Опитват се да скрият кредитните милионери от ДС

ДЕКЛАРАЦИЯ на ПГ “Синята коалиция”

В началото на февруари Конституционният съд допусна за разглеждане по същество искане на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност на чл.25, т.3 от 3акона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на българската народна армия. Аргументът на ВАС да иска произнасяне е, че КС е провъзгласил сходен текст за приотивоконституционен със свое Решение 10 от 1997 г. Атакуваният текст дава възможност да се разкрият сътрудници на бившата ДС и сродните й организации, за които няма запазени произхождащи от тях документи.

В тази връзка, ПГ “Синята коалиция” се обявяваме в защита на атакуваната законова норма, защото:

1. Законът беше приет по настояване на ЕС и със съгласието на основните политически сили. Това направи ефикасно действието му.

2. Прилагащата закона Комисия доказа своята обективност и безпристрастност и затова работата й не бива да бъде ограничавана.

3. Осветени бяха голяма част от лицата в държавните институции, медиите, обществените организации и други. Много от тях представляват държавата или различни нейни органи, влияят върху ценностите и възпитанието на българските граждани.

4. Текстът на атакувания чл.25, т.3 от действащия закон, включва много повече изисквания, за да бъде разсекретено определено досие, отколкото разпоредбата от предходния закон, която през 1997 г. беше обявена от КС като противоконституционна.

Днес се прави опит за втори път да се скрие част от истината за миналото на страната ни. Ще напомним, че през 1997 г. затова България не скъса истински с комунистическото си минало.

Призоваваме конституираните заинтересовани страни – Народното Събрание, Президента на Република България, Министерския съвет и министърът на вътрешните работи да подкрепят пред КС действащите текстове от 3акона на достъп до досиетата. Вярваме, че постигнатото преди години съгласие по тази тема, ще намери защитници и днес сред политическите сили и институциите. Не бива да допуснем да се крие отново истината.

Споделяне: 

Facebook

Последни Новини

Позиция на Националното ръководство на ПП “Демократи за...
На свое заседание, проведено на 06.10.2022г., Националното ръководство на ПП „ДСБ“ обсъди изборните резултати...
Водещите кандидати на ДСБ в листите на “Демократична...
Доверете се на разума с номер 25 за "Демократична България"!
Кристина Петкова: в следващия Парламент ще настоявам за...
Кристина Петкова в "Денят с Веселин Дремджиев" Радвам се, че вицепрезидентът Йотова е прочела...
Атанас Атанасов: Би било добре, ако може да...
За „Демократична България” би било добре, ако постигне мнозинство само с „Продължаваме Промяната”. Това...
Атанас Атанасов: Още през март получихме информация, че...
“Искам да започна с едно извинение към българските граждани. В това трудно време извинявайте,...