Опитват се да скрият кредитните милионери от ДС

ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ “Синята коалиция”

В началото на февруари Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искане на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност на чл.25, т.3 от 3акона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия. Аргументът на ВАС да иска произнасяне е, че КС е провъзгласил сходен текст за приотивоконституционен със свое Решение 10 от 1997 г. Атакуваният текст дава възможност да се разкрият сътрудници на бившата ДС и сродните й организации, за които няма запазени произхождащи от тях документи.

В тази връзка, ПГ “Синята коалиция” се обявяваме в защита на атакуваната законова норма, защото:

1. Законът беше приет по настояване на ЕС и със съгласието на основните политически сили. Това направи ефикасно действието му.

2. Прилагащата закона Комисия доказа своята обективност и безпристрастност и затова работата й не бива да бъде ограничавана.

3. Осветени бяха голяма част от лицата в държавните институции, медиите, обществените организации и други. Много от тях представляват държавата или различни нейни органи, влияят върху ценностите и възпитанието на българските граждани.

4. Текстът на атакувания чл.25, т.3 от действащия закон, включва много повече изисквания, за да бъде разсекретено определено досие, отколкото разпоредбата от предходния закон, която през 1997 г. беше обявена от КС като противоконституционна.

Днес се прави опит за втори път да се скрие част от истината за миналото на страната ни. Ще напомним, че през 1997 г. затова България не скъса истински с комунистическото си минало.

Призоваваме конституираните заинтересовани страни – Народното Събрание, Президента на Република България, Министерския съвет и министърът на вътрешните работи да подкрепят пред КС действащите текстове от 3акона на достъп до досиетата. Вярваме, че постигнатото преди години съгласие по тази тема, ще намери защитници и днес сред политическите сили и институциите. Не бива да допуснем да се крие отново истината.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Стоян Михалев: Имаме твърде много служби за сигурност,...
Цялата акция около главния секретар беше инсценирана, смята той Цялата акция около главния секретар...
Радан Кънев: Проблемът на българските политици със Зелената...
Бюджетът на ЕС все по-ясно се движи в посока на политика и приоритети. Няма...
Йордан Иванов: Това, което ще използвам в тази...
В последните девет месеца видяхме как парламентът се превърна в поле на разправии и...
Любен Иванов: Благодарение на регионалната политика на кабинета...
Съвместно с общините работим по проекти за над 100 милиона лева, заложени за изпълнение...
ПП-ДБ откриха кампанията си в София: Имаме мнозинство...
Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ откри предизборната си кампания с мултимедиен разказ за...