Опозицията внася утре нов вот на недоверие към кабинета

Опозицията започва събиране на подписи и най-вероятно още утре той ще бъде внесен в деловодството на парламента, съобщи Веселин Методиев от ДСБ след консултации между ДСБ, ОДС, “Атака”, БНД и БНС.
Мотивите за вота, който ще бъде пети по ред към кабинета “Станишев”, ще бъдат уточнени до края на деня, каза Методиев и добави, че основният ще е кризата в системата на МВР.
През февруари т.г. опозицията поиска вот на недоверие заради корупция. Тогава “за” недоверие гласуваха 86 депутати, “против” бяха 149 от общо гласувалите 235, въздържали се нямаше.
Чрез новия вот от опозицията се надяват да изяснят отношенията на коалиционните партньори към проблема в МВР, както и да установят кой пречи на премиера Сергей Станишев да вземе категорично решение.
Опозиционните партии ще организират и кръгла маса за бъдещето на страната, на която са поканени лидерите на всички парламентарно представени политически сили, както и на ГЕРБ.
По-рано днес в изявления от парламентарната трибуна от БНД, “Атака” и БНС поискаха оставка на правителството. “Атака” се обяви за предсрочни избори.
Според Българска нова демокрация досегашната стратегия на снишаване и изчакване на бурята да отмине не е продуктивен начин за действие в създалата се ситуация с МВР, заяви Николай Свинаров в декларация от името на парламентарната група на БНД.
В последните две седмици медийното и общественото внимание у нас са фокусирани върху скандалите в МВР. Фактът, че тази тема се задържа толкова дълго в светлината на прожекторите и въпреки това по нея не само, че няма разрешение, а се наблюдава задълбочаване на проблемите, показва, че вече не става дума за обикновен скандал, а за сериозна криза в цялата система на управление на страната, се посочва в декларацията.
Според БНД само оставка на цялото правителство може да бъде отговорно държавническо поведение.
Лидерът на “Атака” Волен Сидеров посочи, че скандалът във вътрешното министерство е взел такива размери, че само предсрочни избори са възможен изход от ситуацията.
Стефан Софиянски от БНС призова да бъде сменен премиерът Сергей Станишев, тъй като битовата престъпност расте непрекъснато, а кризата в образованието и здравеопазването се задълбочава.
Според Софиянски правителството изобщо не работи и няма смисъл да се чака още една година до следващите редовни парламентарни избори.
Председателят на парламентарната група на ОДС Йордан Бакалов попита каква е ролята на президента, който е върховен главнокомандващ и издава указите за назначенията на директорите на службите в МВР.
Как Първанов се оказа най-неинформираният човек в държавата и как изглежда това в очите на обществото, попита Бакалов.
Според него президентът трябва да обясни и защо отказва да се свика консултативен съвет по национална сигурност заради кризата във вътрешното министерство.
БСП е готова да предложи на политическия съвет на коалицията структурни, функционални и кадрови промени в МВР, с които да се възстанови доверието към институцията, обяви от парламентарната трибуна говорителят на БСП Ангел Найденов.
Той каза, че левицата е готова да предприеме действия, свързани с поемане на политическа отговорност, но само при наличие на категорични факти.
Няма да се поддадем на натиск, заяви Найденов и добави, че БСП ще гради политическите си заключения на базата от проверките на прокуратурата и ДАНС на доклада на министър Румен Петков, както и на заключенията от доклада на вътрешната комисия в парламента.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Комисията за Глеб Мишин ще проверяват близо 4000...
Да бъдат изслушани членовете на Съвета по българско гражданство към Министерството на правосъдието, зам.-министъра...
Бонка Василева: Статуквото ни изпързаля, но ще се...
Новото мнозинство, което управлява СОС не е съставено от общи политики за града, а...
Радан Кънев: Меморандумът е начало на отговорен преговорен...
Евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев заяви пред Радио Пловдив, че не вижда драма в предвидения...
Людмила Илиева: Комисията за Нотариуса ще изслуша съдия...
Според нея няма логична политическа причина разговорът в некоалицията да спре тук, който го...
Грети Стефанова: ГЕРБ не могат да преглътнат, че...
ГЕРБ искат да изпързалят софиянци и да си върнат властта Председателите на комисиите не...