лиши фактически софиянци от възможността да използват планината в продължение на близо една година. Нещо повече- чухме,че и следващата година може и да не работят лифтовете на Витоша. Демократи за силна България считат, че един закон, за да защити интересите на българските граждани, каквото е неговото предназначение, а не интересите на определени олигарси, трябва да гарантират, че гражданите не могат да бъдат рекетирани от олигарсите, които са собственици на инфраструктъра, било то влекове, лифтове или друг вид планинска инфраструктура.По този повод ние заявяваме, че чрез експертна група, която ще съставиме още следващата седмица, ще внесеме промени допълнително в закона за горите, както може би и в други закони, които да гарантират, че подобни олигарси не могат да рекетират българските граждани.

Считаме, че тези промени ще могат да позволят всички да могат да се възползват от българските планини, които действително са едно национално богатство. Вторият въпрос, свързан с горите има конкретно измерение, и това е петият ден на пожара на “Бистришко бранище”. Пожара възникна преди 5 дни и беше на площ не повече от 50 декара. Сега вече той се е разпрострял на 250 декара. Много са въпросите, които вълнуват хората и които чуваме ежечасно. Най-важния е кой носи отговорност за това пожара да не бъде загасен още в първите часове. Кой носи отговорност за хаоса, който настъпи при гасенето на пожара? Отговора е един единствен- това е министъра на вътрешните работо Цветан Цветанов. Преди 3 години, когато ГЕРБ пое управлението на страната Цветанов поиска, и получи разбира се възможността да управлява държавата в случай, когато има бедствия и аварии с конкретни измерения на възникналите пожари, наводнения, земетресения. Днес, 3 години по-късно ние виждаме, че нито е създадена организация, нито има специализирани отряди, които да могат своевременно, бързо и ефикасно да се справят с подобна ситуация. Случаят с “Бистришко бранище”, което е всъщност един биосферен резерват и е нещо, което е оценено от световната общност е последният за момента пример. Но той ще бъде последван, този пример с други, още по-неприятни такива, ако действително не се овладее ситуацията по отношение на бедствия и аварии. Ако действително не се подходи с компетентност и с отговорност към хората. Цветанов не може да стори това. И тъй като “Бистришко бранище”, както и Витоша като цяло са част от Столична община, до мен са двама представители от ръководството на ДСБ – София и аз искам да дам и на тях думата – г-жа Албена Палпурина и г-н Стоян Михалев. Заповядайте.

Албена Палпурина: Добър ден и благодаря. Албена Палпурина от ДСБ – София. ДСБ – София иска да благодари на всички софиянци, на всички огнеборци, на всички доброволци, които се бориха с пожара горе в местността “Бистришко бранище” и които с голям ентусиазъм искаха наистина да помогнат на нашата гора. 3 години Цветан Цветанов отговаря за справянето с бедствията и авариите. Всички слабости, които проличаха при организацията на потушаването на пожара, са лична отговорност на Цветан Цветанов. Там пролича пълна некомпетентност и организационна немощ. Некомпетентността пролича и чрез разпространяването на лъжи, че за направата на пролуки са необходими разрешителни от Екоминистерство. Такива разрешителни не са необходими. Това е недопустима некомпетентност от вицепремиера на Република България, който трябва да загаси пожарите, свързани с бедствията и авариите на Витоша.

Стоян Михалев: Здравейте и от мен. Изключително притеснително е в държава, която е се управлява от пожарникари и столица, която се управлява от Пожарникар на годината, нека не забравяме, че само преди 3 месеца Йорданка Фандъкова беше избрана за Пожарникар на годината за особени заслуги. Двама пожарникари управляват столицата и държавата, а огънят продължава вече трети ден. Всеки ден ние чуваме, че той е локализиран и овладян, но той продължава да разраства. Тази изключителна организационна немощ и хаос, който цари на площадката за гасене има няколко обяснения. Аз очаквам сега да бъдат сведени обвинения към пожарникарите, но тези хора дават всичко от себе си. Вярно е, че нямат необходимата техника, но е вярно и другото, че в някаква степен има основателни подозрения, че управляващите саботират гасенето на този пожар. 5 дена не могат да се качат елементарни помпи, с които може да се загаси този пожар. Отказва се помощ на доброволци. Пращат се военни части, които седят и бездействат по няколко часа и за забелязани да седят да люпят семки, жените сред тях да се гримират през това време. Извинявайте, обаче това е изключително несериозно. 5 дена ние чакаме премиера да обикаля и да реже лентички, поддържахме огъня днес да отиде да реже лентичка на пожар. Това не е атракция, София гори. Витоша гори, но управлението на София също гори, защото софиянци не са слепи и виждат тази немощ. Държавата е абдикирала, общината е абдикирала. Няма кой да защити природния парк Витоша. Доброволците са там, не заради друго, а защото искат спасят гората. Благодаря Ви.

Иван Иванов: Благодаря Ви. Имате ли въпроси?

Въпрос: Какво, според Вас, трябва да се направи?

Иван Иванов: Аз вече казах това, което ние ще направим, свързано с “Витоша ски”, а то е да въведем законови промени, които да гарантират, че олигарсите, които владеят влекове, лифтове и други съоръжения в планината не могат да рекетират хората и в продължение на една година софиянци да нямат тези съоръжения като достъпни, за да достигнат до планината. Що се касае до това, което се случва на “Бистришко бранище”, няма съмнение, че единственото спасение Бедствия и аварии да бъдат управлявани от човек, който има компетентността, политическата воля и организационните способности да се справи. Цветан Цветанов не се справи. Ако пожарът продължи да се разраства, той ще достигне терени, където това може да се случи. Ако на самото “Бистришко бранище” поради това, че теренът е силно пресечен това е много трудно за реализиране, то разрастването на пожара може да доведе и до това. Ние сме го наблюдавали в изминалите години.

Въпрос: Имате ли подозрения, че фирмата, която ще използва дървесината ще е близка до управляващите?

Иван Иванов: Не мога да кажа коя би била фирмата, която ще използва дървения материал. Съвсем очевидно е, че това е въпрос, на който точен отговор не може да се даде, но ако се позовем на практиката до сега ще разберем, че най-често определени фирми се възползват от подобни ситуации, последствията от които крайно негативни за обществото, но носят приходи на определени лица и фирми.

Въпрос: Мога ли да ви попитам конкретно какви са предложенията за законови промени?

Иван Иванов: Аз казах, че възложихме на експертна група. Не мога да изпреваря мнението на експертите, защото уважавам тяхното мнение и ще чуем всички техни мотиви, с които те ще направят тези предложения.

Въпрос: Днес се навършват 3 години от изборите. Вашата оценка?

Иван Иванов: Оценката ще даде националното ръководство на ДСБ, а това което ние казахме е оценка по конкретни неща, които се случват в държавата ни. Благодаря Ви.

Въпрос: (смущение в записа)

Иван Иванов: Ако идеята да се създаде парламентарна комисия, която да наблюдава ДКЕВР е единствено, за да се намери форма и начин взетите решения от ДКЕВР да получат одобрението и на българския Парламент, аз не съм съгласен. Ако такава комисия се създаде, тя да има конкретни правомощия и възможности да се противопоставя на решения, които счита, че не защитават обществения интерес. Останалото е поредното хвърляне на пясък в очите на обществото в момент, когато цените на електроенергията нарастват с над 13 процента.

Благодаря ви!

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Георги Ганев: Членството на България в еврозоната може...
През 2024 г. България ще изпълнява инфлационния критерий, посочи икономистът доц. Георги Ганев Членството...
Радан Кънев: Основният дебат пред Европейския съюз предиизборите...
Изборите бяха предизвикани от тези, които искат да върнат политическия рекет. Но далеч по-тревожно...
Кристина Петкова: Реформата в службите е червената линия...
Служебното правителство е кукла на конци на Борисов, Пеевски и Радев, заяви Кристина Петкова....
Стоян Михалев: Ние отдавна твърдим, че всички служби...
Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев извади доста интересни разкрития за МВР...
Бонка Василева: Парите за заплати в столичния градски...
Всяка дестабилизация на национално ниво дови до дестабилизация и на местно ниво. Добре е,...