Основен приоритет за Синята коалиция през следващата сесия ще бъде грижата за спасяване на българската икономика

Иван Костов: Благодаря Ви, госпожо председател.

Аз се въздържах, защото очаквах да вземат думата други парламентарни групи, да направят своите изявления – те имат отношение към начина на работа и към приоритетите на Народното събрание през следващата сесия и затова не са без значение. Те информират народните представители в основни линии кой за какво се държи през следващата парламентарна сесия и затова искам да дам първия наш малък принос към изясняване на нашите позиции.

Основен приоритет за Синята коалиция през следващата сесия ще бъде грижата за спасяване на българската икономика предимно през отстраняване на причините, поради които българските фирми и българското предприемачество изпадат във все по-тежко състояние. Данните от вчера от пререгистрацията на фирмите показват, че по-малко от половината регистрирани български фирми са се пререгистрирали. Пререгистрирали са се 566 хил. компании, а 563 или 564 – значи, малко по-малко от половината не са се пререгистрирали. Изчезнаха, както се изразява вестник “Труд”: “Отидоха в историята, създадени по времето на реформите на десницата фирми и предприемаческа инициатива, които създаваха надежди на десетки и стотици хиляди хора”. Това, съчетано с обстоятелството, че регистрираните – повече от половината сред тях и почти половината са с нулева заетост, показва изключително тежкия проблем, в който се намира българското предприемачество.

Представете си каква пролетаризация тече в България в момента, след като частната инициатива така масово бива изпратена в историята, където не й е мястото. Всъщност мястото на инициативните хора е да бъдат на пазара, да бъдат доставчици на стоки и услуги. Това е един от най-лошите феномени на българския постсоциализъм – лошото отношение към тези предприемачески инициативи и особено обстоятелството, че в продължение на години наред беше демонтирана постепенно защитата на конкуренцията като основен двигател и като гаранция за тези фирми да могат да правят своята стопанска дейност.

Обръщам се към управляващите от ГЕРБ с призива да се промени тази политика на защита на монополите, политиката на защитата на монополните цени, защото тези фирми, които са били изпратени преждевременно в историята, практически са били изпратени заради нелоялната конкуренция от страна на монополите доставчици на горива, доставчици на храни, доставчици на зърно, доставчици на лекарства, доставчици на основните стоки, с които се прави бизнес в страната. Впрочем същата е ситуацията и на пазара на труда.

В този смисъл, ние ще концентрираме вниманието си и ще предложим на Народното събрание от името на Синята коалиция поправки, такива изменения в Закона за защита на конкуренцията, които да накарат, да задължат Комисията за конкуренцията и другите контролни органи след това – като Комисията за водно и енергийно регулиране и Комисията за регулиране на съобщенията, да ги задължат да пазят интересите на потребителите, а не интересите на монополите.

Ще предложим твърда дефиниция за фирма, намираща се в господстващо положение и за това какво е злоупотреба с господстващо положение и по този начин ще се опитаме да възстановим основния двигател за развитие на българската пазарна икономика, а това е конкуренцията, която в момента е извадена от строя.

Втората ни позиция, която искам да обявя, е свързана с това, че ние ще подкрепим въвеждането и утвърждаването на фискалните правила, недопускащи прекомерен бюджетен дефицит, гарантиращи, че в България дефицитът ще бъде в рамките на широка балансираност, без обаче да подкрепим – тук искаме да заявим пред всички позицията си предварително – без да подкрепим хармонизацията на данъчното законодателство. В това отношение ще бъдем категорично против – без да подкрепим въвеждането на данък върху финансовите транзакции, и без да се съгласим с участието на България в каквито и да било спасителни фондове за страните, които поради лоша финансова дисциплина, са изпаднали в тежки дългови проблеми.

На трето място, на 30 март трябва да бъде взето решението за изграждането или отказа да бъде изграждан АЕЦ “Белене”. Искам да повторя категоричната позиция на Синята коалиция и да кажа, че тя е останала непроменена. Напротив, имаме нови аргументи в полза на тази позиция – ние сме против строителството на АЕЦ “Белене” и против изграждането на руски реактори от старо поколение в България. Този реактор, който е поръчан в нарушение на всякаква бизнес логика, на всякаква политическа логика и който е платен, е последният реактор от това поколение, който ще бъде изработен в света и който трябва да бъде монтиран в страната, тъй като тази технология е изостанала решително в последните 20 години и няма нищо общо с модерния начин да се произвежда електричество.

Ние сме против това в България да се монтират най-допотопните морално и технически остарели руски ядрени технологии. Искам да го кажа съвършено ясно и да бъде разбрано от всички.

И накрая, ние ще направим предложение към Комисията за борба с корупцията, защото силно ни вълнува и не одобряваме начина, по който се поддържа парламентарното мнозинство от управляващата партия ГЕРБ.

На 28 декември Цветан Цветанов оповести, че субсидията (в опита си да се отклони от критиките на “Атака” за това, че ГЕРБ присвоява пари от други, предназначени за други партии), че парите се дават на независимите депутати, които гласуват с ГЕРБ, за тяхната парламентарна дейност. Никой друг депутат от Парламентарната група на ГЕРБ, доколкото аз знам, не получава 17 хил. лв. за парламентарна дейност. Не знам в някоя група депутатите да получават по 17 хил. лв. за парламентарна дейност.

Това е категорично доказателство, че има нещо дълбоко нередно, нещо разпадащо се в българската политическа система. Това, разбира се, е било използвано и преди това – управление, преди това мнозинство. Било е използвано обаче с целта да се навреди на някого. Примерно БСП го използваше, чрез финансовия си министър, да прави тук партийно инженерство – да създава групи, да разваля групи и така нататък. Но това все пак е в рамките на използването на тази корупционна схема, като политическо оръжие срещу опонента.

В случая разликата, с която ние не можем да се примирим, е, че по този начин се създава парламентарното мнозинство, от което зависи приемането на законите и управлението на страната. Ние не можем да приемем за нормална тази практика и сме обявили тази позиция, като постъпателно се опитваме да стигнем до истината още от средата на миналата година. Засега без успех.

Затова ще предложим на комисията този път, вече разполагайки с новите признания, защото ние искахме да създадем временна комисия точно, за да видим къде отиват тези пари, а сега, след като е ясно, че те отиват обратно в джобовете на независимите депутати – последното нелепо обяснение на Цветанов, искам да го кажа тук пред всички, надявам се в някои лица да грейнат усмивки – давали се парите за подготовка на законопроекти. Седемнадесет хиляди лева на месец се дават за подготовка на законопроекти?! Очаквах тези усмивки! Благодаря на тези, които бяха отзивчиви към моето изявление. Благодаря Ви за вниманието.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Декларация на Националното ръководство на Демократи за силна...
На свое заседание, проведено на 17.06.2024 г., Националното ръководство на Демократи за силна България...
Атанас Атанасив: В 50-ото Народно събрание ПП-ДБ остава...
На първо място искам да благодаря на хората, които гласуваха в неделя. На тези,...
Людмила Илиева: Всяка от битките, които ми се...
Уважаеми жители на област Велико Търново, благодаря за доверието и честта, за трети път...
Кристина Петкова: Каквото и да предстои вярвам, че...
Изчаках да минат първоначалните емоции след нощта на изборите, за да избегна първосигнални реакции....
Йордан Иванов: Ще продължа да правя срещи, да...
Скъпи пловдивчани, Искам да ви благодаря. За трети пореден път имам честта да бъда...