Опозицията внася утре нов вот на недоверие към кабинета

Опозицията започва събиране на подписи и най-вероятно още утре той ще бъде внесен в деловодството на парламента, съобщи Веселин Методиев от ДСБ след консултации между ДСБ, ОДС, “Атака”, БНД и БНС.
Мотивите за вота, който ще бъде пети по ред към кабинета “Станишев”, ще бъдат уточнени до края на деня, каза Методиев и добави, че основният ще е кризата в системата на МВР.
През февруари т.г. опозицията поиска вот на недоверие заради корупция. Тогава “за” недоверие гласуваха 86 депутати, “против” бяха 149 от общо гласувалите 235, въздържали се нямаше.
Чрез новия вот от опозицията се надяват да изяснят отношенията на коалиционните партньори към проблема в МВР, както и да установят кой пречи на премиера Сергей Станишев да вземе категорично решение.
Опозиционните партии ще организират и кръгла маса за бъдещето на страната, на която са поканени лидерите на всички парламентарно представени политически сили, както и на ГЕРБ.
По-рано днес в изявления от парламентарната трибуна от БНД, “Атака” и БНС поискаха оставка на правителството. “Атака” се обяви за предсрочни избори.
Според Българска нова демокрация досегашната стратегия на снишаване и изчакване на бурята да отмине не е продуктивен начин за действие в създалата се ситуация с МВР, заяви Николай Свинаров в декларация от името на парламентарната група на БНД.
В последните две седмици медийното и общественото внимание у нас са фокусирани върху скандалите в МВР. Фактът, че тази тема се задържа толкова дълго в светлината на прожекторите и въпреки това по нея не само, че няма разрешение, а се наблюдава задълбочаване на проблемите, показва, че вече не става дума за обикновен скандал, а за сериозна криза в цялата система на управление на страната, се посочва в декларацията.
Според БНД само оставка на цялото правителство може да бъде отговорно държавническо поведение.
Лидерът на “Атака” Волен Сидеров посочи, че скандалът във вътрешното министерство е взел такива размери, че само предсрочни избори са възможен изход от ситуацията.
Стефан Софиянски от БНС призова да бъде сменен премиерът Сергей Станишев, тъй като битовата престъпност расте непрекъснато, а кризата в образованието и здравеопазването се задълбочава.
Според Софиянски правителството изобщо не работи и няма смисъл да се чака още една година до следващите редовни парламентарни избори.
Председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов попита каква е ролята на президента, който е върховен главнокомандващ и издава указите за назначенията на директорите на службите в МВР.
Как Първанов се оказа най-неинформираният човек в държавата и как изглежда това в очите на обществото, попита Бакалов.
Според него президентът трябва да обясни и защо отказва да се свика консултативен съвет по национална сигурност заради кризата във вътрешното министерство.
БСП е готова да предложи на политическия съвет на коалицията структурни, функционални и кадрови промени в МВР, с които да се възстанови доверието към институцията, обяви от парламентарната трибуна говорителят на БСП Ангел Найденов.
Той каза, че левицата е готова да предприеме действия, свързани с поемане на политическа отговорност, но само при наличие на категорични факти.
Няма да се поддадем на натиск, заяви Найденов и добави, че БСП ще гради политическите си заключения на базата от проверките на прокуратурата и ДАНС на доклада на министър Румен Петков, както и на заключенията от доклада на вътрешната комисия в парламента.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Любен Иванов: България няма годни летателни средства, с...
Вече почти седмица дни България се бори с огнената стихия. Горят хиляди декари борови...
Людмила Илиева: ПП-ДБ подходихме отговорно и предложихме добър...
Колкото и пъти да правим едно и също нещо по един и същи начин,...
Людмила Илиева: Колкото и пъти да правим едно...
Депутатът от ПП-ДБ призова политиците за отговорно отношение и ако е необходимо, всеки да...
Планът на ПП-ДБ: Първо антикорупционни закони и решения,...
На среща с президента Румен Радев лидерите на коалиция Продължаваме Промяната – Демократична България...
Атанас Атанасов: Техническото правителство с втория мандат все...
Все още в 50-ото Народно събрание може да се намери мнозинство, което да излъчи...